Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΥΛ
Καθησυχάζουν οι αρχές

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Βιομηχανικό και όχι πυρηνικό» χαρακτήρισε το δυστύχημα που συνέβη, χτες νωρίς το απόγευμα, σε πυρηνικό σταθμό επεξεργασίας αποβλήτων στο Μαρκούλ (Γκραντ) της Νότιας Γαλλίας η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της EDF (καθώς το σταθμό διαχειρίζεται η θυγατρική της «Socodel»), σημειώθηκε έκρηξη σε κλίβανο «που λιώνουν μέταλλα με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ραδιενέργειας και η φωτιά που ξέσπασε τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο και έσβησε». Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει ζήτημα διαρροής ραδιενέργειας έδωσε και η γαλλική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας, η οποία δεσμεύτηκε να απαντήσει το συντομότερο στην επείγουσα ενημέρωση που ζήτησε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Η χτεσινή έκρηξη στο Μαρκούλ έρχεται ενώ πληθαίνουν διαρκώς οι συζητήσεις περί της αναγκαιότητας «ενίσχυσης της πράσινης ενέργειας», αλλά και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε μεγάλες εταιρείες κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων, για το ποια διαθέτει τα καλύτερα μέτρα ασφαλείας, μια συζήτηση που κλιμακώθηκε μετά την τραγωδία στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ