ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στο Κάιρο ο Ερντογάν με το θερμόμετρο στο «κόκκινο»

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου Τούρκος πρωθυπουργός είχε να μεταβεί τα τελευταία 15 χρόνια, άρχισε την περιοδεία του σε Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες, σε μια προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναδειχθεί σε δήθεν προστάτη των μουσουλμάνων και να πάρει καλύτερη θέση στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Η Τουρκία έχει ανεβάσει σημαντικά τους τόνους, ιδιαίτερα απέναντι στο Ισραήλ, με αφορμή την έκθεση για την επίθεση στο «Μάβι Μαρμαρά» το Μάη του 2010 αλλά και την επικείμενη έναρξη γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θερμόμετρο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο να είναι στο «κόκκινο».

«Κάναμε πολλή υπομονή με το Ισραήλ», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα», και συμπλήρωσε πως «ό,τι συνέβη με το "Μάβι Μαρμαρά" ήταν αιτία πολέμου, αλλά δεν αντιδράσαμε». Επιμένοντας στους υψηλούς τόνους, ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Σουρούκ», κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ασκεί κρατική τρομοκρατία κατά των Παλαιστινίων και δεν αναλαμβάνει και τις ευθύνες του, όπως φάνηκε στην περίπτωση του "Μάβι Μαρμαρά"».

Το Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, προειδοποίησε ότι «καλό θα ήταν να μη δοκιμάσει κανείς την ισχύ της Τουρκίας». Ο Νταβούτογλου έκανε ευθεία αναφορά στα δημοσιεύματα που φέρουν το Ισραήλ έτοιμο να υποστηρίξει το ΡΚΚ, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο «εντελώς ανεύθυνο».

Ο Ερντογάν αναμενόταν να συναντηθεί, στο Κάιρο, τόσο με τον στρατάρχη Ταμτάουι, καθώς ο στρατός διατηρεί τα ηνία της Αιγύπτου μετά την ανατροπή Μουμπάρακ, όσο και με τη μεταβατική κυβέρνηση του Ισάμ Σάραφ και με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ανατροπής του Μουμπάρακ. Κατά την εφημερίδα «Αλ Αχραμ», Τουρκία και Αίγυπτος «θα υπογράψουν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας».

Χτες βράδυ, ο Ερντογάν συμμετείχε στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, όπου εκτός από το ζήτημα της Συρίας, επρόκειτο να συζητηθεί και η παλαιστινιακή πρωτοβουλία για αίτημα μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ, τις επόμενες μέρες, παρόντος του Παλαιστινίου Προέδρου. Η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει το αίτημα ενώ κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς τον Αμπάς να υπαναχωρήσει.

Συναγερμός στο Ισραήλ

Εκτακτη σύνοδο των υπηρεσιών ασφαλείας συγκάλεσε, από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δηλώνοντας πως «θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς ό,τι συμβαίνει σε Τουρκία, Αίγυπτο και Παλαιστίνη». Η σύνοδος ανακοινώθηκε μετά τα καταιγιστικά γεγονότα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο Κάιρο, όταν εκατοντάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με κάθε μέσο στην ισραηλινή πρεσβεία, και κατάφεραν να ρίξουν ένα μέρος του τείχους που την περιβάλλει και να εισέλθουν σε τμήμα του εσωτερικού της.

Το στρατιωτικό συμβούλιο κήρυξε το Κάιρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ο στρατός επανεμφανίστηκε στους δρόμους. Σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, όπου σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1.000, εκ των οποίων οι 300 είναι αστυνομικοί. Ο Ισραηλινός πρέσβης εγκατέλειψε το Κάιρο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ευχαρίστησε δημόσια τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, «για την άμεση παρέμβασή του που διασφάλισε την εκκένωση της ισραηλινής πρεσβείας από τους διαδηλωτές».

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Ούζι Λαντάου, επανήλθε στο ζήτημα της εξόρυξης φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί, καταρχήν, στην ισραηλινή ΑΟΖ. Τόνισε ότι το Ισραήλ «θα εγγυηθεί με κάθε τρόπο την ασφάλεια των εξεδρών των γεωτρήσεων», συμπληρώνοντας πως «κανείς δεν έχει επισήμως αμφισβητήσει ότι τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ είναι στην ισραηλινή επικράτεια». Δίπλα βεβαίως σε αυτά τα κοιτάσματα βρίσκεται και το κυπριακό οικόπεδο 12.

ΚΥΠΡΟΣ
Σενάρια για έναρξη γεωτρήσεων

Ανησυχία στην Αθήνα από την κλιμάκωση της έντασης Τουρκίας - Ισραήλ

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει με βάση τους σχεδιασμούς της στην εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αναβολής ή αναστολής τους, λόγω των τουρκικών απειλών», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, καθώς το ζήτημα των τουρκικών απειλών αναμένεται να θέσει και στις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την αμερικανική εταιρεία που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις, πραγματοποιώντας διπλωματικές ενέργειες προς την Τουρκία, τόσο για τις σχέσεις της με το Ισραήλ, όσο και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα οικονομικής στήριξης στην ΕΕ, για την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, ενώ όπως έγινε γνωστό βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με τη Ρωσία για την εξασφάλιση δανείου, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Το δάνειο αναμένεται να είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,5% για μία πενταετία. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν.

Στην Αθήνα, η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ προκαλεί ανησυχία στο ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ένταση δεν είναι συγκυριακή, έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα και είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Αμυνας ενημερώθηκε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει οδηγία στους πολίτες του Ισραήλ να πάψουν να ταξιδεύουν στην Τουρκία, να κινητοποιήσει το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και σε συνεργασία με το αρμενικό να πιέσουν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και να πυκνώσει τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με κουρδικές οργανώσεις.

ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές τριβές όσο περισσότερο πλησιάζει η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, η οποία, μέχρι στιγμής, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο. Χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στις πιέσεις προς τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» το ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να συμφωνήσει και απορρίπτοντας κάθε δέσμευση περί «μεταρρυθμίσεων» εκ μέρους του συριακού καθεστώτος, αφού «είναι πλέον πολύ αργά και η ηγεσία Ασαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή της».

Στην άποψή του, όμως, επέμεινε και ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν «υπάρχει ανάγκη για πίεση και νέες κυρώσεις, αλλά για πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τον πολιτικό διάλογο, την εξεύρεση λύσης και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Δεν θέλουμε επανάληψη του λιβυκού σεναρίου στη Συρία». Ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας στον αραβικό κόσμο, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, προανήγγειλε ταξίδι Ρώσων βουλευτών στη Δαμασκό για ν' ακούσουν «όλες τις πλευρές και να προτείνουν λύση».

Η ανακοίνωση Μαργκέλοφ έγινε μετά από συνάντηση με την σύμβουλο επικοινωνίας του Προέδρου Ασαντ, Μπουτάινα Σάαμπαν, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας έναρξης πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό της Συρίας που ανέλαβε η Μόσχα, δεχόμενη, ήδη, την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης. Ο Σάαμπαν κάλεσε τη «Δύση να μιμηθεί τη στάση της Μόσχας και να βοηθά με διάλογο και όχι επιβάλλοντας κυρώσεις».

Ολων αυτών προηγήθηκε, το Σάββατο, η ολιγόωρη επίσκεψη του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου στη Δαμασκό. Ο Ναμπίλ αλ Αράμπι, αφού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ασαντ, τόνισε ότι «συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα μεταρρυθμίσεων και τερματισμού της βίας», που επρόκειτο να παρουσιάσει και αργά χτες στη σχετική έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, και απέρριψε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στη Συρία.

Εγκαίνια της πρεσβείας του Βιετνάμ

Τα εγκαίνια της πρεσβείας της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ» στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν χτες με την ευκαιρία της επετείου ανεξαρτησίας της χώρας από το γαλλικό ιμπεριαλισμό. Στην εκδήλωση ο πρέσβης της χώρας, Μπινχ Βου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και συνεργασίας με την Ελλάδα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τα μέλη του ΠΓ, Γιώργο Μαρίνο και Θεωδόση Κωνσταντινίδη και τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Διαρκείς μάχες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατούσε, χθες, στην περίμετρο του Μπάνι Ουαλίντ, με την ανταλλαγή πυρών να γίνεται συχνότερη και τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις αλλεπάλληλες. Οπως όλα δείχνουν, οι θύλακες υπέρ του Καντάφι παραμένουν ενεργοί και αξιόμαχοι. Λιγότερο από δύο 24ωρα από την τελετή άφιξης των ηγετών του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου στην Τρίπολη, των Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ και Μαχμούντ Τζιμπρίλ (πρώην στελεχών του Καντάφι), αποθήκη οπλισμού εκρηγνυόταν χωρίς πληροφορίες για θύματα. Κατά τη διάρκεια, δε, της προηγούμενης νύχτας, άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν στο διυλιστήριο της Ρας Λανούφ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 από τους εργαζόμενους και τους φύλακες που βρίσκονται εκεί και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους. Το διυλιστήριο του Ρας Λανούφ δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, όπως και καμία άλλη πετρελαϊκή εγκατάσταση. Το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι εντός της βδομάδας θα αρχίσουν, σταδιακά, να επαναλειτουργούν, αλλά θα φτάσουν στο προπολεμικό επίπεδο παραγωγής (1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) μετά από ένα χρόνο.

Παράλληλα με όλα αυτά, συνεχίζεται και το ανθρωποκυνηγητό για τον Καντάφι, που, με νέο ηχητικό μήνυμα, μίλησε για «ώρα μηδέν» καλώντας το λιβυκό λαό να πολεμήσει. Ο γιος Καντάφι, αλ Σάαντι, με συνοδεία, επιβεβαιώθηκε, χθες, ότι έφτασε στο Νίγηρα, όπου έχουν, ήδη, βρει καταφύγιο άλλοι 32 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος, που δεν είναι στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

  • Η Κίνα είναι το τελευταίο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναγνώρισε το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο.
ΠΣΟ
Διεθνής Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική

Ξεκίνησε χτες στο Στρασβούργο η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος». Η συνδιάσκεψη γίνεται με τη στήριξη της Ευρωομάδας του ΚΚΕ.

Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν συνδικαλιστές από Αλγερία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Λίβανο, Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Περού, Κούβα, Ινδία, Κονγκό, Ν. Αφρική, Σουδάν και από αλλού. Η συμμετοχή 19 χωρών δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν συνδικάτα - μέλη και φίλοι της ΠΣΟ να αναλύσουν, να συζητήσουν και να δράσουν συντονισμένα για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Η συνάντηση αυτή αποχτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των σημαντικών και επικίνδυνων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ