ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Προεκλογικές ψευτοαποζημιώσεις

Ψευτοαποζημιώσεις - που «θα» δοθούν από την ΠΣΕΑ (Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) στους αγρότες τεσσάρων νομών (Χανίων, Κιλκίς, Δράμας και Φλώρινας)- έταξε χτες η κυβέρνηση Σημίτη, με δηλώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης.

Καθότι προεκλογική περίοδος, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες με ζηλευτή ταχύτητα... ότι «θα» δοθούν αποζημιώσεις ύψους 750 εκατ. δραχμών, προκειμένου να καλυφθούν... οι παραγωγοί των τεσσάρων αυτών νομών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στο διάστημα Δεκέμβρη 1999 - Φλεβάρη 2000 και οι ζημιές που υπέστησαν δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Βέβαια ο υπουργός Γεωργίας μπορεί να ανακοίνωσε για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας ότι θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες των Νομών Χανίων, Κιλκίς, Δράμας και Φλώρινας 750 εκατ. δραχμές από την ΠΣΕΑ για ζημιές που αφορούν το φυτικό κεφάλαιο, εργαλεία και εγκαταστάσεις, όμως ο υπουργός ξέχασε να διευκρινίσει κάτι πολύ σημαντικό. Δεν ανακοίνωσε τίποτε σχετικά με το χρόνο, το πότε θα δοθούν τα χρήματα αυτά.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να χορηγηθούν οι παραπάνω αποζημιώσεις, απαιτείται πρώτα έγκριση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ενώ - όπως προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση - από το υπουργείο Γεωργίας δεν έχουν σταλεί ακόμα στις Βρυξέλλες τα απαραίτητα έγγραφα. Και στην περίπτωση που τελικά τα επιτελεία των Βρυξελλών δώσουν το «πράσινο φως», οι όποιες αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά από ένα χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα δεν έχουν αρχίσει να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έγιναν το Μάρτη του 1999. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις αυτές, αν τελικά δοθούν, θα καλύψουν ένα μικρό μέρος της αξίας των ζημιών (20% με 40%) και όχι το σύνολο της ζημιάς όπως απαιτούν οι αγρότες.


ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Καλεί τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα
Ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πλήττουν ουσιαστικά τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση

Οι δραματικές επιπτώσεις, που θα έχουν στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), καλώντας τους αγρότες να βρίσκονται σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. Επιπλέον η ΕΟΑΣΚ καλεί τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν ότι θα πάρουν μέτρα προστασίας των βαμβακοπαραγωγών.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, τόνισε ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πλήττονται ουσιαστικά οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί, καταδεικνύοντας το μέγεθος της απάτης ότι δήθεν θ' αυξηθούν οι τιμές και θα ενισχυθεί το εισόδημά τους. «Οχι μόνο - είπε - τα ίδια τα μέτρα αλλά και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η τιμή του προϊόντος θα έφτανε στις 300 με 320 δραχμές το κιλό αποδείχτηκαν απάτη, αλλά δημιουργήθηκε σύγχυση στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών, αφού για τους μικρούς παραγωγούς και τους νέους αγρότες τίθενται περιορισμοί στην καλλιέργεια του βαμβακιού».

Ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε επίσης ότι σοβαρότατες ευθύνες έχουν τόσο οι τοπικοί κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες όσο και όλοι εκείνοι, οι οποίοι στήριξαν αυτά τα μέτρα, καθώς η κατάσταση που θα βιώσουν οι αγρότες, όταν θα έρθει η ώρα να πουλήσουν το βαμβάκι θα είναι δραματική, αφού θα υπάρξει μείωση της τιμής. Και πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση ν' ανοίξει τα χαρτιά της και να πει τι άλλα μέτρα θα πάρει, αφού ακόμα δεν τα έχει ολοκληρώσει. Φημολογείται ότι θα πάρει και μέτρα περιορισμού της πώλησης της παραγωγής του βαμβακιού με επιδότηση και επομένως δε θα είναι όλη η παραγωγή επιδοτούμενη. Οφείλει να το ξεκαθαρίσει αυτό για να το γνωρίζουν οι αγρότες. Καλούμε τα κόμματα να δεσμευτούν ενώπιον του καρδιτσιώτικου λαού ότι θα πάρουν πίσω αυτά τα μέτρα, θα διεκδικήσουν την αύξηση του πλαφόν στο 1.200.000 τόνους και ότι δε θα πληρώνουν συνυπευθυνότητα οι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Εφόσον δεν κλείνει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές να αντιπαλέψει τις αποφάσεις για αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας κατά 20% και να επιδιώξει την αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση του βαμβακιού».

Επιπλέον, ο Βαγγέλης Μπούτας επισήμανε ότι «όσοι πούλησαν το προϊόν τους μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, λόγω διαφοράς της εκτίμησης για την προβλεπόμενη παραγωγή δικαιούνται επιστροφή 8,5 δραχμές κατά κιλό από την επιδότηση, ωστόσο οι επιταγές, παρ' όλο που είναι έτοιμες από τους εκκοκκιστές, η κυβέρνηση τις παρακρατά, εκτός κι αν θέλει να τις δώσει ως προεκλογική παροχή».

Στη συνέντευξη Τύπου και ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΕΟΑΣΚ και Νομάρχης Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι η ελπίδα για μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη.


Προβλέψεις ξεκληρίσματος των αγροτών

Τον εξανδραποδισμό των μικρομεσαίων αγροτών προβλέπει και σχετική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Βέβαια, το ΕΚΚΕ στην ερευνά του προβάλλει ως λόγους του επερχόμενου μαζικού ξεκληρίσματος των αγροτών το μικρό μέγεθος της εκμετάλλευσης, την πολυ-απασχόληση, τη μεγάλη ηλικία και το χαμηλό επίπεδο γενικής και γεωργικής μόρφωσης και αγνοεί την ουσία του προβλήματος, που είναι η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Στην έρευνα του ΕΚΚΕ, που έγινε σε επιλεγμένους αγροτικούς νομούς της χώρας (Καρδίτσας, Εύβοιας, Χανίων και Λέσβου), παρουσιάζεται η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες, με πρωταθλητές αυτούς της Καρδίτσας. Το χειρότερο είναι η διαπίστωση που έγινε, ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε μικρομεσαίους αγρότες της Καρδίτσας θα εξαναγκαστεί εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψει τη γεωργία. Ειδικά για το Νομό Καρδίτσας αναφέρεται ακόμα στην έρευνα ότι έχει το μικρότερο ποσοστό διαδοχής και πως οι αγρότες του νομού είναι σε μεγάλο αριθμό υπερχρεωμένοι. Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των αγροτών της Καρδίτσας δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν τα μεγάλα δάνεια που πήραν για να αγοράσουν τρακτέρ. Κι αυτό οφείλεται στις πολιτικές που στο παρελθόν στήριξαν στην Καρδίτσα την επέκταση της μονοκαλλιέργειας του βαμβακιού και οι οποίες κατέρρευσαν μετά το 1992.

Στην έρευνα επίσης επιχειρείται έντεχνα να μετριαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες των Νομών Χανίων, Λέσβου και Εύβοιας και να δοθούν κάποιες αισιόδοξες προοπτικές... Παράλληλα, στην έρευνα γίνεται λόγος για κοινωνικό αποκλεισμό των αγροτισσών και ως βασική αιτία αναφέρονται γενικώς τα εθνικά και κοινοτικά αντικίνητρα.


Νέο ευρωπλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς

Η ΕΕ απελευθερώνει τις εισαγωγές λαδιού από Μαρόκο και Τυνησία και εξαϋλώνει τις τιμές παραγωγού

Την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών λαδιού στην ΕΕ από το Μαρόκο και την Τυνησία ετοιμάζονται να επιβάλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και στην κατεύθυνση αυτή ξεκίνησαν τη συζήτηση με τις δύο αυτές χώρες για τη σύναψη «ευρωμεσογειακών συμφωνιών».

Φαίνεται λοιπόν ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, στο όνομα της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοβιομηχάνων του κλάδου στην ΕΕ, σβήνουν και στα χαρτιά τα τελευταία ψήγματα της λεγόμενης κοινοτικής προτίμησης. Και φαίνεται ότι προέχει μόνο η ικανοποίηση των κερδοσκοπικών αιτημάτων των μεγαλοβιομηχάνων σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών. Η αρχή στην προκειμένη περίπτωση έγινε με την καθιέρωση των προτιμησιακών συμφωνιών και η συνέχεια δίνεται σε πρώτη φάση με την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών από Μαρόκο και Τυνησία.

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα έχει ως αποτέλεσμα οι Ελληνες ελαιοπαραγωγοί να υποστούν ακόμα μεγαλύτερους εκβιασμούς από τους εμποροβιομηχάνους και να εξαναγκαστούν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα οι τιμές στο λάδι σημείωσαν νέα πτώση και για παράδειγμα στη Φωκίδα οι ελαιοπαραγωγοί είχαν συμφωνήσει με τους εμπόρους τιμή για τον άσο 610 δραχμές το κιλό, αλλά οι τελευταίοι εκβιαστικά έριξαν την τιμή 20 δραχμές. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπου οι έμποροι έριξαν την τιμή για το έξτρα παρθένο λάδι μέχρι 30 δραχμές. Για παράδειγμα στο λάδι με οξύτητα 0,1 η τιμή από 780 δραχμές έπεσε στις 750 και αντίστοιχη μείωση υπήρξε για κάθε επιπλέον δέκατο. Πριν από δύο χρόνια η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο λάδι (0,1 οξύτητα) ξεπερνούσε τις 1.250 δραχμές το κιλό.

Στο θέμα της απελευθέρωσης των εισαγωγών λαδιού από Μαρόκο και Τυνησία και της κάθετης πτώσης των τιμών η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας σιωπούν. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι να δώσει το προεκλογικό τριαντάρι, για να παρουσιάσει έτσι κάπως αυξημένη την πετσοκομμένη, από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας της ΕΕ, επιδότηση. Και με τέτοιους είδους κουτοπονηριές επιχειρεί να κοροϊδέψει τους ελαιοπαραγωγούς.

Από την άλλη η ΝΔ και συγκεκριμένα η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της βρήκε, με αφορμή την απελευθέρωση της εισαγωγής λαδιού από Μαρόκο και Τυνησία, να καταγγείλει υποκριτικά την κυβέρνηση. Και η όλη κριτική της ΝΔ - που διαλαλεί τα καλά της ελεύθερης αγοράς και άρα συμφωνεί επί της ουσίας με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις των Βρυξελλών για το λάδι - εστιάζεται στο ότι η κυβέρνηση δεν προετοίμασε τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς ενόψει του ολοένα εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Αυτό κι αν είναι δικομματική κοροϊδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ