Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για το λαϊκό πολιτισμό της Πάτρας

Ενα καλαίσθητο επιτραπέζιο ημερολόγιο παρουσίασε χτες η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» - η οποία και το εκδίδει - και αποσκοπεί, πέρα από την πρακτική του χρήση, στην προβολή των θέσεών της σχετικά με το θέμα του Πολιτισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία της Κίνησης, ο Χρήστος Κορδάς, δημοτικός σύμβουλος, αφού ενημέρωσε για τους λόγους που η «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» εκδίδει το εν λόγω ημερολόγιο ενώ την παρουσίαση έκανε ο ιστορικός, Βασίλης Λάζαρης, που επιμελήθηκε τα κείμενα.

Στη σύντομη και περιεκτική παρουσίαση του ημερολογίου ο Β. Λάζαρης σημείωσε πως «για την Κίνηση ο πολιτισμός δεν έχει καμιά σχέση με τις θεωρητικές και πρακτικές της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης και της τοπικής δημοτικής αρχής που στο επίκεντρο έχει τις "μπίζνες" κι εκφράζεται με φανταχτερές εκδηλώσεις, που κρύβουν, ωστόσο, προσεκτικά τα πραγματικά προβλήματα της πόλης» και πρόσθεσε: «Για μας ο πολιτισμός της αχαΐκής πρωτεύουσας ειδικά αποτυπώνεται στην ιστορική της διαδρομή, στην παραγωγική της εξέλιξη και στις παραγωγικές σχέσεις, που έχουν διαμορφωθεί, στην κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων της και στην κοινωνική τους συνείδηση, στο βαθμό διάδοσης της επιστήμης και της γενικότερης γνώσης, στην πολεοδομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική παρουσία της, στην τεχνική και κοινωνική της υποδομή, στο πολιτιστικό έργο, που παράγει, και στις πολιτικές συνιστώσες που την καθορίζουν».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Με βάση αυτές τις απόψεις μας, ο πολιτισμός δένεται αναπόσπαστα με το λαό. Δεν υπάρχει, δηλαδή, πολιτισμός χωρίς το λαό, ούτε λαός χωρίς τον ειδικό πολιτισμό, που τον χαρακτηρίζει. Ενας λαός χωρίς πολιτισμό δεν είναι λαός. Είναι συνάθροιση αποξενωμένων και αλλοτριωμένων ανθρώπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ