ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ
Συμβολική η απόκτησή του

Την απόκτηση του παλίμψηστου χειρόγραφου Κώδικα του 12ου μ. Χ. που περιέχει το αντίγραφο της Επιστολής που έστειλε ο Αρχιμήδης στον Ερατοσθένη, θα επιχειρήσει το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμα ο τρόπος, δεδομένου ότι το χειρόγραφο θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Κρίστις με την ιδιαίτερα υψηλή τιμή εκκίνησης 300 εκατ.

Οπως δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, "η Πολιτεία στο επίπεδο του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το ποσό που θα απαιτηθεί, θα συμβάλει όμως σε ένα ποσοστό".Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε από τη μορφωτική ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Βάνα Σολωμονίδου, να προβεί στις απαραίτητες επαφές με τον οίκο Κρίστις. Την ίδια στιγμή ο Ευ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι "έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους ξένα ιδρύματα που έχουν πολιτική απόκτησης παρόμοιων κωδίκων, ενώ οποιαδήποτε ελληνική προσπάθεια πρέπει να ενταχθεί στο ίδιο πλαίσιο. Παρ' όλα αυτά η απόκτησή του από την Ελλάδα έχει συμβολική, πολιτική και επιστημολογική σημασία και πρέπει να την επιχειρήσουμε".

Εξάλλου, οι καθηγητές Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Γαβρόγλου, Κ. Κριμπάς, Β. Καρακώστας, Γ. Χριστιανίδης, Κ. Κιντής, Δ. Διαλέτης, Θ. Αραμπατζής και Δ. Αναπολιτάνος υπογράφουν κείμενο με το οποίο προτείνουν την αγορά του χειρογράφου, διότι "αποτελεί το μοναδικό τεκμήριο της ιστορίας της ελληνικής επιστήμης".

Την ύπαρξη του χειρογράφου στη Βιβλιοθήκη του Μετοχίου του Πανάγιου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη πρώτος αποκάλυψε το 1899 ο ιστοριοδίφης Παπαδόπουλος Κεραμεύς.Στο παλίμψηστο διαβαζόταν ένα Ευχολογίου, αλλά από κάτω διακρίνονταν τα ίχνη της επιστολής του Αρχιμήδη "Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένης Εφοδος",καθώς και άλλα αριθμημένα έργα του Αρχιμήδη, τα οποία αναγνώρισε το 1906 ο Δανός φιλόλογος Χάιμπεργκ. Αν και το περιεχόμενο του χειρογράφου έχει εκδοθεί και μελετηθεί, οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μαθήματα παραδοσιακής μουσικής

Εξήντα εννέα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η σχολή του "Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής" του Σίμωνος Καρά,που στεγάζεται στην έδρα του συλλόγου (Ερσης 9 και Πουλχερίας, Στρέφη). Τα μαθήματα, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, ήδη ξεκίνησαν, προσφέροντας τη δυνατότητα μάθησης της μουσικής μέσα από τη σπουδή των ήχων της με τις πολλές τους κλίμακες, τη θαυμαστή τους ποικιλία, τις εκφραστικότατες αποδόσεις των σημαδιών. Σε κάθε μάθημα η μουσική σπουδάζεται με τη μάθηση εκκλησιαστικών μελών και αντίστοιχων δημοτικών τραγουδιών. Αυτό γίνεται κατορθωτό χάρη στους κόπους του Σ. Καρά, που συνέλεξε πάνω από 30.000 δημοτικά τραγούδια, τα οποία έχουν αποθησαυριστεί στα αρχεία του συλλόγου. Στη σχολή διδάσκονται επίσης παραδοσιακά όργανα (υπάρχουν τάξεις για πνευστά, λαούτο και κανονάκι), ενώ λειτουργούν και ομάδες εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Το καμάρι του συλλόγου είναι τα τμήματα για παιδιά (από την Ε Δημοτικού μέχρι και το Γυμνάσιο), τα οποία λειτουργούν κάθε Παρασκευή βράδυ. Τη συστηματική και βαθιά γνώση τους προσφέρουν αφιλοκερδώς στο σχολείο οι μαθητές του ιδρυτή Σ. Καρά: Κώστας Μάρκου, Βασίλης Νόννης, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Τάσος Φωτόπουλος, Βασίλης Σμάνης, Τασία Κοκκινέλη, Γραμματούλα Σταυρακούδη, Κώστας Φωτόπουλος, Πηνελόπη Γιαννοπούλου, Παναγιώτης Ζαρίφης, Κλεοπάτρα Φάκλαρη κ. ά. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 8811930.

Στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας (Διογένους 1 - 3, Πλάκα), όπως κάθε χρόνο διοργανώνει μαθήματα λαϊκών οργάνων και δημοτικού τραγουδιού για αρχάριους και προχωρημένους. Διδάσκονται: δημοτικό τραγούδι με τη Δόμνα Σαμίου,ούτι με την Κατερίνα Παπαδοπούλου,λαούτο με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο,ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι με τον Βαγγέλη Κώτσου,τουμπελέκι με τον Κώστα Μερετάκη,παραδοσιακό βιολί με τον Νίκο Οικονομίδη,κανονάκι με τον Μανώλη Καρπάθιο,κλαρίνο με τον Δημήτρη Κώτσικα,σαντούρι με τον Δημήτρη Κοφτερό και θεωρητικά της ελληνικής μουσικής με τον Χρήστο Τσιαμούλη.Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 19 Οκτωβρίου, ενώ οι εγγραφές αρχίζουν τη Δευτέρα (12/10). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3250198, 3254119, 3254129 (12 - 3μμ).

Ετοιμάζονται για αυλαία

Στο θέατρο "Αλίκη" θα βρίσκεται το χειμώνα ο Σπύρος Παπαδόπουλος με τη "Μεγάλη Μαγεία" του Ντε Φίλιπο, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη και Κώστα Νταλιάνη,μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου - Τζόγια,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μαρία Ιωαννίδου, Σπύρος Κωσταντόπουλος, Ειρήνη Χατζηκωσταντή, Μανώλης Σορμαϊνης, Ασπασία Τζιτζικάκη, Βασίλης Βασιλάκης,κ.ά. Η "Μεγάλη Μαγεία" είναι ένα έργο συνάντησης της αυταπάτης με την ψευδαίσθηση. Είναι όμως και ένας ύμνος στην ψευδαίσθηση, και όπως λέει ο Εντουάρτο ντε Φίλιππο: "Με τη "Μεγάλη μαγεία" θέλησα να πω ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Κι αυτό το παιχνίδι στηρίζεται σε μια ψευδαίσθηση γεμάτη πίστη. Η μοίρα μας συνδεδεμένη με τη μοίρα των άλλων, μας παίζει ένα αιώνιο παιχνίδι. Ενα μεγάλο παιχνίδι που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε μικρές απόκυφες λεπτομέρειες". Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτώβρη.

  • Τρία έργα έχουν προγραμματιστεί για το "Θέατρο Κάτω από τη γέφυρα".Στην παιδική σκηνή ανεβαίνει, στις 25 Οκτώβρη το "Μαγικό φίλτρο" του Μάικλ Εντ,σε διακσευή Γ. Οικονομίδη,σκηνοθεσία Β. Καϊλα και χορογραφία Ε. Ζαμπέλη.Στην Κεντρική: "Ανθρωποι και ποντίκια" του Τζ. Στάιμπεκ,σε μετάφραση Αλίκης Αλεξανδράκη και σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή.Και στις δύο παραγωγές η μουσική είναι του Σ.Τσιλίκη και τα σκηνικά - κοστούμια του Γ.Γεωργίου.Στη Νεανική Σκηνή: "Πλούτος" του Αριστοφάνη σε διασκευή Μ. Χουρμούζη,σκηνοθεσία Ν. Δαφνή.
Ο "Κοινός λόγος" στη Γερμανία

Η "Νέα Σκηνή Τέχνης", μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε με τον "Κοινό λόγο" της Ελλης Παπαδημητρίου, θα παρουσιαστεί, τη Δευτέρα 12 και στις 14 Οκτώβρη, στο Μέγαρο Μουσικής Μονάχου, ενώ στις 13 του μήνα, θα δοθούν δύο παραστάσεις στη Νυρεμβέργη. Περιστατικά μεγάλα και μικρά με κοινό εφόδιο το λόγο των απλών ανθρώπων, όπως τα κατέγραψε, σε αυτούσιες διηγήσεις που τις έκαναν Μικρασιάτισσες, για τη βασανισμένη ζωή τους από την προσφυγιά, τον αγώνα για επιβίωση και τις διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες των αγωνιστών (συζύγων ή των παιδιών τους,) η αλησμόνητη κομμουνίστρια, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και εξαίρετη συγγραφέας Ελλη Παπαδημητρίου.

Χρονικά, οι διηγήσεις καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία, πριν από την Καταστροφή, ως τον Εμφύλιο και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια. Βάσανα, όνειρα, ελπίδες περιγράφονται με μοναδική οικονομία και αλήθεια. Το κάθε περιστατικό αφορά και πλήθος άλλων ανθρώπινων ζωών. Οι αφηγήσεις ακολουθούν χρονολογική σειρά και συνοδεύονται από μουσική (που εκτελείται ζωντανά από τις ηθοποιούς), τραγούδι και χορευτικά μέρη.

Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Αντώνη Δαγκλίδη,η επιλογή και η διδασκαλία τραγουδιώντουΚώστα Βόμβολου και η επιμέλεια της κίνησης της Ντόρας Τσάτσου - Συμεωνίδη.Παίζουν: Σούλα Αθανασιάδου, Ανθή Ανδρεοπούλου, Ολγα Δαμάνη, Μαρία Κατσανδρή, Τζίνη Παπαδοπούλου.

Η δολοφονία του Αρχιμήδη από Ρωμαίο στρατιώτη το 212 π.Χ. στις

Η δολοφονία του Αρχιμήδη από Ρωμαίο στρατιώτη το 212 π.Χ. στις Συρακούσες. Ρωμαϊκό ψηφιδωτό

Ο "Κοινός λόγος" στη Γερμανία
Επέτειος απελευθέρωσης

Εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς πραγματοποιεί την Τετάρτη 14/10 (7μ.μ. ) ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο ποιητής και κριτικός Τάσος Αναγνώστου θα μιλήσει με θέμα: "Ο ποιητικός λόγος στην περίοδο του πολέμου και της Κατοχής: 1940 - 1944". Στη συνέχεια η Χορωδία και η Ορχήστρα Νέων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ηλιούπολης θα παρουσιάσει τα έργου του Μίκη Θεοδωράκη"Μαουτχάουζεν" και "Ρωμιοσύνη", υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πολυχρονόπουλου.

Ιστορίες με ζώα

Πρώτα ήρθαν οι "Ασεμνες Ιστορίες" μετά το "Κύμινο και Κανέλλα". Ηταν τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς "Κείμενα και Εικόνες" των εκδόσεων "Πατάκη". Το τρίτο βιβλίο - λεύκωμα κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες με την επιμέλεια του Μισέλ Φάις υπό τον τίτλο "Μικρή Ζωολογία".

Δώδεκα ποιητές γράφουν από μία πρωτότυπη αφηγηματική ιστορία με θέμα τα ζώα. Ζώα φανταστικά, ζώα πραγματικά, ζώα άγρια ή κατοικίδια είναι οι πρωταγωνιστές των ιστοριών. Και οι "μυθοπλάστες": Γιάννης Βαρβέρης, Μιχάλης Γκανάς, Βερονίκη Δαλακούρα, Τάσος Δενέγρης, Δημήτρης Καλοκύρης, Διονύσης Καψάλης, Μαρία Λαϊνά, Μάρκος Μέσκος, Στρατής Πασχάλης, Θανάσης Τζούλης, Αργύρης Χιόνης και Γιώργος Χρονάς.

Τις ίδιες ιστορίες αποδίδουν εικαστικά οι ζωγράφοι Τάσος Μαντζαβίνος και Τάσος Παυλόπουλος και για να παρουσιάσουν τη δουλιά τους διάλεξαν το Χώρο Τέχνης "24", όπου φιλοξενεί εκθέσεις που σκοπό έχουν να συνδυάσουν τη ζωγραφική με τη λογοτεχνία.

Το βιβλίο "Μικρή Ζωολογία" θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη στην γκαλερί "24" (Κλεομένους 24, Κολωνάκι). Θα προλογίσουν ο πανεπιστημιακός Ευριπίδης Γαραντούδης και η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά.

Κύπρος του κάλλους και του άλγους

"Ιστορία της Κύπρου. Το νησί του κάλλους και του άλγους" είναι ο τίτλος του βιβλίου του Αχμέντ Ετμαν,που θα παρουσιαστεί την Τρίτη, στις 8.30μμ, στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι). Ο συγγραφέας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καϊρου και πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών και της Αιγυπτιακής Εταιρείας Ελληνορωμαϊκών Σπουδών. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών, διευθυντής του Κέντρου Συγκριτικής Γλωσσολογίας και Φιλολογικών Σπουδών, του Τμήματος Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καϊρου. Υπήρξε, επίσης, πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εταιρείας Συγκριτικής Λογοτεχνίας και σύμβουλος του υπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Για το βιβλίο του "Ιστορία της Κύπρου", εκτός από τον ίδιο τον συγγραφέα, θα μιλήσουν ο μορφωτικός ακόλουθος της κυπριακής πρεσβείας, Γιώργος Γεωργής και η συγγραφέας Ελένη Λαδιά.

H "Mεγάλη Μαγεία" στο θέατρο "Αλίκη"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ