Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο

Κατασκευαστικές εταιρίες, τράπεζες, ρεντιέρηδες και άλλοι αετονύχηδες οι ευνοημένοι της κυβερνητικής πολιτικής

Αδίστακτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε και θέτει σε ισχύ μεγάλες μειώσεις για το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα έχουν και το απύθμενο θράσος να εμπαίζουν τους εργαζόμενους για την «ανάγκη» να περικοπούν οι κοινωνικές δαπάνες προκειμένου υποτίθεται να μη διαταραχτεί η... «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, η «εκτέλεση του προϋπολογισμού» και τα άλλα ευρήματα που κατά καιρούς ανακαλύπτει η πλουτοκρατία.

Η ωμή αλήθεια προκύπτει ανάγλυφα και από την εγκύγκλιο του υπουργείο Οικονομικών, που προβλέπει μείωση του φόρου στο μεγάλο κεφάλαιο γενικά, στις εταιρίες εκείνες (ξένες κατασκευαστικές, τράπεζες κλπ.) που έχουν ειδικό ρόλο στο είδος της «ανάπτυξης» που οραματίζονται οι κυβερνώντες και η ΕΕ, ενώ διευκολύνσεις παράθυρα και ολάνοιχτες πόρτες υπάρχουν και για διάφορα άλλα... «ευαγή» ιδρύματα και ποικιλώνυμους «χορηγούς».

Από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σταχυολογούμε ορισμένα σημεία που δείχνουν το πού το πάει και τι απεργάζεται η κυβέρνηση με την εγκύκλιο:

  • Μειώνεται σταδιακά ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος «νομικών προσώπων» για τα εισοδήματα οικονομικού έτους 2002 και των επόμενων ετών. Συγκεκριμένα, μειώνεται από 40% σε 37,5% για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν μέσα στο 2001 και σε 35% για τα εισοδήματα των επόμενων ετών. Ξέχωρα από αυτό, η κυβέρνηση υπόσχεται νέες και πολύ μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο κυβερνητικός μποναμάς αφορά ντόπιες ΑΕ, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, ξένες εταιρίες που «αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων στη χώρα μας». Στην ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται πως οι τόκοι που καρπούνται οι ξένοι δανειστές του ελληνικού κράτους απαλλάσσονται από κάθε φορολόγηση.
  • Ο κυβερνητικός μπαξές έχει και για τις ξένες κατασκευαστικές εταιρίες που αναλαμβάνουν κρατικά και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα. Γι' αυτούς ο τεκμαρτός φόρος από 4% της ακαθάριστης αξίας των δημόσιων έργων πέφτει στο 3,75% για το 2001 και στο 3% από το 2002. Στα ιδιωτικά έργα η φοροελάφρυνση είναι μεγαλύτερη (4,2% για το 2002 από 4,8% σήμερα).
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά και τους ανθρώπους που στελεχώνουν τους μηχανισμούς της οικονομικής ολιγαρχίας. Ετσι τράπεζες και ΑΕ, που προβλέπονται ρητά στις νέες διατάξεις, θα έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν σε γενναίες μισθολογικές αυξήσεις των μελών που απαρτίζουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια. Το σχετικό ποσόν θεωρείται δαπάνη και θα εκπέσει. Ο συντελεστής παρακράτησης από 40% πέφτει στο 37,5% για τα φετινά εισοδήματα των επιχειρήσεων και στο 35% από το 2002 και μετά.
  • Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες που δεν έχουν λόγο να είναι «παραπονεμένες». Με τις νέες διατάξεις επεκτείνεται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος που ισχύει για τα εισοδήματα Αγίου Ορους και άλλων συναφών (Παναγίου Τάφου, Μονή Σινά) από ακίνητα που έχουν στην Ελλάδα και στα εισοδήματα των Οικουμενικών Πατριαρχείων Κων/πολεως, Ιερουσαλήμων και Αλεξάνδρειας.
  • Και βέβαια δεν ήταν δυνατόν να μείνουν στην...«απέξω» οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι χορηγοί. Το δρόμο που χάραξαν οι γνωστοί λεβέντες του ΠΑΣΟΚ (Λαμπράκης, Κόκκαλης και λοιποί) ανοίγει και για άλλους του σιναφιού: Ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για ποσά πάνω από 1 εκατ. δρχ. μειώνεται από 20% σε 10% και ισχύει από φέτος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ