Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Λαϊκή αγανάκτηση 6 μήνες μετά

ΤOKIO.--

Η μαύρη επέτειος των πρώτων έξι μηνών από το σεισμό, το τσουνάμι και το εφιαλτικό πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μάρτη στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας βρήκε την περασμένη Κυριακή μεγάλο μέρος του ιαπωνικού λαού αγανακτισμένο και απηυδισμένο από τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «αντιμετώπισης» της κρίσης, αλλά και από την κυβερνητική συγκάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας (ΤΕPCO).

Χιλιάδες Ιάπωνες βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την αποτυχία του συστήματος μιας από τις πλουσιότερες καπιταλιστικές χώρες να αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρηνική καταστροφή στο συγκρότημα της Φουκουσίμα που συνεχίζεται ακόμα.

Μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων για τους 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους, τους 100.000 έως 400.000 άστεγους, τους 160.000 που έμειναν άνεργοι από τον τριπλό εφιάλτη της 11ης Μάρτη, ο νέος πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αντέτεινε...«διαβεβαιώσεις» περί «αντιμετώπισης της κρίσης» και «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος». Νωρίτερα, είχε απολογηθεί και για τις ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιοσίο Χατσίρο που αναγκάστηκε το Σάββατο σε παραίτηση, επειδή χαρακτήρισε «νεκρή πόλη» περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας της Φουκουσίμα.

ΙΑΕΑ: «Νέο σχέδιο δράσης»

Το ίδιο 24ωρο, ο Γιουκίγια Αμάνο, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κάλεσε τις χώρες - μέλη του οργανισμού να μη χάσουν «την αίσθηση του κατεπείγοντος», όσον αφορά στην πυρηνική ασφάλεια έξι μήνες μετά τον πυρηνικό εφιάλτη στη Φουκουσίμα, καλώντας τες να στηρίξουν και να «εφαρμόσουν γρήγορα» ένα «νέο σχέδιο δράσης» για τη βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας.

Στο σχέδιο δράσης, φέρεται πως ενθαρρύνονται οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς να δέχονται σε «εθελοντική βάση» αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις από μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων δίχως χρονοδιάγραμμα. Οσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αμάνο εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για μια «πιθανή στρατιωτική πλευρά» του, καλώντας την Τεχεράνη να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές.

Σήμερα, λειτουργούν 432 αντιδραστήρες παγκοσμίως. Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 90 έως 350 μονάδες έως το 2030.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ