Κατασκευαστικές εταιρίες, τράπεζες, ρεντιέρηδες και άλλοι αετονύχηδες οι ευνοημένοι της κυβερνητικής πολιτικής
Η ωμή αλήθεια προκύπτει ανάγλυφα και από την εγκύγκλιο του υπουργείο Οικονομικών, που προβλέπει μείωση του φόρου στο μεγάλο κεφάλαιο γενικά, στις εταιρίες εκείνες (ξένες κατασκευαστικές, τράπεζες κλπ.) που έχουν ειδικό ρόλο στο είδος της «ανάπτυξης» που οραματίζονται οι κυβερνώντες και η ΕΕ, ενώ διευκολύνσεις παράθυρα και ολάνοιχτες πόρτες υπάρχουν και για διάφορα άλλα... «ευαγή» ιδρύματα και ποικιλώνυμους «χορηγούς».
Από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σταχυολογούμε ορισμένα σημεία που δείχνουν το πού το πάει και τι απεργάζεται η κυβέρνηση με την εγκύκλιο:
«Πέσαμε έξω», ομολόγησε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και για τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπαντωνίου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το τρίπτυχο δημόσιο χρέος, δυνατότητες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, δεσμεύσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ το 2010. Αν και ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα ο Γ. Παπαντωνίου απέφυγε να απαντήσει, επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες από τα οικονομικά υπουργεία, ότι τα περιθώρια ελιγμών για κάποιες μικροϋποχωρήσεις στα μέτρα κατεδάφισης του Ασφαλιστικού, είναι πολύ στενά.
Ο Γ. Παπαντωνίου και επίσημα διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2001 θα είναι μικρότερος του 5% - δεν προσδιόρισε όμως ποσό θα είναι μικρότερος - ενώ μίλησε και για αντίστοιχη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρώπη, από 3% σε 2,5% λόγω της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Αναφερόμενος επίσης στην πορεία του πληθωρισμού, ομολόγησε ότι έχουν πέσει έξω ως προς τους προσδιοριστικούς παράγοντες (πετρέλαιο, ισοτιμία δολαρίου - ευρώ). Οπως είπε «το 2001 εξελίσσεται πιο δύσκολα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας, λόγω επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «... ο δομικός πληθωρισμός παραμένει στα επίπεδα του 2,5%, αλλά υπάρχουν οι αναπόφευκτες διακυμάνσεις λόγω της παραμονής της τιμής του πετρελαίου σε σχετικά υψηλά επίπεδα».
Για μια ακόμη φορά αναγκάστηκε να απολογηθεί για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καταφεύγοντας στην ωραιοποίηση της όλης κατάστασης. Ετσι, δήλωσε ότι «... χωρίς κανένα μέτρο, με απλή εκτέλεση του προϋπολογισμού θα έχουμε πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. Δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικό»!
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης
Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα μέτρα για τους βαμβακοπαραγωγούς που ψήφισε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του, αλλά με τη «συνήθη εκσυγχρονιστική σοβαρότητά του»... τα βάφτισε στο λόγια ως θετικά και τα παρουσίασε ως άλλη μια επιτυχία. Η αλήθεια βέβαια δεν μπορεί να κρυφτεί και η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) σε χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει σχετικά ότι η κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών δεν περνάει.
Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζονται τα παρακάτω: «Κάνοντας το μαύρο - άσπρο, με δηλώσεις του στον Τύπο, ο υπουργός Γεωργίας, προσπαθεί να εμφανίσει σαν επιτυχία τις απαράδεκτες και επιζήμιες για τους βαμβακοπαραγωγούς αλλαγές που υπερψήφισε στο νέο κανονισμό για το βαμβάκι.
Με τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Γεωργίας προσπαθεί να εμφανίσει σαν επιτυχία τη διατήρηση της ποσόστωσης στη χώρα μας στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα των 782.000 τόνων, όταν η μέση ετήσια παραγωγή της τελευταίας τριετίας φθάνει στους 1.278.000 τόνους, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας να αποδεκατίζουν τις τιμές των παραγωγών.
Προσπαθεί να εμφανίσει σαν επιτυχία την αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για την παραγωγή που ξεπερνάει τα 1.137.000 τον. με το σαθρό επιχείρημα ότι υπήρχε χειρότερη πρόταση.
Προσπαθεί επίσης να εμφανίσει σαν επιτυχία το πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων για το βαμβάκι και των θεσμικών τιμών στα επίπεδα του 1990 που και η καλλιέργεια ήταν περιορισμένη, αλλά και οι θεσμικές τιμές λόγω του πληθωρισμού είχαν άλλη αξία.
Για να βαφτίσει επιτυχία τις επιζήμιες για τους βαμβακοπαραγωγούς αλλαγές του κανονισμού, ο υπουργός Γεωργίας επικαλείται σαν άλλοθι τις προτάσεις της Κομισιόν, που ήταν λίγο χειρότερες από τις αποφάσεις. Ομως ο υπουργός Γεωργίας αποκρύπτει το γεγονός ότι απέρριψε την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία παρ' όλο που δεν ήταν ικανοποιητική, ήταν σαφώς καλύτερη από τις αποφάσεις, επειδή ανέβαζε την ποσόστωση της χώρας μας στους 1.200.000 τόνους και τις θεσμικές τιμές με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι πραγματικές τιμές των παραγωγών κατά 10%.
Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των βαμβακοπαραγωγών από το υπουργείο Γεωργίας και την κυβέρνηση ξεπερνάει κάθε όριο, επειδή κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων υπόσχονταν στους βαμβακοπαραγωγούς ότι στην αλλαγή του κανονισμού θα ζητούσαν να αυξηθεί η ποσόστωση της χώρας μας στους 1.200.000 τόνους. Στην αλλαγή όμως του κανονισμού όχι μόνο δεν υπέβαλαν τέτοιο αίτημα, όχι μόνο δεν αξιοποίησαν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς Γεωργίας την απέρριψαν, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν ρεαλιστική.
Κάνουν όμως μεγάλο λάθος η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας αν πιστεύουν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί έχει πάθει μαζική αμνησία και μπορούν να τους ξεγελάνε με τέτοιες ψευτοϋποσχέσεις. Ομως επίσης κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι με τα περιβαλλοντικά προσχήματα που ψήφισαν στον κανονισμό θα επιβάλλουν διοικητικούς περιορισμούς στην καλλιέργεια.
Με την ενότητα και τον αγώνα τους οι βαμβακοπαραγωγοί όλης της χώρας θα αποδείξουν στην κυβέρνηση ότι και μνήμη έχουν για να μην τους ξεγελάνε οι κάθε λογής "Μαυρογιαλούροι", αλλά και τη θέληση να προστατέψουν το μόχθο τους από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».
Τσουχτερές αυξήσεις από 20% μέχρι και 28% αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών για τον κατ' αποκοπή ΦΠΑ που θα καταβάλουν μέσα στο 2001 οι ταξιτζήδες. Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση που απεστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μια αύξηση, που είναι αδικαιολόγητα μεγάλη, καθώς το ποσοστό αύξησης του ιδιόμορφου «κεφαλικού φόρου» που καλούνται να πληρώσουν για φέτος οι ταξιτζήδες, είναι σχεδόν ΔΕΚΑ φόρες μεγαλύτερο από το επίσημο ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού και επιβάλλεται σε μια χρονική περίοδο που οι ταξιτζήδες δέχτηκαν τα απανωτά πλήγματα από τις διαδοχικές αυξήσεις τιμών στα υγρά καύσιμα.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, τα τεκμαρτά ποσά ΦΠΑ διαμορφώνονται ως εξής:
Η κυβερνητική απόφαση προβλέπει πως ο τεκμαρτός ΦΠΑ για τους εκμεταλλευτές ταξί θα καταβληθεί σε δυο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 15 Ιούνη του 2001 και η δεύτερη μέχρι τις 15 Δεκέμβρη του 2001 για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο αντίστοιχα.