Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Μελέτη για δήμους - φορομπήχτες

Σε μια ακόμα συζήτηση χωρίς σαφές διατυπωμένο αίτημα για το οικονομικό μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) αναλώθηκαν τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, με θέμα τις προτάσεις του οργάνου για τα κριτήρια κατανομής του επενδυτικού προγράμματος «Θησέας» και για την κρατική επιχορήγηση για το 2005.

Οι διοικούντες την ΚΕΔΚΕ, ναι μεν συμφωνούν ότι τα χρήματα προς τους Δήμους δεν αρκούν για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και κυρίως στις μεταφερόμενες κρατικές αρμοδιότητες και ότι πρέπει να διεκδικήσουν επιπλέον, αλλά ως «λύση» προωθούν την πρόταση να λειτουργεί η ΤΑ επιβάλλοντας φόρους στους δημότες. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ανατεθεί μελέτη που θα εξετάζει τη δυνατότητα ανάληψης φορολογικής εξουσίας από τους Δήμους, ενώ απορρίφθηκε πρόταση της δημάρχου Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, για την ανάθεση μελέτης συνολικά για τα οικονομικά της ΤΑ. Χαρακτηριστική ήταν στο σημείο αυτό η παρέμβαση του δημάρχου Καρδίτσας, Χρ. Τέγου: «Πατάμε σε δύο βάρκες. Από τη μία ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος 1828 (σ.σ. θεσμοθετεί τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που αποδίδονται ως κρατική επιχορήγηση στους Δήμους) και από την άλλη ζητάμε φορολογική αποκέντρωση». Κάτι που όπως συμπλήρωσε αποτελεί παρελκυστική πολιτική, για να περνάει ο χρόνος και να μην αναδεικνύεται το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της ΤΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος είπε πως ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να δοθούν επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΣΑΤΑ το 2005, ωστόσο είπε πως «πρέπει να επιμείνουμε σε επιπλέον ποσόν για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και την πολιτική προστασία», το οποίο ανέρχεται στα περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Επανέλαβε δε την άρνηση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ να προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, αν δεν υπάρξει κάλυψη των δαπανών από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, απ' ό,τι φαίνεται, ο «Θησέας» από επενδυτικό πρόγραμμα των Δήμων μετατρέπεται σε πηγή κάλυψης λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι δήμοι. Αυτές προτείνεται να ενταχτούν στο «Θησέας» και να χρηματοδοτηθούν από εκεί, με εξαίρεση τους σχολικούς φύλακες και με επιφύλαξη για τη Δημοτική Αστυνομία.

Στη χτεσινή συζήτηση για τα κριτήρια κατανομής του «Θησέα» οι αιρετοί αναλώθηκαν σε έναν ανούσιο καυγά, για το αν θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τους μη Καποδιστριακούς Δήμους, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια αιμοδοτούσαν το ΕΠΤΑ, μέσα από την κρατική επιχορήγηση που λάμβαναν. Φαίνεται να προκρίνεται η άποψη να ζητήσουν 3,5% επιπλέον (από αυτά που έπαιρναν μέσω του ΕΠΤΑ) πόρους για τους Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Το ΔΣ δεν κατέληξε σε μια συγκεκριμένη θέση για τα κριτήρια κατανομής. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, πάντως, προτείνει τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος να μοιραστούν στους δήμους 2 από τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι το συνολικό ύψους του «Θησέα», με αντικειμενικά κριτήρια και τα υπόλοιπα με «προγραμματικά κριτήρια» που θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ