ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για το λαϊκό πολιτισμό της Πάτρας

Ενα καλαίσθητο επιτραπέζιο ημερολόγιο παρουσίασε χτες η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» - η οποία και το εκδίδει - και αποσκοπεί, πέρα από την πρακτική του χρήση, στην προβολή των θέσεών της σχετικά με το θέμα του Πολιτισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία της Κίνησης, ο Χρήστος Κορδάς, δημοτικός σύμβουλος, αφού ενημέρωσε για τους λόγους που η «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» εκδίδει το εν λόγω ημερολόγιο ενώ την παρουσίαση έκανε ο ιστορικός, Βασίλης Λάζαρης, που επιμελήθηκε τα κείμενα.

Στη σύντομη και περιεκτική παρουσίαση του ημερολογίου ο Β. Λάζαρης σημείωσε πως «για την Κίνηση ο πολιτισμός δεν έχει καμιά σχέση με τις θεωρητικές και πρακτικές της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης και της τοπικής δημοτικής αρχής που στο επίκεντρο έχει τις "μπίζνες" κι εκφράζεται με φανταχτερές εκδηλώσεις, που κρύβουν, ωστόσο, προσεκτικά τα πραγματικά προβλήματα της πόλης» και πρόσθεσε: «Για μας ο πολιτισμός της αχαΐκής πρωτεύουσας ειδικά αποτυπώνεται στην ιστορική της διαδρομή, στην παραγωγική της εξέλιξη και στις παραγωγικές σχέσεις, που έχουν διαμορφωθεί, στην κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων της και στην κοινωνική τους συνείδηση, στο βαθμό διάδοσης της επιστήμης και της γενικότερης γνώσης, στην πολεοδομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική παρουσία της, στην τεχνική και κοινωνική της υποδομή, στο πολιτιστικό έργο, που παράγει, και στις πολιτικές συνιστώσες που την καθορίζουν».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Με βάση αυτές τις απόψεις μας, ο πολιτισμός δένεται αναπόσπαστα με το λαό. Δεν υπάρχει, δηλαδή, πολιτισμός χωρίς το λαό, ούτε λαός χωρίς τον ειδικό πολιτισμό, που τον χαρακτηρίζει. Ενας λαός χωρίς πολιτισμό δεν είναι λαός. Είναι συνάθροιση αποξενωμένων και αλλοτριωμένων ανθρώπων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το «ευχαριστώ» δεν αρκεί

Μια ρώσικη παροιμία λέει ότι «το ευχαριστώ στην τσέπη δεν μπαίνει» και ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων του. Γιατί μπορεί το ΔΣ του Φεστιβάλ να ευχαρίστησε δημόσια - με τη λήξη της φετινής διοργάνωσης - τους εργαζόμενους, οι οποίοι «υπερέβαλαν εαυτούς», αλλά με χτεσινή τους ανακοίνωση λένε ότι η διοίκηση δεν αναγνωρίζει και εμπράκτως την προσφορά τους, εννοώντας τη μη ικανοποίηση του αιτήματός τους για μονιμοποίηση.

Συγκεκριμένα, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ σημειώνουν: «Μας προκαλεί κατάπληξη, δυσφορία και απογοήτευση το γεγονός ότι η διοίκηση του Φεστιβάλ θέτει τους συμβασιούχους εργαζόμενους εκτός οργανισμού, μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλιάς και αφοσίωσης, απαντώντας με επιστολή της στις 33 αιτήσεις για μονιμοποίηση ότι "καμία αίτηση δεν πληροί αθροιστικά τις προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 11 του ΠΔ 164/2004"».

Η διοίκηση του Φεστιβάλ πάντως έκρινε ότι 22 από αυτές τις αιτήσεις πληρούν το κριτήριο των «πάγιων και διαρκών αναγκών». Οι εργαζόμενοι, όμως, σημειώνουν ότι «εξακολουθεί να μην τις ανακοινώνει στους ενδιαφερόμενους ακόμα και σήμερα». Επιπλέον, «στο βαθμό που η διοίκηση του Φεστιβάλ δεν αναγνωρίζει εμπράκτως αφ' ενός το σημαντικό έργο μας στην εξαιρετική πορεία του θεσμού, παρά τις αλλεπάλληλες προφορικές δεσμεύσεις της ότι θα το πράξει, και αφ' ετέρου τον πραγματικό χρόνο εργασίας μας (που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τις προϋποθέσεις που θέτει το ΠΔ), θεωρούμε ότι η απόφαση του ΔΣ του Φεστιβάλ ουσιαστικά διαλύει τον οργανισμό και θέτει σε κίνδυνο τον σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό της χώρας».

Τα βραβεία της Ολυμπίας

Η ταινία «Πετώντας στα τυφλά» του Γερμανού Berndt Sahling απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Τα υπόλοιπα βραβεία έχουν ως εξής: Καλύτερης ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους: «Πράσινες βελανιδιές» της Ρουμάνας Ruxandra Zenide. Καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: «Το παραμύθι της παντόφλας» της Γερμανίδας Susanne Seidel. Σκηνοθεσίας ταινίας Μεγάλου Μήκους: Στη Νορβηγίδα Τόρουν Λίαν για το «Χρώμα του γάλακτος». Σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους: Στη Linda Krosgψe Holmberg και στον Stefan Jaworski για την ταινία «Μέτρα μέχρι το 100». Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού σε ταινία μεγάλου μήκους: Στο χαρακτήρα του Σίπο στην «Ξύλινη κάμερα». Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού σε ταινία μεγάλου μήκους: Στο χαρακτήρα της Μαρί στην ταινία «Πετώντας στα τυφλά».

H Διεθνής Κριτική Επιτροπή, στην οποία και συμμετέχει και ένα μέλος της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ) απένειμε το βραβείο CIFEJ (ΣΙΦΕΖ) στην ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας «Η ξύλινη κάμερα» του Νοτιοαφρικανού Ntsaveni Wa Luruli.

Η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών του Φεστιβάλ απένειμε τα εξής βραβεία: Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων: «O.S.O.S» (Ισπανία, Manuel Sirgo). Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «Πιλάλα» (Ελλάδα, Θεόδωρος Παπαδουλάκης). Καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους: «Βορινό αστέρι» (Γερμανία, Felix Randau).

Τα βραβεία της 4ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio» είναι τα εξής (απονέμονται σε ταινίες που έφτιαξαν παιδιά): Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην Κατηγορία έως 12 ετών: «Κατά λάθος» (Δημοτικό Σχολείο Σπετσών) και για το Ευρωπαϊκό Τμήμα της διοργάνωσης: Στην 1η κατηγορία ταινιών από παιδιά έως 12 ετών: 1ο Βραβείο: «Ο Max ανάποδα» (Βέλγιο). Στη 2η κατηγορία ταινιών από παιδιά 13-16 ετών: 1ο Βραβείο: «Ο Μπίλυ είναι μέσα» (Αγγλία). Στην 3η κατηγορία ταινιών από παιδιά 17-20 ετών: 1ο Βραβείο: «Ο ανθρωπάκος» (Σουηδία) των Daniel Nilson και Sebastian Herrey.

Διδακτικό παραμύθι

Γράφει χρόνια, έχει μπόλικα στο συρτάρι, αλλά με ένα παραμύθι διάλεξε να κάνει την πρώτη της συγγραφική εμφάνιση η πολύ καλή συνάδελφος Δέσποινα Σαββοπούλου. «Το κοριτσάκι με τα λύτρα» τιτλοφορείται το πρώτο βιβλίο της, εικονογραφημένο από την Φούλη Μητσιάλη (εκδόσεις «Ατραπός»). Ο τίτλος θυμίζει το διάσημο παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Και πράγματι αυτό το παραμύθι παρακίνησε την Δ. Σαββοπούλου να γράψει ένα αντίστροφο, πολύ διδακτικό παραμύθι, για ένα κοριτσάκι που τα είχε όλα, αλλά κανέναν φίλο...

Μια τρελαμένη με τα πλούτη της μητέρα, έφτασε στο σημείο να χαρίζει στο κοριτσάκι της, την Διαμαντίνα, κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και στα γενέθλιά της, ακόμα και διαμάντια και άλλες πολύτιμες πέτρες. Το κοριτσάκι, αδιάφορο για τα αχρείαστα πετράδια, τα άφηνε ξεχασμένα μέσα σε ένα κουτί. Ωσπου απέκτησε ό,τι πολυτιμότερο της έλειπε. Συνομήλικους φίλους. Και τότε άρχισε να χαίρεται παίζοντας μαζί τους με ολοστρόγγυλες, αστραφτερές γυάλινες γκαζές. Μόνο που η ξετρελαμένη για πλούτη και διαμάντια μητέρα παλάβωσε φανταζόμενη ανύπαρκτους κινδύνους για τα διαμάντια... ενώ, αντίθετα, το κοριτσάκι ήταν ευτυχισμένο με το «διαμάντι» της αγάπης και της συντροφικότητας των φίλων της.

Λαϊκότροπα τραγούδια

«Στα τραγούδια που σου γράφω» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του Γιώργου Νταλάρα («Parlafone»), τον οποίο παρουσίασε προχτές ο τραγουδιστής και όλοι οι συντελεστές του, σε αίθουσα της «Αίγλης» του Ζαππείου. Η κατάμεστη αίθουσα προκάλεσε έκπληξη και το εξής σχόλιο του Γ. Νταλάρα: «Εχω κάνει πολλές και ενδιαφέρουσες δουλιές τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είδα τέτοιο ενδιαφέρον. Αυτό που λέω, δεν το λέω αρνητικά για τα τραγούδια του δίσκου. Δεν έπαψα να είμαι λαϊκός τραγουδιστής. Δεν είμαι σύγχρονος και ερωτικός τραγουδιστής, όπως είπε η κυρία Μάτσα. Είμαι ένας άνθρωπος που από παιδί ό,τι τραγουδιόταν στους δρόμους τραγούδαγα κι εγώ. Και δε θα πάψω να τραγουδώ λαϊκά τραγούδια».

Ο δίσκος περιλαμβάνει 14 τραγούδια. Σε ένα από αυτά η φωνή του Γ. Νταλάρα σμίγει με του Γιάννη Βαρδή και στο τελευταίο με του Αντώνη Ρέμου. Συντελεστές του δίσκου είναι οι συνθέτες Στάμος Σέμσης, Αντώνης Βαρδής, Στέργιος Γαργάλας, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιώργος Θεοφάνους, οι στιχουργοί Γιώργος Παυριανός, Αντώνης Ανδρικάκης, Βίκυ Γεροθόδωρου, Λίνα Δημοπούλου, Ζωή Παναγιωτοπούλου, Μάνος Τσιλιμίδης, Κατερίνα Σιάπαντα. Η ενορχήστρωση είναι των Ακη Κατσουπάκη, Αντώνη Βαρδή, Στάμου Σέμση.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2004 ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ. Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται στον Κώστα Στεργιόπουλο για το σύνολο του έργου του. Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Αντώνη Φωστιέρη για τη συλλογή «Πολύτιμη λήθη».

Ακολουθούν: Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Βασίλη Αλεξάκη για το έργο του «Οι ξένες λέξεις». Βραβείο Διηγήματος, κατά πλειοψηφία, στον Αχιλλέα Κυριακίδη για τις «Τεχνητές αναπνοές». Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής, κατά πλειοψηφία, στον Αλέξη Ζήρα για το έργο του «Ενας Γραικός στα ξένα: Αναγνώσεις άλλων λογοτεχνών». Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας, κατά πλειοψηφία, στην Τασούλα Βερβενιώτη για το έργο της «Διπλό βιβλίο. Η αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση. Η ιστορική ανάγνωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ