ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ομηροι της κυβερνητικής πολιτικής οι εργαζόμενοι

Περίεργες μεθοδεύσεις και αντιδράσεις σε βάρος του Δήμου

Την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με στόχο να αποσιωπηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι στους δήμους, αποτυπώνουν σχετικές μεθοδεύσεις που επιχειρούνται στο δήμο της Νίκαιας.

Και, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Την περασμένη Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας αποφάσισε, εντός των ημερών, να πληρώσει, καταβάλλοντας στους 54 πρώην εργαζόμενους της καταχρεωμένης δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΕΟΠΑΝ πλήρη μισθό και ασφάλιση για το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη με την υπογραφή δίμηνης σύμβασης εργασίας. Το ίδιο να γίνει και για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι να εκδοθεί η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που τους αφορά. Η περίπτωση αφορά, πιο συγκεκριμένα, ένα μέρος των συμβασιούχων που εργάζονταν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2002 στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ, οπότε έληξε η σύμβασή τους επί δημαρχίας, ακόμα, του προηγούμενου δημάρχου Β. Τράπαλη, ο οποίος και τους είχε προσλάβει με αυτή τη μορφή απασχόλησης.

Οι 54 αυτοί εργαζόμενοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Η πρώτη δικαστική απόφαση, επιβάλλει την επαναπρόσληψή τους με 300 ευρώ το μήνα μισθό μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου στις αρχές του νέου έτους. Ομως, ο φορέας που πρέπει να τους προσλάβει είναι μια καταχρεωμένη δημοτική επιχείρηση που δεν μπορεί, εξαιτίας των χρεών της, να έχει φορολογική ενημερότητα και άρα δεν μπορεί ούτε να εισπράξει και ούτε να δώσει χρήματα. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί ο δήμος, από τον οποίο οι εργαζόμενοι απαιτούν σήμερα να πληρωθούν, να προσλάβει αυτούς τους εργαζόμενους, να τους ασφαλίσει και, εν τέλει, να τους πληρώσει;

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του, όπου παραβρέθηκαν και οι εργαζόμενοι, αποφάσισε με την υπογραφή δίμηνων συμβάσεων να πληρώσει τους εργαζόμενους παρέχοντάς τους τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας και πλήρη ασφάλιση. Χτες, όμως, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εξέφρασαν αντιρρήσεις και ζητούσαν την καταβολή των 300 ευρώ, ποσό κάτω από αυτό που προτείνει ο δήμος και χωρίς ασφάλιση!

Κι αυτό, ενώ είναι γνωστό πως ο σημερινός δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος ούτε τους προσέλαβε, ούτε τους απέλυσε, αλλά από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει αυτές τις μορφές απασχόλησης και είχε επισημάνει τις συνέπειες που θα έχουν για τους εργαζόμενους και την ομηρία στην οποία θα οδηγηθούν. Ακόμα, είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που απορρίπτει τη μονιμοποίησή τους, την οποία διεκδικούν από το δήμο.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία υλοποίησαν οι κυβερνητικοί δήμαρχοι, όπως ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας, που οδηγεί στην αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων κατοχυρωμένων εδώ και χρόνια με αγώνες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Γι' αυτό και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συγκεκριμένη στάση μάλλον συγκαλύπτει τις κυβερνητικές ευθύνες παρά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των εργαζομένων, που θα έπρεπε να λογαριάζουν τη σημερινή δημοτική αρχή ως συμπαραστάτη τους...

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δημοτική Αστυνομία σε ρόλο καταστολής;

Να μη χρησιμοποιηθεί η Δημοτική Αστυνομία ως κατασταλτικός μηχανισμός, επισήμανε, στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής.

Αφορμή για το θέμα στάθηκε η συμπεριφορά των δημοτικών αστυνομικών όταν, στη διάρκεια των εγκαινίων του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα (12 Δεκέμβρη), μουσικοί του πολιτισμικού οργανισμού, πέταξαν «φέιγ- βολάν», απαιτώντας να μην απολυθούν. Τότε, ανάμεσα σε άλλα «όργανα της τάξης» (π.χ. αστυνομικοί με πολιτικά κλπ.) και δημοτικοί αστυνομικοί, «όρμησαν» για να αποκαταστήσουν την τάξη, προπηλακίζοντας τους μουσικούς.

«Θέλουμε να επισημάνουμε», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «ότι δε φανταζόμαστε ότι θα σκεφτεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τη Δημοτική Αστυνομία ως κατασταλτικό μηχανισμό για την..."αποκατάσταση της τάξης"».

Παράλληλα, ο Σπ. Χαλβατζής έθεσε στα εκτός ημερήσιας διάταξης, θέμα για την ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία των Διαμερισματικών Συμβουλίων. Οπως τόνισε, στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα, η εκπρόσωπος της Συμπαράταξης, αν και δεν είναι εκλεγμένη, εντούτοις, έχει το δικαίωμα συμμετοχής και λόγου, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διαμερισματικού Συμβουλίου του 7ου Διαμερίσματος, δεν επιτράπηκε στην σύμβουλο της Συμπαράταξης να μοιράσει ένα υπόμνημα που αφορούσε στην περιοχή. Μάλιστα, δεν επιτράπηκε να πάρει ούτε καν το λόγο για να το αναγνώσει. Δικαίως, λοιπόν, ο Σπ. Χαλβατζής αναρωτήθηκε, αν θα πρέπει να διαβάζονται όλα τα θέματα που θέλει να βάλει η Συμπαράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυξήσεις 5%
στους κοινόχρηστους χώρους

Αυξήσεις, όμως, επέβαλε η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων και στα τέλη για χρήση κοινόχρηστων, σε ασκούντες υπαίθριες στάσιμες δραστηριότητες. Η διοίκηση πρότεινε αυξήσεις περίπου 5 έως 6%, με το σκεπτικό ότι τα έτη 2001, 2002 και 2003, παρέμειναν σταθεροί συντελεστές.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «από το 1995 έως και το 2000 οι συντελεστές είχαν ήδη αυξηθεί υπέρογκα, πάνω από τον πληθωρισμό». Και συνέχισε: «Οι νέες αυτές αυξήσεις θα τροφοδοτήσουν την ακρίβεια και θα πλήξουν κι άλλο τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων, εργαζομένων και συνταξιούχων». Ο Σπ. Χαλβατζής, πρότεινε «οι συντελεστές να παραμείνουν σταθεροί, στις ίδιες τιμές, που άλλωστε είναι ήδη υψηλές».

ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Στρώνουν το έδαφος για νέες συλλήψεις

«Συνεχίζεται το έργο μας...» δήλωσε χτες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φ. Νασιάκος, για το θέμα των συλλήψεων και άλλων μελών της «17Ν». Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης είπε πως «... έχουμε πειστήρια», ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδης, ανέφερε ότι «γίνεται προσπάθεια να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο» το γενετικό υλικό και τα δακτυλικά αποτυπώματα που έχουν βρεθεί στα κρησφύγετα της "17Ν"».

Ετσι, άφησαν «ανοιχτό» το θέμα για κάθε λογής δημοσιεύματα και σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δημοσιεύματα που τροφοδοτήθηκαν και από πρόσφατες συνεντεύξεις του Γ. Φλωρίδη και του Φ. Νασιάκου, που άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Το θέμα νέων συλλήψεων άρχισε να ανακινείται λίγο πριν το δικαστήριο αποφασίσει για την ένοχη των κατηγορουμένων στην υπόθεση της «17Ν». Χτες, μάλιστα ο υπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα υποστηρίζοντας ότι στις συνεντεύξεις «ειπώθηκε κάτι γνωστό». Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε πως «λέμε το ίδιο, ότι συνεχίζεται το έργο μας» για κάποιους που έχουν περιφερειακό ρόλο στη «17Ν», αν και όταν τα πειστήρια βγάλουν κάτι. Ο Γ. Φλωρίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι επικείμενο, πως «δεν έχουν "πέσει" τα στοιχεία σε κάποιο όνομα» και πως «όταν υπάρξουν στοιχεία από τις έρευνες, θα διαβιβαστούν αρμοδίως».

Χτες, το κυριακάτικο «Βήμα» υποστήριζε σε δημοσίευμά του ότι το υποπολυβόλο τύπου «Μπερέτα» που βρέθηκε στο κρησφύγετο της «17Ν» στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι, ανήκει σε παρτίδα όπλων που είχε αγοράσει η Λιβύη από την Ιταλία το 1975. Κατά την εφημερίδα, στην ίδια παρτίδα ανήκει ένα όπλο ίδιου τύπου που είχε χρησιμοποιηθεί το 1988, κατά τη διάρκεια επίθεσης στο πλοίο «Σίτι οφ Πόρος». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε ότι οι «έρευνες συνεχίζονται για όποια τυφλά σημεία υπάρχουν. Σε αυτές εντάσσονται και οι έρευνες για το συγκεκριμένο όπλο».

Αναφερόμενος στη στάση των Αμερικανών ο Γ. Φλωρίδης είπε ότι «μένουν στο ότι ο φάκελος δεν κλείνει, μέχρι να διαλευκανθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες», προσθέτοντας πως «όλες οι συναντήσεις που γίνονται για θέματα διμερούς συνεργασίας δεν περιέχουν στοιχείο πίεσης για ο,τιδήποτε»...

  • Σε αντίσταση στην κρατική καταστολή και στη γενίκευση της ποινικοποίησης καλεί με ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, με αφορμή το βούλευμα για την παραπομπή σε δίκη των πέντε που κατηγορούνται για την υπόθεση «ΕΛΑ».
Καταδίκη με αναστολή για τον Αθ. Βασιλόπουλο

Ανθρωποκτονία από αμέλεια έκρινε χτες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τον θάνατο της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη το Σεπτέμβρη του 1998 και επέβαλε στον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο δωδεκάμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή. Ο θάνατος της 25χρονης συνέβη όταν εξερράγη πάνω της χειροβομβίδα που κρατούσε ο Ρουμάνος κακοποιός, δραπέτης από τις φυλακές, Σορίν Ματέι και απειλούσε να πυροδοτήσει επειδή τον είχε περικυκλώσει η αστυνομία, αλλά ο Αθ. Βασιλόπουλος είχε εκτιμήσει ότι δεν ήταν αληθινή.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, δεχόμενο ότι έκανε κακή εκτίμηση της κατάστασης. Ο Αθ. Βασιλόπουλος δέχτηκε τη δικαστική απόφαση με εμφανή σημάδια εκνευρισμού, ενώ η οικογένεια της θανούσης δήλωσε ικανοποιημένη και δικαιωμένη από τη δικαστική κρίση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ