ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ετοιμάζονται για τα επόμενα «κανόνια» στις τράπεζες

Η Κομισιόν συζητάει σχέδιο για να αποφασίζει η ίδια τη διάχυση της ζημιάς από τη χρεοκοπία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Ο χειρισμός της χρεοκοπίας στην ισπανική Bankia, την οποία εκθείασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
Ο χειρισμός της χρεοκοπίας στην ισπανική Bankia, την οποία εκθείασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
«Καμπανάκι» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας χτυπάει με ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιέζοντας την ισπανική κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ισπανικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα με τις ζημιές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Ισπανία ζήτησε πέρυσι βοήθεια από την Ευρωζώνη, ανησυχώντας ότι οι ζημιές που είχαν προκύψει σε μεγάλες τράπεζες, όπως ο όμιλος Bankia, θα έκαναν ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση της κρίσης.

Τότε, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέβει στα κεραμίδια, εκθειάζοντας τον Ραχόι για τη διαπραγματευτική του δεινότητα έναντι της Γερμανίας, επειδή άνοιξε το δρόμο ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να δανείζονται απευθείας από τους μηχανισμούς της ΕΕ, προκειμένου να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος των κρατών - μελών. Η απόφαση αυτή καθόλου δεν απέτρεψε το βάθεμα της κρίσης στην Ισπανία, την επιδείνωση της κατάστασης στις τράπεζες και βέβαια τα μέτρα που σωρηδόν παίρνονται σε βάρος του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αναχρηματοδοτήσει ή αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους 208,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, χωρίς ουσιαστικά να χαλαρώνει η θηλιά που έχουν σφίξει στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών. Με δεδομένα τα κανόνια που «σκάνε» ή αναμένεται να «σκάσουν» το επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναλάβει η ίδια την αρμοδιότητα της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης, επιταχύνοντας τα σχέδια για τραπεζική ενοποίηση, έστω και με τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Σύμφωνα με σχέδιο πρότασης που θα συζητηθεί σήμερα στο κολέγιο των Επιτρόπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την αφαίρεση από τις χώρες - μέλη της αρμοδιότητας λήψης των αποφάσεων για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές των τραπεζών τους που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς και άλλων μέτρων για την αποφυγή μίας άτακτης κατάρρευσής τους. Το σχέδιο, σύμφωνα με το «Bloomberg», προβλέπει τη δημιουργία ενός «νέου κεντρικού φορέα για την εκκαθάριση» των τραπεζών, αλλά σημειώνει ότι οι τελικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την ίδια την Επιτροπή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του κεντρικού φορέα εκκαθάρισης θα ετοιμάζει σχέδια αποφάσεων για την Επιτροπή και θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το ίδιο ορισμένα μέτρα, όπως την έγκριση επιτόπιων ελέγχων των τραπεζών. Το Συμβούλιο θα αποτελείται κυρίως από μέλη που θα ορίζουν η Επιτροπή και η ΕΚΤ, με μικρό μόνο αριθμό εκπροσώπων από τις χώρες.

Οι εκπρόσωποι των εθνικών ρυθμιστικών αρχών των προβληματικών τραπεζών θα έχουν «κατάλληλη ανάμειξη» στη λήψη των αποφάσεων, «χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα βέτο για τις αποφάσεις», αναφέρεται στο σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός κεντρικού ταμείου, που θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, για να καλύπτεται το κόστος της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών. Το ποσό που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο Ταμείο θα υπολογίζεται με βάση τον εκτιμώμενο από τις ρυθμιστικές αρχές κίνδυνο των δραστηριοτήτων τους.

Το Ταμείο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα αντικαταστήσει σταδιακά τα ταμεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε εθνικό επίπεδο και θα «έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από την αγορά εκ μέρους τρίτων». Οι προτάσεις της Επιτροπής βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση κι όταν υποβληθούν επίσημα, θα χρειαστεί η έγκρισή τους από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.

Μπαράζ μέτρων στη Γαλλία

Λίγες μόλις μέρες μετά τη διετή παράταση που εξασφάλισε από την Κομισιόν για τη δημοσιονομική της προσαρμογή, η Γαλλία έγινε αποδέκτης συστάσεων από το ΔΝΤ να μειώσει παραπέρα το λεγόμενο κόστος της εργασίας, να ανοίξει κλειστά επαγγέλματα, να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις της στην εργασία και τον επιχειρηματικό τομέα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Επαληθεύεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η χαλάρωση στη δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει καταιγίδα μέτρων για το λαό.

Το ΔΝΤ ζητάει από τη Γαλλία να κάνει βήματα στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχείρησης (επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις). Ζητάει ακόμα να βρεθούν περισσότερα εργαλεία για να μειωθεί το κόστος της πρόσληψης νέων, όπως ένας χαμηλότερος κατώτατος μισθός ή πιο «ευέλικτα συμβόλαια». Στα παραπάνω, το ΔΝΤ προσθέτει και τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί εάν θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2015 - 2016. Προέβλεψε ακόμα ότι η επιστροφή στις αγορές θα γίνει «μέσα στα επόμενα χρόνια», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο δάνειο, αν αυτό χρειαστεί. Αναφορικά με την κρίση στην Κύπρο, ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, εκτίμησε ότι δε θα έχει αισθητή επίδραση στη ρωσική οικονομία, αλλά στην κατάσταση της Ευρωζώνης.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σκέψεις για τα γεγονότα στην Τουρκία

Είναι γεγονός ότι το λαϊκό ξέσπασμα στην Τουρκία ξάφνιασε επειδή τίποτα πιο πριν δεν προμήνυε για το ξέσπασμα, τη δυναμικότητά του, τη μαζικότητά του, την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών απέναντι στην πρωτοφανή καταστολή. Είναι πεντακάθαρο το αντικυβερνητικό περιεχόμενο των διαδηλώσεων, με συνθήματα για παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν, για προβλήματα καταστολής και αστικοδημοκρατικών ελευθεριών. Κάποιοι μίλησαν για «αυθόρμητο» ξέσπασμα, αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις σε συνδικάτα, άλλες λαϊκές και φοιτητικές οργανώσεις. Το ΚΚ Τουρκίας επίσης συμμετέχει ενεργά.

Γιατί αυτό το μαζικό λαϊκό ξέσπασμα και μάλιστα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας; Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει ότι υπάρχει υπόβαθρο που ώθησε στις κινητοποιήσεις και δεν μπορεί να είναι άλλο από τα οξύτατα λαϊκά προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας (Turk Stat) για το 2009, στο 20% των πλουσιότερων Τούρκων αντιστοιχεί περίπου το μισό ΑΕΠ της χώρας (47,6%), όταν στο φτωχότερο 20% αντιστοιχεί μόλις το 5,6%. Επίσης, το 2009 στην Τουρκία υπήρχαν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας (825 λίρες ή 515 δολάρια μηνιαίως), αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,1% του πληθυσμού. Το 2008, υπήρχαν 11,58 εκατ. φτωχοί (16,7%). Αυξήθηκε συνεπώς η φτώχεια. Ακόμη, σχεδόν ένας στους έξι Τούρκους (59,3%) έχει να εξυπηρετήσει κάποιο δάνειο, το 44% δεν είναι σε θέση να αγοράσει καινούρια ρούχα, ενώ το 60,5% δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για να βάλει στο τραπέζι του κρέας. Η ανεργία αυξάνεται, οι ήδη χαμηλοί μισθοί μειώνονται, οι συνθήκες δουλειάς προσομοιάζουν σε αυτές γαλέρας, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι ανύπαρκτες. Και τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται ολοένα και πιο χρεωμένα στις τράπεζες. Οι τενεκεδομαχαλάδες μέσα στα αστικά κέντρα, για να μη μιλήσουμε για τα βάθη της Ανατολής, υπογραμμίζουν τις ταξικές αντιθέσεις. Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης περιορίστηκαν πέρυσι στο 2,2%, όταν προηγουμένως ξεπερνούσαν το 8%, δείχνοντας ότι η περίοδος της ανάπτυξης κυοφορεί στον καπιταλισμό την επόμενη κρίση. Ο οίκος αξιολόγησης «Goldman Sachs», μάλιστα, εκτιμά πως η Τουρκία κάθεται πάνω σε «γεωλογικό ρήγμα» και αναπτύσσονται απαισιόδοξα σενάρια για τις επιπτώσεις των κραδασμών που καταγράφονται στη γειτονιά της, τόσο από την οικονομική κρίση στην ΕΕ όσο κυρίως από τα πολλά μέτωπα που είναι ανοιχτά στην περιοχή. Αυτό το τελευταίο έχει άμεση σχέση με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, τον εκεί πόλεμο, την όξυνση των ανταγωνισμών για την Ενέργεια και τη μεταφορά της και τους κινδύνους για πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

***

Στα αστικά ΜΜΕ, όχι μόνο στα ελληνικά, αναδεικνύονται πλευρές ως προς τις αιτίες που ναι μεν παίρνουν υπόψη μια σειρά από υπαρκτά ζητήματα στην εσωτερική πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Τουρκίας, αλλά επικεντρώνουν σε ένα κυρίως ζήτημα, την «αλαζονεία στη διακυβέρνηση του Ερντογάν». Πολύ απλοϊκή ερμηνεία στ' αλήθεια και ίσως σκόπιμη, ακριβώς γιατί μια αστική κοινωνία και η διακυβέρνησή της δέχονται ισχυρό λαϊκό χτύπημα. Επίσης, στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας φαίνεται να υπάρχουν ενδοαστικές αντιθέσεις, απότοκα της συνθετότητας της κατάστασης στην περιοχή και των διαφορετικών συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου.

Είναι γεγονός ότι το αστικό πολιτικό σύστημα στην Τουρκία διαχειρίζεται την καπιταλιστική οικονομία με την οποία ο τουρκικός στρατός έχει άμεση σχέση αφού μεγάλο κομμάτι καπιταλιστικής ιδιοκτησίας ανήκει σ' αυτόν. Αυτό επηρεάζει αντικειμενικά τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και τις επιλογές για την ανάπτυξή της, τις συμμαχίες της, τον προσανατολισμό της κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αρκετές παρεμβάσεις στο στρατό, αποκαλύπτοντας συνωμοσίες ανατροπής της από στρατηγούς (υπόθεση «Εργκένεγκον», μέρος της οποίας ήταν και η υπόθεση «Βαριοπούλα», στην οποία συμμετείχαν στρατηγοί που ήθελαν πόλεμο με την Ελλάδα). Το ίδιο έκανε ο Ερντογάν και με την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ολα αυτά έχουν αντανάκλαση στο αστικό πολιτικό σύστημα και στις εσωτερικές του αντιθέσεις.

***

Ταυτόχρονα, η κρίση στη Συρία επιδρά στην Τουρκία. Στη Συρία υπάρχει κουρδικός πληθυσμός (δεν είναι με τους αντικαθεστωτικούς), όπως και στην Τουρκία. Στην Τουρκία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, πάνω από 10 εκατομμύρια, είναι αλεβίτες, αλλά υπάρχουν και στη Συρία. Ο αλεβίτικος πληθυσμός υποστηρίζει την κυβέρνηση Ασαντ. Αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας. Τα όπλα στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας περνάνε μέσω Τουρκίας. Ας μην ξεχνάμε επίσης την πρόσφατη μεγάλη έκρηξη στο έδαφος της Τουρκίας στα σύνορα με Συρία με τους πάνω από 160 νεκρούς, που συσχετίστηκε άμεσα με τη Συρία.

Επίσης, χρειάζεται να συνυπολογίσουμε το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, στα πλαίσια της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και στο σχέδιο Μεγάλη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη. Με γεωστρατηγική σημασία. Που συνυπολογίζει στις συμμαχίες της αυτή της τη δύναμη. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν άφησε το πέρασμα των Αμερικανών από την Αλεξανδρέττα κατά την επέμβασή τους στο Ιράκ, αναγκάζοντάς τους να κάνουν τον περίπλου από το Σουέζ. Επίσης, οι σχέσεις της με το Ισραήλ είναι σχέσεις ανταγωνισμών - συμβιβασμών, που ενίοτε δυσκολεύουν και τα σχέδια των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, τέτοιες διαφορές, π.χ., με τις ΗΠΑ, εκφράστηκαν δημόσια και στο πρόσφατο ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ, σχετικά με το ταξίδι του στη Γάζα, ή με τους ιμπεριαλιστικούς χειρισμούς στη Συρία, αφού διάφορα ΜΜΕ εμφάνιζαν τον Ερντογάν να θέλει άμεση στρατιωτική επέμβαση.

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητα στην Τουρκία που είναι σε βάρος του τουρκικού λαού, στο έδαφός τους πρέπει να δει κανείς τις εξελίξεις. Ο Ερντογάν μίλησε για παρέμβαση από το εξωτερικό, για οργάνωση των διαδηλώσεων μέσω τουίτερ (χωρίς οργάνωση δε γίνονται τέτοιες διαδηλώσεις) και για πραξικόπημα (αντιθέσεις με στρατό). Οσο και αν μπορεί να συνυπάρχουν αυτοί οι παράγοντες, τα τεράστια λαϊκά προβλήματα έβγαλαν το λαό στο δρόμο κόντρα στην κυβέρνηση. Να γιατί δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και στο ΚΚ Τουρκίας.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ