Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεσιακή αυλαία

Το Μορφωτικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας διοργανώνει, στο Γαλλικό Ινστιτούτο στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36), έκθεση με τίτλο "Το Ζωγραφείο του Φασιανού".Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 16 του Οκτώβρη, θα παρουσιαστούν έργα του Αλέκου Φασιανού, που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Με την ευκαιρία της ενδιαφέρουσας αυτής εικαστικής παρουσίασης θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο - λεύκωμα, στο οποίο θα περιέχονται τα έργα της έκθεσης, αλλά και κείμενα του ίδιου του καλλιτέχνη, που αφορούν στην τέχνη του και τις σχέσεις του με τη Γαλλία. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του Νοέμβρη.

  • Εγκαινιάζεται την Τρίτη στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7), έκθεση έργων ζωγραφικής της Κατερίνας Μαρούδα.Πρόκειται για την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία, τελάρα (λάδια) μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Η δουλιά της αναφέρεται στο ρόδι και τον ταύρο, που έχουν κοινό σημείο αναφοράς το κόκκινο χρώμα, τη γονιμότητα και τη δύναμη για ζωή. Από την αρχαιότητα, τόσο το ρόδι, όσο και ο ταύρος αποτελούν σύμβολα τα οποία έχουν μείνει στη συνείδησή μας. Το ρόδι αντιπροσωπεύει την αφθονία των αγαθών και το κόκκινο χρώμα συντέλεσε στην καθιέρωσή του. Ο ταύρος λατρεύεται, θυσιάζεται, θεοποιείται σαν σύμβολο γονιμότητας και μας κάνει να επικοινωνούμε με τους προγόνους μας. Η έκθεση έργων της Κατερίνας Μαρούδα θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτώβρη.
  • Η Δήμητρα Σιατερλή,που ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ο Στάθης Λαγουδάκης,που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, θα συναντηθούν στην αίθουσα τέχνης "Diana Yiulia" (Αθηνάς και Αρμοδίου 10), παρουσιάζοντας εγκαταστάσεις στο χώρο κι έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας. Οι δύο καλλιτέχνες, σ' αυτήν τους την έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 21 του Οκτώβρη, απαντούν ο καθένας με το δικό του τρόπο στις προκλήσεις της δυναμικής τού χώρου. Η Δ. Σιατερλή με κριτικό και σκωπτικό βλέμμα αναδομεί εικαστικά τη σύγχρονη Αθήνα, με στοιχεία που παραπέμπουν στον αρχαίο μύθο της Θνητής Αράχνης - Θεάς Αθηνάς και στην Πομπή των Παναθηναίων.Ο Στ. Λαγουδάκης, με κατασκευές πάνω στις τζαμένιες επιφάνειες της γκαλερί, με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες αναδεικνύει τα ετερόκλητα στοιχεία που αποτελούν το οπτικό χάος της Αθήνας, εστιάζοντας την προσοχή του θεατή σε επιμέρους απόψεις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 του Νοέμβρη.
  • "Ανιχνεύοντας τον Ελλαδικό χώρο" είναι ο τίτλος της έκθεσης του Χρήστου Τράκα,που εγκαινιάζεται στις 15 του Οκτώβρη στην Πολιτιστική Εταιρεία "Πανόραμα" (Α. Σούτσου 4). Οπως σημειώνει ο ίδιος, "ξύλινα βαρέλια με χρώματα σε σκόνη, στοιβαγμένα σ' ένα παλιό χρωματοπωλείο, φανταχτερά, δεμένα σε μια παράξενη αρμονία. Αυτά ήταν τα πρώτα παιδικά μου ερεθίσματα για τη ζωγραφική. Κι έπειτα η γνωριμία με τη φύση, με εκείνα τα ηλιοβασιλέματα που συγκλονίζουν, τα μύρια μπλε της θάλασσας, τα άπειρα καθρεφτίσματα των βράχων, τα παιχνίδια του ήλιου μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων, τα ατελείωτα χρώματα της γης, η αστείρευτη ποικιλία των λουλουδιών. Αργότερα ανιχνεύοντας τον Ελλαδικό χώρο, αγάπησα τα δημιουργήματα των απλών ανθρώπων και τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τόσο αρμονικά δεμένη με το ελληνικό τοπίο. Και είναι αυτές οι συνθέσεις που με γοητεύουν και με παροτρύνουν να τις αποτυπώσω για να φυλακίσω αιώνιες ομορφιές και ομορφιές που χάνονται". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του Οκτώβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ