ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Μελέτη για δήμους - φορομπήχτες

Σε μια ακόμα συζήτηση χωρίς σαφές διατυπωμένο αίτημα για το οικονομικό μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) αναλώθηκαν τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, με θέμα τις προτάσεις του οργάνου για τα κριτήρια κατανομής του επενδυτικού προγράμματος «Θησέας» και για την κρατική επιχορήγηση για το 2005.

Οι διοικούντες την ΚΕΔΚΕ, ναι μεν συμφωνούν ότι τα χρήματα προς τους Δήμους δεν αρκούν για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και κυρίως στις μεταφερόμενες κρατικές αρμοδιότητες και ότι πρέπει να διεκδικήσουν επιπλέον, αλλά ως «λύση» προωθούν την πρόταση να λειτουργεί η ΤΑ επιβάλλοντας φόρους στους δημότες. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ανατεθεί μελέτη που θα εξετάζει τη δυνατότητα ανάληψης φορολογικής εξουσίας από τους Δήμους, ενώ απορρίφθηκε πρόταση της δημάρχου Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, για την ανάθεση μελέτης συνολικά για τα οικονομικά της ΤΑ. Χαρακτηριστική ήταν στο σημείο αυτό η παρέμβαση του δημάρχου Καρδίτσας, Χρ. Τέγου: «Πατάμε σε δύο βάρκες. Από τη μία ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος 1828 (σ.σ. θεσμοθετεί τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που αποδίδονται ως κρατική επιχορήγηση στους Δήμους) και από την άλλη ζητάμε φορολογική αποκέντρωση». Κάτι που όπως συμπλήρωσε αποτελεί παρελκυστική πολιτική, για να περνάει ο χρόνος και να μην αναδεικνύεται το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της ΤΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος είπε πως ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να δοθούν επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΣΑΤΑ το 2005, ωστόσο είπε πως «πρέπει να επιμείνουμε σε επιπλέον ποσόν για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και την πολιτική προστασία», το οποίο ανέρχεται στα περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Επανέλαβε δε την άρνηση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ να προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, αν δεν υπάρξει κάλυψη των δαπανών από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, απ' ό,τι φαίνεται, ο «Θησέας» από επενδυτικό πρόγραμμα των Δήμων μετατρέπεται σε πηγή κάλυψης λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι δήμοι. Αυτές προτείνεται να ενταχτούν στο «Θησέας» και να χρηματοδοτηθούν από εκεί, με εξαίρεση τους σχολικούς φύλακες και με επιφύλαξη για τη Δημοτική Αστυνομία.

Στη χτεσινή συζήτηση για τα κριτήρια κατανομής του «Θησέα» οι αιρετοί αναλώθηκαν σε έναν ανούσιο καυγά, για το αν θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τους μη Καποδιστριακούς Δήμους, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια αιμοδοτούσαν το ΕΠΤΑ, μέσα από την κρατική επιχορήγηση που λάμβαναν. Φαίνεται να προκρίνεται η άποψη να ζητήσουν 3,5% επιπλέον (από αυτά που έπαιρναν μέσω του ΕΠΤΑ) πόρους για τους Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Το ΔΣ δεν κατέληξε σε μια συγκεκριμένη θέση για τα κριτήρια κατανομής. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, πάντως, προτείνει τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος να μοιραστούν στους δήμους 2 από τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι το συνολικό ύψους του «Θησέα», με αντικειμενικά κριτήρια και τα υπόλοιπα με «προγραμματικά κριτήρια» που θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.

Επαναπροκηρύσσεται έργο του «φονικού πετάλου»

ICON

Στην επαναπροκήρυξη του τμήματος μήκους 16 χιλιομέτρων του Μαλιακού, αλλά και της παράκαμψης του Αγρινίου, η ανάθεση των οποίων έχει μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφάσισε να προχωρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Γ. Σουφλιάς, γεγονός που θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην κατασκευή τους.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποστήριξε, ωστόσο, ότι η καθυστέρηση αυτή μπορεί να ήταν μεγαλύτερη, αν περίμενε να ξεμπλοκαριστούν τα έργα μέσα από τη δικαστική διαδικασία (ο σχετικός διαγωνισμός είχε γίνει το καλοκαίρι του 2003). Επίσης ανέφερε ότι, με βάση το νέο νόμο για τα δημόσια έργα, θα προχωρήσει στην επαναδημοπράτηση και άλλων έργων που καθυστερεί η ανάθεσή τους πάνω από 12 μήνες, λόγω διαφόρων ενστάσεων των εργολάβων.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε επίσης ότι ήδη στο Μαλιακό τοποθετήθηκε η πρώτη κάμερα, ενώ μέχρι τις 5 Φλεβάρη θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες στο «φονικό πέταλο», οι οποίες, προφανώς, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης του αυτοκινητοδρόμου, ο μόνος ρόλος τους θα είναι να καταγράφουν τα δεκάδες δυστυχήματα που σημειώνονται...

Τέλος, ο Γ. Σουφλιάς ανέφερε ότι μέσα στο Φλεβάρη θα γίνει η δημοπράτηση για την προμήθεια και εγκατάσταση περίπου 700 καμερών κατά μήκος των 3.600 χιλιομέτρων του εθνικού οδικού δικτύου ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και σε άλλα καίρια σημεία του επαρχιακού δικτύου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 11 εκατ. ευρώ.

Αυξήσεις διεκδικούν οι δικαστικοί

Με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλαγοσκούφη, όπου του έθεσαν αιτήματα σχετικά με τα μισθολογικά προβλήματά τους συναντήθηκαν χτες εκπρόσωποι των προεδρείων των πέντε δικαστικών Ενώσεων (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωση Εισαγγελέων, Ενωση Διοικητικών Δικαστών, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου) καθώς και η Ενωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Οι δικαστικοί, που ξεπερνούν τις 2.500, ζητούν αύξηση των αποδοχών τους, ενώ έχουν ήδη καταθέσει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αιτήσεις διακοπής της παραγραφής των οικονομικών τους αξιώσεων, για να μπορούν να τις διεκδικήσουν δικαστικά με αγωγές από το Μισθοδικείο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε την ύπαρξη θέματος αναπροσαρμογής των αποδοχών τους, αλλά επιφυλάχτηκε να διατυπώσει τις συγκεκριμένες θέσεις της κυβέρνησης σε νεότερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φλεβάρη, με τη συμμετοχή και του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα.

Οι δικαστικοί ζητούν αναδρομικά μιας τριετίας που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, καθώς ισχυρίζονται ότι έχει παραβιαστεί ο συνταγματικός κανόνας που θέτει τους δικαστές στην κορυφή της μισθολογικής κλίμακας.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΔΕΚΑ»
Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι

Ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν χτες μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου ειδικού ανακριτή ο πρόεδρος και τα πέντε μέλη του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), που κατηγορούνται μετά από μηνυτήρια αναφορά του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, για το ρόλο που ανέπτυξε στο Χρηματιστήριο πριν τις εκλογές του 2000. Βασικός μάρτυρας στη διενεργούμενη ανάκριση είναι ο Μ. Εβερτ.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι απιστία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Ενώπιον του ανακριτή απολογήθηκαν οι Ι.Κουσουλάκος πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΚΑ, και τα μέλη Γ. Νώτης, Α. Σάγος, Μ. Παπαδονικολάκη, Γ. Καλλίας και Π. Μαρκόπουλος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ΔΕΚΑ, προκειμένου να στηρίξει το Χρηματιστήριο και να παραμείνει ο γενικός δείκτης στις 5.000 μονάδες, κατά την προεκλογική περίοδο του 2000, προέβη σε αγορές μετοχών συγκεκριμένων κρατικών επιχειρήσεων όπως του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της Εθνικής και Εμπορικής Τράπεζας και άλλων.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι η συνολική ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται στα 717 εκατ.

Οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν υπομνήματα στον ανακριτή, στα οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δε ζημιώθηκε το Δημόσιο, αλλά αντίθετα αποκόμισε κέρδη ύψους 420 δισ. δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ