ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Πολύμορφες κινητοποιήσεις χτες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας
«Η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα»! Αυτό φώναζαν χτες ολημερίς οι ντουντούκες μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, όπου με πρωτοβουλία των Πανελλαδικών Συντονιστικών ΑΕΙ - ΤΕΙ έγιναν εξορμήσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών ενάντια στα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ), την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νέο νόμο - πλαίσιο. Φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν μια πρώτη γεύση της απάντησής τους στην κυβερνητική πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης, ώστε μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου να προχωρήσουν οι σύλλογοι σε μαζικές γενικές συνελεύσεις, σε αγωνιστικές διεργασίες.

Στην Αθήνα, οι φοιτητές σε όλες τις σχολές ενημερώνονταν με ντουντούκες και εξορμήσεις για τις επιπτώσεις της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των σχολών. Στα ΤΕΙ Αθήνας οι σπουδαστές έκαναν πορεία μέσα στο κτίριο και παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ.

Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων των σχολών της Αθήνας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και στο υπουργείο Παιδείας. Συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Σπ. Ταλιαδούρο, ο οποίος ακολούθησε την πεπατημένη, μιλώντας για «μη κρατικά ΑΕΙ» και αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας. Ξεκαθάρισε ότι τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων είναι ισότιμα με τα bachelor (μπάτσελορ), ενώ απέδωσε την ίδρυση των ΙΔΒΕ στη... διευκόλυνση των φοιτητών, που έτσι δε θα χρειάζεται να κάνουν μάστερ! Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, πλάσαρε την κατάρτιση που παρέχουν τα ΙΔΒΕ ως αντιστάθμισμα στα μεταπτυχιακά, εννοώντας προφανώς ότι τα ΙΔΒΕ έχουν ρόλο να δώσουν σκόρπια κατάρτιση σε εκείνους που δεν έχουν την οικονομική άνεση να κάνουν μεταπτυχιακό!

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) οι φοιτητές πραγματοποίησαν μαχητική πορεία μέσα στην Πανεπιστημιούπολη. Η πορεία κατέληξε στις Φοιτητικές Εστίες, με αίτημα αιχμής τη δημόσια και δωρεάν σίτιση - στέγαση μετά και από την πρόσφατη πυρκαγιά εξαιτίας των οξύτατων προβλημάτων υποδομής. Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη με προπαγανδιστικές μαζικές εξορμήσεις στις φοιτητικές λέσχες. Στην Πάτρα οι φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιτροπή Ερευνών, ενώ στα Γιάννενα οι φοιτητές έκαναν εξόρμηση στη φοιτητική λέσχη.

«Μπούσουλας» ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων

Από την Μ. Δαμανάκη του ΠΑΣΟΚ

Στο χορό των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση χορεύει και το ΠΑΣΟΚ, που δε χάνει ευκαιρία να κομπάζει ότι έχει ολοκληρωμένο «όραμα» πλήρους ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της ανώτατης Παιδείας. Σε αυτό το κλίμα, επανέρχεται με άρθρο της στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» η Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, που ανταγωνίζεται την κυβέρνηση της ΝΔ στην αντιδραστικότητα των μέτρων που προτείνει για τα πανεπιστήμια.

Λέει χαρακτηριστικά: «Η μεταρρύθμιση που προτείνουμε δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως υποστηρίζει η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν αντιτίθεται, αλλά δεν εναποθέτει τις ελπίδες του στη λειτουργία τους, που μένει να δοκιμαστεί στην πράξη». Με απόλυτη σαφήνεια, δηλαδή, ξεκαθαρίζει ότι όπως και η ΝΔ, συμφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά έχει στραμμένο το βλέμμα στην «ανασυγκρότηση» (δηλαδή ιδιωτικοποίηση) των δημόσιων.

Η «ανασυγκρότηση» έχει αφετηρία την «κατοχύρωση της οικονομικής, διοικητικής και εν τέλει ακαδημαϊκής αυτοτέλειάς του και την εισαγωγή του ποιοτικού ανταγωνισμού μέσα στους κόλπους του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος». Και βέβαια στο ανταγωνιστικό περιβάλλον το (δημόσιο) πανεπιστήμιο θα πρέπει να κυνηγήσει τη βιωσιμότητά του, με όρους επιχείρησης, μετρώντας το κόστος, το κέρδος και το ποσοστό της «αγοράς» που καλύπτει...

Για να «πιάσει τόπο» όμως η τόση αυτοτέλεια, χρειάζονται και θεσμικές αλλαγές. Ετσι, η Μ. Δαμανάκη προτείνει τη «θεσμική προώθηση της ευελιξίας στη διαχείριση των κονδυλίων από τα ΑΕΙ», ώστε να είναι απλή η διαδικασία κόψε από εδώ και πλήρωσε εκεί, ανάλογα με τον ανταγωνισμό. Ούτε λόγος, βέβαια, να υπάγεται στον δημόσιο τομέα το διοικητικό προσωπικό (άλλωστε, ούτε το «ανασυγκροτημένο» πανεπιστήμιο φαίνεται να έχει καμία σχέση με δημόσιο), οπότε προτείνει να υπάγεται «στην πραγματική δικαιοδοσία των πρυτανικών αρχών» και «μάνατζερς στις κρίσιμες διοικητικές υπηρεσίες». Η πρόταση, βέβαια, για «αλλαγή του υπάρχοντος μοντέλου εκπροσώπησης των φοιτητών» έρχεται ως φυσική εξέλιξη στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που δε χωράει δημοκρατικές διαδικασίες.

Η ξεκάθαρη επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ για θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης από ιδιώτες και τους ίδιους τους φοιτητές βρίσκει την έκφρασή της στην πρόταση για «άρση των εμποδίων για αναζήτηση από τα ΑΕΙ πρόσθετων πόρων από άλλες πηγές» (πέραν του κράτους). Δεν ξεχνάει να κάνει αναφορά στην περιβόητη «αξιολόγηση», ζητώντας παράλληλα «παρακολούθηση της εξέλιξης των δαπανών σε συνδυασμό με στόχους και αποτελέσματα». Σε απλά ελληνικά, όπως λέει και η υπουργός Παιδείας της ΝΔ, όποιο ίδρυμα προσαρμόζεται στις αναδιαρθρώσεις θα επιβραβεύεται με χρηματοδότηση!

Και επειδή η κατά ΠΑΣΟΚ «ανασυγκρότηση» του πανεπιστημίου δεν αφήνει στο απυρόβλητο την ίδια την ανάπτυξη της επιστήμης και τη διδασκαλία, προτείνει «εκσυγχρονισμό των παιδαγωγικών πρακτικών, με στόχο την ευελιξία στην ανάπτυξη καινοτομικών προγραμμάτων σπουδών». Και φωτογραφίζει την «ευελιξία» αυτή στη «δυνατότητα να αναπτύσσονται πολλαπλά προγράμματα σπουδών που οδηγούν ενδεχομένως και σε διαφορετικά πτυχία». Δηλαδή, πτυχία και πτυχιούχους πολλών ταχυτήτων, πολλαπλών καταρτίσεων, που σαν να βρίσκονται μπροστά σε ένα... ράφι σούπερ μάρκετ, θα επιλέγουν ποια μαθήματα, από ποιους κλάδους και επιστημονικά αντικείμενα θα πάρουν για να συμπληρώσουν το άθροισμα των απαραίτητων, για τη λήψη του πτυχίου, πιστωτικών μονάδων.


Ε.Χ.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Σύσκεψη της ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Ενημερωτική συνάντηση για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση πραγματοποιεί την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. η ΕΣΑΚ ΔΕΕ Περιστερίου στα γραφεία του Συλλόγου «Ελλη Αλεξίου» (1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου). Στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων, ο διάλογος και ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (αναδιαρθρώσεις, ευέλικτη ζώνη κλπ.) και η πορεία των συνδικαλιστικών πραγμάτων στη ΔΟΕ και στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Ν. Ιωνία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν προχτές το μεσημέρι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, στο 3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας στη Ν. Ιωνία, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη στάση του διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης, Τρύφωνα Καλμπούρο.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες μέρες ο Τρ. Καλμπούρος, ειδοποίησε την αστυνομία και επιτέθηκε φραστικά εναντίον της Νινέτας Αλτάνη, αντιπροέδρου του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου και Λυκόβρυσης και συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, όταν εκείνη επισκέφθηκε το σχολείο για κάποιο θέμα του Συλλόγου.

Παρά τις αντιρρήσεις της Κας Χονδρέα, προϊσταμένης του Γραφείου, να συζητήσει με το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ - επικαλούμενη ότι ο Αντώνης Καλόβουλος, καθηγητής και επικεφαλής του κλιμακίου, «δεν είναι στο επίπεδο της δικής μου αρμοδιότητας» - οι συνδικαλιστές εξέθεσαν το ζήτημα και υπέβαλλαν γραπτή καταγγελία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, όπου μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «η απρόσκοπτη επαφή των ενεργών συνδικαλιστών (εκλεγμένων ή μη) με τους συναδέλφους μας στα σχολεία και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι αυτονόητο και κατακτημένο δικαίωμα και των συνδικαλιστών και των συναδέλφων».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Πανελλαδική συνάντηση της ΔΗΠΑΚ

Πανελλαδική συνάντηση του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων διοργανώνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) και καλεί το ΔΕΠ σε ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, με θέμα: «Για ένα Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο της σύγχρονης εποχής, δημόσιο και δωρεάν. Της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της έρευνας. Στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας και της εξέλιξης των επιστημών. Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και το Πανεπιστημιακό Κίνημα».

Η συνάντηση πραγματοποιείται αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ