Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΔΕΚΑ»
Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι

Ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν χτες μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου ειδικού ανακριτή ο πρόεδρος και τα πέντε μέλη του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), που κατηγορούνται μετά από μηνυτήρια αναφορά του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, για το ρόλο που ανέπτυξε στο Χρηματιστήριο πριν τις εκλογές του 2000. Βασικός μάρτυρας στη διενεργούμενη ανάκριση είναι ο Μ. Εβερτ.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι απιστία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Ενώπιον του ανακριτή απολογήθηκαν οι Ι.Κουσουλάκος πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΚΑ, και τα μέλη Γ. Νώτης, Α. Σάγος, Μ. Παπαδονικολάκη, Γ. Καλλίας και Π. Μαρκόπουλος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ΔΕΚΑ, προκειμένου να στηρίξει το Χρηματιστήριο και να παραμείνει ο γενικός δείκτης στις 5.000 μονάδες, κατά την προεκλογική περίοδο του 2000, προέβη σε αγορές μετοχών συγκεκριμένων κρατικών επιχειρήσεων όπως του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της Εθνικής και Εμπορικής Τράπεζας και άλλων.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι η συνολική ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται στα 717 εκατ.

Οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν υπομνήματα στον ανακριτή, στα οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δε ζημιώθηκε το Δημόσιο, αλλά αντίθετα αποκόμισε κέρδη ύψους 420 δισ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ