Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ
Συμβολική η απόκτησή του

Την απόκτηση του παλίμψηστου χειρόγραφου Κώδικα του 12ου μ. Χ. που περιέχει το αντίγραφο της Επιστολής που έστειλε ο Αρχιμήδης στον Ερατοσθένη, θα επιχειρήσει το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμα ο τρόπος, δεδομένου ότι το χειρόγραφο θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Κρίστις με την ιδιαίτερα υψηλή τιμή εκκίνησης 300 εκατ.

Οπως δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, "η Πολιτεία στο επίπεδο του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το ποσό που θα απαιτηθεί, θα συμβάλει όμως σε ένα ποσοστό".Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε από τη μορφωτική ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Βάνα Σολωμονίδου, να προβεί στις απαραίτητες επαφές με τον οίκο Κρίστις. Την ίδια στιγμή ο Ευ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι "έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους ξένα ιδρύματα που έχουν πολιτική απόκτησης παρόμοιων κωδίκων, ενώ οποιαδήποτε ελληνική προσπάθεια πρέπει να ενταχθεί στο ίδιο πλαίσιο. Παρ' όλα αυτά η απόκτησή του από την Ελλάδα έχει συμβολική, πολιτική και επιστημολογική σημασία και πρέπει να την επιχειρήσουμε".

Εξάλλου, οι καθηγητές Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Γαβρόγλου, Κ. Κριμπάς, Β. Καρακώστας, Γ. Χριστιανίδης, Κ. Κιντής, Δ. Διαλέτης, Θ. Αραμπατζής και Δ. Αναπολιτάνος υπογράφουν κείμενο με το οποίο προτείνουν την αγορά του χειρογράφου, διότι "αποτελεί το μοναδικό τεκμήριο της ιστορίας της ελληνικής επιστήμης".

Την ύπαρξη του χειρογράφου στη Βιβλιοθήκη του Μετοχίου του Πανάγιου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη πρώτος αποκάλυψε το 1899 ο ιστοριοδίφης Παπαδόπουλος Κεραμεύς.Στο παλίμψηστο διαβαζόταν ένα Ευχολογίου, αλλά από κάτω διακρίνονταν τα ίχνη της επιστολής του Αρχιμήδη "Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένης Εφοδος",καθώς και άλλα αριθμημένα έργα του Αρχιμήδη, τα οποία αναγνώρισε το 1906 ο Δανός φιλόλογος Χάιμπεργκ. Αν και το περιεχόμενο του χειρογράφου έχει εκδοθεί και μελετηθεί, οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ