ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Απροκάλυπτη παρέμβαση στις ΑΕΝ

«Ξήλωσε» τους εκλεγμένους συνδικαλιστές στον Ασπρόπυργο για να χειραγωγήσει το κίνημα

Την ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να διορίσει εκπροσώπους σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου και να καταργήσει τους νόμιμα και με δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες εκλεγμένους εκπροσώπους των σπουδαστών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου.

«Η πράξη αυτή του ΥΕΝ - σημειώνεται στην ανακοίνωση - είναι αποκορύφωμα των μέχρι τώρα προσπαθειών του να χειραγωγήσει το σπουδαστικό κίνημα των ΑΕΝ και να προωθήσει εκφυλιστικές διαδικασίες και τακτικές. Θορυβημένο από την καθολική καταδίκη των σχεδίων του και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εκδηλωθεί, στοχεύει να διευκολύνει την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης, παραδίδοντάς τη με νόμο που προωθεί στους ιδιώτες και στα δουλεμπορικά κυκλώματα».

Στη συνέχεια επισημαίνεται πως «στο πλαίσιο αυτό αξιοποιεί ομάδα καθηγητών, μεταξύ των οποίων το στέλεχος της ΝΔ και Διευθυντή Σπουδών των Πλοιάρχων κ. Μηνόγιαννη, γνωστό από το παρελθόν για τις τραμπούκικες και χυδαίες μεθόδους σε βάρος των σπουδαστών, ο οποίος χρησιμοποιεί μικρή ομάδα συναδέλφων μας που συναλλάσσονται μαζί τους και εμφανίζονται ως εκπρόσωποί μας. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η απόφαση για κατάληψη διαρκείας από τις 12 Δεκέμβρη 2005, στην οποία διαφώνησε η πλειοψηφία του ΔΣ, με σκοπό την απομαζικοποίηση και τον αποπροσανατολισμό των σπουδαστών. Η ίδια από το ΥΕΝ καθοδηγούμενη ομάδα προώθησε παρόμοιες εκφυλιστικές διαδικασίες και σε άλλες σχολές (Μακεδονίας, Κρήτης, Χίου)».

Καταλήγοντας το συνδικαλιστικό όργανο των Σπουδαστών τους καλεί «να περιφρουρήσουν το Σύλλογό μας, την ενότητα και το συντονισμό του σπουδαστικού κινήματος με τους ναυτεργάτες. Να περιφρουρήσουμε τους αγώνες μας, τον προσανατολισμό και τη μαζικότητά τους από τις τυχοδιωκτικές παρεμβάσεις του ΥΕΝ και της ομάδας του».

ΝΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ανθυγιεινή» η ιδιωτικοποίηση για τα λαϊκά στρώματα

Συνέπεια της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του φαρμάκου, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την άρνηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, να χορηγήσει θεραπεία σε καρκινοπαθείς

Τα «ανθυγιεινά» για τις λαϊκές οικογένειες αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και της Υγείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αναδεικνύει η άρνηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να γίνουν χημειοθεραπείες σε 30 καρκινοπαθείς από την Κρήτη και τη Ρόδο, που πήγαν την Τρίτη το πρωί στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους.

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου αρνήθηκε τη θεραπεία στους καρκινοπαθείς, επικαλούμενη εγκύκλιο του ΙΚΑ που στάλθηκε στα νοσοκομεία της χώρας και απαγορεύει τη συνταγογράφηση φαρμάκων, για περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις εγκεκριμένες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενδείξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι - μέχρι να γίνει η έγκριση από το ΙΚΑ - η δαπάνη για τις συγκεκριμένες θεραπείες και όχι μόνο, θα βαρύνει ως αδικαιολόγητη δαπάνη είτε το νοσοκομείο ή θα πρέπει να την πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής. Δηλαδή για τη συγκεκριμένη θεραπεία ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλλει πάνω από 2.000 ευρώ για κάθε ένεση!

Πάλη για Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

«Η εγκύκλιος του ΙΚΑ αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων για τη μη δικαιολόγηση δαπανών για κυτταροστατικά και λοιπά συνοδευτικά φάρμακα για χημειοθεραπεία, εφόσον αυτά δε χορηγούνται για τις εγκεκριμένες από το ΕΟΦ ενδείξεις, αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

«Η περικοπή φαρμάκων παρά τις όποιες δικαιολογίες, αποδεικνύει ότι σε συνθήκες εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, θα χειροτερεύσει την ήδη δραματική κατάσταση στις υπηρεσίες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, των κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων», επισημαίνει. Και τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας μελετάει τη διαμόρφωση διαφόρων πλαφόν που θα περιορίζουν ή θα καταργούν την κάλυψη των φαρμακευτικών δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν η διοίκηση του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου.

«Είναι βέβαιο έστω και αν προσωρινά βρέθηκε "λύση", το κριτήριο για την έγκριση κάποιου φαρμάκου στην ουσία δε θα είναι η θεραπευτική του αξία και τα αποτελέσματά της αλλά το πόσο θα κοστίζει η θεραπεία και ανάλογα θα καλύπτεται», υπογραμμίζει η ΝΕ του ΚΚΕ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ πιστεύει ότι αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας δεν μπορούν και να τα λύσουν. Μονόδρομος για το λαϊκό και εργατικό κίνημα είναι:

  • Η πάλη για ένα Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπου το φάρμακο θα διατίθεται δωρεάν, χωρίς καμιά συμμετοχή και εισφορά, σε όποιον το έχει ανάγκη και σύμφωνα με ιατρική συνταγή.
  • Η κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο, Κοινωνική ασφάλιση.
  • Η ανάπτυξη ενός κρατικού οργανισμού που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζεται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δημιουργήσουν τη δική τους συμμαχία που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία για να οργανωθεί η λαϊκή οικονομία που θα αναπτύσσεται με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών λαϊκών οικογενειών».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σε ρόλο συμπαραστάτη των φαρμακοβιομηχάνων...

Ρόλο συμπαραστάτη της φαρμακοβιομηχανίας επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αντί της ουσιαστικής στήριξης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) όπως ήταν ο αρχικός προσανατολισμός του.

Μιλώντας χτες στην εκδήλωση για 15χρονη συμβολή του ΙΦΕΤ στην υγεία του πολίτη, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε κάποιες παρεξηγήσεις - κατά την έκφρασή του - που δημιούργησε λίγο πριν η τοποθέτηση του προέδρου του ΙΦΕΤ Γιώργου Δημόπουλου, ο οποίος είπε ότι «οι στόχοι που τέθηκαν στο ξεκίνημα της νέας διοίκησης ήταν η συνολικά αναδιάρθρωση του ΙΦΕΤ και η λειτουργία του για πρώτη φορά ως Εθνική Φαρμακοβιομηχανία».

«Δεν είναι στη φιλοσοφία του ΙΦΕΤ να ξαναγίνει εθνική φαρμακοβιομηχανία με την παλιά θεσμική μορφή. Ο ρόλος του είναι συμπαραστάτης στη φαρμακοβιομηχανία γενικότερα και ειδικότερα στην εθνική φαρμακοβιομηχανία» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο ιδιωτικός τομέας και πρέπει να υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χωρίς να γέρνει η παλάντζα υπέρ του δεύτερου.

Το ΙΦΕΤ ιδρύθηκε με το νόμο 1565/1991 (άρθρο 7) ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και προήλθε απ' τη συγχώνευση της «Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας» και της «Κρατικής Φαρμακαποθήκης». Βασικός σκοπός του ΙΦΕΤ - όπως περιγράφεται στον ιδρυτικό νόμο - είναι η υποβοήθηση και προώθηση του έργου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος έχει «ως πρώτιστο σκοπό την προάσπιση και την προαγωγή της δημόσιας Υγείας, καθώς και την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος γενικότερα στο χώρο της Υγείας».

Στη συνέχεια, το ΙΦΕΤ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία, για να συγχωνευτεί με τη «Φαρμέτρικα ΑΕ» - μια συγχώνευση που οδήγησε σε υποβάθμιση και τη «Φαρμέτρικα». Υπήρξε ακόμα ένα πλήγμα προς το δημόσιο χαρακτήρα του ΙΦΕΤ, όταν σε μια έκτακτη Γενική Συνέλευση του 2002 επαναπροσδιορίστηκαν οι σκοποί της εταιρίας και απαλείφτηκαν εντελώς η προάσπιση της δημόσιας Υγείας και του δημόσιου συμφέροντος.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΑΑ
Αθώο το «λάθος»;

Σε λάθος μνεία των νόμων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - την οποία μάλιστα δήλωσε πως δε θα δεχτεί - απέδωσε, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, το πρόβλημα που προέκυψε με τα ασφαλιστικά θέματα των εργαζομένων στα εποπτευόμενα απ' τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ΝΠΔΔ.

Το πρόβλημα προέκυψε από έγγραφη απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών και Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ημερομηνία 12.12.2005 σε ερώτηση της διοίκησης του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ). Η παραπάνω Διεύθυνση, κάνοντας συνδυασμό των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και ορισμένων ρυθμίσεων του νόμου για το δημόσιο σύστημα Υγείας που ψήφισε η ΝΔ (3329/2005), αποφάνθηκε ότι το προσωπικό των ΔΥΠΕ και όλων των ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από αυτές, ανάμεσά τους και οι υπάλληλοι του ΕΙΑΑ, από τη δημοσίευση του 3329/2005 υπάγεται στο κοινό συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ, γεγονός που θα σήμαινε ραγδαία υποβάθμιση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Για λάθος μνεία των νόμων έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, που παραβρέθηκε σε κοινή εκδήλωση με τον Νικ. Κακλαμάνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ