Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς

Ημερίδα με θέμα «Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους της Αττικής» διοργάνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οπως είπε εισαγωγικά ο πρόεδρος του συνδικάτου, Μπάμπης Βορτελίνος, στους εργαζόμενους που παρακολούθησαν την ημερίδα, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού και κατάλληλων μέτρων πρόληψης, οδηγεί στην πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, καθώς και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών.

Ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, παρουσιάζοντας και την κεντρική εισήγηση εκ μέρους του Συνδικάτου, τόνισε ότι τα εργατικά ατυχήματα, θανατηφόρα ή τραυματικά, έχουν πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας. Κατήγγειλε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ότι καλλιεργούν αυταπάτες, επιχειρούν, και σε αυτό το ζήτημα, να ταυτίσουν το εργοδοτικό με το εργατικό συμφέρον. Περιέγραψε το ισχύον νομικό καθεστώς, κομμένο και ραμμένο όπως είπε, στα μέτρα της εργοδοσίας. Ανέπτυξε ένα πλαίσιο πάλης που ξεκινά από το δικαίωμα στην υγεία και την αρτιμέλεια, τη σύσταση κρατικού σώματος γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, ενταγμένο στο κρατικό σύστημα Υγείας, με παράλληλη κατάργηση κάθε ιδιωτικής εταιρείας που λυμαίνεται το χώρο, με αγώνα για σύσταση Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας.

Ο Χρήστος Παπαζόγλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επισήμανε ότι σήμερα, στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανατροπών, απολύσεων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή από το εργατικό κίνημα, ώστε να μη θεωρηθεί «πολυτέλεια» η προστασία από τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποχωρήσουν, δεν πρέπει να παραιτηθούν από τις σύγχρονες ανάγκες τους, να μην υποχωρήσουν στον εκβιασμό που θέτουν όλο και πιο οξυμένα οι καπιταλιστές, δηλαδή ή ανεργία ή μια δουλειά, έστω και με τους χειρότερους όρους εργασίας.

Η Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός Ασφαλείας και πρόεδρος των εργαζομένων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, υπογράμμισε ότι στη σημερινή φάση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η επικινδυνότητα στον κλάδο, έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτω από την επίδραση της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των κρατικών δαπανών κοινωνικής πολιτικής, των αναδιαρθρώσεων που οδηγούν την τοπική διοίκηση στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, της τάσης για φθηνότερη εργατική δύναμη στο έδαφος της ανταγωνιστικότητας και της διασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο Βασίλης Οψιμος, τεχνικός επιθεωρητής Εργασίας, τόνισε ότι η διεκδίκηση λύσεων στα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας είναι αξεχώριστη από τον αγώνα για την προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, για τη μη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, και για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την ανάπτυξη της δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Αξεχώριστη από την πάλη για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλαγή του συσχετισμού δυνάμενων, κατάργηση της κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας όπου κριτήριο της παραγωγής θα είναι αποκλειστικά οι ανθρώπινες ανάγκες.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με τους παρευρισκόμενους, εργαζόμενοι σε διάφορους δήμους, μετέφεραν την εμπειρία τους, τα προβλήματά τους, από τους δικούς τους χώρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ