ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
Σελ. /56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λόγια οργής και αγανάκτησης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Αλμυρού στη Μαγνησία

Λόγια αγανάκτησης και οργής, για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στην κτηνοτροφία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και ιδιαίτερα από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έβγαιναν από τα στόματα των κτηνοτρόφων της επαρχίας Αλμυρού στη Μαγνησία, σε πρόσφατη συζήτηση που είχαμε μαζί τους.

Οσοι κτηνοτρόφοι από την επαρχία Αλμυρού μίλησαν στο "Ρ", τόνιζαν πως τα προβλήματά τους έφτασαν στο απροχώρητο και επισήμαναν τον κίνδυνο αφανισμού της κτηνοτροφίας. Μας είπαν ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι της περιοχής, μη μπορώντας να τα βγάλουν πέρα, άρχισαν να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές τα ζώα τους. Τα κυρίαρχα ζητήματα που έθεταν και για τα οποία ζητούν λύσεις είναι: Η μείωση των τιμών στο γάλα, που, όπως είπαν, για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο οι τιμές θα είναι ακόμα πιο χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη. Οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο κρέας, που εδώ και μια 10ετία παραμένουν στάσιμες, ενώ για τους εμπόρους ανεβαίνουν. Η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής και κυρίως των ζωοτροφών. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, και κυρίως των λευκών, τυριών. Οι ποσοστώσεις και περιορισμοί που έβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην κτηνοτροφία της χώρας.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που ζουν είναι εκφράσεις, όπως οι παρακάτω: "Δε μας υπολογίζουν οι κυβερνήσεις", "πάμε χαμένοι" και "όπως το πάνε θα ερημώσουν τελείως τα βουνά". Η τελευταία φράση ανήκει στον βοοτρόφο Ηλία Τσιγαρίδα από των χωριό Πλάκες. "Τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα για εμάς τους κτηνοτρόφους", ήταν η πρώτη κουβέντα του Ηλία Τσιγαρίδα και συνέχισε: "Πρόστιμα μας βάζουν, οι τιμές στο γάλα πέφτουν και οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες. Δεν μπορούμε πλέον να ταϊσουμε τα γελάδια. Εφτασε πια ένα κιλό καλαμπόκι να το αγοράζουμε 90 με 100 δραχμές. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν έχουμε καμία απαίτηση από τους αγρότες, γιατί και αυτοί τζάμπα το πουλάνε στους εμπόρους, με 40 δραχμές το κιλό, αλλά σε εμάς φτάνει 100. Εφτασε δηλαδή ένα κιλό φύραμα ίσα με ένα κιλό αγελαδινό γάλα. Πώς να τα βγάλουν πέρα οι κτηνοτρόφοι;

Οι έμποροι, οι χασάπηδες, οι γαλακτοβιομήχανοι έχουν το ελεύθερο να ανεβάζουν τις τιμές όποτε τους βολεύει. Εμάς τους κτηνοτρόφους όμως δε μας παραδέχεται κανένας για το πόσο κοστίζει αυτό το προϊόν να βγει. Από την άλλη ο κόσμος πιστεύει ότι εμείς πουλάμε ακριβά, αλλά εγώ πουλάω τα μοσχάρια εδώ και χρόνια με 1.100-1.200 δραχμές το κιλό και στον καταναλωτή φτάνει 2.000-2.200 δραχμές".

"Χάνεται η κτηνοτροφία"

"Κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα" ήταν τα πρώτα λόγια του 44χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γουριώτη,από το χωριό Αχίλλειο, για να συνεχίσει: "Το γάλα, γίδινο και πρόβειο, μας το παίρνουν σχεδόν τζάμπα και αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Τη χρονιά που πέρασε το γίδινο έπεσε 50 δραχμές κάτω και πουλήθηκε 140 δραχμές και το πρόβειο 100 δραχμές κάτω και πουλήθηκε με 180 δραχμές. Αλλά και φέτος, αντί να ανέβουν οι τιμές, οι έμποροι αγοράζουν με ανοιχτές τιμές και κάποιοι έμποροι από τη Λαμία έδωσαν ακόμα πιο μικρές τιμές 130 δραχμές στο γίδινο και είπαν για 170 στο πρόβειο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πάει, έληξε οι κτηνοτροφία, πάμε χαμένοι. Εγώ αναρωτιέμαι πλέον πώς θα μπορέσω μεγαλώσω τα παιδιά μου και δεν έχω και λίγα, έχω 6 παιδιά. Ολοι εδώ στην περιοχή είμαστε καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα και πολλοί στα γύρω χωριά αναγκάζονται να πουλάνε τζάμπα τα γίδια και τα πρόβατα στους χασάπηδες, αφού και τις επιδοτήσεις τους τις παίρνει η Τράπεζα. Για να καταλάβετε τι γίνεται, σας λέω ότι εγώ έχω 800 γίδια και χρωστάω στην Τράπεζα 5 εκατ. δραχμές και δε βλέπω τρόπο για να μπορέσω να ξεχρεώσω".

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Σαξαμπάνης,από το Νεοχωράκι, θα πει με αγανάκτηση: "Δεν τα ξέρουν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στο υπουργείο Γεωργίας; Τα ξέρουν. Ομως δεν κάνουν τίποτα και μας κοροϊδεύουν. Απ' ό,τι φαίνεται ούτε που μας υπολογίζουν. Βγαίνουν και λένε παχιά λόγια στα μπαλκόνια και μετά νέα πρόστιμα στο αγελαδινό γάλα, νέες αυξήσεις στις ζωοτροφές και από πάνω νέα μείωση στις τιμές στο γάλα, εκεί που προεκλογικά μας έλεγαν για 220 δραχμές. Φτάσαμε σε σημείο να μην έχουμε ούτε τσιγάρα να πάρουμε και περιμένουμε τις επιδοτήσεις για να ψευτοζήσουμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα, για να σωθεί η κτηνοτροφία, είναι να δοθούν καλές τιμές στο γάλα και εθνικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα".

Τα μετακινούμενα κοπάδια

Ο Ηλίας Τσιγαρίδας έθεσε ακόμα ένα θέμα, που είναι το μεγάλο κόστος μεταφοράς των μετακινούμενων κοπαδιών: "Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με το υψηλό κόστος των μεταφορικών και πρέπει να επανέλθει η επιδότηση του 40% στα έξοδα μεταφοράς που έκοψε η ΝΔ το 1990 και το ΠΑΣΟΚ το άφησε μετά έτσι. Εμένα, για πάω και να φέρω τα ζώα από τα Αγραφα, μου κοστίζει ενάμισι εκατομμύριο το χρόνο, πώς θα τα βγάλω πέρα με τόσα έξοδα; Αν αυτοί που κυβερνούν δε θέλουν να ερημώσουν τελείως τα βουνά, πρέπει να ξαναδώσουν την επιδότηση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους".

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
ΚΥΡ Ενα σκαλοπάτι πριν τον αφανισμό

Η αντικτηνοτροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους

Εντονο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, που βλέπουν τη φετινή χρονιά να είναι ακόμα πιο χειρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες και το μέλλον τους να προδιαγράφεται πλέον, δυσοίωνο.

Από το 1990 και μετά, η κατάσταση στην κτηνοτροφία επιδεινώθηκε δραματικά, με αποκορύφωμα τα δύο τελευταία χρόνια κι αυτό εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν οι ευρω - υποτακτικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Χαρακτηριστικές της κατάστασης άλλωστε, είναι οι περσινές και φετινές μεγάλες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή τη δραματική πτώση των τιμών, κυρίως στο γάλα. Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν τις καταστροφικές ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ που προέβλεπε σοβαρούς περιορισμούς στην κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην εισαγωγή λευκών τυριών. Επιπλέον, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσα στην εξαετία που πέρασε, δεν έλαβαν κανένα μέτρο στήριξης και ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, υλοποιώντας στα "μουλωχτά" τις επιταγές της ΕΕ για συρρίκνωση του κλάδου αυτού.

Η κτηνοτροφία, που αποτελεί το δεύτερο σε σημασία κλάδο της αγροτικής οικονομίας, είναι ο τομέας που έπαθε τις μεγαλύτερες ζημιές τα τελευταία 15 χρόνια. Μέσα στο διάστημα αυτό τα προβλήματα που κυριάρχησαν, είναι η συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου (για παράδειγμα στη βοοτροφία κατά 24%), οι διαρθρωτικές αδυναμίες που έχουν σχέση με το μέγεθος της εκμετάλλευσης, η έλλειψη σύγχρονης υποδομής στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα, η ανεπαρκής χρηματοδότηση, τα υψηλά επιτόκια, καθώς και τα μεγάλα κτηνοτροφικά χρέη, που με τους τόκους υπερημερίας ξεπερνούν τα 200 δισ. δραχμές.

Αυξάνεται το κόστος παραγωγής

Τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν σχετικά με το υψηλό κόστος παραγωγής μετά την απελευθέρωση των τιμών στις ζωοτροφές και οι χαμηλές τιμές παραγωγού, η ανεξέλεγκτη δράση των ντόπιων γαλακτοβιομηχάνων και των τυρεμπόρων και η έλλειψη επιστημονικής στήριξης της κτηνοτροφίας. Αντί λοιπόν να υπάρξει πολιτική προστασίας και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, τομέας στον οποίο η χώρα μας είναι ελλειμματική, αυτό που έγινε μέχρι τώρα είναι η πιστή και πειθήνια τήρηση της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ. Αποτέλεσμα, οι εισαγωγές ν' αυξάνονται και να ξεπερνούν τα 350 δισ. δραχμές το χρόνο και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο να διευρύνεται.

Καταστροφικές επιταγές

Η ένταξη στην ΕΟΚ το 1981, η αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, ανέκοψαν οποιαδήποτε προοπτική γι' ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 1993, ήρθε να επιδεινώσει τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, επιταχύνοντας τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Μπήκε πλαφόν στα επιλέξιμα ζώα (π. χ. στα γιδοπρόβατα δεν επιδοτούνται περισσότερα ζώα από όσα υπήρχαν το 1991). Επίσης, επιβλήθηκε ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα (625.000 τόνοι, τη στιγμή που οι ανάγκες της χώρας ξεπερνούν τους 1.100.000 τόνους),με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα συνυπευθυνότητας (1,3 δισ. δραχμές για τη γαλακτοκομική περίοδο 1994/95 και 1 δισ. δραχμές για την περίοδο 1995/96).Νέο πρόστιμο αναμένεται να πληρώσουν οι παραγωγοί και για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο, αφού οι Βρυξέλλες αποφάσισαν με την ανοχή της κυβέρνησης, να συζητήσουν την αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα μετά τον Ιούνη του 1997.

Το κακό ήρθε να συμπληρώσει η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που ανάμεσα σε άλλα με τη μείωση των δασμών κατά 1/3, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες σε εισαγωγές λευκών τυριών, πλήττοντας έτσι καίρια την ντόπια παραγωγή φέτας. Η ΕΕ ακόμα - για λόγους κυρίως εμπορικούς - σε αντίθεση με το θέμα των "τρελών αγελάδων" της Αγγλίας, επέδειξε "ειδική" μεταχείριση στη χώρα μας όσον αφορά το θέμα του αφθώδους πυρετού, παίρνοντας σκληρά μέτρα κατά της ελληνικής κτηνοτροφίας με την επιβολή "καραντίνας", τόσο το 1994, όσο και φέτος το καλοκαίρι και τα "σπασμένα" πλήρωσε ακριβά ο ακριτικός νομός του Εβρου.

Εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων

Το αποκορύφωμα πάντως, των προβλημάτων στην κτηνοτροφία, ήταν η δραματική μείωση, πέρσι, των τιμών στο γάλα (μέχρι και 100 δραχμές το κιλό),ενώ την ίδια ώρα οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες πουλούσαν το παστεριωμένο γάλα δύο και τρεις φορές ακριβότερα, με τις "ευλογίες" της κυβέρνησης. Οι εξευτελιστικές αυτές τιμές παραγωγού, ήρθαν να δώσουν τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία και να οδηγήσουν τους κτηνοτρόφους στην απόγνωση. Οι κτηνοτρόφοι, μη έχοντας άλλη διέξοδο και μπρος στον ορατό κίνδυνο αφανισμού τους, ξεσηκώθηκαν, πραγματοποιώντας τους τελευταίους μήνες του 1995 και τους πρώτους μήνες του 1996 δυναμικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, ζητώντας να ανατραπεί η αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και να ληφθούν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της κτηνοτροφίας.

Οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν στο επόμενο διάστημα αφού τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Η πραγματικότητα έρχεται να αποδείξει πόσο ψεύτικες ήταν οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για 220 δραχμές στο πρόβειο γάλα, αφού οι έμποροι ετοιμάζονται να δώσουν ακόμα πιο χαμηλές τιμές.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αγροτική θύελλα ενόψει...

Η καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ξεσηκώνει τους αγρότες. Ηδη έχουν αποφασιστεί, για τις 28 Νοέμβρη, πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα και νομαρχιακά στο Αγρίνιο και στον Εβρο, ενώ έπεται συνέχεια...

  • Στις 28 Νοέμβρη οι αγρότες της Θεσσαλίας κι άλλων περιοχών της χώρας ξεκινούν νέους δυναμικούς αγώνες, με αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.
  • Κάλεσμα για κοινό μέτωπο πάλης με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους, τους συνταξιούχους.
  • Η κυβέρνηση ανησυχεί και προσπαθεί να ξεγελάσει τους αγρότες με υποσχέσεις και ημίμετρα, ενώ αναμένεται να εκδηλωθούν ενέργειες των "αντιπολιτευόμενων" κομμάτων, των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και των ΜΜΕ για υπονόμευση της πάλης και συκοφάντηση του ταξικού αγροτικού κινήματος.

Το ραντεβού κλείστηκε: Στις 28 του Νοέμβρη η αγροτιά της Θεσσαλίας ξεκινάει ένα νέο αγώνα για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και την υπεράσπιση του εισοδήματός της. Στην "καρδιά" της Ελλάδας, στη Θεσσαλία της παράδοσης αγροτικών αγώνων, θα ακουστεί ξανά βροντερή η φωνή του αδικημένου, πληγωμένου και αγανακτισμένου Ελληνα αγρότη, όταν "τα τρακτέρ της οργής" θα καταλαμβάνουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας.

Μετά την απόφαση για πανθεσσαλική κινητοποίηση που έλαβαν, την περασμένη Τετάρτη, εκπρόσωποι των οχτώ Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων από τους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς, στα χωριά της θεσσαλικής γης επικρατεί αγωνιστικός ενθουσιασμός και "πυρετός" προετοιμασίας. Αλλωστε, οι Ομοσπονδίες αποφάσισε να συνεχιστούν, μέχρι στις 28 του μήνα, τα επαρχιακά και περιφερειακά συλλαλητήρια και οι ενημερωτικές συσκέψεις. Στα πλαίσια αυτά, την Τετάρτη, 20 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων απ' ολόκληρη τη Θεσσαλία, στη Λάρισα.

Οι Θεσσαλοί αγρότες - ενόψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού - δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συντονισμού της πάλης τους με κείνη των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εκπαιδευτικών, των νέων και των συνταξιούχων,που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι αγροτικές οργανώσεις καλούν τους φορείς των άλλων λαϊκών τάξεων και κοινωνικών στρωμάτων, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συντονίσουν το αγωνιστικό βήμα τους, συστήνοντας ένα μέτωπο αλληλεγγύης και συμπαράταξης.

Ο αγώνας της αγροτιάς στρέφεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και ταυτόχρονα απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ετοιμοι να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και εμπόδια

Γνωρίζουν οι αγρότες ότι και ο νέος αγώνας που ξεκινούν θα είναι δύσκολος και πολυήμερος. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την αποφασιστικότητα και την αντοχή τους να "κρατήσουν", όταν "λυτοί και δεμένοι", θα πέσουν πάνω τους, για να σταματήσουν την κινητοποίηση. Οταν θα εκδηλωθεί ο κυβερνητικός αυταρχισμός, με απειλές για χρησιμοποίηση των ΜΑΤ. Οταν θα ενταθούν οι υπονομευτικές προσπάθειες των "αντιπολιτευόμενων - συμπολιτευόμενων" κομμάτων και των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ,να διασπάσουν την ενότητά τους. Οταν θα γεμίσουν οι τηλεοπτικές οθόνες και οι σελίδες των εφημερίδων με συκοφαντίες, εναντίον του ταξικού αγροτικού κινήματος και των συνεπών στελεχών του.

Μέχρι τότε θα έχουν ν' αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους ξεγελάσει, με υποσχέσεις και ημίμετρα, για να μη βγουν στους δρόμους. Ηδη η κυβέρνηση - που ανησυχεί σφόδρα, αναλογιζόμενη ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια θύελλα αγροτικών εξεγέρσεων σ' όλη τη χώρα, που θα της δημιουργήσει πολλά προβλήματα και θα προκαλέσει πολιτικό κόστος - επιδίδεται σε ενέργειες αποπροσανατολισμού των αγροτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις στη Λάρισα του υφυπουργού Γεωργίας Δ. Σωτηρλή - που κατάγεται και πολιτεύεται στην Καρδίτσα - με τις οποίες υποσχέθηκε να δοθούν κάποιες ενισχύσεις επιλεκτικά σε κάποιους βαμβακοπαραγωγούς, ότι θα δοθεί έγκαιρα η προκαταβολή του 40δραχμου, ότι θα γίνει ρύθμιση των χρεών. Βεβαίως, οι Θεσσαλοί αγρότες δεν "τσιμπάνε" - έχουν "καεί" πολλές φορές πιστεύοντας υποσχέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - και δηλώνουν παντού και πάντα πως είναι αποφασισμένοι να βγουν μαζικά στους δρόμους, διεκδικώντας μαχητικά το δίκιο τους. Στο κενό πέφτουν και οι κυβερνητικές προσπάθειες να εμφανίσουν τις κινητοποιήσεις ως κομματικά υποκινούμενες. Η αυθάδης και προκλητική επίθεση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, εναντίον αγροτικών στελεχών του ΚΚΕ, αντί να προβληματίσει αρνητικά τους αγρότες, τους κάνει να εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο τους κομμουνιστές, τους οποίους βλέπουν να πρωτοστατούν στην πάλη για τα δίκια της αγροτιάς κι ολόκληρου του λαού.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα βασικά αιτήματα της αγροτικής κινητοποίησης είναι:

  • Για το βαμβάκι ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στους βαμβακοπαραγωγούς, έτσι ώστε το εισόδημά τους να φτάσει τις 90.000 δραχμές το στρέμμα, επιστροφή του ΦΠΑ από το 1990 και της διαφοράς που προκύπτει λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών, άμεση πληρωμή των παραγωγών από τους εκκοκκιστές για την περσινή σοδειά, κατάργηση του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, καθορισμός της τιμής στις 350 δραχμές το κιλό.
  • Για τα δημητριακά,τον καπνό,το λάδι και τα αμπελοοινικά, ν' απορριφθούν από την κυβέρνηση οι νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, για τα οπωροκηπευτικά, να καταργηθεί στην πράξη ο νέος κανονισμός και για τα τεύτλα να σταματήσει η εισαγωγή ζάχαρης και να μην ξεπουληθούν τα εργοστάσια στο ξένο κεφάλαιο.
  • Για την κτηνοτροφία, να καθοριστεί η τιμή του πρόβειου γάλακτος στις 300 δραχμές το κιλό, του γίδινου στις 200 και του αγελαδινού στις 150, να παταχτεί η αισχροκέρδεια των γαλακτοβιομηχανιών και ν' απαλλαγούν οι αγελαδοτρόφοι από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Για το κόστος παραγωγής, να υπάρξουν τιμές τράνζιτ για το πετρέλαιο, να μειωθεί στο 8% ο ΦΠΑ, να παταχτεί η αισχροκέρδεια των πολυεθνικών στις τιμές των γεωργικών μέσων κι εφοδίων, να γίνουν έργα υποδομής στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  • Για τα χρέη, να ρυθμιστούν άμεσα με κατάργηση των τόκων υπερημερίας, με αποπληρωμή σε 15 χρόνια, (άτοκα τα πρώτα 5 και με συμβατικό τόκο τα υπόλοιπα 10), να χορηγηθούν νέα δάνεια σε αγρότες που επλήγησαν από θεομηνίες και την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι αγρότες ζητούν, επίσης, να σταματήσουν αμέσως οι στημένες, τρομοκρατικές δίκες σε βάρος συναδέλφων τους που πήραν μέρος σε παλιότερες κινητοποιήσεις.

Ολοι μαζί στη μάχη

Δηλώσεις στο "Ρ" αγροτικών στελεχών της Θεσσαλίας

Ενδεικτικές, της αποφασιστικότητας των Θεσσαλών αγροτών να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις, είναι οι δηλώσεις στο "Ρ" αγροτικών στελεχών της Θεσσαλίας.

Ο Β. Παπαλίτσας,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τονίζει: "Κι αυτή τη φορά - όπως και στην εξέγερση του Μάρτη του '95 - οι αγρότες εξαναγκάζονται να βγουν στους δρόμους, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δε θα "κωλώσουμε" μπροστά σε καμιά δυσκολία και κανένα εμπόδιο. Οταν παλεύεις για το δίκιο σου, για το ψωμί των παιδιών σου, όταν υπερασπίζεσαι το δικαίωμά σου να μείνεις στη γη του πατέρα σου, δεν υποχωρείς εύκολα, μπροστά σε απειλές, ούτε πτοείσαι από συκοφαντίες. Οι Καρδιτσιώτες αγρότες, αν δεν υπερασπιστούν τώρα, "με νύχια και με δόντια", τη βαμβακοκαλλιέργεια - που αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια στο νομό μας - θα ξεκληρισθούν και θα πεινάσουν".

Ο Τ. Παπαστεριάδης,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", υπογραμμίζει: "Σ' αυτό τον αγώνα δε θα είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας θα έχουμε και τους άλλους εργαζόμενους. Διότι γνωρίζουν όλοι πως το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα παρασύρει στην κατάρρευση χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και θα χαθούν θέσεις εργασίας, που διαπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την αγροτική οικονομία. Επίσης, χωρίς εισόδημα, δεν μπορούμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας κι έτσι έχουμε στο πλευρό μας τη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς".

Ο Αλ. Κουρελάς,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, επισημαίνει: "Η συρρίκνωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, μαζί με τη συρρίκνωση της βιομηχανίας, πλήττουν καίρια και ίσως ανεπανόρθωτα την παραγωγική βάση της χώρας μας και ταυτόχρονα ανοίγει ακόμα περισσότερο η "μαύρη τρύπα" της ανεργίας. Γι' αυτή την κατάσταση ευθύνεται η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και γι' αυτό εμείς την πολεμούμε".

Ο Κ. Παπαγεωργίου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τονίζει: "Οταν η ελληνική κυβέρνηση δέχεται δουλικά τις εντολές της ΕΕ κι επιχειρεί να μειώσει τους αγρότες από το 21% στο 7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας, όταν πλήττεται βάναυσα το εισόδημά μας κι από πάνω μάς εμπαίζει και μας απειλεί ο υπουργός Γεωργίας, εμείς τι να κάνουμε; Να σταυρώσουμε τα χέρια μας και να περιμένουμε το τελικό "φούντο"; Οχι, βεβαίως. Θ' αγωνιστούμε με όσα και ό,τι μέσα διαθέτουμε για την επιβίωσή μας. Στις 28 του Νοέμβρη, όταν τα τρακτέρ θα κινούνται στην Εθνική οδό, θα δώσουμε την απάντησή μας".

"Κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα", τονίζει ο 44χρονος κτηνοτρόφος Δημήτρης Γουριώτης

"Για να τα βγάλουν πέρα οι κτηνοτρόφοι χρειάζεται να δοθούν καλές τιμές στο γάλα και εθνικές ενισχύσεις", λέει ο Δημήτρης Σαζαμπάνης

Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση καταστρέφουν την κτηνοτροφία

Ξανά στα "μπλόκα του αγώνα" οι αγρότες της Θεσσαλίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ