ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αγωνιστικός συντονισμός για τις 13 Νοέμβρη

Σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας και Θράκης πρόκειται να γίνουν αγροτικά συλλαλητήρια το Σάββατο 13 Νοέμβρη στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Ηδη σε ευρεία σύσκεψη της ΠΑΣΥ του Νομού Εβρου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Ορεστιάδα, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία Ορεστιάδας το Σάββατο στις 11 το πρωί. Οι διοργανωτές καλούν όλους τους αγρότες του Βόρειου Εβρου να συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους στη συγκέντρωση για να καταδικάσουν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Ηδη συμμετοχή έχουν δηλώσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας, ο Αγροτικός Σύλλογος Πυθίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Φερρών κ.ά. Από χτες άρχισε η καμπάνια ενημέρωσης των παραγωγών της περιοχής από μέλη της ΠΑΣΥ που περιοδεύουν στα χωριά.

Στην Κεντρική Μακεδονία αποφασίστηκε να πραγματοποιήσει η ΠΑΣΥ συλλαλητήριο στις Σέρρες το Σάββατο 13 Νοέμβρη, ενώ λίγο νωρίτερα στις 7 Νοέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στη Νιγρίτα.

Επίσης σήμερα σε σύσκεψη της γραμματείας της ΠΑΣΥ Νομού Πέλλας που πραγματοποιείται στα Γιαννιτσά θα αποφασιστεί η μορφή αγώνα που θα ακολουθήσουν οι αγρότες του νομού στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των αγροτοκτηνοτρόφων.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Το 84% πήγε στα τοκοχρεολύσια

Αύξηση 19% εμφανίζει το έλλειμμα στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2004

Στο ύψος τους παραμένουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, τα οποία είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2004 έφτασαν σε 8 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα τα ποσά που πληρώθηκαν για χρεολύσια (τα οποία δε συμπεριλαμβάνονται στο έλλειμμα) διαμορφώθηκαν στο αστρονομικό ύψος των 21,4 δισ. ευρώ, έναντι 20 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για ολόκληρο το 2004. Συνολικά τα τοκοχρεολύσια εκτοξεύτηκαν στα 28,4 δισ. ευρώ (!) και φτάνουν να αποτελούν το 84% των συνολικών κρατικών δαπανών του 9μηνου 2004!

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζει τα εξής:

  • Τα καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) διαμορφώθηκαν σε 29,07 δισ. ευρώ (από 27,8 δισ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 4,5% και έναντι στόχου 8,5%. Η λεγόμενη «υστέρηση» σε σχέση με το στόχο οφείλεται αποκλειστικά στις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Οι δαπάνες (στο κονδύλι περιλαμβάνονται μόνο οι τόκοι αλλά όχι τα χρεολύσια) διαμορφώθηκαν σε 33,6 δισ. ευρώ (30,2 δισ. πέρσι) με αύξησή 11,3%, και συγκρατήθηκαν κάτω από το στόχο (11,5%) που βάζει ο προϋπολογισμός. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα ελλείμματα οφείλονται σε άλλες αιτίες.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) διογκώθηκε στα 8,83 δισ. ευρώ (7,4 δισ. ευρώ) με αύξηση 18,9%.
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Να παραμείνει στον έλεγχο των συνεταιριστών

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση - Παρέμβαση του ΚΚΕ

Την εντονότατη ανησυχία του ΚΚΕ για το μέλλον της γαλακτοκομικής εταιρίας «Δωδώνη» της Ηπείρου εξέφρασε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος, Τάκης Τσιόγκας, παρεμβαίνοντας στη σχετική Επερώτηση που προκάλεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Η "Δωδώνη" μπορεί να μείνει και να λειτουργεί ως όνομα. Θα είναι των κτηνοτρόφων ή των βιομηχάνων;», το ερώτημα αυτό έθεσε ο Τάκης Τσιόγκας. Παράλληλα, κατέθεσε συγκεκριμένο προβληματισμό, αναρωτώμενος «γιατί η ΑΤΕ αγοράζει μετοχές από τις Ενώσεις Συνεταιρισμών; Γιατί θέλει να αποκτήσει το 67% των μετοχών, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί στο μέλλον με επιχειρηματικές δραστηριότητες;», σημειώνοντας ότι στόχος της είναι να «ιδιωτικοποιήσει για να εισπράξει», μια και αυτή είναι συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, πρότεινε «η ΑΤΕ να επιστρέψει στις ενώσεις συνεταιρισμών όλες τις μετοχές που έχει». Αναφορικά με τη διάθεση του 49% των μετοχών σε ιδιώτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «ο βιομήχανος μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την επιχείρηση», αφού «οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες».

Παράλληλα, ο Τάκης Τσιόγκας υπενθύμισε ότι η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης «ξεκίνησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συνεχίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη», προσθέτοντας ότι «δεν έγινε κάτω από τις μεγάλες αντιδράσεις των αγροτών της Ηπείρου», σημειώνοντας ότι «ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον της "Δωδώνης"». Οσον αφορά την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επισήμανε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου» η «διαδικασία ιδιωτικοποίησης». Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας έκανε λόγο για λάθη του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της διάθεσης των προϊόντων της «Δωδώνης», χωρίς πάντως να αναφερθεί στις προθέσεις της ΑΤΕ για το θέμα της επιχείρησης.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ξοδεύτηκαν 2 δισ. ευρώ

Η δαπάνη για την αγορά φαρμάκων από τους ασθενείς στην Ελλάδα αφορά στο 15% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 17,7%. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός αύξησης της δαπάνης για τα φάρμακα ήταν μεγαλύτερος από αυτόν της συνολικής δαπάνης για την Υγεία. Ταυτόχρονα, η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, παραμένει σταθερή μεταξύ του 1995 και του 2002, με μια μικρή πτώση την περίοδο 1998-1999.

Η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ και την κατατάσσει στην τέταρτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μετά την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι μέχρι το 2002 και σύμφωνα με αυτά η φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη αγοράς φαρμάκων από τα νοσοκομεία, που εντάσσεται στη νοσοκομειακή δαπάνη.

Τρεις είναι οι κατηγορίες των φαρμάκων, αναφέρεται στην έρευνα. Τα εισαγόμενα, αυτά που παράγονται στην Ελλάδα και αυτά που συσκευάζονται στην Ελλάδα. Τα τελευταία 15 χρόνια η εγχώρια φαρμακευτική παραγωγή έχει μειωθεί δραστικά και έχει αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των εισαγόμενων φαρμάκων. Το 1987 τα παραγόμενα στην Ελλάδα φάρμακα καταλάμβαναν το 75% των πωλήσεων και τα εισαγόμενα το 18%. Το 2003 τα εγχώρια φάρμακα αποσπούν το 19% των πωλήσεων και τα εισαγόμενα το 70%. Αυτό οφείλεται και στον ισχυρισμό των φαρμακοβιομηχάνων ότι οι τιμές των ελληνικών φαρμάκων είναι χαμηλές και δεν τους επιτρέπουν την παραγωγή τους. Σε κάθε περίπτωση πολλοί από αυτούς είναι και εισαγωγείς, οπότε κερδίζουν έτσι κι αλλιώς.

ΔΗΚΕΒΕ
Συνδιασκέψεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία των τοπικών συνδιασκέψεων της ΔΗΚΕΒΕ ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που θα γίνει στις 6 - 7 Νοέμβρη στην Αθήνα. Αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν δύο κεντρικές συνδιασκέψεις.

Η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Σωκράτους 23, στον 4ο όροφο.

Στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του επαγγελματικού επιμελητηρίου, πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της συνδιάσκεψης θα συζητηθούν τα προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και η προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος. Επίσης θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για την πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ.

Επανεξαγωγή... ιχθυαλεύρων

Με εμφανή καθυστέρηση, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός ανακοίνωσε χτες πως ένα φορτίο 3.500 τόνων ιχθυάλευρων που αφίχθηκε στην Ελλάδα στις 7-9-2004 και στο οποίο ανιχνεύτηκε σαλμονέλα (Salmonella Spp), θα επανεξαχθεί. Το γεγονός όμως ότι πέρασαν κοντά δύο μήνες από τότε που ήρθε το συγκεκριμένο φορτίο στην Ελλάδα και «φιλοξενήθηκε» στα σιλό εταιρίας στη Φθιώτιδα, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Και βέβαια το πρώτο ερωτηματικό είναι: Αν για μια σαλμονέλα χρειάζονται «διαβουλεύσεις» πολλών βδομάδων μέχρι να παρθεί μια αυτονόητη απόφαση, τι γίνεται με άλλες πιο καυτές περιπτώσεις εμπορικών παιχνιδιών;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ