ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μαραθώνιος" ταινιών

Ολοκληρώνεται αύριο ο μαραθώνιος προβολών με 80 ταινίες μικρού μήκους και 20 μεγάλου μήκους,που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου,το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τοΦεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας,στον κινηματογράφο "Αστυ". Σήμερα, λοιπόν, θα προβληθούν οι ταινίες: "Δρόμοι και πορτοκάλια" της Αλίκης Δανέζη (18:00), "Ονειρο σε άσπρο φόντο" του Δημήτρη Σπύρου (20:00) και "Τρεις εποχές" της Μαρίας Ηλιού. Αύριο: "Μαθητεία" του Διονύση Ανδρώνη (18:00), "Ελεάτης ξένος" του Δήμου Θέου (19:30) και "Πριν το τέλος του κόσμου" του Παναγιώτη Μαρούλη (22:00).

"Σύγχρονο Θέατρο" πάλι

Το "Σύγχρονο Θέατρο" του Βασίλη Διαμαντόπουλου ξαναμπαίνει στα θεατρικά δρώμενα, μετά από δύο χρόνια που παρέμεινε κλειστό. Στο θεατράκι της Νορντάου 12 - 14, στου Γκύζη, πρόκειται να ανέβει, μέσα στο Δεκέμβρη, το έργο του Γιάννη Λυρίτη "Οι επισκέπτες",σε σκηνοθεσία Ηλία Ασπρούδη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μελέτης Γεωργιάδης, Φαίδρα Δρούκα, Νίκος Παπαδόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη και Χρήστος Συριώτης.

"Σχεδία πόλις"

Ενα περιβαλλοντικό δρώμενο παρουσιάζει, μέχρι τις 10/12, η 30μελής ομάδα χορού "Σχεδία της Αναστασίας Λύρα.Από τις 11πμ - 4μμ, εμφανίζεται σε ανοιχτούς χώρους της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων, με μια πρωτότυπη παρέμβαση (εικαστική, χορευτική), στη ζωή της πόλης. Τα σημεία των εμφανίσεων δεν προαναγγέλλονται, ενώ το δρώμενο προσαρμόζεται στο διαφορετικό περιβάλλον που επισκέπτεται. Το θέαμα δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν περαστικό. Σημειώνουμε ότι χτες το μεσημέρι η "Σχεδία πόλις" φιλοξενήθηκε στην πλατεία της παλιάς Βουλής.

Τα επόμενα δύο χρόνια, η "Σχεδία" θα συνεχίσει τη δράση της με δύο ομαδικά σχήματα: τη Μικρή Σχεδία (πενταμελής) και τη Μεγάλη Σχεδία (εικοσαμελής). Στις αρχές του '97 ετοιμάζει τις παραγωγές: "5 χοροί του Ραβέλ", "Χορευτικά δρώμενα", ενώ την άνοιξη έχει προσκληθεί να δώσει παραστάσεις στη Λιθουανία, στο Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία.

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Δρώμενα '96 - Μήνας Χορού",που οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, σήμερα (8.30μμ), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6Α - Αγ. Σώστης), φιλοξενείται η Ομάδα Χορού της Κατερίνας Παυλάκη.Θα παρουσιάσουν τα έργα: "Μεγάλη Λειτουργία", "Κανών" και "Παραλλαγές".

Η Εταιρεία Κασιακών Μελετών θα παρουσιάσει σήμερα (1μμ), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την ταινία του σκηνοθέτη και παραγωγού Νίκου Καρακώστα "Ενας ταξιδευτής στην Κάσο".

"Ανασκαφές κτισμάτων της εποχής του Ηρώδη (πρώιμη Ρωμαϊκή) στην Ιερουσαλήμ" είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει σήμερα (8.30μμ), στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Κέντρου Μελετών Ακρόπολης (Μακρυγιάννη 2-4), ο Ισραηλινός αρχαιολόγος δρ. Ρ. Ράιχ.Η διάλεξη οργανώνεται από την πρεσβεία του Ισραήλ και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Το θεατρικό έργο του Σαμ Σέπαρντ "Αίμα αγάπης" ανεβαίνει στο θέατρο "Βασίλης Αυλωνίτης" (πρώην θέατρο Βεργή). Ενα έργο, όπου ο έρωτας, κυρίαρχος, δημιουργεί κραδασμούς, είναι ειλικρινής, αμετάκλητος, αλλά και απαγορευτικός και τότε απλώς γίνεται τραγωδία. Τη μετάφραση και σκηνοθεσία υπογράφει ο Ανδρέας Θωμόπουλος,τα σκηνικά ο Νίκος Πολίτης,τη μουσική ο Σταύρος Ξαρχάκος.Παίζουν οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Βάνα Μπάρμπα, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Εκτωρ Καλούδης.

Το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, βιβλίο του Νίκου Βασιλάτου με

Το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, βιβλίο του Νίκου Βασιλάτου, "Θαλασσινά Κάστρα",παρουσιάζει, σήμερα (8μμ), στο Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχικού (Δρόση και Δροσίνη, πλατεία Σολωμού), ο Κυριάκος Ντελόπουλος. Το βιβλίο ξεναγεί τον αναγνώστη στην ιστορία και τους θρύλους πέντε σημαντικών κάστρων: Μυτιλήνης, Μόλυβου και Πέτρας στη Λέσβο, το κάστρο Αγ. Γεωργίου στη Σκύρο και το Παλαιόκαστρο, στο Ναβαρίνο της Πύλου. Το βιβλίο προλογίζει ο ιστορικός τέχνης Στέλιος Λυδάκης.

Στην ίδια αίθουσα, αύριο (6μμ), η Ομάδα Δημιουργικής Ωριμότητας θα γιορτάσει με μουσική, τραγούδια και ομιλία της Λουίζας Σιστοβάρη για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα.

Ελληνική πεζογραφία και σχολείο

Εβδομάδα Μεταπολεμικής Ελληνικής Πεζογραφίας (2 - 7/12), με στόχο την προβολή των Ελληνικών Γραμμάτων, μέσω και γαλλικών εκδόσεών τους, διοργανώνει η Ελληνογαλλική Σχολή (οδός Χλόης και Τρικάλων, Αγ. Παρασκευή), ευχόμενη τέτοιες βδομάδες να θεσμοθετηθούν και σε άλλα σχολεία. Η Εβδομάδα διοργανώνεται με τη συνεργασία του Κέντρου Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (έχει αξιολογότατο μεταφραστικό έργο και στις δύο γλώσσες), το βιβλιοπωλείο "Κάουφμαν" και τις εκδόσεις "Hatier" και "Actes Sud".

Η Εβδομάδα θα κορυφωθεί με εκδήλωση, έκθεση και παρουσίαση μεταφρασμένων στα γαλλικά ελληνικών βιβλίων, στο σχολείο το προσεχές Σάββατο (11πμ - 2μμ). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι εκδότες, οι μεταφραστές και οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη, Θανάσης Βαλτινός, Μένης Κουμανταρέας, Δημήτρης Νόλλας, Νίκος Χουλιάρας,των οποίων βιβλία κυκλοφόρησαν στα γαλλικά. Στις συζητήσεις με τους μαθητές για λογοτεχνικά και μεταφραστικά θέματα θα συμμετάσχουν και οι συγγραφείς Βασίλης Βασιλικός, Αλκη Ζέη, Μισέλ Φάις, Νίκος Φωκάς, Κολλέτ Λιστ, Δημήτρης Παντελοδήμος κ.ά.

Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία έχει και παιδαγωγικό σκέλος. Από το Σεπτέμβρη οι μαθητές του λυκείου και στα δύο τμήματα της σχολής (ελληνικό και γαλλικό), με την καθοδήγηση καθηγητών διάβασαν και έκαναν, κατά ομάδες, συλλογικές εργασίες για βιβλία των Ρ. Γαλανάκη, Θ. Βαλτινού, Μ. Κουμανταρέα, Δ. Νόλλα.Εργασίες που θα ολοκληρωθούν αυτή τη βδομάδα, με καθημερινές συζητήσεις στο σχολείο, μεταξύ των μαθητών και των τεσσάρων συγγραφέων για το βιβλίο του καθενός, ενόψει και της εκδήλωσης, το Σάββατο.

Πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία

Διαλέξεις για την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής οργανώνει η "Ευβοϊκή Αρχαιόφιλος Εταιρεία".Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων με θέμα "Νέοι και Αρχαιολογία" αρχίζει το Σάββατο 7/12 στη Χαλκίδα, με ομιλία της αρχαιολόγου Σαντρίν Χούμπερ - ανασκαφέα του ιερού του Απόλλωνα Δαφνηφόρου,στην Ερέτρια. Η αρχαιολόγος θα παρουσιάσει τα κυριότερα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας και συμπεράσματα για τις διαφορετικές λατρείες που τελούνταν στο ιερό κατά τον 8ο και 7ο πΧ αι.

Να σημειωθεί ότι πρώτος ανασκαφέας του ιερού ήταν ο Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης,τον περασμένο αιώνα. Η συστηματική έρευνα του χώρου συνεχίστηκε το 1964 από την τότε Ελβετική Αρχαιολογική Αποστολή, με διεύθυνση του καθηγητή Καρλ Σέφολντ. Αργότερα ο χώρος ανασκάπτεται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή με διευθυντή τον καθηγητή Κλοντ Μπεράρντ.

Θα αναφερθούμε και σε ένα ακόμη, ανάλογο, γεγονός. Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας,τον προσεχή Μάη, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, θα φιλοξενηθεί το Ζ Συμπόσιο Ιστορίας και Λαογραφίας των κατοίκων της Υπαίθρου Αττικής.Την οργάνωση του Συμποσίου ανέλαβε οργανωτική επιτροπή, συνεπικουρούμενη από επιστημονική και καλλιτεχνική επιτροπή. Στόχος αυτού του θεσμού είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιφέρειας Αττικής, καθώς και οι πολιτιστικές σχέσεις μέσα από την έρευνα, καταγραφή και γνώση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι ανακοινώσεις πρέπει να σταλούν μέχρι τις 31/1/1997, σε περίληψη (1-2 σελίδες, με τον τίτλο του θέματος) και αν είναι δυνατόν να συνοδεύονται με παράλληλη προβολή ή έκθεση υλικού.

Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα το Συμπόσιο έχουν φιλοξενήσει οι πόλεις Αχαρνές, Ασπρόπυργος, Μαραθώνας, Ανω Λιόσια, Νέα Ιωνία και Μέγαρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ