ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ασάφειες, μάχες, αποκαλύψεις προκαλούν τριγμούς

Μόνιμα με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Associated Press

Μόνιμα με το δάκτυλο στη σκανδάλη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αποφασισμένη να πετύχει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που «θα νομιμοποιεί» την παρουσία και τη δράση των κατοχικών δυνάμεων, υπό τον τίτλο της «πολυεθνούς» δύναμης στο Ιράκ και μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και θα «παραδοθεί η εξουσία» σε μια μεταβατική διορισμένη κυβέρνηση, εμφανίζεται η Ουάσιγκτον. Ο στόχος της, όμως, δε μοιάζει τόσο εύκολος, καθώς το κείμενο απόφασης που κατατέθηκε είναι αρκετά ασαφές, με αποτέλεσμα ακόμη και η συνυπογράφουσα Βρετανία να «ερμηνεύει» κατά το δοκούν το περιεχόμενό του.

Ετσι, όπως έλεγε, χτες, ο Τόνι Μπλερ, Λονδίνο και Ουάσιγκτον «συμφωνούν σε πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς και στην παρουσία μιας πολυεθνούς δύναμης υπό αμερικανική διοίκηση». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση θα λαμβάνει αποφάσεις στρατηγικής και πολιτικής, τη διαχείριση των οποίων, όμως, θα αναλαμβάνει η πολυεθνής δύναμη. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Μπλερ είχε, σαφώς, πει ότι η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα βέτο σε επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων και θα είναι αυτή που θα δίνει την τελική έγκριση.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος, αν και υποστήριξε ότι θα είναι σεβαστές οι αποφάσεις της ιρακινής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι οι κατοχικές δυνάμεις «θα υπερασπίζουν εαυτούς ακόμη και με επιχειρήσεις που θα βρίσκουν αντίθετη την ιρακινή κυβέρνηση». Το εύρος των εξουσιών της μεταβατικής κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας και της δράσης των κατοχικών δυνάμεων, καθώς και στον τομέα της διαχείρισης και της αξιοποίησης των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας είναι τα δύο κύρια σημεία που χρήζουν αποσαφήνισης, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους του διορισμένου συμβουλίου, που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά και σύμφωνα με Γάλλους, Ρώσους και Γερμανούς.

Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος έχει αρκεστεί να διαμηνύσει ότι «αυτές οι λεπτομέρειες» θα επιλυθούν με ανταλλαγή «επιστολών» μετά το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει, με βάση τον προγραμματισμό τους, μετά τη διαδικασία έγκρισης του σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλληλα, χτες, αμερικανικές κυβερνητικές πηγές διέψευδαν διαρροές που κυκλοφόρησαν νωρίτερα από την Ουάσιγκτον και πάλι, σύμφωνα με τις οποίες έχει, ήδη, αποφασιστεί να αναλάβει την πρωθυπουργία του Ιράκ ο Χουσαΐν αλ Σαχριστάνι, σιίτης πυρηνικός επιστήμονας, που έχει φυλακιστεί από τον Σαντάμ, είναι σύμβουλος του Μεγάλου Αγιατολάχ των σιιτών και ήταν ένας από τους επιστήμονες που «επέμεναν» για την ύπαρξη οπλοστασίου μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Μάχες και νέες αποκαλύψεις

Τουλάχιστον 100 υποστηρικτές του Μουκτάντα Σαντρ υποστηρίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν, κατά τη διάρκεια σκληρών νυχτερινών συγκρούσεων στη Νατζάφ. Οι τοπικές νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν 24 νεκρούς και 50 τραυματίες. Στην ίδια πόλη συνελήφθη, χτες, ο στενός συνεργάτης και κουνιάδος του Σαντρ.

Στη Βαγδάτη, 2 Ρώσοι τεχνικοί σε ηλεκτρικό σταθμό σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε ενέδρα, ενώ από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν, σε άλλο σημείο, 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 9. Η ρωσική εταιρία «Interenergoservis» ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των υπαλλήλων της. Στη Μπαακούμπα, 5 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, ενώ στην Καρμπάλα κατοχική βάση δέχτηκε επίθεση με όλμους. Τέλος, στο Κιρκούκ ένα ζευγάρι Ιρακινών εκτελέστηκε «κατά λάθος» από αμερικανικά στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή, η «Ουάσιγκτον Ποστ» έριχνε φως από άλλη μια γωνία στο θέμα «βασανιστήρια». Υποστήριζε ότι με βάση την κατάθεση του συνταγματάρχη Τόμας Πάπας, στον οποίο «ανήκει» η ιδέα της χρήσης σκύλων για εκφοβισμό κρατουμένων, η πρότασή του είχε εγκριθεί τόσο από τον διοικητή των φυλακών Αμπού Γράιμπ, Τζέφρι Μίλερ, όσο και από τον κατοχικό διοικητή, Ρικάρντο Σάντσες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλή βομβιστική επίθεση

ΚΑΡΑΤΣΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το θάνατο τουλάχιστον ενός αστυνομικού και τραυματισμούς άλλων 15-20 ανθρώπων προκάλεσαν οι χτεσινές εκρήξεις δύο βομβών στο Καράτσι. Δύο αυτοκίνητα-βόμβες εξερράγησαν, με διαφορά 15-30 λεπτών, σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα από το προξενείο των ΗΠΑ, 100 μέτρα από την κατοικία του Αμερικανού προξένου, κι έξω από σχολή εκμάθησης της αγγλικής, η οποία στεγάζεται στο Αμερικανο-Πακιστανικό Κέντρο Πολιτισμού (PACC). Ανάμεσα στους τραυματίες, σύμφωνα με ανταποκριτές του «Ρόιτερς» και του Γαλλικού Πρακτορείου, είναι «αρκετοί δημοσιογράφοι» που είχαν σπεύσει στο πεδίο για να καλύψουν το γεγονός μόλις είχε εκραγεί η πρώτη βόμβα.

Οι επιθέσεις ήρθαν μία μέρα μετά από μια παρόμοια, η οποία στοίχισε δύο ζωές και δύο τραυματισμούς. Οι αρχές της πόλης επέβαλαν «αυστηρά μέτρα ασφαλείας» ήδη από προχτές -στην πραγματικότητα, η περιοχή μοιάζει σχεδόν πάντοτε με φρούριο λόγω των ξένων αποστολών που βρίσκονται εκεί -, πράγμα που εγείρει ερωτήματα. Η κυβέρνηση υπό το στρατηγό («πρόεδρο», για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ απέδωσε, διά στόματος υπουργού Πληροφόρησης, Σεΐκ Ρασίντ Αχμεντ, την ευθύνη σε «αντεθνικά στοιχεία»: «Παίζουμε ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και οι τρομοκράτες δεν είναι φυσικά ευτυχείς μ' αυτό», δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης ανδρεικέλων του στρατηγού. Το Καράτσι έχει αποτελέσει πολλές φορές στο παρελθόν θέατρο «αντιδυτικών» επιθέσεων και βίας υποκινούμενης από θρησκευτική μισαλλοδοξία. Αυτό ωστόσο που δεν είπε ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε πως οι δράστες «είναι οι ίδιοι όπως και στο παρελθόν», είναι ο κομβικός ρόλος του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών - προ και κατά τη διάρκεια της θητείας του Μουσάραφ - στη διαδικασία εκ της οποίας αναφύονται οι «φανατικοί ισλαμιστές, συμπαθούντες των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα». Η «προδοσία» του Μουσάραφ, ο οποίος υποστήριξε τις ΗΠΑ από το 2001, έχει κάνει και τον ίδιο «στόχο» των παλιών του συμμάχων, με τουλάχιστον τρεις απόπειρες σε βάρος του.

  • Εκρηξη σε ιδιωτικό ορυχείο στο Νοτιοδυτικό Πακιστάν κόστισε χτες τη ζωή 15 ανθρακωρύχων, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».
ΗΠΑ
Θερινή «τρομοϋστερία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Σε έναν ορυμαγδό δηλώσεων περί «αξιόπιστων πληροφοριών» που, υποτίθεται, κάνουν λόγο για «προετοιμασίες» της αλ Κάιντα για ένα «δραματικό» (Σκοτ Μακ Λίλαν, εκπρόσωπος Λευκού Οίκου), «θεαματικό» (Τζον Ασκροφτ, υπουργός Δικαιοσύνης) ή «σκληρό» (Τομ Ριτζ, υπουργός Εσωτερικών Ασφαλείας) χτύπημα κατά των ΗΠΑ ή «συμμάχων» τους, επιδόθηκαν χθες αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους. Ανάμεσα στις ημερομηνίες και τους στόχους «υψηλού κινδύνου», κατά το CNN, είναι: Η σύνοδος του G8, η γιορτή της 4ης Ιουλίου, τα συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον (γενικώς) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας.

Σχετική κοινή συνέντευξη Τύπου επρόκειτο να δώσουν χθες βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες, ώρα Ελλάδας) ο Ασκροφτ και ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ. Πάντως, Αμερικανοί δημοσιογράφοι διέκριναν πρόθεση «υπερβολής» στις δηλώσεις των αξιωματούχων - πράγμα όχι άσχετο με τη δυσμενή επικαιρότητα... - ενώ ο Ριτζ, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, παραδέχτηκε πως οι πληροφορίες που τέθηκαν υπ' όψιν του «δεν είναι και οι πιο ενοχλητικές που έχει δει τα τελευταία δύο χρόνια».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκλεισαν «κέντρα στρατολόγησης για το Ιράκ»

ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Οι αρχές του Πακιστάν έκλεισαν δύο «κέντρα στρατολόγησης» μισθοφόρων για το Ιράκ στη Λαχώρη και το Ραουαλπίντι, αποκαλύπτει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «News» του Πακιστάν, επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σε πρόσφατες «υψηλού επιπέδου επαφές» μεταξύ Ουάσιγκτον και Πακιστάν, η Ουάσιγκτον φέρεται, κατά τις ίδιες πηγές, να ζήτησε να «αφεθεί να συνεχιστεί» η προσπάθεια στρατολόγησης «μη μάχιμου προσωπικού ασφαλείας» για το Ιράκ, με το «επιχείρημα» ότι δε συνιστούν «συμμετοχή (του Πακιστάν) στις επιχειρήσεις» των κατοχικών δυνάμεων.

Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι «πιστεύουν», σύμφωνα με τη «News», ότι «ένας μικρός αριθμός» Πακιστανών πρώην στρατιωτικών ήδη έχουν «προσληφθεί και αποσταλεί» στο Ιράκ, έναντι μισθού 3.000 δολαρίων - στην πραγματικότητα οι αποδοχές τους ήταν οι μισές. Τα δύο κέντρα, που λειτουργούσαν, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, εταιρίες - βιτρίνες αμερικανικών εταιριών που παρέχουν «υπηρεσίες ασφαλείας», έκλεισαν επειδή η κυβέρνηση φοβάται τις εγχώριες αντιδράσεις που θα προκαλούσε η αποκάλυψη της παράκαμψης της πολιτικής «μη εμπλοκής στην κατοχή του Ιράκ χωρίς εντολή του ΟΗΕ»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ