Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Η κοροϊδία δεν περνάει

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης

Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα μέτρα για τους βαμβακοπαραγωγούς που ψήφισε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του, αλλά με τη «συνήθη εκσυγχρονιστική σοβαρότητά του»... τα βάφτισε στο λόγια ως θετικά και τα παρουσίασε ως άλλη μια επιτυχία. Η αλήθεια βέβαια δεν μπορεί να κρυφτεί και η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) σε χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει σχετικά ότι η κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών δεν περνάει.

Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζονται τα παρακάτω: «Κάνοντας το μαύρο - άσπρο, με δηλώσεις του στον Τύπο, ο υπουργός Γεωργίας, προσπαθεί να εμφανίσει σαν επιτυχία τις απαράδεκτες και επιζήμιες για τους βαμβακοπαραγωγούς αλλαγές που υπερψήφισε στο νέο κανονισμό για το βαμβάκι.

Με τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Γεωργίας προσπαθεί να εμφανίσει σαν επιτυχία τη διατήρηση της ποσόστωσης στη χώρα μας στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα των 782.000 τόνων, όταν η μέση ετήσια παραγωγή της τελευταίας τριετίας φθάνει στους 1.278.000 τόνους, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας να αποδεκατίζουν τις τιμές των παραγωγών.

Προσπαθεί να εμφανίσει σαν επιτυχία την αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για την παραγωγή που ξεπερνάει τα 1.137.000 τον. με το σαθρό επιχείρημα ότι υπήρχε χειρότερη πρόταση.

Προσπαθεί επίσης να εμφανίσει σαν επιτυχία το πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων για το βαμβάκι και των θεσμικών τιμών στα επίπεδα του 1990 που και η καλλιέργεια ήταν περιορισμένη, αλλά και οι θεσμικές τιμές λόγω του πληθωρισμού είχαν άλλη αξία.

Για να βαφτίσει επιτυχία τις επιζήμιες για τους βαμβακοπαραγωγούς αλλαγές του κανονισμού, ο υπουργός Γεωργίας επικαλείται σαν άλλοθι τις προτάσεις της Κομισιόν, που ήταν λίγο χειρότερες από τις αποφάσεις. Ομως ο υπουργός Γεωργίας αποκρύπτει το γεγονός ότι απέρριψε την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία παρ' όλο που δεν ήταν ικανοποιητική, ήταν σαφώς καλύτερη από τις αποφάσεις, επειδή ανέβαζε την ποσόστωση της χώρας μας στους 1.200.000 τόνους και τις θεσμικές τιμές με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι πραγματικές τιμές των παραγωγών κατά 10%.

Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των βαμβακοπαραγωγών από το υπουργείο Γεωργίας και την κυβέρνηση ξεπερνάει κάθε όριο, επειδή κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων υπόσχονταν στους βαμβακοπαραγωγούς ότι στην αλλαγή του κανονισμού θα ζητούσαν να αυξηθεί η ποσόστωση της χώρας μας στους 1.200.000 τόνους. Στην αλλαγή όμως του κανονισμού όχι μόνο δεν υπέβαλαν τέτοιο αίτημα, όχι μόνο δεν αξιοποίησαν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς Γεωργίας την απέρριψαν, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν ρεαλιστική.

Κάνουν όμως μεγάλο λάθος η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας αν πιστεύουν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί έχει πάθει μαζική αμνησία και μπορούν να τους ξεγελάνε με τέτοιες ψευτοϋποσχέσεις. Ομως επίσης κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι με τα περιβαλλοντικά προσχήματα που ψήφισαν στον κανονισμό θα επιβάλλουν διοικητικούς περιορισμούς στην καλλιέργεια.

Με την ενότητα και τον αγώνα τους οι βαμβακοπαραγωγοί όλης της χώρας θα αποδείξουν στην κυβέρνηση ότι και μνήμη έχουν για να μην τους ξεγελάνε οι κάθε λογής "Μαυρογιαλούροι", αλλά και τη θέληση να προστατέψουν το μόχθο τους από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλό Απρίλη για την τελική τιμή (2002-02-14 00:00:00.0)
Καθ' υπόδειξιν των εκκοκκιστών (2001-10-06 00:00:00.0)
Σύσκεψη ενημέρωσης και αγωνιστικού συντονισμού (2001-08-25 00:00:00.0)
Να λογοδοτήσει ο υπουργός Γεωργίας (2001-05-12 00:00:00.0)
Φέτος, η μικρότερη τιμή που δόθηκε ποτέ (1997-10-21 00:00:00.0)
"Μαύρα" μαντάτα (1997-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ