ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Προσπάθεια ενότητας, σχέδια και «παρεξηγήσεις»

Οσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή και το διαχωριστικό τείχος, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος

Associated Press

Οσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή και το διαχωριστικό τείχος, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος
Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, η Σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στα μέσα της βδομάδας, σημαδεύτηκε και από μια σπάνια, για τον αραβικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, προσπάθεια έκφρασης ενότητας (έστω και σε ένα πρώτο επίπεδο) αλλά και από ορισμένες απρόσμενες δηλώσεις.

Αναμφιβόλως, μεγάλος πρωταγωνιστής των «εκπλήξεων» αναδείχτηκε ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντουλάχ, ο οποίος, στην εναρκτήρια ομιλία του, χαρακτήρισε «παράνομη κατοχή» την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και έκανε λόγο για «ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να χαράξουν το μέλλον της περιοχής». Η αποστροφή αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον που έσπευσε να τονίσει ότι τα στρατεύματά της βρίσκονται στην περιοχή «με απόφαση του ΟΗΕ και μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του Σαουδάραβα μονάρχη συμπληρώνοντας όμως ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «είναι πολύ καλές όπως και η συνεργασία τους» εκτιμώντας ότι πιθανώς «παρερμηνεύτηκαν ή αλλοιώθηκαν οι δηλώσεις Αμπντουλάχ» για τις οποίες θα ζητούσε περαιτέρω διευκρινίσεις διά της διπλωματικής οδού. Την «παρεξήγηση» έλυσε, βέβαια, υπό μία έννοια, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, που αναρωτιόταν μετά το τέλος της συνόδου «πώς μπορεί να οριστεί δηλαδή το γεγονός ότι ξένα στρατεύματα βρίσκονται σε μια χώρα; Κατοχή ονομάζεται αυτό. Εμείς δεν κάναμε εκτίμηση, περιγράψαμε μια πραγματικότητα».

Τα γιατί της «παρεξήγησης»

Η «παρεξήγηση» αυτή έχει πολλά επίπεδα ερμηνείας, εκ των οποίων δύο, ίσως, είναι και τα σημαντικότερα. Κατ' αρχάς, η Σαουδική Αραβία που, τους τελευταίους μήνες, έχει αρχίσει να αναμειγνύεται ενεργότερα στα τεκταινόμενα στην περιοχή (κατά πολλούς υπό αμερικανική πίεση προκειμένου να διευκολυνθούν τα σχέδια της Ευρείας ή Νέας Μέσης Ανατολής) έπρεπε με κάποιο τρόπο να κερδίσει την «εμπιστοσύνη» των Αράβων συνομιλητών της, που είθισται να την αντιμετωπίζουν σαν εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Αλλωστε πώς θα μπορούσε το Ριάντ να επηρεάσει τις εξελίξεις προς το συμφέρον του οποιουδήποτε αν η στάση του θεωρούνταν, εκ των προτέρων, διαμορφωμένη με γνώμονα τα αμερικανικά σχέδια;

Στιγμιότυπο από την Αραβική Σύνοδο

Associated Press

Στιγμιότυπο από την Αραβική Σύνοδο
Κατά δεύτερον, υπό το πρόσχημα της ανάγκης να διασφαλιστεί αυτή η εμπιστοσύνη, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σαουδάραβας μονάρχης εξέφρασε αυτό που όλοι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο, πλην ίσως της ιρακινής κυβέρνησης, νιώθουν: δυσφορία για την, άνευ όρων, επικράτηση των σιιτών στα κυβερνητικά ιρακινά κλιμάκια και για την περιθωριοποίηση των σουνιτών. Η δυσφορία αυτή έχει, πλέον, λάβει τη μορφή έντονης ανησυχίας, καθώς οι σουνιτικές αραβικές ηγεσίες της περιοχής βλέπουν το σιιτικό Ιράν (που συμμετέχει αλλά δεν είναι μέλος του Αραβικού Συνδέσμου) να αναβαθμίζει το ρόλο του στην περιοχή διά της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνόδου πολλοί ομιλητές αμφισβήτησαν εμμέσως πλην σαφώς το δικαίωμα της ιρακινής κυβέρνησης, εφόσον αποκλείει τους σουνίτες, να χαράσσει πολιτική για τη χώρα αλλά και τη δικαιοδοσία της να ζητά την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων. Γι' αυτό, προφανώς, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου καλείται η ιρακινή κυβέρνηση «να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές τέτοιες που θα διασφαλίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση και συμμετοχή των σουνιτών στην πολιτική ζωή της χώρας έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω εμβάθυνση του ρήγματος ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ενώ καταδικάζεται η κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή ιδιαίτερα για τα όπλα μαζικής καταστροφής (με εμφανή υπονοούμενα προς Ισραήλ και Ιράν), υπογραμμίζεται το δικαίωμα της κάθε χώρας να αναπτύξει ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σημείο που εκτιμάται ότι αποτελεί, έστω και ήπια, έκφραση στήριξης προς την Τεχεράνη σε μια εμφανή απόπειρα αποκλιμάκωσης της σχετικής έντασης με τη Δύση.

Πρόταση συνολικής ειρήνης

Το έτερο σημαντικό στοιχείο της συνόδου ήταν, χωρίς αμφιβολία, το Παλαιστινιακό, που αποτέλεσε και το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των διήμερων συζητήσεων. Παρά τις αμερικανο-ισραηλινές πιέσεις, οι Αραβες ηγέτες δεν προχώρησαν σε καμία τροποποίηση του σχεδίου που είχαν εγκρίνει στη σύνοδο κορυφής της Βηρυτού, το 2002, και είχε καθιερωθεί υπό τον τίτλο της «σαουδαραβικής πρωτοβουλίας». Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει πλήρη εξομάλυνση συνολικά των ισραηλινο-αραβικών σχέσεων ως αντάλλαγμα για την ολική ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα κατειλημμένα, το 1967, αραβικά εδάφη (παλαιστινιακά, συριακά, λιβανικά κλπ.), την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και την εξεύρεση «δίκαιης λύσης» για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες.

Το σχέδιο είχε απορριφθεί κατηγορηματικά και εξ ολοκλήρου από το Ισραήλ το 2002. Σήμερα, και προφανώς υπό πιέσεις της Ουάσιγκτον που επιδιώκει μια έστω και προσωρινή επιφανειακή λύση στο Παλαιστινιακό, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της στον αραβικό κόσμο και να εκμαιεύσει ουσιαστικότερη βοήθεια από τους Αραβες συμμάχους της στο χάος που έχει να αντιμετωπίσει στο Ιράκ και την ένταση στο Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση το χαρακτηρίζει «ενδιαφέρον» και υποστηρίζει ότι θα «το μελετήσει».

Επί της ουσίας, βέβαια, πέραν του επιπέδου των τύπων, είναι ξεκάθαρο ότι το Τελ Αβίβ δε θέλει να το αποδεχτεί. Αρνείται να αποχωρήσει από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, αρνείται να γίνει πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους η ανατολική Ιερουσαλήμ και αρνείται να διαπραγματευτεί το θέμα των προσφύγων. Γι' αυτό και ζητά, ήδη, «συνομιλίες και τροποποιήσεις».

«Είναι ώρα το Ισραήλ να επιλέξει αν θέλει να ζήσει σε μια κατάσταση μόνιμου πολέμου και μίσους ή σε μια ουσιαστική βιώσιμη ειρήνη» διεμήνυε ο Ιορδανός βασιλιάς. Και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τόνιζε ότι «το σχέδιο είναι αυτό και δεν μπορεί το Ισραήλ να απαιτεί τροποποιήσεις και να επιβάλλει όρους» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «αν οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν ουσιαστικά, ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν».

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «θετικό» το σχέδιο και την αναβίωσή του. Εντούτοις, είναι σαφές ότι δεν επιδιώκει την πραγματική υλοποίησή του γιατί κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά τα περιθώρια παρέμβασής της στην περιοχή καθώς και το ρόλο του «χωροφύλακά» της, του Ισραήλ.

Παραμένουν οι αντιθέσεις

Παρά τις επισταμένες προσπάθειες των αραβικών ηγεσιών να δείξουν μια εικόνα «στιβαρούς ενότητας», οι αντιθέσεις μεταξύ τους, που τόσα χρόνια τις κράτησαν στο περιθώριο των εξελίξεων, δεν έχουν ξεπεραστεί. Ενδεικτικό είναι ότι η σύνοδος του Ριάντ αν και αποφάσισε να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν το σχέδιο στις λεπτομέρειές του και θα προσεγγίσουν το Ισραήλ, δεν κατέληξε στο ποιος θα συμμετάσχει σε αυτές τις ομάδες.

Ο Λευκός Οίκος θα επιθυμούσε στην «ομάδα διαπραγμάτευσης» να συγκαταλέγονται οι στενότεροι σύμμαχοί του στον αραβικό κόσμο: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτος, που έχουν αυτοανακηρυχτεί και σε «αραβικό Κουαρτέτο». Μια τέτοια προοπτική δε βρίσκει σύμφωνες, απαραίτητα, άλλες αραβικές ηγεσίες, όπως η Συρία που όντως άμεσα θιγόμενη από την ισραηλινή κατοχή (υψώματα Γκολάν) θα επιδιώξει σίγουρα να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες.

Οι ενδο-αραβικές αντιθέσεις φάνηκαν σαφείς και στο ζήτημα του Λιβάνου. Αν και υπήρχε στην ατζέντα των συζητήσεων, δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος και μάλιστα ο Λίβανος εκπροσωπήθηκε από δύο διαφορετικές αντιπροσωπείες, γεγονός που αποδεικνύει και το βαθύ ρήγμα που ταλανίζει τη χώρα.

Στο συγκεκριμένο θέμα, Σαουδική Αραβία και Ιράν φέρονται να έχουν καταλήξει (μετά και από την ιστορική επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στην πρώτη) σε μια συμφωνία αποκλιμάκωσης της κρίσης, με δεσμεύσεις εκατέρωθεν για άσκηση επιρροής στις λιβανικές πολιτικές δυνάμεις στις οποίες έχουν πρόσβαση (σουνιτικά κόμματα του Σάαντ Χαρίρι και κυβέρνηση Σινιόρα από τη μία και σιιτική Χεζμπολάχ και Αμάλ από την άλλη). Η Συρία, όμως, φέρεται να «μπλοκάρει» την όλη διαδικασία εφόσον δεν εξασφαλίζεται ότι δε θα βρεθεί στο ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου ως προς τη δολοφονία Χαρίρι και το διεθνές δικαστήριο που συστήνεται για το λόγο αυτό.

Οπως και να έχει η κατάσταση, η Αραβική Σύνοδος Κορυφής, στο Ριάντ, σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες που διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν εντελώς αδιάφορα, αποδείχτηκε αρκετά ενδιαφέρουσα. Το κατά πόσο οι αραβικές ηγεσίες θα καταφέρουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις εξωτερικές εξαρτήσεις τους, στις εσωτερικές τους αντιθέσεις και στις λαϊκές εντάσεις που αντιμετωπίζουν εντός των χωρών τους, προκειμένου να τηρήσουν και να προωθήσουν μια κοινή στάση απέναντι στα «ανοιχτά μέτωπα» που απειλούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, μένει να αποδειχτεί.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προχωράει η συγχώνευση ΚΟΔΗΣΟ - ΒΑΣΓΚ

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Μάρτη εγκρίθηκαν, σε δύο χωριστά συνέδρια του πρώην Αριστερού Κόμματος - Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) και της Εναλλακτικής Εκλογικής για Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη (WASG = ΒΑΣΓΚ), με πλειοψηφία, τα ντοκουμέντα (Πρόγραμμα, Καταστατικό και η συγχώνευσή τους) και η ίδρυση στις 16 Ιούνη ενός ενιαίου κόμματος με τον τίτλο «Η Αριστερά». Προηγούμενα και ως τις 18 Μάη θα πραγματοποιηθεί προκαταρκτική ψηφοφορία της βάσης των δύο κομματικών σχηματισμών για την έγκριση της απόφασης των δυο συνεδρίων.

Οπως είναι γνωστό στο πρώην ΚΟΔΗΣΟ υπάρχουν διάφοροι σχηματισμοί, όπως η Κομμουνιστική Πλατφόρμα, το Μαρξιστικό Φόρουμ και η Ομάδα Διαλόγου, που τόσο στο βασικό στόχο, όσο και στην εκτίμηση της ιστορίας του σοσιαλισμού δε συμφωνούν με την κομματική ηγεσία. Ωστόσο, από τα ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου διαπιστώνεται ότι το συνέδριο αυτού του κόμματος λειτούργησε χωρίς προβλήματα. Κάπως διαφορετικά έγιναν τα πράγματα στο Συνέδριο της ΒΑΣΓΚ. Ενώ στο Αριστερό Κόμμα - ΚΟΔΗΣΟ η σκηνοθεσία λειτούργησε συνηθισμένα ανεμπόδιστα και η συγχώνευση ευλογήθηκε χωρίς αντίθετες ψήφους, με τέσσερις λευκές, στη ΒΑΣΓΚ απειλήθηκαν θορυβώδεις σκηνές... επειδή δεν είχαν γίνει αποδεκτά από το αδελφό κόμμα δύο αιτήματα της ΒΑΣΓΚ... Τελικά όμως οι αντιπρόσωποι άλλαξαν γνώμη, μετά από ομιλία των (ηγετικών στελεχών) Κλάους Ερνστ και Οσκαρ Λαφοντέν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ»: «Ο Λαφοντέν διέλυσε κάθε αμφιβολία για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων. Ζήτησε προσανατολισμό σε μαζικές πολιτικές απεργίες, γιατί όπως είπε "αλλιώς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η Δημοκρατία. Εχει αποδειχτεί ότι το Μπούντεσταγκ (Βουλή) παίρνει κατά κανόνα αποφάσεις με πλειοψηφία δύο τρίτων, που απορρίπτονται τουλάχιστον από τα δύο τρίτα του λαού"».

«Αριστερά» του SPD

Στο ερώτημα, τι είδους αριστερό κόμμα θα είναι η ιδρυόμενη «Αριστερά» δεν έχουν δώσει απάντηση τα έως τώρα δημοσιευμένα ντοκουμέντα και οι ομιλίες των κορυφαίων κομματικών στελεχών. Και στα δύο συνέδρια του Ντόρτμουντ δεν έγινε από αυτούς καμία αναφορά στο σοσιαλισμό, καμία ανατροπή του ιμπεριαλιστικού καθεστώτος, αλλά υποδείξεις για «μεταρρυθμίσεις» μέσα στον καπιταλισμό. Είναι εξάλλου γνωστή η καταδίκη της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας σαν «σταλινική δικτατορία» και οι συνεχείς «συγνώμες», για τα «σταλινικά εγκλήματα», προς τα κυβερνητικά κόμματα. Ο Λαφοντέν τάσσεται υπέρ ενός SPD της εποχής του Βίλι Μπραντ και τόσο αυτός όσο η ηγεσία του πρώην ΚΟΔΗΣΟ είναι κατά της οικονομίας που βασίζεται στη σκέψη του Καρλ Μαρξ και υπέρ του Αγγλου Τζον Κέινς. Το νέο κόμμα θα πάει να καλύψει υποτίθεται τον πολιτικό χώρο «αριστερά» από το SPD.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

Στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα...

Η επίσκεψη της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στα πενηντάχρονα της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δίνουν μια επιπλέον εικόνα της πραγματικότητας στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Πίσω από τη φαινομενική ευφορία γελαστών εμφανίσεων κι αντιφατικών περίεργων δηλώσεων της Ελληνίδας υπουργού με την ομόλογό της των ΗΠΑ και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά η ελληνική πολιτική του «γιέσμεν». Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι επανέλαβε τις παλιές ελληνικές θέσεις για όλα τα προβλήματα που αφορούν τις αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Χωρίς να διευκρινίσει ουσιαστικά τι ακριβώς συζήτησε, η δήλωση αυτή προκαλεί αίσθηση ελαφρότητας. Αναρωτιέται κανείς εάν οι Αμερικανοί ιθύνοντες στερούνται... νοητικής ικανότητας, ώστε να μην καταλαβαίνουν τα προβλήματα και να χρειάζεται να τους επαναλαμβάνονται.

Ασφαλώς, καταλαβαίνουν τα προβλήματα με καλύτερη ενημέρωση από την ελληνική. Μόνο που υπάρχει μια... λεπτομέρεια. Την πολιτική τους την καθορίζουν σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους. Την πολιτική αυτή την εκφράζουν με κοροϊδευτική αλαζονεία που μόνο ένας εθελόδουλος μπορεί να δεχτεί. Απόδειξη γι' αυτό είναι η... βαρύγδουπη δήλωση του Ν. Μπερνς που πολύ παίχτηκε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι «ο Αϊ-Στράτης είναι ελληνικό νησί και δεν περιλαμβάνεται σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη». Για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα πρέπει να συζητήσει τη λύση του προβλήματος με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Δηλαδή, ενώ είναι ελληνικό και μη αποστρατιωτικοποιημένο νησί, πρέπει να συζητήσει στο ΝΑΤΟ για την τύχη του. Πίσω απ' αυτή την αντιφατική δήλωση βρίσκεται η θέση των ΗΠΑ ότι τα νησιά στο Αιγαίο είναι ελληνικά μόνο κατ' όνομα.

Στην ουσία πρέπει να συγκυριαρχηθούν, μαζί με το Αιγαίο με την Τουρκία υπό την υψηλή αμερικανική επιτήρηση, προσανατολισμό και έλεγχο. Είναι το παλιό σενάριο της μετατόπισης της αποκλειστικής ελληνικής ανατολικής επικράτειας «επί το δυτικότερον». Την αλήθεια αυτή, που εξελίσσεται μέσα στα συμβατικά πλαίσια του ΝΑΤΟ, κάνει ότι δε θέλει να καταλάβει η Ελληνίδα ΥΠΕΞ. Επίσης ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε γεμάτος αισιοδοξία στις δηλώσεις του για την αναγνώριση από τους εταίρους του ρόλου της Ελλάδας στην ευρω-ενωσιακή πορεία. Το μόνο ουσιαστικά καινούριο που μπορεί να ειπωθεί είναι η συμφωνία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με το μεγάλο ευρω-ενωσιακό ενδιαφέρον. Στο ζήτημα αυτό χρειάζεται η εξής επικίνδυνη επισήμανση: Η μέχρι τώρα υποταγή και προσαρμογή της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης στα ευρω-ατλαντικά συμφέροντα και κελεύσματα περιοριζόταν εσωτερικά στην ύπαρξη των στρατιωτικών βάσεων. Οτιδήποτε άλλο βρισκόταν στις εξωτερικές αποφάσεις της δυτικής συμμαχίας που υλοποιούσαν οι αστικές ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτή η κατάσταση φαίνεται να μεταβάλλεται με το ζήτημα του αγωγού. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοσυμμαχικές αντιθέσεις μεταφέρονται στο εσωτερικό της Ελλάδας, με τη συμμετοχή του ελληνικού καπιταλισμού στην εκμετάλλευση και στις αποφάσεις. Αυτή είναι μια νέα ποιότητα εμπλοκής της Ελλάδας, που την καθιστά υποκείμενο των οποιωνδήποτε αντιδράσεων και συνεπειών στη διεθνή κρίση. Η ελληνική αστική τάξη χώνει βαθιά την Ελλάδα στην ιμπεριαλιστική συνεκμετάλλευση και συνυπευθυνότητα έναντι τρίτων χωρών. Αυτή είναι επισφράγιση μιας νέας ποιότητας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ