Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στο Κάιρο ο Ερντογάν με το θερμόμετρο στο «κόκκινο»

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου Τούρκος πρωθυπουργός είχε να μεταβεί τα τελευταία 15 χρόνια, άρχισε την περιοδεία του σε Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες, σε μια προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναδειχθεί σε δήθεν προστάτη των μουσουλμάνων και να πάρει καλύτερη θέση στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Η Τουρκία έχει ανεβάσει σημαντικά τους τόνους, ιδιαίτερα απέναντι στο Ισραήλ, με αφορμή την έκθεση για την επίθεση στο «Μάβι Μαρμαρά» το Μάη του 2010 αλλά και την επικείμενη έναρξη γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θερμόμετρο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο να είναι στο «κόκκινο».

«Κάναμε πολλή υπομονή με το Ισραήλ», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα», και συμπλήρωσε πως «ό,τι συνέβη με το "Μάβι Μαρμαρά" ήταν αιτία πολέμου, αλλά δεν αντιδράσαμε». Επιμένοντας στους υψηλούς τόνους, ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Σουρούκ», κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ασκεί κρατική τρομοκρατία κατά των Παλαιστινίων και δεν αναλαμβάνει και τις ευθύνες του, όπως φάνηκε στην περίπτωση του "Μάβι Μαρμαρά"».

Το Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, προειδοποίησε ότι «καλό θα ήταν να μη δοκιμάσει κανείς την ισχύ της Τουρκίας». Ο Νταβούτογλου έκανε ευθεία αναφορά στα δημοσιεύματα που φέρουν το Ισραήλ έτοιμο να υποστηρίξει το ΡΚΚ, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο «εντελώς ανεύθυνο».

Ο Ερντογάν αναμενόταν να συναντηθεί, στο Κάιρο, τόσο με τον στρατάρχη Ταμτάουι, καθώς ο στρατός διατηρεί τα ηνία της Αιγύπτου μετά την ανατροπή Μουμπάρακ, όσο και με τη μεταβατική κυβέρνηση του Ισάμ Σάραφ και με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ανατροπής του Μουμπάρακ. Κατά την εφημερίδα «Αλ Αχραμ», Τουρκία και Αίγυπτος «θα υπογράψουν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας».

Χτες βράδυ, ο Ερντογάν συμμετείχε στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, όπου εκτός από το ζήτημα της Συρίας, επρόκειτο να συζητηθεί και η παλαιστινιακή πρωτοβουλία για αίτημα μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ, τις επόμενες μέρες, παρόντος του Παλαιστινίου Προέδρου. Η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει το αίτημα ενώ κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς τον Αμπάς να υπαναχωρήσει.

Συναγερμός στο Ισραήλ

Εκτακτη σύνοδο των υπηρεσιών ασφαλείας συγκάλεσε, από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δηλώνοντας πως «θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς ό,τι συμβαίνει σε Τουρκία, Αίγυπτο και Παλαιστίνη». Η σύνοδος ανακοινώθηκε μετά τα καταιγιστικά γεγονότα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο Κάιρο, όταν εκατοντάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με κάθε μέσο στην ισραηλινή πρεσβεία, και κατάφεραν να ρίξουν ένα μέρος του τείχους που την περιβάλλει και να εισέλθουν σε τμήμα του εσωτερικού της.

Το στρατιωτικό συμβούλιο κήρυξε το Κάιρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ο στρατός επανεμφανίστηκε στους δρόμους. Σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, όπου σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1.000, εκ των οποίων οι 300 είναι αστυνομικοί. Ο Ισραηλινός πρέσβης εγκατέλειψε το Κάιρο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ευχαρίστησε δημόσια τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, «για την άμεση παρέμβασή του που διασφάλισε την εκκένωση της ισραηλινής πρεσβείας από τους διαδηλωτές».

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Ούζι Λαντάου, επανήλθε στο ζήτημα της εξόρυξης φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί, καταρχήν, στην ισραηλινή ΑΟΖ. Τόνισε ότι το Ισραήλ «θα εγγυηθεί με κάθε τρόπο την ασφάλεια των εξεδρών των γεωτρήσεων», συμπληρώνοντας πως «κανείς δεν έχει επισήμως αμφισβητήσει ότι τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ είναι στην ισραηλινή επικράτεια». Δίπλα βεβαίως σε αυτά τα κοιτάσματα βρίσκεται και το κυπριακό οικόπεδο 12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ