Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές τριβές όσο περισσότερο πλησιάζει η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, η οποία, μέχρι στιγμής, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο. Χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στις πιέσεις προς τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» το ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να συμφωνήσει και απορρίπτοντας κάθε δέσμευση περί «μεταρρυθμίσεων» εκ μέρους του συριακού καθεστώτος, αφού «είναι πλέον πολύ αργά και η ηγεσία Ασαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή της».

Στην άποψή του, όμως, επέμεινε και ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν «υπάρχει ανάγκη για πίεση και νέες κυρώσεις, αλλά για πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τον πολιτικό διάλογο, την εξεύρεση λύσης και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Δεν θέλουμε επανάληψη του λιβυκού σεναρίου στη Συρία». Ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας στον αραβικό κόσμο, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, προανήγγειλε ταξίδι Ρώσων βουλευτών στη Δαμασκό για ν' ακούσουν «όλες τις πλευρές και να προτείνουν λύση».

Η ανακοίνωση Μαργκέλοφ έγινε μετά από συνάντηση με την σύμβουλο επικοινωνίας του Προέδρου Ασαντ, Μπουτάινα Σάαμπαν, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας έναρξης πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό της Συρίας που ανέλαβε η Μόσχα, δεχόμενη, ήδη, την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης. Ο Σάαμπαν κάλεσε τη «Δύση να μιμηθεί τη στάση της Μόσχας και να βοηθά με διάλογο και όχι επιβάλλοντας κυρώσεις».

Ολων αυτών προηγήθηκε, το Σάββατο, η ολιγόωρη επίσκεψη του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου στη Δαμασκό. Ο Ναμπίλ αλ Αράμπι, αφού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ασαντ, τόνισε ότι «συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα μεταρρυθμίσεων και τερματισμού της βίας», που επρόκειτο να παρουσιάσει και αργά χτες στη σχετική έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, και απέρριψε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ