Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία

Διαλέξεις για την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής οργανώνει η "Ευβοϊκή Αρχαιόφιλος Εταιρεία".Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων με θέμα "Νέοι και Αρχαιολογία" αρχίζει το Σάββατο 7/12 στη Χαλκίδα, με ομιλία της αρχαιολόγου Σαντρίν Χούμπερ - ανασκαφέα του ιερού του Απόλλωνα Δαφνηφόρου,στην Ερέτρια. Η αρχαιολόγος θα παρουσιάσει τα κυριότερα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας και συμπεράσματα για τις διαφορετικές λατρείες που τελούνταν στο ιερό κατά τον 8ο και 7ο πΧ αι.

Να σημειωθεί ότι πρώτος ανασκαφέας του ιερού ήταν ο Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης,τον περασμένο αιώνα. Η συστηματική έρευνα του χώρου συνεχίστηκε το 1964 από την τότε Ελβετική Αρχαιολογική Αποστολή, με διεύθυνση του καθηγητή Καρλ Σέφολντ. Αργότερα ο χώρος ανασκάπτεται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή με διευθυντή τον καθηγητή Κλοντ Μπεράρντ.

Θα αναφερθούμε και σε ένα ακόμη, ανάλογο, γεγονός. Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας,τον προσεχή Μάη, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, θα φιλοξενηθεί το Ζ Συμπόσιο Ιστορίας και Λαογραφίας των κατοίκων της Υπαίθρου Αττικής.Την οργάνωση του Συμποσίου ανέλαβε οργανωτική επιτροπή, συνεπικουρούμενη από επιστημονική και καλλιτεχνική επιτροπή. Στόχος αυτού του θεσμού είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιφέρειας Αττικής, καθώς και οι πολιτιστικές σχέσεις μέσα από την έρευνα, καταγραφή και γνώση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι ανακοινώσεις πρέπει να σταλούν μέχρι τις 31/1/1997, σε περίληψη (1-2 σελίδες, με τον τίτλο του θέματος) και αν είναι δυνατόν να συνοδεύονται με παράλληλη προβολή ή έκθεση υλικού.

Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα το Συμπόσιο έχουν φιλοξενήσει οι πόλεις Αχαρνές, Ασπρόπυργος, Μαραθώνας, Ανω Λιόσια, Νέα Ιωνία και Μέγαρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ