Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Χαμηλότερα το ΑΕΠ, ψηλότερα ο πληθωρισμός

«Πέσαμε έξω», ομολόγησε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και για τον πληθωρισμό

Μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις θα είναι η άνοδος του ΑΕΠ το 2001, ενώ η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι καλή. Ο πληθωρισμός, όμως, φαίνεται να ξεφεύγει και αυτός από τους αρχικούς στόχους, αλλά αυτό είναι διεθνές φαινόμενο... Τέλος, στο Ασφαλιστικό ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του... Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό. Πάντως, αν και αναγνώρισε την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας και της ελληνικής, αλλά και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, για μια ακόμα φορά υπήρξε ανεξήγητα αισιόδοξος πως... όλα βαίνουν καλώς!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπαντωνίου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το τρίπτυχο δημόσιο χρέος, δυνατότητες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, δεσμεύσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ το 2010. Αν και ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα ο Γ. Παπαντωνίου απέφυγε να απαντήσει, επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες από τα οικονομικά υπουργεία, ότι τα περιθώρια ελιγμών για κάποιες μικροϋποχωρήσεις στα μέτρα κατεδάφισης του Ασφαλιστικού, είναι πολύ στενά.

Ο Γ. Παπαντωνίου και επίσημα διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2001 θα είναι μικρότερος του 5% - δεν προσδιόρισε όμως ποσό θα είναι μικρότερος - ενώ μίλησε και για αντίστοιχη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρώπη, από 3% σε 2,5% λόγω της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Αναφερόμενος επίσης στην πορεία του πληθωρισμού, ομολόγησε ότι έχουν πέσει έξω ως προς τους προσδιοριστικούς παράγοντες (πετρέλαιο, ισοτιμία δολαρίου - ευρώ). Οπως είπε «το 2001 εξελίσσεται πιο δύσκολα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας, λόγω επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «... ο δομικός πληθωρισμός παραμένει στα επίπεδα του 2,5%, αλλά υπάρχουν οι αναπόφευκτες διακυμάνσεις λόγω της παραμονής της τιμής του πετρελαίου σε σχετικά υψηλά επίπεδα».

Για μια ακόμη φορά αναγκάστηκε να απολογηθεί για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καταφεύγοντας στην ωραιοποίηση της όλης κατάστασης. Ετσι, δήλωσε ότι «... χωρίς κανένα μέτρο, με απλή εκτέλεση του προϋπολογισμού θα έχουμε πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. Δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικό»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ