Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Κίνδυνος για κοινοτικές ποινές δισεκατομμυρίων...

Eurokinissi

Παρωνυχίδα θα μοιάζουν τα πρόστιμα και οι επιστροφές κονδυλίων 20 δισ. δρχ. που επιβλήθηκαν για την κακοδιαχείριση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου, αν τελικά υλοποιηθούν οι απειλές της ΕΕ για αναστολή πληρωμών και επιστροφές χρημάτων για διάφορες ατασθαλίες δεκάδων έργων της τριετίας 2001-2003.

Χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, παραδέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος κάτι τέτοιο να συμβεί, αν έως τις 28 Φλεβάρη δε δοθούν πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα έργα που εκτελέστηκαν την περίοδο αυτή. Ειδικότερα η ΕΕ κατηγορεί τη χώρα μας για διάφορες παρατυπίες, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι: Η διπλοπληρωμή έργων, τα οποία ενώ είχαν προγραμματιστεί για το Δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τελικά εντάχτηκαν στο Τρίτο. Για εργασίες που αφορούν πέρα από το φυσικό αντικείμενο των συγκεκριμένων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ με πρόσχημα τις «επί έλασσον δαπάνες», όπως λέγεται κλπ.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε συνέχεια στην κοκορομαχία που αναπτύσσεται γύρω από το ζήτημα αυτό μεταξύ του και της πρώην υπουργού Β. Παπανδρέου και το οποίο τελικά θα κληθεί να πληρώσει μόνο ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα είπε ότι για το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών - αν τελικά συμβεί - «την ευθύνη έχει η προηγούμενη κυβέρνηση», την οποία κάλεσε «αντί να ασκεί άγονη και ανεύθυνη κριτική που εκθέτει τη χώρα και δημιουργεί προβλήματα στην αγορά, να βοηθήσει τη σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εκείνη δημιούργησε».

Οπως υποστήριξε επίσης ο Γ. Σουφλιάς, η προηγούμενη κυβέρνηση στις 5 Μάρτη 2004, δύο μέρες πριν τις εκλογές, είχε δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα υπάρξουν διορθωτικά μέτρα μέχρι το Σεπτέμβρη του 2004, σχετικά με τα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί, τη στιγμή που ήξερε ότι δε θα ήταν κυβέρνηση.

Δήλωσε ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τα Δημόσια Εργα, παρουσιάζοντας έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η μεταρρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς. Τέλος, ο Γ. Σουφλιάς εξήγγειλε ότι μέσα στο 2005 θα δημοπρατηθούν έργα συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ απευθυνόμενος στις κατασκευαστικές εταιρίες δήλωσε ότι πρέπει να σκεφτούν καλά πριν δώσουν μεγάλες εκπτώσεις, γιατί θα εφαρμοστούν όλες οι ποινές που προβλέπονται από το νέο νόμο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ