Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Προβλήματα επικοινωνίας και προπαγάνδας

Το κόμμα μας έχει μια υποτιμητική στάση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές και όχι αυτήν που θα 'πρεπε. Το εκλογικό ποσοστό δείχνει την επιρροή που έχει η πολιτική μας στο λαό. Λέγεται ότι το κόμμα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δουλειά στις μάζες και όχι στα αποτελέσματα των εκλογών. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο; Το εκλογικό αποτέλεσμα κάθε φορά δείχνει αν πείθουμε ή όχι τις μάζες. Τα χαμηλά ποσοστά των τελευταίων εκλογών δείχνουν ότι το ΚΚΕ δεν έχει απήχηση στο λαό.

Επρεπε πολύ πριν τις εκλογές να είχαμε επεξεργαστεί και προτείνει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμα «εργατικής - λαϊκής εξουσίας». Θα προβάλλαμε εγκαίρως τις θέσεις μας και δεν θάμασταν απροετοίμαστοι. Θα αντιμετωπίζαμε την δήθεν φιλολαϊκή πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή κυβέρνηση. Θα αναδεικνύαμε την αυταπάτη για δήθεν «λύση υπέρ του λαού μέσω του αστικού κοινοβουλίου», όπου, όπως τονίζει ο Μαρξ, ο λαός καλείται να εκλέξει ποια μερίδα της αστικής τάξης θα τον καταπιέζει.

Προτείνω να συνταχθεί το «πρόγραμμα εργατικής - λαϊκής εξουσίας», απλό, λιτό και κατανοητό, να έρθει στις ΚΟΒ για διορθώσεις και προτάσεις. Με το πρόγραμμα θα κάνουμε δουλειά παντού. Θα εκλαϊκεύσουμε τις θέσεις μας, θα απαντήσουμε στις απορίες, θα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως όλες τις τρικλοποδιές που μας βάζουν οι αντίπαλοί μας. Δεν θα μας πιάνουν απροετοίμαστους. Θα πρέπει να γίνει σύντομα και όχι στο απώτερο μέλλον. Με τη διακίνησή του θα επικοινωνήσουμε απ' ευθείας και καλύτερα με το λαό, θα ξεπεράσουμε το σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας.

Οτι έχουμε σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι ορατό, από την ΚΕ μέχρι τις ΚΟΒ, στα προπαγανδιστικά μας έντυπα, ιδίως τα προεκλογικά, και στις εμφανίσεις μας στα ΜΜΕ. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι απευθυνόμαστε σε απλό κόσμο. Οι θέσεις μας δεν προβάλλονται σωστά και δεν γίνονται κατανοητές από το λαό. Ετσι πολλές φορές σε σοβαρά ζητήματα βγαίνει συμπέρασμα αντίθετο από τις θέσεις μας. Οπως για παράδειγμα το αν «θέλει το ΚΚΕ να κυβερνήσει», το «κίνημα της πατάτας» και το πρόσφατο «θέμα της ανάπτυξης». Οι αστοχίες στις εκφράσεις μας και η ανεπάρκειά μας, αφήνουν μιαν αρνητική εντύπωση και έχουν αρνητική επίδραση ακόμη και στους οπαδούς μας. Το επιβεβαίωσε περίτρανα και το εκλογικό αποτέλεσμα. Οποιος μας ακούει καταλαβαίνει ότι: το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, δεν θέλει να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες, δεν θέλει την ανάπτυξη.

Οταν οι άστοχες εκφράσεις της ηγεσίας, μάς αδειάζουν στην κυριολεξία, τρέχουμε και δεν φτάνουμε προσπαθώντας να αντιστρέψουμε το αρνητικό σε βάρος μας κλίμα. Στην ΚΟΒ που ανήκω κάνουμε γενικά όλο το χρόνο πολλή δουλειά γυρίζοντας όλη τη συνοικία σπίτι - σπίτι. Το προπαγανδιστικό υλικό όμως είναι «φτωχό» και ελλιπές. Ειδικά τον Μάιο-Ιούνιο δεν απαντούσε σε σοβαρά θέματα, όπως «αν θέλει το ΚΚΕ να κυβερνήσει». Γι' αυτό αναγκαστήκαμε να βγάλουμε δικά μας κατανοητά έντυπα συρράπτοντας κείμενα απ' τις σελίδες του «Ρ» με αποτέλεσμα τον Μάη να 'ρθουμε πρώτοι σε ψήφους και ποσοστά.

Χρειάζεται να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα των θέσεών μας και έτσι θα επικοινωνήσουμε με το λαό. Η ταξική πάλη θα πιάσει τόπο. Οταν δεν υπάρχει σωστή προπαγάνδα δεν φταίνε οι δύσκολες συνθήκες, οι συγκυρίες, ούτε οι δημοσιογράφοι, αλλά οι υπεύθυνοι προπαγάνδας. Η προπαγάνδα χρησιμοποιείται σήμερα άριστα από την αστική τάξη και τους εκφραστές της. Εμείς σήμερα πόση σχέση έχουμε με αυτή τη λέξη; Χρειάζεται να δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα προπαγάνδας του Κόμματος που δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις παρούσες συνθήκες. Υστερεί, ακολουθεί τα γεγονότα ενώ θα 'πρεπε να βρίσκεται μπροστά από αυτά. Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα ξεκινώντας από την πιο απλή του εκπροσώπου Τύπου. Εναποθέτω μεγάλες ελπίδες στην ομάδα προπαγάνδας του Κόμματος.

Δημοσκοπήσεις. Και εδώ υποτιμητική στάση. Και όμως οι δημοσκοπήσεις, άσχετα ποιοι τις φτιάχνουν και πού τις κατευθύνουν, δεν πέφτουν έξω γιατί στηρίζονται στην πολιτική επιστήμη. Οποιος έχει διδαχθεί Πολιτική Ψυχολογία καταλαβαίνει και ελπίζω το κόμμα να έχει πολιτικούς επιστήμονες.

Προτείνω να κάνουμε τις δικές μας δημοσκοπήσεις απ' τις οποίες θα αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν θα υποκαταστήσουν τους αγώνες μας, αλλά θα είναι ένα περαιτέρω σημαντικό εργαλείο. Είτε τις ανακοινώνουμε είτε όχι θα ξέρουμε πώς σκέφτεται ο λαός και πώς μας βλέπει. Θα μπορούμε να βελτιωνόμαστε χωρίς να παρεκκλίνουμε της πορείας μας. Θα αφουγκραζόμαστε το λαό. Θα πρέπει να πολεμήσουμε με τα όπλα που διαθέτει η κοινωνία στην οποία ζούμε και όχι με τόξα και ακόντια. Ισως θα πρέπει να εφεύρουμε και νέα όπλα!! Η κάθε φορά ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων λειτουργεί προπαγανδιστικά εις βάρος μας και υπέρ των αντιπάλων μας. Πώς είναι δυνατόν οι δημοσκοπήσεις να μην παίζουν τον ρόλο τους;; Διαμορφώνουν ψυχολογικό κλίμα και επηρεάζουν τους οπαδούς μας και το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις μάς αφορούν όπως οτιδήποτε στον αγώνα. Η ψυχολογία της μάζας είναι σημαντικός παράγοντας.

Αναλύουμε και ερμηνεύουμε την καπιταλιστική κρίση. Δείχνουμε στο λαό πόσο μακρύ είναι το τούνελ χωρίς όμως παράλληλα να του δείχνουμε ξεκάθαρα και την διέξοδο. Τα έντυπά μας έτσι όπως γράφονται και ο τρόπος πολλές φορές που μιλάμε στα ΜΜΕ δείχνει ότι δεν έχουμε λύσεις, μπερδεύουμε και φοβίζουμε το λαό, τον απομακρύνουμε από εμάς. Τότε εμφανίζεται ο κάθε φορά «ισχυρός», από τον Σαμαρά, τον Τσίπρα μέχρι και τον κάθε Μουσολίνι, που ασκώντας ψυχολογική βία στο λαό, με την έγκρισή του, «δημοκρατικά», παίρνει την εξουσία. Αυτός καλύπτει το κενό που εμείς αφήνουμε ή δεν μπορούμε ακόμη να καλύψουμε. Αυτό μας έδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ακόμη πιο δύσκολες για μας, η πίεση που θα μας ασκηθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, η δε άσκηση ψυχολογικής βίας στο λαό θα λάβει νέα διάσταση. Η δική μας, κατάλληλη προετοιμασία, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Ο ρόλος της προσωπικότητας είναι κάτι που υποτιμάται από το κόμμα μας, σαν να μην διαβάσαμε καθόλου Μαρξισμό - Λενινισμό και δεν μάθαμε για το ρόλο της προσωπικότητας και την επίδρασή της στις μάζες. Διερωτώμαι: Ο Λένιν, ο Στάλιν, ο Ζαχαριάδης ήταν συνήθεις προσωπικότητες; Τέτοια σοβαρά ζητήματα όπως το τι σημαίνει για μας ηγέτης του ΚΚΕ και ποιες οι διαδικασίες ανάδειξής του, νομίζω ότι μπορούν να απαντηθούν με πιο «κομψό» τρόπο.....

Ναι, θέλουμε το ΚΚΕ, με την νέα ΚΕ και το νέο/-α ΓΓ να εμπνέει και να ξεσηκώνει το λαό, να του δίνει όραμα.


Λουκάς Στεφανίδης
ΚΟΒ Κορδελιού


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ