ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κείμενο για πέταμα

Οχι στην υποκουλτούρα

Της Ελένης ΧΩΡΕΑΝΘΗ*

|1491 |εα1 "Αλίμονο αν μογφώσουμε το λαό..."

Λόγια επιφανούς Ελληνα πολιτικού, που ακούστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, λίγο πριν από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Τα αναφέρω χωρις σχόλια.|1490 |τε

Ο λαός δεν ξέρει τη δύναμή του γιατί δεν του επιτρέπουν όσοι έχουν συμφέρον να τον έχουν όργανο. Γιατί ο λαός θέλει πρότυπα, ακολουθεί πρότυπα. Εχει ανάγκη από πρότυπα. Κι εδώ βρίσκεται η ευθύνη της πολιτείας. Οι διάφοροι πολιτιστικοί φορείς: σχολείο, θέατρο, κινηματογράφος, βιβλίο, πολιτιστικοί σύλλογοι, όλοι με τον τρόπο τους προβάλλουν καθημερινά πρότυπα προς μίμηση. Τι πρότυπα όμως προβάλλουν; Και που είναι η πολιτεία η οποία ενδιαφέρετααι για τον πολιτισμό: για "το ημέρωμα των ηθών στις μεταξύ των πολιτών σχέσεις", αφού οι ήρωες των καθημερινών δρώμενων επί σκηνής είναι διαφθαρμένοι τύποι του υπόκοσμου, ληστές, δολοφόνοι, αιμομίκτες, διαρρήκτες, ομοφιλόφυλοι, τραβεστί, γκέι, πόρνες κι από τα δύο φύλα; Αφού κύριοι και κυρίες, με το πρόσχημα της καλλιτεχνικής εκφρασης δεν διστάζουν να επιδοθούν σε κάθε λογής ερωτικά "παιχνίδια" μπροστά στα διασταλμένα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών κάθε ηλικίας, εισαγόμενοι και μη "καλλιτέχνες", προσφέροντας εισαγόμενο πορνό και εγχώριο... Αφού καταπατούνται οι αξίες οτυ πολιτισμού. Αφού τα καινοφανή τοκ - σόου και οι παρεϊστικες δήθεν καλλιτεχνικές συναντήσεις και συζητήσεις δεν κάνουν άλλο από το να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα καυτά καθημερινά προβλήματα, προσφέροντας συγχρόνως κακό θέαμα και ακρόαμα, κακά πρότυπα συμπεριφοράς και επικίνδυνα, όπως πολύ σωστά, πολύ έντονα και πολυ πειστικά ανάπτυξε και επισήμανε ο Μ. Κωστόπουλος στη Βουλή.

***

Δυστυχώς σ' αυτόν τον τόπο, όπου χύθηκε τόσο αίμα για τη λευτεριά του και ξοδεύτηκε τόση σοφία αιώνων για την τέχνη και τον πολιτισμό, που μας κληροδότησαν οι προπάτορές μας, υπάρχει τόση αστοργία και τόση περιφρόνηση και τόση έχθρα προς τα μνημεία που συνιστούν την ταυτότητα του έθνους: τη γλώσσα και τα δημιουργήματα της τέχνης! και είναι κρίμα που η πολιτιστική παράδοση, η γλώσσα, η λογοτεχνία ταυτίστηκε με την οπισθοδρόμηση και το σκοταδισμό. Και είναι ευνόητο γιατί. Γιατί υπήρξε το όργανο - όσον αφορά τη γλώσσα και το βιβλίο - διακίνησης ιδεών σκοταδιστικών και κτήμα όσων είχαν τα μέσα και τις ευκαιρίες να σπουδάσουν. Εξάλλου η μεθοδευμένη άρνηση και άγνοια της αξίας των βασικών αυτών πυρήνων μόρφωσης και αγωγής από μέρους των λαϊκών μαζών και η προσφορά υποτονικής και επικίνδυνης εισαγόμενης συνήθως υποκουλτούρας οδήγησε μοιραία στο λαϊκισμό, ότι χειρότερη μορφή "πολιτισμού", που προσφέρεται ως δήθεν καλλιτεχνική αγωγή και ψυχαγωγία... με καλλιτεχνικά προγράμματα και εκδηλώσεις, με συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά ανθρώπινων τύπων που θα έπρεπε ν' αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν...

***

Τι κάνει η πολιτεία για την αναβάθμιση της παιδείας, που είναι ο βασικότερος φορέας αγωγής και μόρφωσης των πολιτών; Για τη βελτίωση των συνθηκών στους χώρους που παρέχεται αυτή, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε βαθμίδας; Που βρίσκονται στο έλεος όσων έχουν συμφέρον να τα καταστρέφουν; Πως η πολιτεία και πότε θα φροντίσει για τη διαφύλαξη της περιουσίας της αυτής, που είναι κτήμα του ίδιου του λαού, αφού έγινε με τον ιδρώτα και το μόχθο του;

Τι κάνει η πολιτεία για το βιβλίο, για την ποιότητα και τη διακίνηση του βιβλίου; Δεν αρκούν οι επιτροπές, τα βραβεία και οι διακηρύξεις. Χρειάζονται τομές σε βάθος. Και άνθρωποι που βλέπουν πιο πέρα από το ατομικό συμφέρον, που αγωνιούν για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Χρειάζονται φωτεινά μυαλά. Και χρήματα. Χρήματα για την παιδεία και τον πολιτισμό. Γιατί "άνευ τούτων ου δύνασθε ποιείν ουδέν!" Χρήματα που ξοδεύονται άσκοπα χάριν εντυπωσιασμού. Να στηριχτούν με κρατικές επιχορηγήσεις τα κρατικά θέατρα για να μπορεί ο κόσμος - και να οδηγηθεί προς αυτά - να παρακολουθεί δωρεάν ή με μικρό εισιτήριο, με την προϋπόθεση, βέβαια πως θα ανεβάζονται έργα, που θα βοηθήσουν τη νέα γενιά περισσότερο να βρει τον εαυτό της και την ταυτότητά της. Να προσφέρει σωστό και υγιές θέαμα και ακρόαμα, που με τον έλεο και το φόβο να φέρνει κάθαρση. Ετσι θα κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα, όχι με φιρμάνια, που διογκώνουν τα κοινωνικά προβλήματα. Οχι με τη βιτρίνα του Μεγάρου Μουσικής, που κάνει πιο έντονη τη διάκριση ανάμεσα στους πολίτες, που κατ' επίφαση προσφέρει μουσική παιδεία, αφού οι θαμώνες βγαίνοντας από κει κατευθύνονται προς τις παραλιακές ταβέρνες και όπου αλλού... ανώνυμοι και επώνυμοι, όπως "τοις πάσι δηλόν εστί...".

***

Οταν υπάρξει βούληση όλα μπορεί να γίνουν: να μορφωθεί ο κόσμος για να μπορεί να εκτιμήσει τα έργα της καλλιτεχνικής δημιουργίας που του άφησαν οι αιωνες μόχθου+ατ να σταματήσει το ξεπούλημα τις ελληνικής γης στους ξένους. Οι παραλίες και τα νησιά μας να ανήκουν στον ελληνικό λαό...

Εξακολουθώ να συμμερίζομαι τους αγώνες όσων θέλουν να πάει ο κόσμος μπροστά. Η πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων δεν σημαίνει και πτώση της Ιδέας. Η Ιδέα είναι αιώνια και πανανθρώπινη. Και τώρα ίσα ίσα φαίνεται πόσο την έχει ανάγκη ο κόσμος. Αυτός ο κόσμος που δονείται από συγκρούσεις και πολέμους γιατί έτσι επιβάλλει το συμφέρον των προνομιουχων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τα κυριαρχικά τους έδρανα, συντηρώντας και επιδιώκοντας την κοινωνική ανισότητα και την εξουθένωση των λαϊκών μαζών.

*Η Ε. Χωρεάνθη είναι συγγραφέας

Δωροδοκίες

Νέες λέξεις για το παμπάλαιο "μπαξίσι". Ελληνικές και πιο εύηχες. "Φακελάκι", "δωράκι", "λάδωμα". Νέες λέξεις για μια δοσοληψία που είναι ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία από την εποχή της τουρκοκρατίας. Τότε, δηλαδή, που χωρίς κάποιο χρηματικό ποσό ή έστω κάποιο "πεσκέσι" (δώρο σε είδος) δεν προωθούσες καμιά υπόθεσή σου. Επρεπε οπωσδήποτε να "ταφισεις" τον τσαούση, τον μουχτάρη, τον κατή, τον μπέη, τον αγά και μόνον έτσι τελείωνες τη δουλιά. Αυτή ήταν η συνήθεια και η πρακτική εκείνης της εποχής, και μη νομίσετε ότι ήταν μπαγαπόντηδες και άπληστοι από κούνια όσοι είχαν ένα πόστο στην τουρκική διοίκηση. Οχι. Οι δομές και η λειτουργία του κράτους ήταν εκείνες που είχαν γεννήσει την απροκάλυπτη δωροδοκία και αυτές, που την υπέθαλπαν και τη διαιώνιζαν. Και, φυσικά, οι μεν επιρρεπείς στο χρηματισμό έβρισκαν τον "παράδεισό" τους, μέσα σ' αυτό το σύστημα, οι δε εγκρατέστεροι και ηθικότεροι διαβρώνονταν και αλλοτριώνονταν και αυτοί, σιγά σιγά και ακολουθούσαν την πρακτική των πρώτων. "Εάν συγκατοικείς με τυφλούς, κάποια στιγμή θα αρχίσεις να αλληθωρίζεις", λέει μια παροιμία.

Ετσι είχαν τα πράγματα τότε και έτσι έχουν και σήμερα σ' αυτόν τον τόπο. Οι κατακτητές έφυγαν, αλλά μας κληροδότησαν πολλά στοιχεία από το διαλυμένο και διαβρωμένο σύστημά τους. Μας άφησαν τη δυσκινησία της κρατικής μηχανής, την αδιαφάνεια των πράξεών της, το σατραπισμό ή τη μωρία πολλών εκ των λειτουργών της, τη γραφειοκρατία και χίλια δυο άλλα κουσούρια, που έχουν ως επακόλουθα τις μίζες, τις κομπίνες και το "μπαξίσι". Και κοιτάξτε υποκρισία και φαρισαϊσμός: Επισήμως το κράτος καταδικάζει και τις τρεις πράξεις, αλλά στην ουσία τις αποδέχεται, διότι το βολεύει πολλαπλώς όλη αυτή η κατάσταση. Αν θεωρούσε πράγματι ανήθικες και παράνομες αυτές τις συναλλαγές δεν είχε παρά να εξαλείψει τα γενεσιουργά αίτια. Πού τέτοια πράγματα όμως! Κι αν καμιά φορά βλέπετε τις κυβερνήσεις να ξεφωνίζουν γι' αυτές τις πράξεις και να τρίζουν τάχα τα δόντια τους είναι για το θεαθήναι. Οπως, λόγου χάρη, συμβαίνει αυτές τις μέρες με τα "φακελάκια" που τσεπώνουν κάποιοι γιατροί.

Οπως συμβαίνει, ακόμη, κάποιες άλλες φορές, που αποκαλύπτονται δωροδοκίες αστυνομικών, εφοριακών και υπαλλήλων άλλων δημοσίων υπηρεσιών. "Θα πατάξουμε τα κυκλώματα και τη διαφθορά", δηλώνουν σε κάθε τέτοια αποκάλυψη οι αρμόδιοι υπουργοί και τίποτε φυσικά δεν πράττουν. Διότι, εκτός των άλλων λόγων, είναι και το εξής: Οτι και αυτοί την ίδια τακτική ακολουθούν στην πολιτική. Δίνουν, δηλαδή, στο λαό ένα... "φακελάκι", φουσκωμένο από ψεύτικες υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες και κάνουν τη "δουλιά" τους μια χαρά. Με άλλα λόγια, αρπάζουν την εξουσία και τότε, να, και οι κομπίνες (αθέτηση προγραμμάτων και εξαγγελιών), να, και οι "μίζες", από το εισόδημα του κοσμάκη, με διάφορα "μέτρα" και ψαλιδίσματα!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Τελικός στόχος η συγχώνευση του ΕΤΕΜ

Αποκαλυπτικό έγγραφο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τις διοικήσεις του ΕΤΕΜ και του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ

Διπλή γλώσσα και πρακτική φαίνεται να χρησιμοποιεί ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την τύχη του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ).

  • Στις 15 Γενάρη 1995 ο Φ. Ιωαννίδης είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία του Μετάλλου (ΠΟΕΜ). Στη συνάντηση ο υφυπουργός ζήτησε - όπως είχε κάνει και στο παρελθόν - ένα μήνα προθεσμία για να απαντήσει στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, μεταξύ των οποίων και το βασικότερο που είναι η ασφαλιστική ενημερότητα.
  • Την επομένη όμως μέρα, δηλαδή στις 16 Γενάρη, ο Φ. Ιωαννίδης έστειλε έγγραφο προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΜ, που κοινοποιείται και προς το ΔΣ του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Στο έγγραφο και κατ' εφαρμογή του νόμου 2084/92 της ΝΔ ο υφυπουργός ζητά τις απόψεις των διοικήσεων για τη συγχώνευση του Ταμείου Μετάλλου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Με δεδομένη, αναφέρει το έγγραφο, τη γνωστή αδυναμία του κλάδου σύνταξης του ΕΤΕΜ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τη συνεχιζόμενη αρνητική πορεία του, είναι επιτακτική πλέον ανάγκη δημιουργίας οικονομικών συνθηκών εξασφάλισης τόσο της τακτικής καταβολής των συντάξεων όσο και της συνταξιοδότησης όσων αποκτήσουν το δικαίωμα. Ο υφυπουργός αναφέρει την ενίσχυση με 1,5 δισ. δραχμές απ' το ΛΑΦΚΑ για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1994, τη ρευστοποίηση και της υπόλοιπης κινητής του περιουσίας, δανειοδότηση απ' τον κλάδο Πρόνοιας με 1,2 δισ. για το Δεκέμβρη.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός, επικαλούμενος το άρθρο 76 του νόμου 2084/92 - επειδή υφίσταται πλήρης αδυναμία να καταβάλει τις συντάξεις και επειδή η περαιτέρω δανειοδότηση απ' τον κλάδο Πρόνοιας κρίνεται ασύμφορη - ζητά απ' το ΔΣ του ΕΤΕΜ να του γνωρίσει τις απόψεις του για τη συγχώνευση του κλάδου σύνταξης του Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Επίσης ζητά απ' το ΔΣ του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ να εξετάσει με τη δέουσα προσοχή τη συγχώνευση του ανωτέρω κλάδου στο άμεσο μέλλον.

Οι μεταλλεργάτες που πληρώνουν εισφορές 20 - 40 χρόνια δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διαλύσει το ΕΤΕΜ, δήλωσε στο "Ρ" ο Δ. Τσιουμπρής, μέλος των διοικήσεων της ΠΟΕΜ και του ΕΤΕΜ. Στη σημερινή, πρόσθεσε, σύσκεψη των σωματείων της Αττικής, Νήσων και Ηπείρου εκτός απ' το θέμα των συλλογικών συμβάσεων θα τεθεί και το θέμα του ΕΤΕΜ.

Η διορισμένη, υπογράμμισε ο Δ. Τσιουμπρής, κυβερνητική πλειοψηφία στο ΔΣ του ΕΤΕΜ, πλήρως συμβιβασμένη, σήμερα αφήνει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδιά της για τη διάλυση του ΕΤΕΜ, παρά τις διαφορετικές πριν ένα χρόνο δηλώσεις της. Επίσης, πρόσθεσε, η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΠΟΕΜ είναι έτοιμη και αυτή να συμβιβαστεί και να πει "ο γέγονε, γέγονε". Στη συνάντηση με τον υφυπουργό, είπε ο Δ. Τσιουμπρής, ο Φ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούνται τρόποι για τη μείωση του εργατικού κόστους ή άλλοι τρόποι χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να "γίνουμε ανταγωνιστικοί με την Απω Ανατολή". "Δεν απομένει στους εργάτες του μετάλλου με τα σωματεία τους να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα σχέδια", κατέληξε ο Δ. Τσιουμπρής.

Γ. Μ.

Ξαναφάνηκε το νέφος

Αισθητό ήταν και χτες το νέφος πάνω στον αττικό ουρανό. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου ξεπέρασε το όριο επιφυλακής. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη τιμή του ρύπου σημειώθηκε στην οδό Αριστοτέλους και ήταν τα 284 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και για σήμερα αναμένεται να επικρατήσει η ίδια κατάσταση.

Σημαντικά χρηματικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων δραχμών, επιβλήθηκαν σε 8 βιομηχανίες - βιοτεχνίες και σε 13 αρτοποιεία της Δυτικής Αττικής, που διαπιστώθηκε ότι ρυπαίνουν. Τα πρόστιμα, που κυμαίνονται από 50.000 μέχρι 5.000.000 δρχ., επέβαλε η Νομαρχία Δυτικής Αττικής μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ