ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύξηση 11,4% στους φόρους

Νέα φορολογική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα

Πρόσθετα φορολογικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων φορτώνει η κυβέρνηση αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό ακόμη και τις λογιστικές αλχημείες των γαλαζοπράσινων κρατικών προϋπολογισμών. Η υπερφορολόγηση για το 2005, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές, αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 11% σε σύγκριση με το 2004. Θα κινηθεί, δηλαδή, σε επίπεδα τρεις φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό και ακόμα υψηλότερα σε σχέση με τις «αυξήσεις» που δόθηκαν στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις. Σύμφωνα με τα ανασκευασμένα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δημοσιοποιήθηκαν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού), το σύνολο των φορολογικών εσόδων από την άμεση και έμμεση φορολογία καθώς και τους φόρους πάνω στην ακίνητη περιουσία θα φτάσει στα 43,74 δισ. ευρώ (από 39,24 δισ. το 2004) με ποσοστό αύξησης 11,4%. Ολο αυτό το βάρος μετακυλίεται στα λαϊκά εισοδήματα. Στον αντίποδα βρίσκεται το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο ενισχύεται με πρόσθετα συνοδευτικά μέτρα και διευκολύνσεις. Μετά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ετοιμάζουν τη λυπητερή για τη φορολογία ακινήτων (αντικειμενικές αξίες, ΦΠΑ, φόροι μεταβίβασης), ενώ ταυτόχρονα αξιοποιώντας και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αύξηση των ειδικών φόρων πάνω στις τιμές των καυσίμων. Σε αυτή τη φάση η φοροαφαίμαξη αγγίζει για τα καλά τις μικρές επιχειρήσεις και τους ΕΒΕ, οι οποίοι στην πραγματικότητα χαρατσώνονται ακόμη και για τα εισοδήματα που είναι κάτω από το επίσημο αφορολόγητο όριο. Εκ των πραγμάτων η «κριτική» που ασκεί στην κυβέρνηση η ...αλά ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση εθίζει την κοινή γνώμη και καλλιεργεί το έδαφος για τα επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ετοιμάζεται η επιβολή ΦΠΑ στα νοίκια!.. Η κυβέρνηση προχώρησε σε επίσημη διάψευση και ταυτόχρονα βρήκε την ευκαιρία να δώσει συνέχεια στην ανούσια δικομματική ψευτοαντιπαράθεση που έγινε στη Βουλή. Είναι γνωστό ότι υποχρέωση και δυνατότητα απόδοσης του ΦΠΑ στην Εφορία έχουν μόνο οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σε καμία περίπτωση οι άλλοι φορολογούμενοι...

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Στόχος η ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου

Σε καταγραφή προτάσεων για την ενίσχυση, πρώτα και κύρια, των βιομηχάνων της κλωστοϋφαντουργίας προχώρησε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο Δ. Σιούφας θα συμμετάσχει σήμερα στη συνεδρίαση της «Ομάδας Υψηλού Επιπέδου» για την Κλωστοϋφαντουργία και την Ενδυση, στις Βρυξέλλες. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της «μόνιμης επιτροπής», όπου εκπροσωπούνται οι μαζικοί φορείς, και της «μόνιμης ομάδας εργασίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει «κατάρτιση σχεδίου προγράμματος από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για την ενίσχυση των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης και δέρματος όσον αφορά την ποιοτική αναβάθμιση, την εξωστρέφεια και τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε νέες δραστηριότητες». Το σχετικό σχέδιο δόθηκε στα μέλη της επιτροπής για τη διατύπωση παρατηρήσεων. Επίσης, δρομολογείται «ανάθεση μελέτης για την καταγραφή καθεστώτων υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους τομείς των εξαγωγών και των κλαδικών παρεμβάσεων».

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, σκοπός της κυβέρνησης - τόσο για την κλωστοϋφαντουργία όσο και γενικότερα για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας - δεν είναι η στήριξη του κλάδου, αλλά η στήριξη επιχειρήσεων συγκεκριμένου τύπου, μεγέθους και γενικότερων προδιαγραφών, με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ενα ευρύ φάσμα βιοτεχνιών του κλάδου και γενικότερα μικρών επιχειρήσεων κρίνεται, σε συνθήκες «παγκοσμιοποίησης», «μη βιώσιμο» και μη επωφελές για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Εξάλλου, και οι τελευταίες κινήσεις της ΕΕ σε σχέση με τις εισαγωγές από την Κίνα δεν έχουν στόχο την προστασία της κλωστοϋφαντουργικής παραγωγής, αλλά το μοίρασμα των μεριδίων στην παγκόσμια αγορά.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ανοδος μικρού... . βεληνεκούς

Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει μικρή αύξηση της τουριστικής κίνησης, σε αναντιστοιχία με τις διεθνείς επιδόσεις

Κυβέρνηση - επιχειρηματίες - τεχνοκράτες, επιμένουν να προβάλλουν τον τουρισμό ως τη «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», μόνο που αυτός... δεν τους κάνει τη χάρη. Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει αύξηση των αφίξεων για το 2005 κατά 7,5% (συνολικά αναμένονται περίπου 13,5 εκατ. τουρίστες), επίδοση που θεωρεί ότι οφείλεται στην «Ολυμπιακή κληρονομιά» και στην αύξηση της διαφημιστικής προβολής για το τρέχον έτος. Πρόκειται ωστόσο για πενιχρή επίδοση καθώς την τελευταία τριετία, όταν στην Ελλάδα η σωρευτική μείωση ήταν 3,3%, ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες παρουσίαζαν αυξήσεις στην τουριστική κίνηση έως και 75%! Ταυτόχρονα, το 2004 ήταν έτος διεθνούς ανάκαμψης του τουρισμού με συνολική αύξηση των αφίξεων κατά 10%.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η εξάρτηση του τουρισμού από πλήθος εξωγενών παραγόντων τον κάνει έναν από τους πιο ασταθείς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Κάτι που δεν εμποδίζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες να επιδιώκουν την αναδιανομή στο πλαίσιο της υπάρχουσας «πίτας» και σε βάρος των μικρών επιχειρηματιών του κλάδου, ώστε να υπερδιπλασιάσουν τα κέρδη τους ανεξάρτητα από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Παράλληλη είναι και η προσπάθειά τους να χτυπήσουν περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα. Σχετική παρέμβαση έκανε πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ζητώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές!!!

Την περίοδο 1995 - 2001 σημειώθηκε στην Ελλάδα αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 30%, όπως αναφέρεται στη μελέτη. Ακολούθησε μια τριετία μείωσης, όταν στην Τουρκία η αύξηση ήταν 62%, στην Αίγυπτο 75% και στην Κροατία 20%. Η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη μειώθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από 780 ευρώ στα 648 ευρώ το 2003, ενώ στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 12,3% και στην Τουρκία κατά 16,2%.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού επιδεινώνεται και από την άποψη των τιμών. Οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 29%, έναντι 19% του μέσου όρου της ΕΕ και στις μεταφορές κατά 33%, έναντι 18% του μέσου όρου της ΕΕ.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μας κοροϊδεύει ο ΝΙΚΑΣ

Η αλλαντοβιομηχανία δε θα κατέστρεφε τους 8,5 τόνους ακατάλληλων αλλαντικών

Τη βεβαιότητα ότι οι ποσότητες των 8,5 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση ζωικών προϊόντων, που εντόπισε το κλιμάκιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην εταιρία ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ στη Θεσσαλονίκη, επρόκειτο να ξαναχρησιμοποιηθούν, εκφράζει ο πρόεδρος του Φορέα Γ. Βλέμμας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Με σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ σχολιάζει πληρωμένη καταχώριση στον Τύπο της επιχείρησης, σύμφωνα με την οποία, ούτε λίγο - ούτε πολύ, το θέμα δημιουργήθηκε από μία ...παρεξήγηση. Οπως ισχυριζόταν στην ανακοίνωσή της η «ΠΓ ΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ», οι συγκεκριμένες ποσότητες βρίσκονταν αποθηκευμένες σε συγκεκριμένο χώρο και προορίζονταν για καταστροφή, χωρίς, όμως, τη σχετική ένδειξη.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της εταιρίας, ο Γ. Βλέμμας σημειώνει ότι οι εκπρόσωποί της, όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν τον έλεγχο του κλιμακίου του ΕΦΕΤ, αλλά έβαλαν και υπογραφή και σφραγίδα, ενώ παραιτήθηκαν και από την κατάθεση ένστασης. Ο ίδιος παραθέτει τα στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις ποσότητες που δήλωσε ότι κατέστρεψε η εταιρία την τελευταία τριετία, οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ αυτών που εντόπισε ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, το Μάρτη του 2003, η εταιρία κατέστρεψε 1.907 κιλά ζωικών ακατάλληλων προϊόντων, τον Ιούλη του 2004 321 κιλά και τον Απρίλη του 2005 1.414 κιλά. Με τα δεδομένα αυτά, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ χαρακτηρίζει έωλο τον ισχυρισμό της εταιρίας ότι θα κατέστρεφε μόνη της τους 8,5 τόνους ακατάλληλων προϊόντων, που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της.

Το ερώτημα που γεννά, ή, για την ακρίβεια, ενισχύει η περίπτωση της «ΝΙΚΑΣ» είναι, άραγε, πόσες ανάλογες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων διοχετεύονται καθημερινά στην αγορά και δεν εντοπίζονται από κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ