Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλή βομβιστική επίθεση

ΚΑΡΑΤΣΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το θάνατο τουλάχιστον ενός αστυνομικού και τραυματισμούς άλλων 15-20 ανθρώπων προκάλεσαν οι χτεσινές εκρήξεις δύο βομβών στο Καράτσι. Δύο αυτοκίνητα-βόμβες εξερράγησαν, με διαφορά 15-30 λεπτών, σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα από το προξενείο των ΗΠΑ, 100 μέτρα από την κατοικία του Αμερικανού προξένου, κι έξω από σχολή εκμάθησης της αγγλικής, η οποία στεγάζεται στο Αμερικανο-Πακιστανικό Κέντρο Πολιτισμού (PACC). Ανάμεσα στους τραυματίες, σύμφωνα με ανταποκριτές του «Ρόιτερς» και του Γαλλικού Πρακτορείου, είναι «αρκετοί δημοσιογράφοι» που είχαν σπεύσει στο πεδίο για να καλύψουν το γεγονός μόλις είχε εκραγεί η πρώτη βόμβα.

Οι επιθέσεις ήρθαν μία μέρα μετά από μια παρόμοια, η οποία στοίχισε δύο ζωές και δύο τραυματισμούς. Οι αρχές της πόλης επέβαλαν «αυστηρά μέτρα ασφαλείας» ήδη από προχτές -στην πραγματικότητα, η περιοχή μοιάζει σχεδόν πάντοτε με φρούριο λόγω των ξένων αποστολών που βρίσκονται εκεί -, πράγμα που εγείρει ερωτήματα. Η κυβέρνηση υπό το στρατηγό («πρόεδρο», για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ απέδωσε, διά στόματος υπουργού Πληροφόρησης, Σεΐκ Ρασίντ Αχμεντ, την ευθύνη σε «αντεθνικά στοιχεία»: «Παίζουμε ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και οι τρομοκράτες δεν είναι φυσικά ευτυχείς μ' αυτό», δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης ανδρεικέλων του στρατηγού. Το Καράτσι έχει αποτελέσει πολλές φορές στο παρελθόν θέατρο «αντιδυτικών» επιθέσεων και βίας υποκινούμενης από θρησκευτική μισαλλοδοξία. Αυτό ωστόσο που δεν είπε ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε πως οι δράστες «είναι οι ίδιοι όπως και στο παρελθόν», είναι ο κομβικός ρόλος του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών - προ και κατά τη διάρκεια της θητείας του Μουσάραφ - στη διαδικασία εκ της οποίας αναφύονται οι «φανατικοί ισλαμιστές, συμπαθούντες των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα». Η «προδοσία» του Μουσάραφ, ο οποίος υποστήριξε τις ΗΠΑ από το 2001, έχει κάνει και τον ίδιο «στόχο» των παλιών του συμμάχων, με τουλάχιστον τρεις απόπειρες σε βάρος του.

  • Εκρηξη σε ιδιωτικό ορυχείο στο Νοτιοδυτικό Πακιστάν κόστισε χτες τη ζωή 15 ανθρακωρύχων, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ