ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Αντίποινα» και νέες προκλήσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους

Ο ισραηλινός στρατός είναι σε ετοιμότητα για νέα δολοφονικά χτυπήματα στα παλαιστινιακά εδάφη
Ο ισραηλινός στρατός είναι σε ετοιμότητα για νέα δολοφονικά χτυπήματα στα παλαιστινιακά εδάφη
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Υπεραμύνθηκε των «αντιποίνων» που άρχισε να λαμβάνει η ισραηλινή κυβέρνηση με αφορμή την ένταξη της Παλαιστίνης ως κανονικό κράτος - μέλος στην «Unesco», ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αναφερόμενος στην απόφαση επιτάχυνσης της ανέγερσης 2.000 επιπλέον κατοικιών σε εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε προκλητικά ότι «πρόκειται για δικαίωμα και καθήκον» του Ισραήλ απέναντι στην πόλη που «ιστορικά δεν υπήρξε πρωτεύουσα κανενός άλλου λαού πλην του εβραϊκού και ουδέποτε θα υπάρξει του οποιουδήποτε άλλου», αποδεικνύοντας ότι τα περί «αντιποίνων» ως προς τον εποικισμό είναι πρόσχημα, καθώς η εποικιστική πολιτική είναι η καρδιά της ισραηλινής κατοχής.

Η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε, επίσης ως «αντίποινα», να «παγώσει» την παράδοση δασμών και φόρων στην Π. Αρχή, ποσά, δηλαδή, που της ανήκουν αλλά λόγω κατοχής δε διαχειρίζεται. Είναι η πολλοστή φορά που το Τελ Αβίβ εκβιάζει τους Παλαιστίνιους, στραγγαλίζοντάς τους οικονομικά (και με τον τρόπο αυτό), γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά καλύπτουν περισσότερα από τα μισά μηνιαία έξοδα της λειτουργίας της ίδιας της Π. Αρχής.

«Δεν πτοούμαστε. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα επιμείνει στην επιδίωξη μονομερούς αναγνώρισης παλαιστινιακής ανεξαρτησίας όσα αντίποινα και αν λάβει το Ισραήλ», διακήρυξε ο συνεργάτης του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο. «Το Ισραήλ διάλεξε το παρελθόν και τον εποικισμό αντί για το μέλλον και την ειρήνη», σχολίασε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Την έντονη «απογοήτευση και δυσφορία» τους για την ισραηλινή απόφαση σχετικά με την Ανατ. Ιερουσαλήμ εξέφρασαν ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΟΗΕ, Ρωσία και άλλοι, ζητώντας την ανάκλησή της.

Πλέουν προς Γάζα

Δύο πλοία, το καναδικό «Τahrir» με σημαία Κομορών και το ιρλανδικό «ΜV Saoirse» με αμερικανική σημαία, πλέουν από χθες το απόγευμα προς τη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας συνολικά 27 επιβαίνοντες από εννιά χώρες και τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Στόχος να «σπάσει» ο αποκλεισμός που ισχύει από το 2007. Τα πλοία απέπλευσαν από το τουρκικό λιμάνι Φετχίγια, με προορισμό, θεωρητικώς, τη Ρόδο. Τουρκικά πολεμικά τα συνόδευσαν μέχρι τη στιγμή που άλλαξαν ρότα και στράφηκαν προς τη Γάζα, αλλά δεν προσπάθησαν να τα σταματήσουν. Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των ακτιβιστών, οι τουρκικές αρχές ήταν ενήμερες για το εγχείρημα και απλώς τήρησαν χαμηλούς τόνους. Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και μέχρι στιγμής το έχει πράξει, με το αιματηρότερο συμβάν να καταγράφει εννιά Τούρκους ακτιβιστές νεκρούς, το Μάη του 2010.

Νέος βαλλιστικός πύραυλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου. Αν και δε δόθηκαν περισσότερα στοιχεία, η εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι πρόκειται για πύραυλο με τεράστια εμβέλεια που πιθανότατα «βλέπει» προς το Ιράν και ότι η δοκιμή γίνεται σε συνδυασμό με την ένταση των πιέσεων του Νετανιάχου προς το υπουργικό συμβούλιο και προς την ηγεσία του στρατού να προετοιμαστεί και να πραγματοποιηθεί μια επίθεση κατά του Ιράν. Η Τεχεράνη απάντησε άμεσα, προειδοποιώντας ότι «είναι σε εγρήγορση» και ότι «θα τιμωρήσει σκληρά όποιον επιτεθεί».


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα με καμουφλάζ «βοήθειας»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._

Με μεγαλόσχημες δηλώσεις περί συνεργασίας για τη διάσωση του Αφγανιστάν από την «τρομοκρατία», με στόχο την «πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση» της χώρας, κατέληξε η Διεθνής Διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Ασφάλεια και Συνεργασία στην Καρδιά της Ασίας». Οπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη Σύνοδο υπογράφηκε ένα πακέτο «οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης», το οποίο αφορά τη συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως της ασφάλειας, της υγείας, της ανοικοδόμησης, ενάντια στην «τρομοκρατία», το οποίο αποτελεί «δέσμευση των περιφερειακών και διεθνών παικτών να συνεργαστούν για να ξαναχτίσουν το Αφγανιστάν, έως ότου εδραιωθεί η ειρήνη». Τομείς τους οποίους οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην αμερικανο - ΝΑΤΟική κατοχή θα στηριχθούν ώστε να συνεχίσουν την εκμετάλλευση της χώρας με συμφωνίες, που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και μετά την «αποχώρηση» των κατοχικών στρατευμάτων.

Οπως αναφέρεται στη δήλωση που υπογράφηκε, οι περιφερειακές δυνάμεις συμφώνησαν «σεβασμό στην κυριαρχία του Αφγανιστάν και την εδαφική του ενότητα».

Στη σύνοδο συμμετείχαν 20 χώρες και οργανισμοί μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, η Τουρκία, το Πακιστάν, η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Βρετανία καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, της Γερμανίας, Γκίντο Βερστεβέλε, ενώ τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Μπερνς. Τη στήριξή τους στην απόφαση εξέφρασαν ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Σε ανακοίνωση τους οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «ιδιαίτερη ικανοποίησή» τους για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο, για τη «σταθερότητα του Αφγανιστάν», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώρα και αναμένει τη Σύνοδο της Βόννης, στις 5 Δεκέμβρη, όπου θα συνεδριάσουν οι «δωρήτριες» χώρες.

Ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι χαρακτήρισε τα «δίκτυα των τρομοκρατών» ως τη μεγαλύτερη απειλή για το Αφγανιστάν, στρέφοντας τα βέλη του και στο Πακιστάν, σημειώνοντας ότι οι «μαχητές» βρίσκουν καταφύγιο εκτός των συνόρων συνεχίζοντας τις ανελέητες επιδρομές τους, και ζήτησε σύμφωνα με την αμερικανική γραμμή να καταπολεμηθούν οι «εξτρεμιστές».


ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία Δαμασκού - Αραβικού Συνδέσμου σε σχέδιο αποκλιμάκωσης

KΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την αποδοχή εκ μέρους της Συρίας του σχεδίου αποκλιμάκωσης που εκπόνησε ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε, χτες το απόγευμα, επισήμως, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές διαρροές, ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, ΥΠΕΞ του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι. Αν και το ακριβές περιεχόμενο του σχεδίου δεν έχει γνωστοποιηθεί, όλες οι διαρροές συγκλίνουν σε ορισμένα σημεία - κλειδιά:

-- Αποχώρηση των αρμάτων μάχης, καθώς και του μεγαλύτερου μέρους του στρατού από τους δρόμους.

-- Τερματισμός καταστολής διαδηλώσεων.

-- Απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν από την έναρξη των διαδηλώσεων, το Μάρτη, μέχρι σήμερα.

-- Εναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση εντός δύο εβδομάδων για κοινές αποφάσεις μεταρρυθμίσεων.

-- Αδεια εισόδου στη χώρα σε δημοσιογράφους, ανθρωπιστικές οργανώσεις και παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, που θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.

Αυτό που είχε διαρρεύσει νωρίτερα είναι ότι η Δαμασκός έθεσε, επίσης, ορισμένους όρους, όπως ο τερματισμός των διαδηλώσεων και κυρίως της δράσης των ενόπλων συμμοριών στο έδαφός της. Μέχρι χτες δεν είχε επιβεβαιωθεί αν συζητήθηκαν ορισμένες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρήσει και η αντιπολίτευση, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί πού θα γίνει ο διάλογος που προβλέπεται, στη Δαμασκό ή στο Κάιρο.

Ορισμένα τμήματα της αντιπολίτευσης, πάντως, επιμένουν να αρνούνται το διάλογο, ζητώντας την άμεση αποχώρηση του προέδρου Ασαντ από την εξουσία, κάτι που, επίσης, ζητά η Ουάσιγκτον, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα όχι μόνο στα της Συρίας, αλλά και περιφρονώντας τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, όταν δεν την βολεύουν (γιατί όταν ο Σύνδεσμος λάμβανε απόφαση που διευκόλυνε την εξαπόλυση επίθεσης στη Λιβύη, η γνώμη του ήταν σεβαστή). Από την άλλη, Αραβες διπλωμάτες καθιστούσαν σαφές ότι δεν προτίθενται να δουν «μια νέα Λιβύη» στη θέση της Συρίας και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία και ριζικές ανατροπές.

Εντός Συρίας, πάντως, φαίνεται ότι η κατάσταση πραγματικά τείνει να βγει εκτός ελέγχου, καθώς σε ένα 24ωρο αναφέρθηκε η σφαγή 20 αμάχων, εργατών και στις δύο περιπτώσεις που βρίσκονται στην εργασία τους και που επέστρεφαν με λεωφορείο από αυτήν, στην ευρύτερη περιοχή της Χομς. Ως δράστες αναφέρονται από όλες τις πλευρές (κυβέρνηση και αντικαθεστωτικούς) άγνωστοι ένοπλοι και, αυτή τη φορά, οι απόψεις ότι πρόκειται για εκδικητικές πράξεις στη φάση της αναζωπύρωσης θρησκευτικών διαφορών συγκλίνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ