Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ – ΙΡΑΝ
Στρατιωτική συνεργασία

Σε περίπτωση ανάγκης οι ιρανικές δυνάμεις μπορούν μέσα σε δύο ώρες να συνδράμουν τις Ενοπλες Δυνάμεις του Τατζικιστάν, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας αυτής της χώρας, Σεραλί Χαϊρουλόεφ, ευχαριστώντας την ηγεσία του Ιράν για τη συμμετοχή ιρανικού στρατιωτικού αγήματος στην παρέλαση για την 20ή επέτειο της «ανεξαρτησίας» της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτέμβρη. Στην παρέλαση πήραν ακόμη μέρος στρατιωτικά αγήματα από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ινδία και το Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί πως η παρουσία του ιρανικού αγήματος αποτέλεσε έκπληξη, ιδιαίτερα μετά τα εμπόδια που έθεσαν οι αρχές του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν να επιτρέψουν τη διέλευση του ιρανικού στρατιωτικού αεροπλάνου, που μετέφερε το άγημα, από τον εναέριο χώρο τους, επειδή οι ιρανικές αρχές δεν είχαν ενημέρωση 48 ώρες πριν για την πτήση. Τελικά το αεροπλάνο πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ιράν και Τατζικιστάν ανακοίνωσαν στρατιωτική συνεργασία, με τη διοργάνωση κοινών γυμνασίων, αλλά και τη συνδρομή αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας, σε περίπτωση που κάποια από τις δύο χώρες δεχτεί πολεμική επίθεση.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στο Τατζικιστάν, ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε πως «η ασφάλεια του Τατζικιστάν είναι ασφάλεια και για το Ιράν. Η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του Τατζικιστάν είναι υποχρέωση και του Ιράν».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο διάστημα μετά την επίσκεψη στο Τατζικιστάν του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ο οποίος δήλωσε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να έχει στρατιωτικές βάσεις στη χώρα αυτή για άλλα 49 χρόνια, διασφαλίζοντας την άμυνα του Τατζικιστάν. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την ανοιχτή επιστολή 50 Τατζίκων διανοουμένων, που τάχθηκαν ενάντια στην ύπαρξη ξένων (κι ειδικά ρωσικών) στρατευμάτων στη χώρα, θεωρώντας πως αυτές επηρεάζουν την πολιτική γραμμή της χώρας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ