ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διεργασίες με φόντο την αντιμετώπιση Ρωσίας - Κίνας

Επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στην Ιαπωνία

Από τη συνάντηση Γερμανίας - Ιαπωνίας στο Τόκιο

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση Γερμανίας - Ιαπωνίας στο Τόκιο
Τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας σε μια ευρεία γκάμα τομέων, περιλαμβανομένων των δικτύων νέων τεχνολογιών 5G, αλλά και των «εφοδιαστικών αλυσίδων», συζήτησαν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στο Τόκιο, το Σαββατοκύριακο, με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης - Ρωσίας, αλλά και Κίνας.

Ο Γερμανός ηγέτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η εγγύηση των εφοδιαστικών αλυσίδων προέχει ως «καθήκον πιο επίκαιρο από ποτέ», σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κίνας και ενώ η - και επενδυτική - προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας συνεχίζεται, μετά και από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Το ταξίδι μου αποτελεί σαφή πολιτική ένδειξη πως Γερμανία και ΕΕ θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την εμπλοκή τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού». Ενώ ο Κισίντα - σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες» - είπε ότι «η ουκρανική κρίση ταρακουνά τη βάση της διεθνούς τάξης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία» και ότι «κάθε προσπάθεια να αλλάξει το "στάτους κβο" πρέπει να αποφευχθεί, ειδικά στην Ανατολική Ασία (...) Αν δεν δείξουμε καθαρά (στη Ρωσία) ότι αυτό το είδος βίαιης και απερίσκεπτης μονομερούς αλλαγής έχει υψηλό κόστος, θα σταλεί λάθος μήνυμα για την Ασία». Τόνισε δε ανοιχτά πως η χώρα του ελπίζει να εργαστεί στενά με τη Γερμανία πάνω «σε διάφορες προκλήσεις που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει, περιλαμβανομένων των απαντήσεων στην Κίνα».

Στο μεταξύ, η συζήτηση για την αναβάθμιση των «αποτρεπτικών ικανοτήτων» της Ιαπωνίας συνεχίζεται, με φόντο και προτάσεις που διατυπώνονται για τις σκοπιμότητες που θα είχε η χώρα να φιλοξενήσει ακόμα και πυρηνικά όπλα συμμάχων (ΗΠΑ, όπως πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε).

Επίσης, αυξάνονται οι «εκκλήσεις» η κυβέρνηση να αναπτύξει τις «ικανότητες αντεπίθεσης» και να εξετάσει ακόμα και (!) διπλασιασμό των εξοπλιστικών δαπανών, με επιχείρημα τις εξελίξεις και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη διπλανή Κορεατική Χερσόνησο (μετά τις νέες βαλλιστικές δοκιμές), αλλά και τα Στενά της Ταϊβάν (όπου αυξάνονται τα γυμνάσια Κίνας και όχι μόνο).

Σημειωτέον ότι οι εξελίξεις γύρω από την Ταϊβάν (όπου συνεχίζεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης της Κίνας για να «απαντήσει» σε κινήσεις της τοπικής κυβέρνησης και των συμμάχων της) απασχολούν σταθερά τις διαβουλεύσεις ΗΠΑ και συμμάχων τους: Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις «Financial Times» τον Μάρτη έγινε συνάντηση αξιωματούχων ΗΠΑ - Βρετανίας για τον Ινδο-Ειρηνικό, όπου στάθηκαν ειδικά στην «ευρύτερη ανάμειξη» στην Ταϊβάν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός των Νησιών Σολομώντα Μανασέχ Σογκαβάρε αντέδρασε στις επικρίσεις της Αυστραλίας εναντίον της «αμυντικής συνεργασίας», που η κυβέρνησή του προωθεί με την Κίνα, αναφέροντας ότι στη Χονιάρα έμαθαν «για τη συνθήκη AUKUS (σ.σ. της νέας συμμαχίας που ίδρυσαν ΗΠΑ με Αυστραλία και Βρετανία) από τα ΜΜΕ. Θα περίμενε κανείς ότι, ως μέλος της οικογένειας του Ειρηνικού, τα Νησιά Σολομώντα και τα μέλη του Ειρηνικού θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε διαβουλεύσεις για να εξασφαλισθεί πως αυτή η συνθήκη AUKUS είναι διαφανής», καταλήγοντας: «Οταν η Αυστραλία υπέγραψε την AUKUS, εμείς δεν κάναμε θεατρινισμούς ούτε υστερίες για τις επιπτώσεις που αυτό θα μπορούσε να έχει σε εμάς».

  • Επαφές στην Ευρώπη ξεκίνησε χτες ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που στο Βερολίνο συζήτησε με τον Γερμανό καγκελάριο τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας σε πολλά πεδία.
ΙΣΡΑΗΛ
Εντονη αντίδραση στις δηλώσεις Λαβρόφ

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν χτες οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πως ο Αδόλφος Χίτλερ, όπως και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχε εβραϊκή καταγωγή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, κατηγόρησε τον Λαβρόφ για διάδοση αντισημιτισμού και ευτελισμό του Ολοκαυτώματος. «Τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους», ανέφερε, καλώντας τον Λαβρόφ να σταματήσει αμέσως «τη χρήση του Ολοκαυτώματος του εβραϊκού λαού για πολιτικούς σκοπούς».

Το όλο θέμα προέκυψε από συνέντευξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στο ιταλικό δίκτυο «Rete 4», όπου ρωτήθηκε πώς η Μόσχα μπορεί να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία, όταν ο Πρόεδρος αυτής της χώρας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι Εβραίος. «Οταν λένε "Τι είδους ναζιστικοποίηση είναι αυτή αν είμαστε Εβραίοι", νομίζω ότι και ο Χίτλερ είχε και αυτός εβραϊκή καταγωγή, οπότε αυτό δεν σημαίνει τίποτα"», είπε ο Λαβρόφ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρηξη με νεκρούς εργάτες σε βιομηχανική περιοχή

Τουλάχιστον τρεις εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο βερνικιών στη βιομηχανική περιοχή της Τούζλα, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής έκανε λόγο ακόμα για τρεις εργάτες που αγνοούνταν, ωστόσο μέχρι χτες δεν είχαν δοθεί περαιτέρω πληροφορίες.

Η πυρκαγιά προκάλεσε έκρηξη των εύφλεκτων υλικών που χρησιμοποιούνταν στη συγκεκριμένη μονάδα. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο για να νοσηλευτεί.

Το νέο εργατικό δυστύχημα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «η εκμετάλλευση δεν γνωρίζει σύνορα. Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν είναι αναλώσιμα. Οι ζωές των εργατών μετράνε! Στην Ελλάδα, στην Τουρκία, σε όλο τον κόσμο. Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών! Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους των αδικοχαμένων εργαζομένων! Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σε κάθε χώρα».

ΑΡΜΕΝΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, με χιλιάδες διαδηλωτές στη Γερεβάν να προειδοποιούν την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε εκχώρησης στο Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 244 διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Καραμπάχ» ή «Αρμενία χωρίς Τούρκους», σε μια αναφορά στους τουρκόφωνους Αζέρους.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ανακοινώσει διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χάραξη των μεταξύ τους συνόρων που μένουν ακαθόριστα μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο του 2020, ενώ αντίστοιχα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας - παραπέμπει στο μέλλον το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ισκάν Σαγκατελιάν, είπε ότι «οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς του Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κίνημα διαμαρτυρίας «θα οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον».

Στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής» συμφωνίας, η Αρμενία εκχώρησε τμήματα των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία ανέπτυξε σχεδόν 2.000 στρατιώτες στον θύλακα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Οχτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε παραγκούπολη της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων. Τα εύφλεκτα υλικά επιτάχυναν την εξάπλωση της φωτιάς, με αποτέλεσμα πολλοί να μην προλάβουν να διαφύγουν. Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην πυκνοκατοικημένη Μανίλα, εκ των οποίων δεκάδες χιλιάδες σε παραγκουπόλεις. Πολλοί εγκαταλείπουν πάμφτωχες αγροτικές περιοχές και μεταναστεύουν στη μεγαλούπολη ψάχνοντας δουλειά.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που έγινε το Σάββατο κοντά σε τέμενος σουνιτών στην Καμπούλ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων (σύμφωνα με ορισμένους τα θύματα ξεπερνούν τα 50).

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε χτες το αμερικανικό μονοπώλιο τεχνολογίας «Apple» για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά επειδή εμποδίζει τον ανταγωνισμό στα συστήματα ανέπαφων πληρωμών, επιβάλλοντας την υπηρεσία Apple Pay στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων της.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Οχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση ενός τριώροφου κτιρίου σε συνοικία του Λάγκος, της οικονομικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας, το βράδυ της Κυριακής. Από τα ερείπια ανασύρθηκαν ζωντανοί 23 άνθρωποι, αρκετά σοβαρά τραυματισμένοι.

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.-- Εξι ρουκέτες τύπου «Κατιούσα» έπεσαν την Κυριακή στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, με τις δύο να πλήττουν διυλιστήριο προκαλώντας «μικρές ζημιές». Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία των Κούρδων, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την τοποθεσία Μπαρτέλα, στη γειτονική επαρχία Νινευή. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της επίθεσης.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ
Νίκησαν οι απεργοί διανομείς

ΚΑΤΑΡ.-- Σε απεργία κατέβηκαν το Σαββατοκύριακο ως χτες το πρωί οι διανομείς της αλυσίδας γρήγορου φαγητού «Deliveroo (θυγατρική της «Amazon») στο Ντουμπάι διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της εταιρείας να μειώσει τα ωρομίσθια στα 2,38 δολάρια από 2,79 και να αυξήσει τις ώρες εργασίας σε 14 τη μέρα.

Η σπάνια κινητοποίηση για τα δεδομένα των ΗΑΕ στέφθηκε με επιτυχία καθώς η πολυεθνική αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά στον μαζικό αγώνα των απεργών αποδίδοντας το όλο ζήτημα... σε «παρεξήγηση».

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επισκέψεις Ερντογάν και Σαρίφ

Διαδοχικές επισκέψεις πραγματοποίησαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας στη Σαουδική Αραβία οι ηγέτες Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Πακιστάν Μοχάμαντ Σαρίφ. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε την αναθέρμανση σχέσεων μετά την επιδείνωσή τους, αφότου σημειώθηκε η σφαγή του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Ο δεύτερος επιβεβαίωσε τη στήριξη της σαουδαραβικής μοναρχίας στη νέα του κυβέρνηση μετά την πρόσφατη επεισοδιακή απομάκρυνση του προκατόχου του Ιμράν Χαν από την εξουσία.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία ούτε εξεδόθη κοινή δήλωση. Δεν κατάφερε να αποσπάσει σαφή δέσμευση για άρση του σαουδαραβικού εμπορικού μποϊκοτάζ που έχει σταματήσει το 98% των εξαγωγών της χώρας του στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας από το 2020. Επίσης δεν πήρε ξεκάθαρη δέσμευση για την έναρξη διαδικασίας που θα ανοίξει τον δρόμο σε μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τη Σαουδική Αραβία, όπως έχει ήδη κάνει η Τουρκία με Κίνα, Νότια Κορέα, Κατάρ και ΗΑΕ.

Ο Σαρίφ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της σαουδαραβικής μοναρχίας στην κυβέρνησή του και ένα πακέτο 8 δισ. δολαρίων μεταξύ άλλων για χρηματοδότηση της αγοράς πετρελαίου και των συναλλαγματικών αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας Πακιστάν με 3 δισ. δολάρια. Σε κοινή ανακοίνωση υπήρξε επισήμανση για την «ενίσχυση της συνεργασίας μέσω του Ανώτατου Συντονιστικού Συμβουλίου Σαουδικής Αραβίας - Πακιστάν», τη διαφοροποίηση των εμπορικών συναλλαγών, την αύξηση της επικοινωνίας και των σχέσεων ανάμεσα στον «ιδιωτικό τομέα» αμφοτέρων χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ