ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
Σελ. /56
Να μη γυρίσουμε στη δεκαετία του '20

Το 19ο Συνέδριο του Κόμματός μας έρχεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση βρίσκεται στην κορύφωσή της, με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να υφίστανται την πλέον βάρβαρη επίθεση.

Σ' αυτή την κρίσιμη καμπή θα περίμενε κανείς το ΚΚΕ να ηγηθεί της λαϊκής αντεπίθεσης, να επιτελέσει δηλαδή τον ιστορικό του ρόλο, που είναι η απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάχτηση της λαϊκής εξουσίας. Αυτό που σωστά στις Θέσεις ορίζεται σαν στρατηγικός μας στόχος. Στρατηγικός στόχος όμως σωστός που αναιρείται εκ των πραγμάτων αφού τα εργαλεία (κυρίως το πρόγραμμα) δεν δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πραγμάτωσή του.

Στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις πάνω από τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τα δυο κύρια αστικά κόμματα που εναλλάσσονταν τα τελευταία 30 χρόνια στις κυβερνήσεις. Η εκλογική άνοδος ήταν το λογικό και το αναμενόμενο. Αυτό το ενισχύουν ακόμη οι εχτιμήσεις του Κόμματός μας που στη ζωή επιβεβαιώθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, αλλά και η ίδια οικονομική κρίση που δημιούργησε ρωγμές στο αστικό σύστημα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια. Αντί γι' αυτό γνωρίσαμε τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα από την ίδρυση του ΣΕΚΕ, αν αφαιρέσουμε την ταραγμένη δεκαετία του '20 που δυστυχώς στοιχεία σεχταριστικά που εκδηλώνονταν τότε μπορούμε να δούμε και σήμερα. Τότε σταμάτησε τον κατήφορο η παρέμβαση των άλλων ΚΚ. Τώρα, που δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο αφού Τρίτη Διεθνής δεν υπάρχει, πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας.

Εξι μήνες μετά πώς τοποθετείται η ΚΕ μέσω των Θέσεων στην εκλογική ήττα; Είναι φανερή η προσπάθεια υποβάθμισης που επιδιώκεται. Η σύντομη αναφορά μεταφέρει τις ευθύνες σε υπαρκτές και καμιά φορά ανύπαρκτες αδυναμίες του Κόμματος και στο επίπεδο ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος, για το οποίο όμως εμείς έχουμε την κεντρική ευθύνη. Αυτό περικλείει σοβαρούς κινδύνους να έχει λάθος ανάγνωση αφού τελευταία ακούμε να λέγεται «εμείς τα λέγαμε», «δεν μας άκουσαν» κλπ. Οχι βέβαια από την κεντρική καθοδήγηση.

Αναπτύσσεται και η θεωρία για τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες και πως τα εκλογικά αποτελέσματα δεν έχουν σχεδόν καμία σημασία. Το ζήτημα της συμμετοχής ενός Κομμουνιστικού Κόμματος στις αστικές εκλογές είναι λυμένο από τους κλασικούς και από τον ίδιο τον Λένιν. Δεν αναιρεί το στρατηγικό σου στόχο. Είναι ένα εργαλείο που όταν το χρησιμοποιείς (όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν και δεν είσαι στην παρανομία) σου δίνει την ευκαιρία να απευθυνθείς σε ευρύτερες μάζες, που έχουν περισσότερο ανοιχτά αυτιά αφού το πολιτικό ενδιαφέρον έχει ανέβει.

Σωστά θεωρείται ένας από τους δείχτες επιρροής του Κόμματος στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα γιατί η εκλογική συστράτευσή τους με το ΚΚΕ είναι πιο εύκολη και ανώδυνη μπροστά στο μεγάλο ζητούμενο, που είναι η κατοχύρωση της λαϊκής εξουσίας, η οποία απαιτεί θυσίες πραγματικές. Δεν απασχολεί επίσης καθόλου τις Θέσεις η ευκολία με την οποία από τη μία εκλογική αναμέτρηση στην άλλη υπάρχει απώλεια δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων του Κόμματος, έστω και αν κάποιες φορές ένα μέρος τους αντικαθίσταται από καινούργιους.

Ολα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν πιθανόν να άξιζαν της υποβάθμισης εκ μέρους της ΚΕ αν οι υπόλοιποι δείκτες ανάπτυξης και επιρροής του Κόμματός μας ήταν ανεβασμένοι. Δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο σε όλα τα επίπεδα. Οργανωτικά η συρρίκνωση φέρνει κατάργηση των ενδιάμεσων οργάνων και ενοποιήσεις οργανώσεων, ενώ σε μαζικό επίπεδο έχουμε αποδυνάμωση σωματείων, αποσυσπείρωση κλπ.

Σε κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου αλλά και σε αρθρογραφία στο «Ριζοσπάστη» μπαίνει σε αντιπαράθεση το ζήτημα της κυβέρνησης «αστικής διαχείρισης» ή αλλιώς της «αριστερής κυβέρνησης». Από πού προκύπτει αυτό; Ποιος και πότε στο ΚΚΕ έθεσε τέτοιο ζήτημα σε συνέδριο ή αλλού; Οι Κωστόπουλοι - Θεωνάδες πάει πολύς καιρός που υλοποιούν την «ενότητα στο πρόβλημα». Αλλο ζήτημα είναι να αφήνονται οι οπαδοί μας και η εργατική τάξη να γίνονται έρμαια στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί δυνατότητας αριστερής κυβέρνησης χωρίς απάντηση και άλλο η δεδομένη μη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση «αστικής διαχείρισης» που μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Αν νομίζουμε πως λέγοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ «εμείς δεν πάμε σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ» κάνουμε το καθήκον μας και στριμώχνουμε τον οπορτουνισμό μάλλον τον βοηθάμε έτσι να γιγαντωθεί ή τουλάχιστον αυτό το αποτέλεσμα είχαμε. Οταν το αποτέλεσμα μιας ταχτικής δεν σε δικαιώνει δε φταίει το αποτέλεσμα αλλά η ταχτική.

Οσοι από εμάς βιώσαμε στην πρώτη γραμμή την περίοδο '89-'91 και το 13ο Συνέδριο ξέρουμε πως στη σημερινή κατάσταση δεν ήμαστε ούτε τότε που η πλειοψηφία της ΚΕ, το σύνολο σχεδόν της νεολαίας αφού προσπάθησε να αλώσει από τα μέσα το Κόμμα μας πέρασε απέναντι και ηγείται μέχρι σήμερα του αντικομμουνισμού και της αντι-ΚΚΕ επίθεσης.

Σ' αυτές τις αντίξοες συνθήκες και τους αρνητικούς συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια προχωρήσαμε γρήγορα στην ανασυγκρότηση ψηφίζοντας στο 15ο Συνέδριο το Πρόγραμμα του Κόμματος. Αποφασίσαμε να βαδίσουμε με την πρότασή μας στο λαό για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Ηταν ο φάρος που άμεσα μας οδήγησε στη δημιουργία των ρυακιών αυτών του Μετώπου (ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΟΓΕ) και κυρίως στη συσπείρωση του λαού στο αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο με αφορμή τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και όχι μόνο. Το ίδιο διάστημα παράλληλα με τη συγκρότηση των επιμέρους συσπειρώσεων δυνάμωνε οργανωτικά το Κόμμα μας και η νεολαία και είχαμε νέες αναδείξεις στελεχών από την εργατική τάξη. Σε όλη αυτή την πορεία ο οπορτουνισμός με όλες τις εκφράσεις του ήταν στριμωγμένος στη γωνία.

Στα ντοκουμέντα του 18ου Συνεδρίου στην απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ενα Κόμμα που θα δρα αποτελεσματικά όσο εξαρτάται από αυτό για την προώθηση συσπειρώσεων σε Αντιιμπεριαλιστική-Αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, προϋπόθεση για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Το ερώτημα που μπαίνει είναι αφού η ΚΕ εκλέχτηκε από το συνέδριο για να υλοποιήσει αυτή την απόφαση γιατί δεν το έκανε; Γιατί στις Θέσεις δεν αναφέρεται πού έβαζε εμπόδια η υιοθέτηση του προηγούμενου προγράμματος και αν το Συνέδριο το αποφάσιζε μόνο τότε νομιμοποιείται να μην το εφαρμόσει. Δεν έχουν πάντα δίκιο οι πλειοψηφίες ιδιαίτερα στα όργανα. Τη Βάρκιζα, την καθαίρεση Ζαχαριάδη, τη διάλυση των παράνομων οργανώσεων πλειοψηφίες τις αποφάσισαν. Ακόμα και πριν το 13ο Συνέδριο οι οπορτουνιστές πλειοψηφία ήταν.

Είμαι βέβαιος πως μπορεί το 19ο Συνέδριο και η νέα ΚΕ που θα προκύψει από αυτό μαζί με τα χιλιάδες μέλη και τους οπαδούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη στους τόπους δουλειάς και την κοινωνία να αλλάξουν τα πράγματα. Αλλωστε, υποκειμενικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει την εργατική τάξη στην απελευθέρωσή της πλην του ΚΚΕ δεν υπάρχει. Το ζήτημα είναι να μην πάει για μια ακόμα φορά χαμένη άλλη μια εικοσαετία.


Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
ΚΟΒ Δυτικής Αχαΐας

Για τη δουλειά μας στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Σωστά το Κόμμα προσπαθεί να ανοίξει σημαντική δουλειά στους χώρους του ΟΑΕΔ, στις τεχνικές σχολές. Εκεί βρίσκεται η αυριανή βάρδια των εργαζομένων. Στους χώρους αυτούς συναντάμε και τη «νόμιμη ανήλικη εργασία» (ο ΟΑΕΔ δέχεται παιδιά 16-23 ετών). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για τα παιδιά αυτά, η πρώτη τους εργασιακή εμπειρία θα είναι μια δουλειά χωρίς δικαιώματα, κακοπληρωμένη, χωρίς ουσιαστική ασφάλιση (μισά ένσημα και ασφάλεια ουσιαστικά στην περίπτωση ατυχήματος στη δουλειά). Αρα η αντίληψη πολλών παιδιών θα είναι τέτοια για όλες τους τις μετέπειτα δουλειές. Αλλωστε και πολλοί καθηγητές μας λένε «μην περιμένετε κάτι διαφορετικό στις έξω δουλειές». Η αστική τάξη ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει δώσει κι εκείνη τόσο μεγάλο βάρος δουλειάς αντίστοιχα στους ΟΑΕΔ - επαγγελματικές σχολές κι αυτό φαίνεται και από το σχέδιο δράσης που τα περισσότερα προγράμματα είναι για τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ.

Ως προς τη δουλειά μας, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες (που πρέπει να βρούμε τρόπο να τις ξεπεράσουμε) όπως ο λίγος χρόνος φοίτησης των σπουδαστών, που είναι δύο χρόνια και δυσκολεύει το να αναπτύξουμε δεσμούς με τους σπουδαστές. Επίσης η συνείδηση των σπουδαστών είναι χαμηλή και αντιδραστική. Η πλειοψηφία των σπουδαστών έχει στο μυαλό της έξω τα κόμματα από τις σχολές καθώς και τα σωματεία. Σ' αυτό έχουν συντελέσει οι διευθυντές αλλά και τα τσιράκια τους που συμπληρώνουν συνήθως το 7μελές. Πρέπει λοιπόν η παρουσία μας να ενισχυθεί μέσα σε αυτούς τους χώρους. Οι σύντροφοι να βγαίνουμε μπροστά στα προβλήματα της σχολής και να αναδεικνύουμε τον ταξικό τους χαρακτήρα. Να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό κλίμα στις σχολές, οι σπουδαστές να αποφασίζουν και να παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Η παρουσία του Κόμματος και της ΚΝΕ να γίνει ακόμα πιο έντονη μέσα στις σχολές. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε με αφορμή τον «Οδηγητή» για τα ναρκωτικά να κάνουμε μια περιοδεία, να προβάλλουμε τις θέσεις μας για αυτά. Αλλωστε είμαστε το μόνο Κόμμα που λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά και δεν κάνει διαχωρισμούς. Δεν είναι τυχαίο που στους χώρους αυτούς το ζήτημα των ναρκωτικών είναι πολύ οξυμένο. Πολλοί σπουδαστές κάνουν χρήση "μαύρου" ακόμα και μέσα στο χώρο του ΟΑΕΔ!

Ευθύνη μας να χτίσουμε γερές οργανώσεις!

Εξαιτίας του χαρακτήρα των σχολών πρέπει να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη γερών οργανώσεων! Η δουλειά μας στους ΟΑΕΔ είναι δύσκολη μιας και οι δυνάμεις μας δεν είναι αυτές που θα θέλαμε. Αλλά πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να αφήσουμε κάτι «καλό πίσω μας» ώστε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να μη σπάσει η αλυσίδα.

Ηδη με κάποιες πρωτοβουλίες που πήραμε βγήκε μπροστά ένας κόσμος, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Υπάρχει ένας σταθερός που αναγνωρίζει τη δουλειά μας, μας εκτιμάει αλλά δεν κάνει το βήμα, «τσιμπάει» στα ιδεολογήματα του αντιπάλου. Πρέπει να επιμείνουμε ακόμα περισσότερο όχι μόνο απαντώντας σ' αυτά που λέει ο αντίπαλος αλλά βάζοντας μπροστά την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, συζητώντας σε καθημερινή βάση το ζήτημα της εξουσίας, της δικιάς μας εξουσίας, των εργατών! Είναι σημαντικό οι σπουδαστές στις σχολές μας να καταλάβουν ποιος φταίει για την κρίση, γιατί δεν έχουν δουλειά οι γονείς τους και γιατί δε βρίσκουν κι οι ίδιοι. Μόνο έτσι θα καταλάβουν ποιος είναι ο αντίπαλος. Να συνειδητοποιήσει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί στον αγώνα και να πάρει θέση. Αγώνας χωρίς θυσίες δε γίνεται! Τα προβλήματά μας είναι ταξικά, κι ας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Θα λυθούν όταν η τάξη μας βρεθεί στην εξουσία!


Μπεράτη Αυγή
ΟΒ ΕΠΑΣ Αιγάλεω - Ηρακλείου

Ορισμένες σκέψεις

Δύο σημεία θέλω να θίξω:

1. ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ: Λέμε ότι δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση, είναι όμως, αφού αποσκοπεί στο κέρδος και ως προς τη σχέση με τους εργαζόμενους και όχι συνεργαζόμενους. Εδώ σας παραπέμπω στην ανάλυση για συνθήκες οικονομίας, σχέσεων που έστρωσαν το δρόμο στην ανατροπή και παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Εμείς θα τρέφουμε στον κόρφο μας αυτές τις συνθήκες και αυτή τη νοοτροπία; Η επιχείρηση αυτή όπως και οι άλλες μιντιακές είναι απαράδεκτη, για τους συνειρμούς που προκύπτουν αβίαστα, δίνει όπλα στους εχθρούς μας, είναι παραφύσιν.

2. ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Τι κάνουμε εδώ; Ξαφνικά μας έρχεται η επιφοίτηση, βλέπουμε το φως το αληθινό, μεμιάς και πάμε για λαϊκή εξουσία και δικτατορία του προλεταριάτου, τα λέμε, τα συμφωνάμε, πορευόμαστε στις «δικές» μας πορείες, μισαλλοδοξούμε με όσους δεν μας ακολουθούν και τους παραδίδουμε στον οπορτουνισμό, στη μαυρίλα, στην απάθεια ή τη μοιρολατρία. Γιατί έχουμε την απαίτηση με το που θα κάνουν να σηκωθούν από εκεί που τους έχουν σωριάσει παραζαλισμένους βομβαρδισμένους οικονομικά, «κουλτούρα» και υποκουλτούρα να κάνουν μαζί μας το μεγάλο άλμα προς την κοινωνική δικαιοσύνη - αταξική κοινωνία.

Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε όλο αυτό τον κόσμο στους μαζικούς εργατικούς, λαϊκούς αγώνες, ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά.

Να κολυμπάμε στη λαοθάλασσα στα μικρά και μεγάλα κύματα, στις φουρτούνες και τις μπονάτσες ο μπούσουλας που θα τις κατευθύνει στα απάνεμα λιμάνια ενός κόσμου χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίκαιο και ειρηνικό.

Ετσι αλλάζουν οι συσχετισμοί στις πιο πλατιές συσπειρώσεις στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο, στις αντιπαραθέσεις μέσα σ' αυτό, θεωρία και πρακτική, συσσώρευση εμπειρίας, στην έμπρακτη επαλήθευση της ορθότητας της επιστημονικής μας κοσμοθεωρίας και του καθοδηγητικού ρόλου του ΚΚΕ που πρέπει να τον κατακτήσουμε.

Είναι ο δύσκολος δρόμος αλλά ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. Πώς αλλιώς θα πείσουμε ότι πολεμάμε και τραγουδάμε, όχι για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου απ' τον κόσμο, μα για να σμίξουμε τον κόσμο;


Ευαγγελία Φρονιμάδη
Φίλη του Κόμματος, Κιάτο Κορινθίας

Αντεπίθεση ή υποχώρηση; Λενινισμός ή αριστερισμός;

Στο κόμμα όλοι συμφωνούμε με τη μόνη επαναστατική στρατηγική για σοσιαλιστική επανάσταση, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, συνεταιριστικοποίηση των μικρομεσαίων και δικτατορία του προλεταριάτου, χωρίς ενδιάμεσα στάδια εξουσίας/ κοινωνικοπολιτικών συστημάτων, διότι η Ελλάδα έχει μονοπωλιακό καπιταλισμό (οικονομική, πολιτική, στρατιωτική, πολιτιστική κυριαρχία ξένων και ελληνικών μονοπωλίων, εξαγωγή κεφαλαίων, συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις).

Ωστόσο, διεξάγεται διαπάλη για τα παρακάτω:

Ο ιμπεριαλισμός είναι ΚΡΑΤΙΚΟμονοπωλιακός καπιταλισμός. Οχι απλά μονοπωλιακός...

Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι λίγες στον κόσμο (π.χ. σήμερα ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία) ως ισχυροί κρίκοι στην ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ (όχι στην οροφή κάποιας «ιμπεριαλιστικής πυραμίδας», πρόσφατης ανακάλυψης της ΚΕ...). Αντλούν υπεραξία/κέρδη από όλες τις άλλες εξαρτημένες χώρες (νεοαποικίες υπό κατοχή όπως Ιράν, Αφγανιστάν ή με τυπική πολιτική ανεξαρτησία). Η εξάρτηση είναι έννοια κυρίως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.

Οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις δεν είναι συμμαχίες όπου κάθε χώρα έχει διαφορετική «διαπραγματευτική δύναμη» λόγω «ανισότιμων αλληλεξαρτήσεων». Υπάρχουν σχέσεις ηγεμονίας και εξάρτησης. Οπότε, υπάρχει διάκριση μεταξύ δίκαιων, αντιιμπεριαλιστικών πολέμων (π.χ. Ελλάδα ενάντια σε ΝΑΤΟ ή Ευρωστρατό) και άδικων, ιμπεριαλιστικών πολέμων (π.χ. ΝΑΤΟ με συμμετοχή Ελλάδας ενάντια στο Ιράν). Αν η στάση μας είναι ίδια στα δύο ενδεχόμενα, προμηνύονται καταστροφές για τη χώρα, το κίνημα, το Κόμμα...

Η Ελλάδα είναι ενδιάμεσης ανάπτυξης χώρα, ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ οικονομικά (ανισότιμες εμπορικές σχέσεις, άμεσες ξένες επενδύσεις, καταλήστευση δημόσιου πλούτου και πρώτων υλών, επιβολή διεθνούς καταμερισμού εργασίας), πολιτικά (παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε ΕΕ, τρόικα, επιτηρητές σε υπουργεία, δανειακή σύμβαση αγγλικού δικαίου κτλ) και στρατιωτικά (ανταλλακτικά, εκπαίδευση, ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ). Η εξάρτηση γίνεται με τη συγκατάθεση και διαμεσολάβηση των ελληνικών μονοπωλίων που υποτάσσονται στον αντικεμενικό αυτό συσχετισμό από ανάγκη και από συμφέρον, δηλ. η Ελλάδα όντως ΔΕΝ είναι υπό κατοχή.

Κυρίαρχη αντίθεση στην Ελλάδα είναι η ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ/ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ - ΛΑΟΣ λόγω της εξαρτημένης θέσης, και της βίαιης προλεταριοποίησης, εν μέσω κρίσης, των πολυάριθμων ακόμη μικρομεσαίων. Βασική αντίθεση είναι η ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΡΓΑΣΙΑ. Οι δύο αντιθέσεις δεν ταυτίζονται. Συνεπάγονται διαφορετικές τακτικές και πολιτικές συμμαχιών. Ωστόσο, η αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική (α-α) πάλη συνδέεται οργανικά με την αντικαπιταλιστική, διότι η οριστική λύση της κυρίαρχης αντίθεσης προϋποθέτει τη λύση της βασικής, με κοινωνικοποίηση των ελληνικών μονοπωλίων που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να σπάσουν την εξάρτηση από ΟΛΕΣ τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις...

Δεν πρέπει να περιορίζουμε την κοινωνική συμμαχία στους «φτωχούς αυτοαπασχολούμενους» χαρίζοντας όλους τους μικρομεσαίους στα μονοπώλια...

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος α-α στόχων (π.χ. πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης ΠΑΜΕ) με προμετωπίδα τα: διαγραφή χρέους, ακύρωση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, έξοδος από ΕΕ - Ευρώ - ΝΑΤΟ, παραγωγική ανασυγκρότηση με κοινωνικοποίηση βασικών και συγκεντρωμένων τομέων της οικονομίας και κεντρικό σχεδιασμό, δημοκρατικές αλλαγές σε πολιτικό σύστημα, στρατό, αστυνομία. Κάθε στόχος, μόνος του, είναι ρεφορμιστικός, αλλά το συνεκτικό α-α πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί/ενσωματωθεί από τα μονοπώλια, είναι επαναστατικό ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ το τσιτάτο «για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και εργατική - λαϊκή εξουσία». Εκτός αν μέχρι πρόσφατα ρεφορμίζαμε...

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ του ΚΚΕ είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Το ΚΚΕ υπηρετεί, όμως, με συνέπεια το καθήκον της δημιουργίας του Μετώπου, με την ΤΑΚΤΙΚΗ της συγκέντρωσης δυνάμεων σε α-α στόχους, οι οποίοι είναι «μεταβατικοί», διότι μετατρέπουν την επίτευξη των στρατηγικών στόχων σε κατανοητά από το λαό άμεσα καθήκοντα. Η εμπειρία μαζικών α-α αγώνων είναι απαραίτητη για να συνειδητοποιήσει ο λαός την ανάγκη γενικότερων αλλαγών. Δε φτάνει ο ιδεολογικός αγώνας. «Κοροϊδία του λαού» είναι να επιβάλλεις «από τα πάνω» συνδικαλιστικούς αγώνες του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ κτλ με ...πολιτικό παρασύνθημα για «λαϊκή εξουσία και οικονομία» που ελάχιστοι κατανοούν, κι όχι ο ΕΝΤΙΜΟΣ και ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ στα στρατηγικά ζητήματα εξουσίας και κοινωνικοποίησης, για τα οποία, σε μη επαναστατικές συνθήκες, πείθεται μόνο μια πρωτοπορία...

Χωρίς αυτόν τον συμβιβασμό δε γίνονται πολιτικές συμμαχίες. Χωρίς πολιτικές συμμαχίες ΚΑΙ στις κορυφές με μικροαστικά/οπορτουνιστικά κόμματα είναι αντιδιαλεκτικό να προχωρήσει η κοινωνική συμμαχία στη βάση, διότι κάθε λαϊκός άνθρωπος ακολουθεί άλλο κόμμα με στρατηγικές διαφορετικές από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Οπότε, το Μέτωπο ξεκινά ως κοινωνικοπολιτική συμμαχία στη βάση, για κάθε α-α στόχο ξεχωριστά. Η αυτοτέλεια του Κόμματος είναι οργανωτική και ιδεολογικοπολιτική: το ΚΚΕ ζυμώνει το σύνολο του προγράμματός του, σε αντιπαράθεση με αντιπάλους και συμμάχους, ώστε να ριζοσπαστικοποιείται το Μέτωπο και να διαμορφώνεται η, πεισμένη για τη στρατηγική μας, πρωτοπορία εντός του.

Το Μέτωπο διεκδικεί κυβέρνηση προβάλλοντας το α-α πρόγραμμα (σε αντίθεση με ό,τι έγινε στις τελευταίες διπλές εκλογές), και αν τυχόν προκύψει (πολύ απίθανο), το ΚΚΕ τη χρησιμοποιεί ως ΜΕΣΟ για την όξυνση των αντιθέσεων (καλώντας το λαό να τη στηρίξει με κάθε μέσο), ΟΧΙ ως ΣΤΑΔΙΟ, και χωρίς «κοινοβουλευτικές αυταπάτες» για το αναπόφευκτο της σοσιαλιστικής επανάστασης, όπως εξηγεί το Πρόγραμμά μας. Καμία σχέση δεν υπάρχει με αριστερή κυβέρνηση διαχείρισης του καπιταλισμού με το, διαχρονικά συμβιβασμένο με τα μονοπώλια, ΣΥΡΙΖΑ!!! Είναι βολουνταριστικός φόβος ότι θα ενσωματωθούμε ...νομοτελειακά!

Αμεσο καθήκον για το Κόμμα είναι να ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΜΑΖΙΚΑ το λαό, ώστε να δημιουργηθεί πανελλαδικά δίκτυο λαϊκής αλληλεγγύης και μέτωπο αντίστασης, δομημένο στα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ όργανα του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για αναδιοργάνωση του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση με αλλαγή συσχετισμών και επαναφορά της αρχής «ένα συνδικάτο, μία ομοσπονδία, ένα εργατικό κέντρο, μία ΓΣΕΕ», την οποία να κατοχυρώσουμε προγραμματικά.

Η λάθος γραμμή οδηγεί σε στασιμότητα το Κόμμα και τις συσπειρώσεις, σε συρρίκνωση της ΚΝΕ, καθιστά αδύνατο το Κόμμα να ηγηθεί και να καθοδηγήσει τα αυθόρμητα ξεσπάσματα του λαού. Μετατρέπει τους συντρόφους σε φοβικούς απέναντι στον κόσμο, που δεν μπορούν να πείσουν και ψάχνουν δικαιολογίες στην ανωριμότητα και στις αυταπάτες του κόσμου, που ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν στον καπιταλισμό, όσος ιδεολογικός αγώνας και να γίνει. Η στρατολογία χωλαίνει διότι έχει αυξηθεί υπερβολικά η απαίτηση από τους πρωτοπόρους αγωνιστές, πέρα από αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος που δεν είναι ήδη στο Κόμμα ή στην ΚΝΕ.

Στο Κόμμα υπάρχει επικίνδυνο έλλειμμα δημοκρατίας. Εκπαιδεύεται η νέα γενιά των κομμουνιστών σε: υλοποίηση νέας προγραμματικής αντίληψης πριν το προγραμματικό συνέδριο, ζύμωση από την ηγεσία προσωπικών θέσεων εκτός κομματικών αποφάσεων, αλλαγή μετώπου πάλης για έξοδο από ΕΕ με ή χωρίς λαϊκή εξουσία χωρίς καμία κομματική απόφαση, στιγματισμός συντρόφων ως φορείς οπορτουνιστικών ή και φραξιονιστικών απόψεων, αυταρχισμός της καθοδήγησης που δεν απαντά ερωτήματα, δεν ενημερώνει επαρκώς και δεν κάνει ουσιαστική αυτοκριτική (π.χ. για την οικονομική κατάσταση που έπρεπε να είχε προβλεφθεί εφόσον «προβλέψαμε» την κρίση), επίκληση αόριστων ποιοτικών κριτηρίων ως δικαιολογία για πτώση ποσοτικών...

Στο συνέδριο κρίνεται ο χαρακτήρας του Κόμματος ως μαρξιστικού - λενινιστικού και επαναστατικού. Υποχώρηση στην πίεση και στις δυσκολίες είναι ΚΑΙ οι αριστερίστικες συνταγές που χρεοκόπησαν από το '30. Οι σημερινές συνθήκες δεν είναι πιο δύσκολες από άλλες εποχές (κατοχή, δικτατορία, ανατροπές σοσιαλισμού).

Αυτοσκοπός η «αντοχή» της γραμμής του Κόμματος ή αντεπίθεση για να επιβιώσει ο λαός και να βγει νικητής από την κρίση, για το σοσιαλισμό;


Διονύσης Περδίκης
ΚΟΒ Βερολίνου

Προβλήματα επικοινωνίας και προπαγάνδας

Το κόμμα μας έχει μια υποτιμητική στάση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές και όχι αυτήν που θα 'πρεπε. Το εκλογικό ποσοστό δείχνει την επιρροή που έχει η πολιτική μας στο λαό. Λέγεται ότι το κόμμα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δουλειά στις μάζες και όχι στα αποτελέσματα των εκλογών. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο; Το εκλογικό αποτέλεσμα κάθε φορά δείχνει αν πείθουμε ή όχι τις μάζες. Τα χαμηλά ποσοστά των τελευταίων εκλογών δείχνουν ότι το ΚΚΕ δεν έχει απήχηση στο λαό.

Επρεπε πολύ πριν τις εκλογές να είχαμε επεξεργαστεί και προτείνει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμα «εργατικής - λαϊκής εξουσίας». Θα προβάλλαμε εγκαίρως τις θέσεις μας και δεν θάμασταν απροετοίμαστοι. Θα αντιμετωπίζαμε την δήθεν φιλολαϊκή πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή κυβέρνηση. Θα αναδεικνύαμε την αυταπάτη για δήθεν «λύση υπέρ του λαού μέσω του αστικού κοινοβουλίου», όπου, όπως τονίζει ο Μαρξ, ο λαός καλείται να εκλέξει ποια μερίδα της αστικής τάξης θα τον καταπιέζει.

Προτείνω να συνταχθεί το «πρόγραμμα εργατικής - λαϊκής εξουσίας», απλό, λιτό και κατανοητό, να έρθει στις ΚΟΒ για διορθώσεις και προτάσεις. Με το πρόγραμμα θα κάνουμε δουλειά παντού. Θα εκλαϊκεύσουμε τις θέσεις μας, θα απαντήσουμε στις απορίες, θα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως όλες τις τρικλοποδιές που μας βάζουν οι αντίπαλοί μας. Δεν θα μας πιάνουν απροετοίμαστους. Θα πρέπει να γίνει σύντομα και όχι στο απώτερο μέλλον. Με τη διακίνησή του θα επικοινωνήσουμε απ' ευθείας και καλύτερα με το λαό, θα ξεπεράσουμε το σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας.

Οτι έχουμε σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι ορατό, από την ΚΕ μέχρι τις ΚΟΒ, στα προπαγανδιστικά μας έντυπα, ιδίως τα προεκλογικά, και στις εμφανίσεις μας στα ΜΜΕ. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι απευθυνόμαστε σε απλό κόσμο. Οι θέσεις μας δεν προβάλλονται σωστά και δεν γίνονται κατανοητές από το λαό. Ετσι πολλές φορές σε σοβαρά ζητήματα βγαίνει συμπέρασμα αντίθετο από τις θέσεις μας. Οπως για παράδειγμα το αν «θέλει το ΚΚΕ να κυβερνήσει», το «κίνημα της πατάτας» και το πρόσφατο «θέμα της ανάπτυξης». Οι αστοχίες στις εκφράσεις μας και η ανεπάρκειά μας, αφήνουν μιαν αρνητική εντύπωση και έχουν αρνητική επίδραση ακόμη και στους οπαδούς μας. Το επιβεβαίωσε περίτρανα και το εκλογικό αποτέλεσμα. Οποιος μας ακούει καταλαβαίνει ότι: το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, δεν θέλει να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες, δεν θέλει την ανάπτυξη.

Οταν οι άστοχες εκφράσεις της ηγεσίας, μάς αδειάζουν στην κυριολεξία, τρέχουμε και δεν φτάνουμε προσπαθώντας να αντιστρέψουμε το αρνητικό σε βάρος μας κλίμα. Στην ΚΟΒ που ανήκω κάνουμε γενικά όλο το χρόνο πολλή δουλειά γυρίζοντας όλη τη συνοικία σπίτι - σπίτι. Το προπαγανδιστικό υλικό όμως είναι «φτωχό» και ελλιπές. Ειδικά τον Μάιο-Ιούνιο δεν απαντούσε σε σοβαρά θέματα, όπως «αν θέλει το ΚΚΕ να κυβερνήσει». Γι' αυτό αναγκαστήκαμε να βγάλουμε δικά μας κατανοητά έντυπα συρράπτοντας κείμενα απ' τις σελίδες του «Ρ» με αποτέλεσμα τον Μάη να 'ρθουμε πρώτοι σε ψήφους και ποσοστά.

Χρειάζεται να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα των θέσεών μας και έτσι θα επικοινωνήσουμε με το λαό. Η ταξική πάλη θα πιάσει τόπο. Οταν δεν υπάρχει σωστή προπαγάνδα δεν φταίνε οι δύσκολες συνθήκες, οι συγκυρίες, ούτε οι δημοσιογράφοι, αλλά οι υπεύθυνοι προπαγάνδας. Η προπαγάνδα χρησιμοποιείται σήμερα άριστα από την αστική τάξη και τους εκφραστές της. Εμείς σήμερα πόση σχέση έχουμε με αυτή τη λέξη; Χρειάζεται να δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα προπαγάνδας του Κόμματος που δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις παρούσες συνθήκες. Υστερεί, ακολουθεί τα γεγονότα ενώ θα 'πρεπε να βρίσκεται μπροστά από αυτά. Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα ξεκινώντας από την πιο απλή του εκπροσώπου Τύπου. Εναποθέτω μεγάλες ελπίδες στην ομάδα προπαγάνδας του Κόμματος.

Δημοσκοπήσεις. Και εδώ υποτιμητική στάση. Και όμως οι δημοσκοπήσεις, άσχετα ποιοι τις φτιάχνουν και πού τις κατευθύνουν, δεν πέφτουν έξω γιατί στηρίζονται στην πολιτική επιστήμη. Οποιος έχει διδαχθεί Πολιτική Ψυχολογία καταλαβαίνει και ελπίζω το κόμμα να έχει πολιτικούς επιστήμονες.

Προτείνω να κάνουμε τις δικές μας δημοσκοπήσεις απ' τις οποίες θα αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν θα υποκαταστήσουν τους αγώνες μας, αλλά θα είναι ένα περαιτέρω σημαντικό εργαλείο. Είτε τις ανακοινώνουμε είτε όχι θα ξέρουμε πώς σκέφτεται ο λαός και πώς μας βλέπει. Θα μπορούμε να βελτιωνόμαστε χωρίς να παρεκκλίνουμε της πορείας μας. Θα αφουγκραζόμαστε το λαό. Θα πρέπει να πολεμήσουμε με τα όπλα που διαθέτει η κοινωνία στην οποία ζούμε και όχι με τόξα και ακόντια. Ισως θα πρέπει να εφεύρουμε και νέα όπλα!! Η κάθε φορά ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων λειτουργεί προπαγανδιστικά εις βάρος μας και υπέρ των αντιπάλων μας. Πώς είναι δυνατόν οι δημοσκοπήσεις να μην παίζουν τον ρόλο τους;; Διαμορφώνουν ψυχολογικό κλίμα και επηρεάζουν τους οπαδούς μας και το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις μάς αφορούν όπως οτιδήποτε στον αγώνα. Η ψυχολογία της μάζας είναι σημαντικός παράγοντας.

Αναλύουμε και ερμηνεύουμε την καπιταλιστική κρίση. Δείχνουμε στο λαό πόσο μακρύ είναι το τούνελ χωρίς όμως παράλληλα να του δείχνουμε ξεκάθαρα και την διέξοδο. Τα έντυπά μας έτσι όπως γράφονται και ο τρόπος πολλές φορές που μιλάμε στα ΜΜΕ δείχνει ότι δεν έχουμε λύσεις, μπερδεύουμε και φοβίζουμε το λαό, τον απομακρύνουμε από εμάς. Τότε εμφανίζεται ο κάθε φορά «ισχυρός», από τον Σαμαρά, τον Τσίπρα μέχρι και τον κάθε Μουσολίνι, που ασκώντας ψυχολογική βία στο λαό, με την έγκρισή του, «δημοκρατικά», παίρνει την εξουσία. Αυτός καλύπτει το κενό που εμείς αφήνουμε ή δεν μπορούμε ακόμη να καλύψουμε. Αυτό μας έδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ακόμη πιο δύσκολες για μας, η πίεση που θα μας ασκηθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, η δε άσκηση ψυχολογικής βίας στο λαό θα λάβει νέα διάσταση. Η δική μας, κατάλληλη προετοιμασία, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Ο ρόλος της προσωπικότητας είναι κάτι που υποτιμάται από το κόμμα μας, σαν να μην διαβάσαμε καθόλου Μαρξισμό - Λενινισμό και δεν μάθαμε για το ρόλο της προσωπικότητας και την επίδρασή της στις μάζες. Διερωτώμαι: Ο Λένιν, ο Στάλιν, ο Ζαχαριάδης ήταν συνήθεις προσωπικότητες; Τέτοια σοβαρά ζητήματα όπως το τι σημαίνει για μας ηγέτης του ΚΚΕ και ποιες οι διαδικασίες ανάδειξής του, νομίζω ότι μπορούν να απαντηθούν με πιο «κομψό» τρόπο.....

Ναι, θέλουμε το ΚΚΕ, με την νέα ΚΕ και το νέο/-α ΓΓ να εμπνέει και να ξεσηκώνει το λαό, να του δίνει όραμα.


Λουκάς Στεφανίδης
ΚΟΒ Κορδελιού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ