Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Η λαϊκή ρήση του τίτλου ορίζει το περιεχόμενο της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) που υπέγραψε σύσσωμο - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» (ΣΥΡΙΖΑ) - το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) πριν λίγες μέρες με την εργοδοσία, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης στο οποίο έχει ενταχθεί το ΤΤ προκειμένου να παραδοθεί αργότερα στους τραπεζίτες. Τα άρθρα 2, 3 και 4 της ΕΣΣΕ, το κείμενο της οποίας έχει διαμορφώσει εξολοκλήρου το ΔΣ του Σωματείου, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Στο άρθρο 2 ορίζεται ότι οι αποδοχές των εργαζομένων «που απασχολούνται σήμερα στην Τράπεζα (και μόνον αυτών), δεν μειώνονται κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας, εκτός αν μειώσεις προβλεφθούν από ουσιαστικό νόμο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να μειώσει με νόμο τις αποδοχές. Από την άλλη, η ισχύς του σημερινού καθεστώτος δεν αφορά όσους στο εξής προσληφθούν, οι οποίοι θα αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς και άρα θα συμβάλουν στη δημιουργία των όρων για το χτύπημα των μισθών όλων των εργαζομένων.

Ο τίτλος «Ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης» στο άρθρο 3 μόνο εμπαιγμός στην κοινή λογική μπορεί να θεωρηθεί, από τη στιγμή που στο ίδιο το άρθρο γίνεται καθαρό ότι η παρούσα ΣΣΕ υπογράφεται «στο πλαίσιο της βούλησης των δύο πλευρών για διατήρηση των θέσεων εργασίας». Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια ρητή συμφωνία αλλά για μια απλή έκφραση θέλησης που δε διασφαλίζει κανέναν και τίποτα.

Το άρθρο 4 αναφέρει ότι «μετά το πέρας του χρόνου υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου, τα μέρη θα συναντηθούν εκ νέου, προκειμένου εντός διμήνου να έχουν οριστικοποιήσει την τυχόν βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων». Εδώ το ΔΣ του Σωματείου αποδέχεται και στηρίζει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη πρόταση), δηλαδή της μείωσης του προσωπικού, που επιφέρει εντατικοποίηση της εργασίας. Από την άλλη φέρει τεράστια ευθύνη καθώς συνδέει τη βελτίωση των όρων εργασίας (έστω και σαν ευχή) με την επιτυχία του προγράμματος της μείωσης προσωπικού. Με άλλα λόγια, «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων (2019-07-06 00:00:00.0)
Απέκλεισε εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας από τη Γενική Συνέλευση (2018-01-10 00:00:00.0)
Απεργούν και σήμερα (2013-01-15 00:00:00.0)
Υποθήκευσε εν κρυπτώ μισθούς και δικαιώματα (2006-12-15 00:00:00.0)
Χρειαζόμαστε λαϊκή οικονομία, χρειαζόμαστε λαϊκό Ταμιευτήριο (2001-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ