ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2013
Σελ. /40
Επανάσταση ή μεταρρύθμιση

Η εσωκομματική συζήτηση φέρνει προβληματισμό για τα «πώς» και «γιατί» της δουλειάς μας, καθυστερήσεων και αδυναμιών που εντοπίζει το κείμενο των Θέσεων. Συμπυκνώνει πείρα, όχι ασήμαντη, δυνατότητες που θα εκφραστούν στην ανασύνταξη του κινήματος, την οικοδόμηση, το στέριωμα της συμμαχίας. Προσεγγίζει με μεγαλύτερη ωριμότητα το βασικό ζήτημα, της κατάκτησης των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών, κάθε κομματικό μέλος να δρα σαν επαναστάτης στο χώρο του, στο εργοστάσιο και το χωριό, στο σύλλογο, στη γειτονιά. Δικαιώνοντας τον «τίτλο» της πρωτοπορίας με τη δύναμη της πράξης.

Το ΚΚΕ κέρδισε με το σπαθί του τη διαμόρφωση σύγχρονης επαναστατικής πολιτικής, μέσα στη διαλεκτική ενότητα της εξέλιξής του, αποτυπωμένη σε Συνέδρια, κομματικά σώματα και επεξεργασίες. Ορόσημο το ιστορικό πισωγύρισμα, 1989-1991. Στέκεται όρθιο προβλέποντας την προσωρινότητα της ήττας, αρνούμενο να υποταχθεί στον πρωτόγνωρο αρνητικό συσχετισμό, προσπαθώντας να εκπληρώσει το πατριωτικό - διεθνιστικό καθήκον.

Στον Προσυνεδριακό έχουν κατατεθεί απόψεις, που επιδιώκουν το Κόμμα να αλλάξει στρατηγική. Που βάλλουν ενάντια στις αρχές λειτουργίας κι οργάνωσής του, απόψεις που αν περνούσαν θα τραυμάτιζαν το Κόμμα. Στοχεύουν να χτυπήσουν την ενότητα θέλησης και δράσης, τη μονολιθικότητα, αυστηρή πειθαρχία, ως όρους ύπαρξής του, διαχωρίζοντας μηχανιστικά, τη δημοκρατία από το συγκεντρωτισμό. Με «δεξιοτεχνία», διδαγμένη και διαδικτυακά, επιχειρούνε ένα γνωστό εγχείρημα: να αντιπαραθέσουν την κομματική βάση στην «αυταρχική ηγεσία». Μάλιστα, κάποιοι φορείς αυτής της διαφωνίας επιδίωξαν οι απόψεις τους να αντιπροσωπεύουν - ποιον αλήθεια; - σε κομματικά σώματα, ακόμη και σε καθοδηγητικά όργανα. Ο «δημοκρατικός πλουραλισμός» , που καμιά σχέση δεν έχει με το Κόμμα, πήρε την απάντηση που του άξιζε.

Είναι θεμιτό, στα πλαίσια διαλόγου, να κατατίθενται αντίθετες απόψεις, ωστόσο η αντιπαράθεση δε διεξάγεται στο έδαφος του ΚΚΕ, αλλά μιας κοινωνίας, που κυριαρχούν αντίπαλες ιδέες, των αστών, που παρακολουθούν τον Προσυνεδριακό για τους δικούς τους σκοπούς.

Ισχυρίζονται, ότι συμφωνούν με το πολιτικό σχέδιο του Κόμματος για την κατάκτηση της εξουσίας κι ότι η διαφωνία αφορά μόνο το μέρος της λεγόμενης «τακτικής». Είναι πράγματι έτσι;

Είναι ψέμα. Γι' αυτό διαστρεβλώνουν θέσεις του κειμένου, σαν αυτές που αφορούν το περιεχόμενο και την κατεύθυνση πάλης της Συμμαχίας. Αν συμφωνούν στη ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού, χωρίς να υποτασσόμαστε στο συσχετισμό, τότε προς τι τόση φασαρία, για το όνομα της Συμμαχίας; Είναι φετίχ η ονομασία, αφού ως στοιχείο της τακτικής αντικειμενικά αποτελεί το ευέλικτο στοιχείο; 'Η φταίει η στρατηγική που υπηρετεί η τακτική; Ποια κατά τη γνώμη τους πρέπει να είναι η πάλη του ΠΑΜΕ, να ανοίγει «ως πού» ζητήματα σήμερα με τον αρνητικό συσχετισμό; Να ενώνει τους εργαζόμενους κατά κλάδο, ή όχι; να οργανώνει προωθημένες μορφές πάλης, προσπερνώντας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων οργάνων; Με ποιο κριτήριο θα θέσει το ΚΚ τη «μεζούρα» για την πολιτικοποίηση του αγώνα, για τη σύγκρουση με θεσμούς, την εργατική αριστοκρατία; Με κριτήριο το «εφικτό», μεταρρυθμιστικά αιτήματα για να διαχειριστούμε σήμερα την κατάσταση κι όταν έρθει η... ώρα να παλέψουμε και επαναστατικά; Με κινητήρια δύναμη ποιους; Τους από πάνω; Τις συμφωνίες κορυφών που θα επιδράσουν στη ριζοσπαστικοποίηση της μάζας και θα οδηγήσουν σε επαναστατικές διαδικασίες; Υπάρχει έστω ένα ιστορικό παράδειγμα; Ούτε μισό.

Είναι ζήτημα «αριστερίστικης» γραμμής ότι η λαϊκή συμμαχία και τα πόδια της, οι σωματειακές επιτροπές, επιτροπές του αγώνα, ομάδες γυναικών, παλεύουν ενάντια στα μέτρα, χωρίς να καλλιεργούν αυταπάτες ότι ακόμη κι αν υπάρξουν κατακτήσεις, θα είναι προσωρινές; Είναι ζήτημα «στενότητας», ότι μόνο το ΚΚΕ καταθέτει επεξεργασμένα αιτήματα για κάθε πρόβλημα;

Χρειάζεται τέχνη, ταλέντο, για να δουλεύουμε με κόσμο που έχει ανυπομονησία και αυταπάτες, που προσλαμβάνει την πραγματικότητα αναποδογυρισμένη. Αυτή η τέχνη καλλιεργείται καθοδηγητικά, εκφράζεται στη βελτίωση της δουλειάς της ΚΟΒ. Ομως σινικά τείχη δεν υπάρχουν. Η πείρα από ευκολότερες εποχές απέδειξε ότι ο κομμουνιστής δεν μπορεί να είναι λίγο συνδικαλιστής με.. «ευέλικτη» τακτική και «έξυπνους» χειρισμούς , λίγο κομμουνιστής, κατά περίσταση.

Πώς θα μπορούσε ο κομμουνιστής εκπαιδευτικός να δείξει το περιεχόμενο της απειθαρχίας αν όχι με τη δική του καταρχήν έμπρακτη στάση στο μάθημα, στην αξιολόγηση; Πώς ο εργάτης αν δεν απειθαρχεί στην εργοδοσία; Ποιο το περιεχόμενο της συμμαχίας στη γειτονιά, αν οι κομμουνιστές, τα πιο χειραφετημένα τμήματά της, όχι μόνο πρωτοστατούν για κάθε πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο επερχόμενου πολέμου, ανοίγουν τη συζήτηση για το πώς θα εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της γειτονιάς, την περιφρούρηση του αγώνα, διαφωτίζουν για να είναι ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον οπορτουνισμό. Μπορεί σήμερα ο αγρότης που βγήκε στο δρόμο με πολυήμερο αγώνα, να μείνει στα αιτήματα επιβίωσης; Την επόμενη χρονιά δε θα μπορεί καν να παράγει. Η ίδια η ζωή βάζει το ζήτημα, ποια η προοπτική του; Μέσα στην ΕΕ της επεκτατικής διαχείρισης, του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών, ή μήπως έξω από την ΕΕ με ένα «μεταβατικό πρόγραμμα πάλης» και απείραχτα τα μονοπώλια;

Δεν αφορά τα εργατικά σωματεία, για παράδειγμα η πείρα της Αργεντινής, η έλλειψη οργανωμένων δυνάμεων μέσα στα εργοστάσια την κρίσιμη ώρα; Ποιος θα μεταδώσει αυτό το αρνητικό δίδαγμα στην εργατική τάξη, αν όχι ο κομμουνιστής εργάτης, αν όχι το ταξικό σωματείο;

θα μπορούσε το ΚΚΕ να έχει διαφορετική στρατηγική - τακτική; θα ήταν επαναστατικό; Το ΚΚΕ, ξεχωρίζει στο περιεχόμενο του αγώνα, τη γραμμή ρήξης με την ΕΕ, τη θέση για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία. Την κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια, υπολογίζοντας τη σχέση οικονομίας - πολιτικής.

Η λαθροχειρία, που γίνεται από διαφωνούντες, με επιλεκτική χρησιμοποίηση αποφάσεων του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ή με αποσπάσματα εργασιών των κλασικών, είναι επικίνδυνη, καθώς απουσιάζει ένας βασικός όρος της θεωρητικής αντιπαράθεσης, η αναφορά των ιστορικών συνθηκών μέσα στις οποίες πάρθηκε εκείνη ή η άλλη απόφαση. Απουσιάζει το ιστορικό δίδαγμα που προκύπτει εκ του αποτελέσματος για μια σειρά ζητήματα που το Κόμμα έχει τοποθετηθεί.

Εξάλλου, στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και στην κορύφωση της διαπάλης, δε δόθηκε ευθεία απάντηση υπέρ της μεταρρύθμισης. Ιστορικά ΚΚ πάντα στο όνομα του σοσιαλισμού πάλευαν και πάντα τελικά τον απαρνιόντουσαν, με «κινέζικους, γαλλικούς, λατινοαμερικάνικους» δρόμους για το σοσιαλισμό. Αυτός ο σοσιαλισμός δεν είναι διόλου επικίνδυνος για το πολιτικό σύστημα, όπως δεν είναι οι «μεταβατικές, αριστερές, μετωπικές» κυβερνήσεις. Γιατί είναι διαχείριση.

Η «κοινοβουλευτική» αντίληψη της κοινωνικής κίνησης, ταλαιπώρησε και το ΚΚΕ, που κατάφερε παλικαρίσια, με ταξική - επιστημονική δουλειά, να αφήσει πίσω του νεανικές αμαρτίες, να ανοίξει μέτωπο, να προχωρά αταλάντευτο, ωριμότερο. Αυτή προσαρμόζεται σήμερα με το επιχείρημα της εκλογικής αποδυνάμωσης του Κόμματος και την άποψη που λέει, «γιατί ενώ τα προβλήματα μεγαλώνουν ο κόσμος δεν τρέχει στο ΚΚΕ».

Και είναι εξηγήσιμος ο προβληματισμός στον κόσμο που εμπιστεύεται το Κόμμα, στην κοινωνία όπου ο παραγωγός απομονώνεται από το προϊόν της εργασίας του, σκέφτεται με ανάθεση, δεν πιστεύει στη δύναμή του. Για την πρωτοπορία όμως δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η δικαιολογία. Δεν μπορεί να γίνεται «μέτρημα» με όρους αριθμητικών πλειοψηφιών και όχι με τη δυναμική της πολιτικής - ιδεολογικής υπεροχής εκφρασμένης στη συγκέντρωση δυνάμεων για τη στρατιά της επανάστασης.


Μαρία Γαβαλά
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Οι Θέσεις του 19ου Συνεδρίου αποτελούν δείγμα ωρίμανσης του Κόμματος, συνέχεια και καρπό των επεξεργασιών του 18ου και του Δοκιμίου. Δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο που πρέπει να πάρει η εργατική τάξη, μαζί με τα σύμμαχα στρώματα για την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Δείχνουν κρυστάλλινα τον πρωτοπόρο ρόλο που πρέπει να έχει ένα ΚΚ και σήμερα σε συνθήκες προετοιμασίας του υποκειμενικού παράγοντα, και κατά την περίοδο της επαναστατικής κατάστασης, αλλά και κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Αποτελεί ζήτημα κατά πόσο οι οργανώσεις έχουν μπει μπροστά στο να προωθηθεί η στρατηγική του Κόμματος, όχι με μηχανιστική νοοτροπία. Νομίζω ότι ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι από όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε στα όργανα καις τις ΚΟΒ (π.χ., αναδιάταξη ΚΟΒ - οικονομικά πλάνα κ.τ.λ.), τι μας μένει και γιατί το κάνουμε, αν υπάρχει ενιαία αντίληψη στο σύνολο των κομματικών μελών για την αναγκαιότητα υλοποίησης μιας απόφασης, που δεν είναι μια απόλυτη - υπέρτατη ιδέα, αλλά εξυπηρετεί τη στρατηγική του Κόμματος. Παρόμοια από όλες τις δράσεις που κάνουμε (λαϊκές επιτροπές - χαράτσια - παραστάσεις διαμαρτυρίας - χρυσός - περιφρούρηση απεργίας ή μια κομματική εκδήλωση), τι μας αφήνουν και σε επίπεδο μορφών οργάνωσης, στη στρατολογία και στην πολιτικοποίηση των μαζών. Είναι γεγονός πως και μέσα στην Οργάνωση (λόγω και κακής λειτουργίας πολλών ΚΟΒ), πολύ περισσότερο στον περίγυρό μας, το ζήτημα τι εξυπηρετεί κάθε δράση και τι θέλω να μου μείνει είναι κάπως θολό.

Αν όπως λέμε, και σωστά, βασικό μας μέλημα σήμερα είναι η συγκέντρωση δυνάμεων σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, αυτό σημαίνει ότι όλη μας η δράση πρέπει να διαπνέεται από τέτοια χαρακτηριστικά. Π.χ., αν και εννοείται ότι κρίκος θα είναι τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών και σωστά θα ανοίξουμε σχέδιο δράσης προς ανακούφισή τους, για τα χαράτσια, τις κατασχέσεις, απολύσεις σε έναν χώρο, προβλήματα σίτισης - στέγασης - μεταφορών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.τ.λ., αυτό θα είναι τουφεκιά στον αέρα αν οι κομμουνιστές σε όποια έκφανση της λαϊκής συμμαχίας δεν μπουν μπροστά, όχι μόνο στη διεκδίκηση (μπορεί να είναι και το εύκολο αυτό), αλλά και στο ιδεολογικό μέτωπο, στην πολιτικοποίηση της συνείδησης.

Η ίδια η δράση μας, η επαφή με αυτόν τον κόσμο, πρέπει να προσανατολίζεται, να στοχεύει τελικά στο ζήτημα ότι ο καπιταλισμός στο μονοπωλιακό του στάδιο δεν μπορεί να δώσει τίποτα, αντίθετα θα τον εξαθλιώνει ακόμα πιο πολύ. Να βοηθάμε τον κόσμο δίπλα μας με όλους τους τρόπους (ο πολιτισμός βοηθά), να αντιλαμβάνεται ότι χαΐρι σε αυτόν τον τόπο θα δει μόνο στη λαϊκή εξουσία, στο σοσιαλιστικό κράτος.

Γιατί, ενώ υπάρχει τέτοια ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχουν απίστευτες παραγωγικές δυνατότητες (ενεργειακές πηγές - ορυκτός πλούτος κ.τ.λ.), να υπάρχει ανεργία 30%;

Γιατί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες σπίτια απούλητα, να υπάρχουν άστεγοι και τα νέα ζευγάρια να στενάζουν με τα ενοίκια;

Μπορούμε να γεμίσουμε σελίδες με γιατί. Ολες οι δυνατότητες της χώρας μας θα απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, έξω από τις λυκοσυμμαχίες.

Είναι σίγουρο ότι όσο θα δίνουμε στην εργατική τάξη, στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στη νεολαία την προοπτική, καλύτερα θα εντάσσονται και στον αγώνα, και όχι στην πρώτη δυσκολία να χάνουμε κόσμο. Οσο θα κάνουμε εκπτώσεις και θα φοβόμαστε, θα είναι δύσκολα, και θα έχουμε και εμείς ευθύνη στο να έχει ο κόσμος κοινοβουλευτικές αυταπάτες, στο να κυριαρχεί η αντίληψη ότι «τίποτα δεν αλλάζει».

Οσο στα λαϊκά στρώματα θα κυριαρχεί η άρχουσα ιδεολογία περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων, περί φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση με μια άλλη κυβέρνηση και συνολικά ιδεολογήματα του αντιπάλου, θα συνεχίζουν να μην οργανώνονται, να ψάχνουν λύσεις από σωτήρες, να αναθέτουν τη διαχείριση της φτώχειας.

Στην πίεση που δεχτήκαμε και θα δεχτούμε ακόμα πιο έντονα, γιατί δεν έγινε κυβέρνηση της αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να απαντάμε απλά με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι υπέρ του ευρωμονόδρομου ή ότι είναι αφερέγγυος. Σωστά αυτά αλλά πρέπει να δώσουμε στον εργαζόμενο να καταλάβει ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα - να εγκλωβιστεί σε κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού, όχι από κάποιο ταμπού, αλλά ακριβώς γιατί το ζήτημα είναι να παλέψουμε για αλλαγή τάξης στην εξουσία. Αυτό θέλει δουλειά και δεν είναι υπόθεση μιας ατάκας. Χαρακτηριστικά οι ναυτεργάτες κρίνουν θετικά ότι στην πρόσφατη απεργία κατανοήθηκε πως αντίπαλος δεν είναι μόνο η κυβέρνηση και ένα υπουργείο, αλλά μια ολόκληρη τάξη, και το πιο αντιδραστικό τμήμα της, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ή σήμερα στα ΑΕΙ (1 μήνα κατάληψη), σχολές για συγχωνεύσεις, τι θα μείνει από αυτόν τον αγώνα στους σπουδαστές; Θα προβληματιστούν ότι χρειάζεται Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του; Θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα να είναι στους αγώνες; Οι σύντροφοί μας στις σχολές θα καταξιώνονται σαν οργανωτές της πάλης;

Και βέβαια όσον αφορά τον συμβιβασμό συμμετοχής στο κοινοβούλιο, νομίζω χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της Γ' Διεθνούς από το 1922: «Σήμερα το κοινοβούλιο για τους κομμουνιστές δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι θέατρο ενός αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις, για την καλυτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης, όπως έγινε μερικές φορές στην προηγούμενη εποχή. Το κέντρο του βάρους της σημερινής πολιτικής ζωής έχει ξεπεράσει οριστικά τα κοινοβουλευτικά όρια. Το επαναστατικό επιτελείο της εργατικής τάξης ενδιαφέρεται να έχει επίσης τους φωστήρες του μέσα στα αστικά κοινοβουλευτικά σώματα για να ευκολύνει το καταστρεπτικό τους έργο».

Για να μπορέσουμε όμως να δίνουμε τέτοια μάχη, αποκάλυψης της σαπίλας του καπιταλισμού, αντίκρουσης των ιδεολογημάτων του οπορτουνισμού, ανάδειξης του άλλου δρόμου ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να ζωντανέψει η λειτουργία και δράση σε όλα τα επίπεδα των ΚΟΒ. Η ΚΟΒ είναι αυτή που πρώτη πρέπει να μάθει να συζητά για τη δράση της, να την κρίνει όχι βάσει αυθαίρετων κριτηρίων, αλλά βάσει αυτών που θέτει η στρατηγική μας. Η ΚΕ δεν απολογείται βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά θέτει κριτήρια (οικοδόμηση σε χώρους στρατηγικής σημασίας - ανασύνταξη εργατικού κινήματος κ.τ.λ.).

Συμφωνώ και με τα 3 κείμενα της ΚΕ.


Αριστείδης Θάνος
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Για τη σημασία του συνεδρίου εκτός Ελλάδας

Οι θέσεις που έδωσε στην δημοσιότητα η ΚΕ, επεξεργάζονται με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια τη στρατηγική του κόμματός μας. Τα ντοκουμέντα αυτά θεωρώ ότι αποτελούν παρακαταθήκη για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Η 94χρονη πορεία του ΚΚΕ, το έχει καταξιώσει διεθνώς, σαν ένα κόμμα βαθιά ριζωμένο στην εργατική τάξη και στους αγώνες της. Το γεγονός ότι το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα είναι πίσω από τις ανάγκες, δεν αναιρεί ότι ξεχωρίζει και είναι πρότυπο για τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι η στρατηγική του ΚΚΕ, που δίνει τη δύναμη στους αγώνες στην Ελλάδα να σηκώσουν ανάστημα ανυπακοής και αντεπίθεσης, γιατί δίνει την κατεύθυνση για αλλαγή εξουσίας.

Επειδή λοιπόν το εργατικό κίνημα έχει σημασία διεθνώς, το ίδιο ισχύει και για το γονάτισμα του. Και αυτό στην Ελλάδα σημαίνει το ΚΚΕ να μεταλλαχθεί ή να διαλυθεί. Η προσπάθεια να απομονωθεί ή να αλλάξει στρατηγική το ΚΚΕ είναι επίσης διεθνής. Στις εκλογές, γράφτηκαν στις βρετανικές εφημερίδες αφιερώματα στον αριστερό, προοδευτικό ΣΥΡΙΖΑ με ιστορικές αναδρομές από το 1946 μέχρι σήμερα, και ερμηνείες για την απομάκρυνσή του από το στενόμυαλο και ακραίο ΚΚΕ που εχθρεύεται τις συνεργασίες. Υπήρχαν άρθρα για τους Ελληνες κομμουνιστές που αναφέρονταν στο ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίες του ΠΑΜΕ σε άρθρα για συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ. Το κόμμα των εργατικών αποφάσισε να πάρει υπό την προστασία του την «συμπαράσταση» στην Ελλάδα. Ξεφύτρωσαν από παντού συζητήσεις με καλεσμένους μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν τα μέτρα λιτότητας, την εντός καπιταλισμού διέξοδο και το σεχταρισμό του ΚΚΕ.

Ο σκοπός τους σαφής. Να χτυπηθεί το κύρος του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, να μείνει μόνο μια εικόνα αγώνων στην Ελλάδα στα πλαίσια της διαχείρισης. Να μην μπει στους εργαζόμενους το μικρόβιο της ανατροπής. Να πεισθούν εργαζόμενοι και κ.κ. για την «διέξοδο» της κυβερνώσας αριστεράς. Να γιατί η άρνηση συνεργασίας στις εκλογές χτυπήθηκε από παντού. Να γιατί σωστά τα ντοκουμέντα του 19ου Συνεδρίου δεν αφήνουν χαραμάδα αμφιβολίας για συμμετοχή μας σε αστικές κυβερνήσεις. Η σαφήνεια του προγράμματός μας θα είναι στήριγμα της προσπάθειας για ανασυγκρότηση του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Σε αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη σημασία να χτίσουμε ισχυρές ΚΟ του ΚΚΕ στο εξωτερικό.

Στη Βρετανία η αστική τάξη εδώ και χρόνια μοιάζει να έχει ξεμπερδέψει με το εργατικό κίνημα. Ο ρόλος των εργατικών και η χρόνια υποτίμησή τους, συνέβαλαν σε αυτό αποφασιστικά. Οσοι θεωρούν ότι το κίνημα στην Ελλάδα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα ας ρίξουν μια ματιά κατά δω. Ο εθνικός κατώτατος μισθός ορίστηκε το 1998 και κατάργησε τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ολα καθορίζονται από το συμβόλαιο που υπογράφει ο εργαζόμενος και μπορεί να είναι διαφορετικό από το διπλανό του που κάνει την ίδια δουλειά. Οσο για το δικαίωμα στην απεργία... Τα σωματεία υποχρεούνται να διεξάγουν μυστική επιστολική ψηφοφορία (όχι ΓΣ), με ψηφοδέλτια που αναγράφουν μόνο ναι ή όχι στην απεργία (η οποία απαγορεύεται να είναι για συμπαράσταση σε εργαζόμενους άλλου εργοδότη). Η υπακοή στην αστική νομιμότητα και η πειθαρχία στην ταξική εκμετάλλευση, η λογική της διαχείρισης καθορίζει τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό και τα σωματεία εφαρμόζουν πιστά το νόμο, κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου με τα αφεντικά, κάνουν ημερίδες για την επανασύνδεση των εργατών με το κόμμα των εργατικών, δεν γίνονται γενικές απεργίες.

Οι ΚΟ στο εξωτερικό πρέπει να παρεμβαίνουν έτσι ώστε να τροφοδοτούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και η παρέμβαση μας στους χώρους δουλειάς την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στη χώρα διαμονής. Η παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς και στη Βρετανία είναι σύνθετη υπόθεση. Η ΚΟ έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια καταρχήν να μελετήσει τις βρετανικές εξελίξεις. Να μπορέσουμε με επάρκεια να συζητήσουμε σαν εργαζόμενοι στη Βρετανία με τους συναδέρφους μας για τα προβλήματα που μας απασχολούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας Βρετανός εργάτης μπορεί να ξέρει την τελευταία λεπτομέρεια για την μείωση μισθών στην Ελλάδα και να αγνοεί τις απολύσεις που γίνονται δίπλα του. Είναι και αυτό πλευρά της αστικής προπαγάνδας που προβάλλει την Ελλάδα σαν τα χειρότερα για να μην αντιδρά ο Βρετανός για τα δικά του. Πολλές φορές υπάρχει λαθεμένα η αντίληψη ότι στη Βρετανία φταίει η νομοθεσία για την έλλειψη αγωνιστικότητας των σωματείων. Η εμπειρία του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα, το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», η στάση των ναυτεργατών απέναντι στην επιστράτευση μπορεί να εμπνεύσει, να προβληματίσει τους εργαζόμενους. Αντίθετα, στη Βρετανία και εκεί που γίνονται κινητοποιήσεις και απεργίες, εκφυλίζονται, οι εργαζόμενοι απογοητεύονται. Επιβάλλεται και εδώ να παραγκωνιστούν τα συμβιβασμένα σωματεία, να προχωρήσουμε στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα στους χώρους δουλειάς. Να πείθονται οι εργαζόμενοι μέσα από την εμπειρία τους για την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της εξουσίας της εργατικής τάξης. Τις αντιλήψεις που υπάρχουν και στο δ.κ.κ. «δεν γίνονται εδώ αυτά», «το ΚΚΕ έχει δεσμούς με την εργατική τάξη από τον εμφύλιο, εδώ είναι αλλιώς» που συνδέονται με παραίτηση και εθνικούς δρόμους για το σοσιαλισμό, μπορούμε να τις απαντάμε μέσα από την εμπειρία από αυτή την παρέμβαση.

Οι ΚΟ στο εξωτερικό χρειάζεται να είναι στήριγμα του κόμματος και της εργατική τάξη στην Ελλάδα σε όλες τις συνθήκες. Τέτοια παραδείγματα σήμερα είναι οι αποφάσεις γενικών συνελεύσεων για συμπαράσταση στους αγώνες του ΠΑΜΕ, οι κινητοποιήσεις και η οικονομική στήριξη για τους χαλυβουργούς. Χρειάζεται να μας απασχολεί ποια θα είναι η στάση Ελλήνων και Βρετανών εργατών στην άνοδο της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στην ένταση της καταστολής, στην επαναστατική κατάσταση ή στο ενδεχόμενο παρανομίας τους κόμματος.

Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος των ΚΟ για την παρέμβασή μας στους Ελληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό. Για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι ο κοσμοπολιτισμός, η επιλογή καριέρας, ή η Βρετανία που ανοίγει την αγκαλιά της στους επιστήμονες, που πείθουν τους νέους μετανάστες. Τα ίδια τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, η ανεργία, η φτώχεια αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους Ελληνες να φεύγουν μακριά από τις οικογένειες τους. Στην Βρετανία, με το επίσημο ποσοστό μερικής απασχόλησης να φτάνει το 27%, τα 1.6 εκατομμύρια παιδιά χωρίς θέρμανση, τα νοσοκομεία που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών, τα πτυχία πανεπιστημίων που κοστίζουν 100.000 λίρες, τη βασική σύνταξη 5,600 λίρες το χρόνο, και άλλα πολλά, γρήγορα ο μετανάστης καταλαβαίνει ότι η επίθεση στην εργατική τάξη όπως και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου είναι ενιαίες σε όλη την Ευρώπη. Οι ΚΟ στο εξωτερικό μπορούν να οργανώσουν την πάλη των Ελλήνων εργαζομένων, να στηρίξουν τη μαχητική τους στάση απέναντι στις εξελίξεις και των 2χωρών.

Αντίθετα με ορισμένους που «ανησυχούν», ο αντίπαλος έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη δυναμική, την αίγλη, την απήχηση και την επικοινωνία του κόμματος με τον εργαζόμενο λαό όχι μόνο εντός συνόρων. Η μανιασμένη επίθεση στο κόμμα δείχνει ότι μας τρέμει, ότι δε βρίσκει το δρόμο που επιλέξαμε μοναχικό. Με όπλο τα ντοκουμέντα του 19ου Συνεδρίου μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους χειρότερους εφιάλτες τους.


Λένα Γεροπαναγιώτη
Εργαζόμενη στη Βρετανία

Αναμέτρηση με τις κοινοβουλευτικέςς αυταπάτες

Οι Θέσεις του 19ου Συνεδρίου ως ενιαίο σύνολο συνιστούν βήμα ωρίμανσης της συλλογικής σκέψης του Κόμματος, για την εκπλήρωση του κύριου καθήκοντος της συγκέντρωσης δυνάμεων για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση και την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας του Προλεταριάτου.

Διόλου τυχαία, όλο το προηγούμενο διάστημα η κριτική από άσπονδους «φίλους» και δηλωμένους εχθρούς ξεκινά από τη χαμηλή εκλογική επίδοση του Κόμματος στις τελευταίες εκλογές, εστιάζοντας στον προεκλογικό χειρισμό έναντι της «αριστερής» κυβέρνησης, που δήθεν «προκάλεσε μεγάλη ζημιά» στο Κόμμα. Η κριτική λαμβάνει χαρακτήρα ανοικτής πολεμικής έναντι της στάσης του Κόμματος για μη συμμετοχή και στήριξη σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης, που στην πραγματικότητα αποτελεί παρακαταθήκη και ορόσημο για την εξέλιξη της ταξικής πάλης στην πατρίδα μας. Η πολεμική αυτή γενικεύοντας ισχυρίζεται ότι η στάση αυτή, που αποτυπώνεται και στις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου, συνιστά απόκλιση από το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου και τις Λενινιστικές Θέσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν στο 4ο Συνέδριο της ΚΔ.

Κατ' αρχήν, είναι σκόπιμο να καθοριστεί ποιο είναι το βασικό κριτήριο για την εκτίμηση της δράσης και της επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Είναι το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης, όπως αυτό αποτυπώνεται και ταυτόχρονα ανατροφοδοτείται από πλευρές όπως η ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος με τη μαζικοποίηση και πολιτικοποίησή του, η κομματική οικοδόμηση σε κλάδους και μονοπωλιακούς ομίλους στρατηγικής σημασίας, τα βήματα της κοινωνικής συμμαχίας ή το κοινοβουλευτικό ποσοστό όπως αυτό καταγράφεται ανοδικά ή καθοδικά σε κάθε εκλογική μάχη;

Ας αναρωτηθούμε αντίστροφα: Εάν δεν είχε προχωρήσει το αστικό πολιτικό σύστημα σε επαναληπτικές εκλογές και το ποσοστό μας σήμερα ήταν ακόμα 8,48%, έπρεπε να είναι διαφορετική η εκτίμηση για το Κόμμα και το εργατικό - λαϊκό κίνημα;

Αντίστοιχα πρέπει να αποκαλυφθεί η φανερή λαθροχειρία με τη διαστρέβλωση του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου, το οποίο δεν έθετε ως στόχο την κυβέρνηση των αντιιμπεριαλιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο.

Είναι όμως περισσότερο επικίνδυνη, για την υπόθεση του επαναστατικού εργατικού κινήματος, η τακτική της μηχανιστικής μεταφοράς και επιλεκτικής συρραφής Λενινιστικών Θέσεων προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη η Μαρξιστική - Λενινιστική θεώρηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επικλήσεις στο 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ). Η θεώρηση αυτή συνίσταται στη θεμελιώδη διάκριση της εργατικής βάσης από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, με στόχο τον απεγκλωβισμό των εργατικών μαζών από αυτά. Πρέπει να είναι καθαρό ότι η μηχανιστική μεταφορά θέσεων για διαφορετικές συνθήκες αποκρύπτει το γεγονός ότι το 1922, η τακτική της ΚΔ για το «ενιαίο μέτωπο» απευθύνεται σε κόμματα όπως το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (USPD), που πολλά στελέχη του είχαν συμμετάσχει στην Επανάσταση του «Σπάρτακου». Αντίστοιχα προς το Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που ηγείται στο κίνημα των εργοστασιακών συμβουλίων του Τορίνο και στην επαναστατική άνοδο στην Ιταλία, συμμετέχει στο 4ο Συνέδριο της ΚΔ και μέλη του στη συνέχεια περνούν στο ΚΚ Ιταλίας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '20.

Η παραπάνω πολεμική συνδυάζεται με τη σκόπιμη αποσιώπηση της κριτικής του Λένιν στη λογική του κοινοβουλευτισμού ως βασικού άξονα στη δράση των ΚΚ, της πολεμικής στάσης των Μπολσεβίκων απέναντι στα αστικά εργατικά κόμματα, τον οπορτουνισμό των μενσεβίκων και ναρόντνικων που έχει ως βασικό σκοπό την αποκάλυψη της απάτης των κυβερνητικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που προτείνουν.

Επειδή, όμως το ημερολόγιο δε σταματά στο Δεκέμβρη του 1922, είναι καθήκον να σκύψουμε στην πείρα δεκαετιών που έχει συσσωρεύσει μετέπειτα το κομμουνιστικό κίνημα καταρχάς στο επίπεδο της χώρας μας από τη Συμφωνία της Βάρκιζας έως την κυβέρνηση Τζαννετάκη. Υπάρχει όμως πλούσια πείρα και σε διεθνές επίπεδο από τη Γαλλία και την Ιταλία έως το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου, για το πού οδηγούν τελικά τα υψηλά κοινοβουλευτικά ποσοστά όταν συνδυαστούν με τον αστικό κυβερνητισμό. Το τραγικό παράδειγμα της Χιλής υπενθυμίζει τα ολέθρια αποτελέσματα του αφοπλισμού του εργατικού κινήματος ως συνέπεια της επιλογής και από το Κομμουνιστικό Κόμμα του «κοινοβουλευτικού δρόμου» για το Σοσιαλισμό, που οδήγησε στη συντριβή του λαϊκού κινήματος.

Το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» απέναντι στην τοποθέτηση του Κόμματος για το χαρακτήρα της Λαϊκής Συμμαχίας έρχεται να παίξει η εναλλακτική εκδοχή δυνάμεων του οπορτουνισμού με τη διαδικτυακή έκφανσή τους. Η εναλλακτική αυτή προτάσσει τη σύναψη πολιτικής συμφωνίας κορυφών με βάση το λεγόμενο «μεταβατικό πολιτικό πρόγραμμα πάλης» και με στόχο την «εργατική κυβέρνηση», της οποίας το πρόγραμμα περιλαμβάνει στόχους πάλης αποσυνδεδεμένους από το ζήτημα και το χαρακτήρα της εξουσίας που θα τους υλοποιήσει, εγκλωβίζοντας το εργατικό και λαϊκό κίνημα στη στήριξη της υλοποίησης στόχων μερίδας της αστικής τάξης και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που προκρίνουν το λεγόμενο Σχέδιο Β', εξόδου της καπιταλιστικής Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη.

Η Λαϊκή Συμμαχία σωστά περιγράφεται στις Θέσεις ως Συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων: πρώτα από όλα της εργατικής τάξης, των μισοπρολετάριων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και όχι συμφωνία κομμάτων και οργανώσεων. Μια τέτοια συμφωνία κορυφών εάν υλοποιούνταν, στην πραγματικότητα, θα έδενε τα χέρια των Κομμουνιστών και του Κόμματος στα πλαίσιά της, καθώς δεν αρκεί η οργανωτική αυτονομία όταν παλεύεις κοινό πολιτικό πρόγραμμα με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας από τα κάτω, προκρίνει την ένταξη σε αυτήν Εργατικών Σωματείων, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και Συλλόγων, των Λαϊκών Επιτροπών που αποτελούν φορείς όπου μπορούν να συμμετέχουν και μέλη μικροαστικών πολιτικών κινήσεων που δε συμφωνούν μέχρι τέλους με το Κόμμα.

Η πείρα από χώρους όπου υπάρχει παρέμβαση οπορτουνιστικών μικροαστικών πολιτικών δυνάμεων αλλά συμμετέχουν και δικές μας δυνάμεις, όπως στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, δείχνει ότι η έντονη πολιτική διαπάλη, για τον προσανατολισμό στο κίνημα, δεν εμποδίζει την κοινή αγωνιστική δράση, χωρίς συμφωνίες κορυφών, δηλαδή επιβεβαιώνει τις Θέσεις της ΚΕ.

Το 19ο Συνέδριο ανοίγει δρόμο για την επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και διεθνώς. Θα τον βαδίσουμε με αυτοπεποίθηση, αφήνοντας πίσω κοινοβουλευτικές αυταπάτες και λάθη του παρελθόντος.


Ηλίας Τσιμπουκάκης
KOB Μηχανικών - Αχτίδα Κατασκευών της KO Aττικής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ