Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δουλειά μας στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Σωστά το Κόμμα προσπαθεί να ανοίξει σημαντική δουλειά στους χώρους του ΟΑΕΔ, στις τεχνικές σχολές. Εκεί βρίσκεται η αυριανή βάρδια των εργαζομένων. Στους χώρους αυτούς συναντάμε και τη «νόμιμη ανήλικη εργασία» (ο ΟΑΕΔ δέχεται παιδιά 16-23 ετών). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για τα παιδιά αυτά, η πρώτη τους εργασιακή εμπειρία θα είναι μια δουλειά χωρίς δικαιώματα, κακοπληρωμένη, χωρίς ουσιαστική ασφάλιση (μισά ένσημα και ασφάλεια ουσιαστικά στην περίπτωση ατυχήματος στη δουλειά). Αρα η αντίληψη πολλών παιδιών θα είναι τέτοια για όλες τους τις μετέπειτα δουλειές. Αλλωστε και πολλοί καθηγητές μας λένε «μην περιμένετε κάτι διαφορετικό στις έξω δουλειές». Η αστική τάξη ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει δώσει κι εκείνη τόσο μεγάλο βάρος δουλειάς αντίστοιχα στους ΟΑΕΔ - επαγγελματικές σχολές κι αυτό φαίνεται και από το σχέδιο δράσης που τα περισσότερα προγράμματα είναι για τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ.

Ως προς τη δουλειά μας, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες (που πρέπει να βρούμε τρόπο να τις ξεπεράσουμε) όπως ο λίγος χρόνος φοίτησης των σπουδαστών, που είναι δύο χρόνια και δυσκολεύει το να αναπτύξουμε δεσμούς με τους σπουδαστές. Επίσης η συνείδηση των σπουδαστών είναι χαμηλή και αντιδραστική. Η πλειοψηφία των σπουδαστών έχει στο μυαλό της έξω τα κόμματα από τις σχολές καθώς και τα σωματεία. Σ' αυτό έχουν συντελέσει οι διευθυντές αλλά και τα τσιράκια τους που συμπληρώνουν συνήθως το 7μελές. Πρέπει λοιπόν η παρουσία μας να ενισχυθεί μέσα σε αυτούς τους χώρους. Οι σύντροφοι να βγαίνουμε μπροστά στα προβλήματα της σχολής και να αναδεικνύουμε τον ταξικό τους χαρακτήρα. Να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό κλίμα στις σχολές, οι σπουδαστές να αποφασίζουν και να παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Η παρουσία του Κόμματος και της ΚΝΕ να γίνει ακόμα πιο έντονη μέσα στις σχολές. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε με αφορμή τον «Οδηγητή» για τα ναρκωτικά να κάνουμε μια περιοδεία, να προβάλλουμε τις θέσεις μας για αυτά. Αλλωστε είμαστε το μόνο Κόμμα που λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά και δεν κάνει διαχωρισμούς. Δεν είναι τυχαίο που στους χώρους αυτούς το ζήτημα των ναρκωτικών είναι πολύ οξυμένο. Πολλοί σπουδαστές κάνουν χρήση "μαύρου" ακόμα και μέσα στο χώρο του ΟΑΕΔ!

Ευθύνη μας να χτίσουμε γερές οργανώσεις!

Εξαιτίας του χαρακτήρα των σχολών πρέπει να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη γερών οργανώσεων! Η δουλειά μας στους ΟΑΕΔ είναι δύσκολη μιας και οι δυνάμεις μας δεν είναι αυτές που θα θέλαμε. Αλλά πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να αφήσουμε κάτι «καλό πίσω μας» ώστε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να μη σπάσει η αλυσίδα.

Ηδη με κάποιες πρωτοβουλίες που πήραμε βγήκε μπροστά ένας κόσμος, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Υπάρχει ένας σταθερός που αναγνωρίζει τη δουλειά μας, μας εκτιμάει αλλά δεν κάνει το βήμα, «τσιμπάει» στα ιδεολογήματα του αντιπάλου. Πρέπει να επιμείνουμε ακόμα περισσότερο όχι μόνο απαντώντας σ' αυτά που λέει ο αντίπαλος αλλά βάζοντας μπροστά την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, συζητώντας σε καθημερινή βάση το ζήτημα της εξουσίας, της δικιάς μας εξουσίας, των εργατών! Είναι σημαντικό οι σπουδαστές στις σχολές μας να καταλάβουν ποιος φταίει για την κρίση, γιατί δεν έχουν δουλειά οι γονείς τους και γιατί δε βρίσκουν κι οι ίδιοι. Μόνο έτσι θα καταλάβουν ποιος είναι ο αντίπαλος. Να συνειδητοποιήσει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί στον αγώνα και να πάρει θέση. Αγώνας χωρίς θυσίες δε γίνεται! Τα προβλήματά μας είναι ταξικά, κι ας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Θα λυθούν όταν η τάξη μας βρεθεί στην εξουσία!


Μπεράτη Αυγή
ΟΒ ΕΠΑΣ Αιγάλεω - Ηρακλείου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ