Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ετοιμάζονται για τα επόμενα «κανόνια» στις τράπεζες

Η Κομισιόν συζητάει σχέδιο για να αποφασίζει η ίδια τη διάχυση της ζημιάς από τη χρεοκοπία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Ο χειρισμός της χρεοκοπίας στην ισπανική Bankia, την οποία εκθείασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
Ο χειρισμός της χρεοκοπίας στην ισπανική Bankia, την οποία εκθείασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
«Καμπανάκι» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας χτυπάει με ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιέζοντας την ισπανική κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ισπανικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα με τις ζημιές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Ισπανία ζήτησε πέρυσι βοήθεια από την Ευρωζώνη, ανησυχώντας ότι οι ζημιές που είχαν προκύψει σε μεγάλες τράπεζες, όπως ο όμιλος Bankia, θα έκαναν ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση της κρίσης.

Τότε, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέβει στα κεραμίδια, εκθειάζοντας τον Ραχόι για τη διαπραγματευτική του δεινότητα έναντι της Γερμανίας, επειδή άνοιξε το δρόμο ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να δανείζονται απευθείας από τους μηχανισμούς της ΕΕ, προκειμένου να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος των κρατών - μελών. Η απόφαση αυτή καθόλου δεν απέτρεψε το βάθεμα της κρίσης στην Ισπανία, την επιδείνωση της κατάστασης στις τράπεζες και βέβαια τα μέτρα που σωρηδόν παίρνονται σε βάρος του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αναχρηματοδοτήσει ή αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους 208,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, χωρίς ουσιαστικά να χαλαρώνει η θηλιά που έχουν σφίξει στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών. Με δεδομένα τα κανόνια που «σκάνε» ή αναμένεται να «σκάσουν» το επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναλάβει η ίδια την αρμοδιότητα της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης, επιταχύνοντας τα σχέδια για τραπεζική ενοποίηση, έστω και με τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Σύμφωνα με σχέδιο πρότασης που θα συζητηθεί σήμερα στο κολέγιο των Επιτρόπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την αφαίρεση από τις χώρες - μέλη της αρμοδιότητας λήψης των αποφάσεων για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές των τραπεζών τους που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς και άλλων μέτρων για την αποφυγή μίας άτακτης κατάρρευσής τους. Το σχέδιο, σύμφωνα με το «Bloomberg», προβλέπει τη δημιουργία ενός «νέου κεντρικού φορέα για την εκκαθάριση» των τραπεζών, αλλά σημειώνει ότι οι τελικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την ίδια την Επιτροπή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του κεντρικού φορέα εκκαθάρισης θα ετοιμάζει σχέδια αποφάσεων για την Επιτροπή και θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το ίδιο ορισμένα μέτρα, όπως την έγκριση επιτόπιων ελέγχων των τραπεζών. Το Συμβούλιο θα αποτελείται κυρίως από μέλη που θα ορίζουν η Επιτροπή και η ΕΚΤ, με μικρό μόνο αριθμό εκπροσώπων από τις χώρες.

Οι εκπρόσωποι των εθνικών ρυθμιστικών αρχών των προβληματικών τραπεζών θα έχουν «κατάλληλη ανάμειξη» στη λήψη των αποφάσεων, «χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα βέτο για τις αποφάσεις», αναφέρεται στο σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός κεντρικού ταμείου, που θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, για να καλύπτεται το κόστος της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών. Το ποσό που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο Ταμείο θα υπολογίζεται με βάση τον εκτιμώμενο από τις ρυθμιστικές αρχές κίνδυνο των δραστηριοτήτων τους.

Το Ταμείο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα αντικαταστήσει σταδιακά τα ταμεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε εθνικό επίπεδο και θα «έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από την αγορά εκ μέρους τρίτων». Οι προτάσεις της Επιτροπής βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση κι όταν υποβληθούν επίσημα, θα χρειαστεί η έγκρισή τους από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.

Μπαράζ μέτρων στη Γαλλία

Λίγες μόλις μέρες μετά τη διετή παράταση που εξασφάλισε από την Κομισιόν για τη δημοσιονομική της προσαρμογή, η Γαλλία έγινε αποδέκτης συστάσεων από το ΔΝΤ να μειώσει παραπέρα το λεγόμενο κόστος της εργασίας, να ανοίξει κλειστά επαγγέλματα, να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις της στην εργασία και τον επιχειρηματικό τομέα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Επαληθεύεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η χαλάρωση στη δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει καταιγίδα μέτρων για το λαό.

Το ΔΝΤ ζητάει από τη Γαλλία να κάνει βήματα στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχείρησης (επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις). Ζητάει ακόμα να βρεθούν περισσότερα εργαλεία για να μειωθεί το κόστος της πρόσληψης νέων, όπως ένας χαμηλότερος κατώτατος μισθός ή πιο «ευέλικτα συμβόλαια». Στα παραπάνω, το ΔΝΤ προσθέτει και τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί εάν θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2015 - 2016. Προέβλεψε ακόμα ότι η επιστροφή στις αγορές θα γίνει «μέσα στα επόμενα χρόνια», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο δάνειο, αν αυτό χρειαστεί. Αναφορικά με την κρίση στην Κύπρο, ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, εκτίμησε ότι δε θα έχει αισθητή επίδραση στη ρωσική οικονομία, αλλά στην κατάσταση της Ευρωζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ