Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διεργασίες με φόντο την αντιμετώπιση Ρωσίας - Κίνας

Επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στην Ιαπωνία

Από τη συνάντηση Γερμανίας - Ιαπωνίας στο Τόκιο

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση Γερμανίας - Ιαπωνίας στο Τόκιο
Τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας σε μια ευρεία γκάμα τομέων, περιλαμβανομένων των δικτύων νέων τεχνολογιών 5G, αλλά και των «εφοδιαστικών αλυσίδων», συζήτησαν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στο Τόκιο, το Σαββατοκύριακο, με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης - Ρωσίας, αλλά και Κίνας.

Ο Γερμανός ηγέτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η εγγύηση των εφοδιαστικών αλυσίδων προέχει ως «καθήκον πιο επίκαιρο από ποτέ», σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κίνας και ενώ η - και επενδυτική - προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας συνεχίζεται, μετά και από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Το ταξίδι μου αποτελεί σαφή πολιτική ένδειξη πως Γερμανία και ΕΕ θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την εμπλοκή τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού». Ενώ ο Κισίντα - σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες» - είπε ότι «η ουκρανική κρίση ταρακουνά τη βάση της διεθνούς τάξης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία» και ότι «κάθε προσπάθεια να αλλάξει το "στάτους κβο" πρέπει να αποφευχθεί, ειδικά στην Ανατολική Ασία (...) Αν δεν δείξουμε καθαρά (στη Ρωσία) ότι αυτό το είδος βίαιης και απερίσκεπτης μονομερούς αλλαγής έχει υψηλό κόστος, θα σταλεί λάθος μήνυμα για την Ασία». Τόνισε δε ανοιχτά πως η χώρα του ελπίζει να εργαστεί στενά με τη Γερμανία πάνω «σε διάφορες προκλήσεις που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει, περιλαμβανομένων των απαντήσεων στην Κίνα».

Στο μεταξύ, η συζήτηση για την αναβάθμιση των «αποτρεπτικών ικανοτήτων» της Ιαπωνίας συνεχίζεται, με φόντο και προτάσεις που διατυπώνονται για τις σκοπιμότητες που θα είχε η χώρα να φιλοξενήσει ακόμα και πυρηνικά όπλα συμμάχων (ΗΠΑ, όπως πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε).

Επίσης, αυξάνονται οι «εκκλήσεις» η κυβέρνηση να αναπτύξει τις «ικανότητες αντεπίθεσης» και να εξετάσει ακόμα και (!) διπλασιασμό των εξοπλιστικών δαπανών, με επιχείρημα τις εξελίξεις και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη διπλανή Κορεατική Χερσόνησο (μετά τις νέες βαλλιστικές δοκιμές), αλλά και τα Στενά της Ταϊβάν (όπου αυξάνονται τα γυμνάσια Κίνας και όχι μόνο).

Σημειωτέον ότι οι εξελίξεις γύρω από την Ταϊβάν (όπου συνεχίζεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης της Κίνας για να «απαντήσει» σε κινήσεις της τοπικής κυβέρνησης και των συμμάχων της) απασχολούν σταθερά τις διαβουλεύσεις ΗΠΑ και συμμάχων τους: Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις «Financial Times» τον Μάρτη έγινε συνάντηση αξιωματούχων ΗΠΑ - Βρετανίας για τον Ινδο-Ειρηνικό, όπου στάθηκαν ειδικά στην «ευρύτερη ανάμειξη» στην Ταϊβάν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός των Νησιών Σολομώντα Μανασέχ Σογκαβάρε αντέδρασε στις επικρίσεις της Αυστραλίας εναντίον της «αμυντικής συνεργασίας», που η κυβέρνησή του προωθεί με την Κίνα, αναφέροντας ότι στη Χονιάρα έμαθαν «για τη συνθήκη AUKUS (σ.σ. της νέας συμμαχίας που ίδρυσαν ΗΠΑ με Αυστραλία και Βρετανία) από τα ΜΜΕ. Θα περίμενε κανείς ότι, ως μέλος της οικογένειας του Ειρηνικού, τα Νησιά Σολομώντα και τα μέλη του Ειρηνικού θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε διαβουλεύσεις για να εξασφαλισθεί πως αυτή η συνθήκη AUKUS είναι διαφανής», καταλήγοντας: «Οταν η Αυστραλία υπέγραψε την AUKUS, εμείς δεν κάναμε θεατρινισμούς ούτε υστερίες για τις επιπτώσεις που αυτό θα μπορούσε να έχει σε εμάς».

  • Επαφές στην Ευρώπη ξεκίνησε χτες ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που στο Βερολίνο συζήτησε με τον Γερμανό καγκελάριο τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας σε πολλά πεδία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ