Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, με χιλιάδες διαδηλωτές στη Γερεβάν να προειδοποιούν την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε εκχώρησης στο Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 244 διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Καραμπάχ» ή «Αρμενία χωρίς Τούρκους», σε μια αναφορά στους τουρκόφωνους Αζέρους.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ανακοινώσει διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χάραξη των μεταξύ τους συνόρων που μένουν ακαθόριστα μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο του 2020, ενώ αντίστοιχα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας - παραπέμπει στο μέλλον το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ισκάν Σαγκατελιάν, είπε ότι «οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς του Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κίνημα διαμαρτυρίας «θα οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον».

Στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής» συμφωνίας, η Αρμενία εκχώρησε τμήματα των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία ανέπτυξε σχεδόν 2.000 στρατιώτες στον θύλακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ