ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αστεγα 1 στα 50 παιδιά

Αστεγος στην Ουάσιγκτον στο μετρό. Στην έξοδο με κατεύθυνση...«Λευκό Οίκο»
Αστεγος στην Ουάσιγκτον στο μετρό. Στην έξοδο με κατεύθυνση...«Λευκό Οίκο»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το «αμερικανικό όνειρο» έχει μετατραπεί σε εφιάλτη που στοιχειώνει εκατομμύρια εργαζόμενους που τρομοκρατούνται στην ιδέα της επόμενης μέρας, οικογένειες ολόκληρες που έχουν χάσει τα σπίτια τους και είναι αναγκασμένοι να διαβιούν είτε σε καταφύγια, είτε σε σκηνές είτε στο δρόμο.

Οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης είναι συντριπτικές και επηρεάζουν κάθε απομακρυσμένη γωνιά. Τα παιδιά δε, είναι τα πραγματικά θύματα... Εμφανίζονται σποραδικά στο σχολείο, κοιμούνται σε καταφύγια αστέγων εάν όχι στο δρόμο ή σε πρόχειρα καταλύματα όπως σκηνές, μοιράζονται οικίες με άλλα παιδιά και οικογένειες εξαιτίας της κρίσης, διαμένουν σε ξενοδοχεία, αυτοκίνητα, εγκαταλελειμμένα κτίρια ή αναμένουν να τοποθετηθούν σε ανάδοχες οικογένειες... Εκατομμύρια παιδιά πραγματικά «αόρατα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ακρίβεια 1 στα 50 παιδιά, είναι άστεγα σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης «America's Youngest Outcasts».

Μόνο στην Καλιφόρνια 292.624 παιδιά ήταν άστεγα κατά το σχολικό έτος 2005-2006, σε σύνολο - κατά προσέγγιση - 1,5 εκατομμυρίων παιδιών που ήταν άστεγα στις ΗΠΑ, αριθμός που σύμφωνα με την έκθεση είναι κατά 200.000 παιδιά αυξημένος σε σχέση με μία δεκαετία πριν ενώ οι ερευνητές τονίζουν καθώς η κρίση έχει ξεσπάσει, οι αριθμοί αυτοί θεωρείται ότι θα αυξηθούν ιλιγγιωδώς.

Πάντως, το αμερικανικό όνειρο παραμένει κραταιό για τους πλούσιους. Η κρίση «χτύπησε και τους πλούσιους» μας πληροφορεί το περιοδικό Forbes, καθώς συντάσσοντας τον κατάλογό του μας πληροφορεί ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο... αλλά παραταύτα, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι ανέκτησαν και πάλι τα σκήπτρα στη λίστα (οι δέκα στους πρώτους 20) ενώ στην κορυφή του καταλόγου «επέστρεψε» ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση του και πάλι τον Αμερικανό επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Επίσης η πόλη της Νέας Υόρκης πήρε εκ νέου τα σκήπτρα από τη Μόσχα και την πρώτη θέση του καταλόγου, με τις πόλεις που φιλοξενούν τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

ΙΡΑΚ
Τρία χρόνια για... το παπούτσι κατά του Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο Ιρακινός δημοσιογράφος Μουνταζέρ αλ Ζάιντι έγινε τον Δεκέμβρη διάσημος μέσα σε ένα μεσημέρι όταν σε μία συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη πέταξε το παπούτσι του εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους. Είχε προσπαθήσει έτσι να καταγγείλει συμβολικά, μ' αυτόν τον ατιμωτικό για τους Αραβες τρόπο, τον εισβολέα και κατακτητή της πατρίδας του. Χτες, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε τριετή κάθειρξη ενώ σχεδόν όλοι οι συμπατριώτες του ανέμεναν την πανηγυρική αθώωσή του. Ο ίδιος, ο Ιρακινός δημοσιογράφος δεν το έβαλε κάτω...

«Αυτό που έκανα ήταν η φυσική πράξη οιουδήποτε Ιρακινού εναντίον του ηγέτη μίας χώρας που οι δυνάμεις του κατέλαβαν την πατρίδα μας» είπε στο δικαστή ο Μουνταζέρ αλ Ζάιντι δηλώνοντας την αθωότητά του.

Αργότερα, οι δικηγόροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν την ποινή «βαριά» και «αδικαιολόγητη» τονίζοντας ότι θα ασκήσουν έφεση αφού πρόθεση του Ζάιντι δεν ήταν να τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα του Τζ. Ου. Μπους αλλά η αξιοπρέπειά του...

Η γνωστοποίηση της καταδίκης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο πλήθος που ανέμενε έξω απ' το δικαστήριο την αθώωσή του. «Αυτό το δικαστήριο είναι αμερικάνικο», «Κάτω ο Μπους» ήταν μερικά απ' τα συνθήματα που φώναξε το πλήθος.

Οσο για τον Μπους; Οταν κλήθηκε εκπρόσωπός του να σχολιάσει την καταδίκη του Ζάιντι, είπε πως πρόκειται...«για μια υπόθεση που αφορά το ιρακινό δικαστικό σύστημα». Παράλληλα, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζήτησε τη μείωση της ποινής, που τη χαρακτήρισε «θλιβερή, αξιοθρήνητη και δυσανάλογη».

ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ρωσικό ενδιαφέρον για το ραντάρ της Γκαμπάλα

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ και του Αζέρου ομολόγου του, Ε. Μαμεντιάροφ. Οπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συζητήθηκε όλο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών και μεταξύ άλλων ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, η διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τα ζητήματα της Κασπίας.

Η Ρωσία για πρώτη φορά έθεσε επίσημα το ζήτημα της διατήρησής του ραντάρ που διαθέτει στην περιοχή Γκαμπάλα, του Αζερμπαϊτζάν και μετά το 2012, οπότε λήγει η συμφωνία ενοικίασης. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ραντάρ είχε κατασκευαστεί επί ΕΣΣΔ, το 1984, ενώ το 2007 η Ρωσία, που το χρησιμοποιεί (με ενοίκιο 7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως) είχε προτείνει την από κοινού χρήση του ραντάρ με τις ΗΠΑ, ζητώντας ως αντάλλαγμα να σταματήσουν όλες οι αμερικανικές προσπάθειες εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Πρόταση που είχαν τότε απορρίψει οι ΗΠΑ. Πάντως, όπως δήλωσε ο Αζέρος ΥΠΕΞ, Ε. Μαμεντιάροφ, το Αζερμπαϊτζάν προς το παρόν δε σκέφτεται ούτε την παράταση της ενοικίασης στη Ρωσία, ούτε την παραχώρηση σε κάποια «τρίτη χώρα» του ραντάρ, που μπορεί με την εμβέλεια που έχει να παρακολουθήσει τον εναέριο χώρο του Ιράν, της Τουρκίας, της Ινδίας, του Ιράκ, του Πακιστάν και μερικώς της Κίνας, καθώς κι ορισμένων ακόμη ασιατικών κι αφρικανικών χωρών.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, στις συνομιλίες τέθηκαν και οι πληροφορίες που αναφέρουν πως πρόσφατα η Ρωσία παρέδωσε στην Αρμενία όπλα και οπλικά συστήματα συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας πως η Ρωσία δεν προχώρησε σε παραδόσεις όπλων, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.


Ι.Π.

ΣΥΡΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ανοιχτός για συνομιλίες με το Ισραήλ δηλώνει ο Ασαντ

ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Δαμασκός προτίθεται να ξεκινήσει άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ εάν οι ΗΠΑ ενεργήσουν σαν μεσολαβητής, φέρεται να δήλωσε ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ στην ιαπωνική εφημερίδα «Ασάχι Σιμπούν».

«Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ σαν ενδιάμεσο όταν κινηθούμε απ' τη σημερινή φάση των έμμεσων διαπραγματεύσεων στη φάση των άμεσων συνομιλιών» φέρεται να δήλωσε ο Σύρος ηγέτης, προειδοποιώντας εντούτοις πως η εξέλιξη των όποιων συρο-ισραηλινών διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί απ' τη στάση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης. Παράλληλα, ξεσπάθωσε κατά της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ και των επεμβάσεων που εξαπέλυσε σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Ακολούθως, καλωσόρισε την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να στείλει απεσταλμένους στη Δαμασκό λέγοντας ότι «δεν είμαστε εμείς που αλλάξαμε αλλά οι Αμερικανοί». Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί για να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Μέση Ανατολή τη «Χαμάς» και τη «Χεζμπολάχ».

Το περασμένο 48ωρο, ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ συναντήθηκαν στην αεροπορική βάση της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του σαουδαραβικού πρακτορείου ειδήσεων, στην τριμερή συνάντηση παρευρέθηκε αργότερα και ο εμίρης του Κουβέιτ, Σαμπάχ αλ Αχμάντ αλ Ζάμπερ αλ Σάμπαχ συζητώντας «διάφορα ζητήματα αραβικού ενδιαφέροντος ενώ διερεύνησαν τρόπους επίτευξης συμφιλίωσης και ένωση των δυνάμεων αραβικών χωρών».

Παράλληλα, ισραηλινός κρατικός ραδιοσταθμός επικαλούμενος δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ μετέδωσε ότι η Ουάσιγκτον δε θα σταματήσει λόγω τρέχουσας οικονομικής κρίσης τη χορήγηση δεκαετούς στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ ύψους 30 δισ. δολαρίων.

ΓΑΛΛΙΑ
Προς επιστροφή στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την συμμετοχή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε προχτές ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μιλώντας σε συνέδριο για αμυντικά θέματα και υποστηρίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης. Για τα προσχήματα έσπευσε μάλιστα να ισχυριστεί ότι η «ανεξαρτησία δεν τίθεται σαν ζήτημα», και πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει τον έλεγχο του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 1966, ο τότε Πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ αποφάσισε την αποχώρηση της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας αλλά και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των βάσεων από το έδαφος της χώρας, ακόμα και η διοίκηση του ΝΑΤΟ που βρισκόταν μέχρι τότε στο Παρίσι, μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες.

Πάντως, στις 17 Μαρτίου, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση για αυτό το ζήτημα, ενώ η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί με επιστολή προς την ηγεσία του ΝΑΤΟ πριν από την ετήσια σύνοδο που θα γίνει στις 3-4 Απρίλη στο Στρασβούργο όπου μάλιστα θα «γιορταστούν» τα 60 χρόνια από την ίδρυση της λυκο -Συμμαχίας που έχει ματοκυλίσει τον κόσμο. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοουπ Σέφερ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «θετική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ