ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Καμιά αναμονή, αρχή αγώνων!

Συγκέντρωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης σήμερα στις 10.30 πμ στην πλατεία Λαού

ΘΕΣΣΑΛΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Από τα Φάρσαλα ξεκινούν και φέτος οι κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών. Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) σήμερα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Λαού, οι Φαρσαλινοί αγρότες θα στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως τέλειωσε η «περίοδος αναμονής» κι αρχίζουν οι νέες μάχες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία διαχειρίζεται, τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το δρόμο του αγώνα θ' ακολουθήσουν οι αγρότες σ' όλη τη Θεσσαλία, καθώς τα προβλήματά τους πληθύνονται κι οξύνονται κι όλο πιο πολλοί συνειδητοποιούν πως για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, ώστε να συνεχίζουν την παρουσία τους στο αγροτικό επάγγελμα, χρειάζεται να συγκρουστούν για ν' ανατρέψουν την πολιτική ξεκληρίσματός τους. Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΠΑΣΥ στις ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται, αυτό το διάστημα, σε χωριά και επαρχίες της περιοχής, δίνει την ευκαιρία στους μικρομεσαίους αγρότες να βάλουν τον αγώνα τους σε «νέα βάση».

Κι είναι ανάγκη να πειστούν όλοι οι αγωνιστές της αγροτιάς ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να είναι ενωτικός και σε συμπαράταξη με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να έχει σαφείς στόχους και καθαρή προοπτική, να στοχεύει στην απάλειψη των βαθιών αιτιών του αγροτικού προβλήματος κι όχι απλώς στην ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων και διεκδικήσεων. Διότι ο φτωχός αγρότης, ακόμα κι αν κερδίσει μερικά λεπτά του ευρώ παραπάνω στην τιμή που πουλάει το προϊόν του ή κι αν πάρει λίγο πιο γρήγορα τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις, δεν πρόκειται να καλυτερέψει, ουσιαστικά, το παρόν του και να διασφαλίσει το μέλλον του.

Παλιά, αλλά και «νέα» προβλήματα

Εκτός των παλιών και «μόνιμων» προβλημάτων, που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ - περιορισμοί καλλιεργειών, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πάγωμα ή και μείωση των «θεσμικών» τιμών, αύξηση του κόστους παραγωγής, διόγκωση των αγροτικών χρεών, εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις κ.ά. - φέτος εμφανίζεται, σε έκταση και με οξύτητα, πρόβλημα διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Οι παραγωγοί δεν μπορούν εύκολα να βρουν αγοραστή της σοδειάς τους κι αν το καταφέρουν, αναγκάζονται να πουλήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές που, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής.

Οι δυσκολίες στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα: Κοντά στο 1.000.000 τόνοι σιτηρών σ' όλη τη χώρα μένουν απούλητα στις αποθήκες, χιλιάδες τόνοι βιομηχανικής ντομάτας, πατάτας, κρεμμυδιών σαπίζουν στα χωράφια κι ανάλογη είναι η κατάσταση στα φρούτα (κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια) κι άλλα προϊόντα.

Το πρόβλημα φαίνεται να οφείλεται σε δυο, κυρίως, λόγους: Στις αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων και στην κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι καθυστερούν, επίτηδες, να «βγουν» στην αγορά, με στόχο να εκβιάσουν τους παραγωγούς για ν' αρπάξουν τη σοδειά τους σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Κι ενώ χιλιάδες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν και ζεύγος βοών». Η νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αν και κάνει πως συμμερίζεται το πρόβλημα των αγροτών, αφήνει να εκδηλώνονται εναντίον τους οι εκβιασμοί των εμποροβιομηχάνων και οι πιέσεις των «μεσαζόντων». Πιστή στην ιδεολογία της «ελεύθερης» αγοράς, δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας κι έχοντας πολιτικό στόχο να περάσει η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα σε λίγους μεγαλοαγρότες, προωθεί αναδιαρθρώσεις και παίρνει μέτρα που οδηγούν στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικροκληρούχων και των μικροκαλλιεργητών...

Η αντιαγροτική πολιτική φέρνει τα αγροτικά χρέη

Με τη ρύθμιση για τα πανωτόκια η κυβέρνηση επιχειρεί να «πλασάρει» την απατηλή εικόνα μιας δήθεν φιλοαγροτικής νέας διακυβέρνησης

Κι ενώ από χτες 125.000 αγρότες, περίπου, μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους από τα πανωτόκια σε υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας - η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι οι οφειλέτες πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη και τα υποκαταστήματα, μέσα σε 90 μέρες, υποχρεούνται να υπολογίσουν το ύψος της οφειλής για να τη γνωστοποιήσουν στον ενδιαφερόμενο - γίνεται φανερό ότι κι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να δοθεί ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα των αγροτικών χρεών, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες στη χώρα μας.

Βεβαίως, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κι αυτή τη ρύθμιση για να «περάσει» στον αγροτικό κόσμο την απατηλή εικόνα μιας «νέας διακυβέρνησης», η οποία δήθεν επιχειρεί να άρει τις αδικίες σε βάρος των αγροτών, επειδή τάχα ενδιαφέρεται για τον φτωχόκοσμο της υπαίθρου. Πλην όμως δύσκολα θα πετύχει το στόχο της, καθώς ακόμα και στα ακροχώρια της ελληνικής επικράτειας αντιλαμβάνονται ότι με τέτοια ημίμετρα δε σώζεται η μικρομεσαία αγροτιά, που, καταχρεωμένη κι «όμηρος» της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, βαδίζει στο δρόμο του ξεκληρίσματός της.

Το πρόβλημα των αγροτικών χρεών - ως απόρροια της τοκογλυφικής πολιτικής της ΑΤΕ κι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις - είναι τεράστιο και πολύπλευρο και μέρος του μόνο είναι το πρόβλημα των πανωτοκίων. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΤΕ για το έτος 2002, 663.516 αγρότες - δηλαδή το 80% του ενεργού αγροτικού πληθυσμού - είχαν χρέη συνολικά 6.109.070.260.000 δραχμές ή 17.928.305.972 ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 100.000 αγρότες της Θεσσαλίας - μιας περιοχής η οποία δεν είναι και η φτωχότερη της χώρας μας - είναι χρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα. Μάλιστα, κατά καιρούς, η Τράπεζα προχωρεί σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων αγροτών, που χρωστάνε για δάνεια που πήραν είτε απευθείας, ή μέσω συνεταιρισμών.

Το χειρότερο είναι πως το πρόβλημα της υπερχρέωσης των αγροτικών νοικοκυριών θα οξυνθεί κι άλλο, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση στην αγροτιά συνεχώς χειροτερεύει. Αν λάβουμε υπόψη ότι φέτος μια σειρά αγροτικών προϊόντων πωλούνται σε τιμές κάτω και από το κόστος παραγωγής ή παραμένουν αδιάθετα, τότε είναι σίγουρο πως οι καρτέλες των χρεών στην ΑΤΕ θα «φουσκώσουν» κι άλλο.

Η «μήτρα» των χρεών

Το πρόβλημα των αγροτικών χρεών άρχισε να γίνεται πολύ έντονο από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και ειδικά μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Στο διάστημα 1990-1993 συνέβαλε τα μέγιστα η κυβέρνηση της ΝΔ με την απελευθέρωση της αγοράς σε καύσιμα, λιπάσματα κ.ά., καθώς και με τη διάλυση οργανώσεων, όπως η ΚΥΔΕΠ, το κακό συνεχίστηκε και επί κυβερνήσεων Σημίτη το πρόβλημα έγινε τεράστιο.

Τα τελευταία 20 χρόνια και ειδικότερα την τελευταία δεκαετία, οι εμπορικές τιμές άρχισαν να παγώνουν και να μειώνονται στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, ενώ το κόστος παραγωγής άρχισε να αυξάνεται αλματωδώς και οι όποιες επιδοτήσεις δεν κάλυπταν και δεν καλύπτουν τη διαφορά. Τα υψηλά επιτόκια της ΑΤΕ, οι ακόμα υψηλότεροι τόκοι υπερημερίας και οι τόκοι ανατοκισμού «φούσκωσαν» τα χρέη ακόμα περισσότερο.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει δύο φορές συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή, για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, αλλά δεν έγινε δεκτή.

Εξυπακούεται ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, η οποία είναι η μήτρα των αγροτικών χρεών, και την εφαρμογή φιλοαγροτικής πολιτικής στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας με λαϊκή οικονομία, όπου ο βασικός μοχλός ανάπτυξης θα είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός.


Π.Ρ.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
Αύριο η κινητοποίηση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου των αμπελουργών στην Αχαΐα που θα γίνει αύριο Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ. στη Νομαρχία, με την προσυγκέντρωση να έχει οριστεί για τις 9 π.μ. στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Βιομηχανικής Περιοχής, όπου οι αγρότες καλούνται να δώσουν δυναμικά το «παρών» με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Στη χειρότερη χρονιά των τελευταίων χρόνων οι αμπελουργοί βλέπουν τη σοδειά τους από την αρχή του τρύγου να την καρπώνονται οι οινοποιοί σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υποκύπτουν στους εκβιασμούς τους και παραδίδουν εν λευκώ τα κρασοστάφυλά τους.

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας, αφού καλεί όλους τους αγρότες του νομού να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Δεν πάει άλλο με τις τιμές στα προϊόντα μας. Τώρα ήρθε η σειρά των σταφυλιών. Παρακαλούμε να πάρουν την παραγωγή μας (είτε σταφίδα, είτε κρασοστάφυλα) χωρίς να ξέρουμε τι και πότε θα εισπράξουμε. Την ίδια στιγμή οι εμποροβιομήχανοι με τις ευλογίες των κυβερνήσεων εισάγουν ανεξέλεγκτα κρασί από τρίτες χώρες».

Κεντρικά αιτήματα των αμπελουργών είναι η διασφάλιση ικανοποιητικής τιμής του προϊόντος, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, έλεγχος στις εισαγωγές κρασιού από τρίτες χώρες που βαφτίζουν ευρωπαϊκό και αναγραφή προέλευσης στα τυποποιημένα κρασιά και άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων Συνεταιρισμών για την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής και την άμεση πληρωμή των αμπελουργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ