Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χωρίς τη νόμιμη διαδικασία

Παράνομη, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,την απόφαση του Δήμου Αθηναίων (επιτροπή Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης), να τοποθετήσει το άγαλμα του οπλίτου Μαραθωνοδρόμου, έργο του Κοσμά Τσολάκου,στο χώρο του πάρκου Ελλήνων Ολυμπιονικών, χωρίς πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Το ΕΕΤΕ πληροφορήθηκε την ενέργεια αυτή από δημοσίευμα σε εφημερίδα (23/7/98) και στις 20/8 έστειλε σχετικό με το θέμα έγγραφο, προς τον δήμαρχο Αθηναίων.

Στην επιστολή του το Επιμελητήριο σημειώνει ότι "σύμφωνα με την Υ. Α. αριθμ. 37456 των υπουργών Εσωτερικών και Πολιτισμού για την ανάθεση δημιουργίας και τοποθέτησης εικαστικών έργων σε δημόσιους χώρους, διενεργείται υποχρεωτικά πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός.Σύμφωνα με το Ν.1218/81 "Περί Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας", άρθρο 9, μόνο μέλη του ΕΕΤΕ μπορούν να αναλαμβάνουν και να εκτελούν γλυπτικά έργα για λογαριασμό δημοσίων υπηρεσιών ή κοινωφελών ιδρυμάτων. Για οποιοδήποτε εικαστικό έργο που στήνεται σε δημόσιο χώρο, απαιτείται η συγκρότηση επιτροπής, στην οποία μετέχουν υποχρεωτικά 2 μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, όπως ορίζει η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση.Σε περίπτωση απ' ευθείας ανάθεσης ή δωρεάς είναι απαραίτητο να ζητηθεί η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή για τη σκοπιμότητα του μνημείου, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ. 4 του νόμου 2218/94 περί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης".

Ενάμιση μήνα μετά, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, δεν έχει λάβει ουδεμία απάντηση εκ μέρους του δημάρχου και το άγαλμα στήνεται.

"Καταγγέλλουμε το γεγονός ως παράνομο", καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ "και ενημερώνουμε ότι θα κινήσουμε τα δέοντα, προκειμένου να προστατευτούν η δημόσια αισθητική και ο θεσμός των καλλιτεχνικών διαγωνισμών που αποβλέπει στη σωστή αισθητική καλλιέργεια του κοινού ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ