ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε απόγνωση 300 οικογένειες

Η Νομαρχία απαγορεύει τις πωλήσεις και η κυβέρνηση «απαγόρευσε» τις αποζημιώσεις

Με τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της παραγωγής τους ζουν καθημερινά οι μυδοκαλλιεργητές της Χαλάστρας - αποτελεί και την κύρια μυδοπαραγωγό περιοχή της χώρας - αν δεν αρθεί άμεσα η απαγορευτική διάταξη που εξέδωσε από το Γενάρη η Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την αλίευση και διάθεση μυδιών στην αγορά, με αφορμή την αυξημένη παρουσία βιοτοξινών που παρουσιάστηκε σε δείγματα.

Οι μυδοκαλλιεργητές της Χαλάστρας ζητούν άρση της απαγόρευσης, αφού, όπως αναφέρουν, οι περιεκτικότητες βιοτοξινών έχουν πέσει πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, διότι αν δε μαζέψουν τα μύδια από τις μονάδες μέχρι τέλος Ιούνη, πέραν της ολικής οικονομικής καταστροφής που θα υποστούν οι ίδιοι, υπάρχει κίνδυνος μεγάλης οικολογικής καταστροφής, εφόσον τα μύδια θα αρχίσουν να πέφτουν νεκρά στο βυθό της θάλασσας.

Σε σύσκεψη μυδοκαλλιεργητών στη Χαλάστρα, που έγινε με πρωτοβουλία της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ και στην οποία παραβρέθηκε ο βουλευτής ΑγγελοςΤζέκης, οι παραγωγοί κατήγγειλαν τον εμπαιγμό σε βάρος τους από την κυβέρνηση. Οπως είπαν, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, προεκλογικά δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει ολική αποζημίωση της παραγωγής τους, ενώ σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες μιλούν για πιθανή μερική αποζημίωση.

«Από πέρσι έχουμε να πάρουμε χρήματα στα χέρια. Αφού η μια απαγόρευση για την ύπαρξη βιοτοξινών ακολούθαγε την άλλη. Μιλάμε για 300 οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από τη μυδοκαλλιέργεια και άλλους περίπου 300 εργάτες που απασχολούνται στον καθαρισμό των μυδιών», ανέφερε ο πρόεδρος του Συναιτερισμού Χαλάστρας Γιώργος Λιόλιος.

Η συνολική παραγωγή στο νομό υπολογίζεται σε 20.000 τόνους, από τους οποίους οι 18.000 παράγονται στη Χαλάστρα. Οι παραγωγοί ζητάνε αποζημίωση 120 δρχ. στο κιλό συν την κάλυψη μέρους των καλλιεργητικών εξόδων που έχουν δαπανήσει όλη τη χρονιά. Δηλώνουν καταχρεωμένοι και πολλοί αναφέρουν πως αναγκάστηκαν ακόμη και τα παιδιά τους να σταματήσουν από τα φροντιστήρια, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης παραδέχεται ότι τουλάχιστον το 40% της παραγωγής έχει καταστραφεί. Δηλώνει όμως πως η άρση της απαγόρευσης αποκλείεται να γίνει πριν το τέλος της επόμενης βδομάδας, παρά το γεγονός ότι ήδη τα δείγματα που εξετάζονται βγαίνουν αρνητικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε, στη σύσκεψη με τους παραγωγούς, πως θα προωθήσει το πρόβλημα στη Βουλή, κάλεσε όμως τους μυδοκαλλιεργητές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από συντονισμένο αγώνα με όλους τους φορείς της περιοχής να απαιτήσουν λήψη μέτρων και καταβολή αποζημιώσεων. Προειδοποίησε πως πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της κάθε άλλο παρά θέλει να στηρίξει το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς (αλιείς, κτηνοτρόφους, γεωργούς). Αντίθετα, την οδηγεί σε συρρίκνωση.

Επιβάλλεται άμεση λύση
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οστρακοαλιείς και μυδοκαλλιεργητές της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, έφερε άμεσα στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ΑγγελοςΤζέκης.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση: «Οι οστρακοαλιείς και μυδοκαλλιεργητές της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε απόγνωση, ύστερα από την απαγόρευση συγκομιδής και εμπορίας των οστράκων και μυδιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω εντοπισμού βιοτοξινών». Και συνεχίζει: «Την οικονομική ενίσχυση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, σήμερα την αρνείται με επακόλουθο το οικονομικό αδιέξοδο των μυδοκαλλιεργητών, αφού ένα χρόνο περίπου από την καλλιέργεια δεν έχουν έσοδα παρά μόνο έξοδα».

Επειδή οι παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σε ολική οικονομική καταστροφή, αν δεν ανοίξει η αγορά σε ενάμιση μήνα και η περιοχή κινδυνεύει με οικολογική καταστροφή, αν δε βγει από τη θάλασσα η παραγωγή, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας:

  • Πότε θα δώσει την οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς.
  • Αν και πότε θα επιτραπεί η συγκομιδή και εμπορία.
  • Ποια λύση θα δώσει, ώστε η παραγωγή που βρίσκεται στις μονάδες (πλωτές και πασαλωτά) να μην πέσει στο βυθό και προκαλέσει την οικολογική καταστροφή της περιοχής, με συνέπεια τον αφανισμό των μυδοκαλλιεργητών.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΓΓΩΔΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΕΣ
«Κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των πολυεθνικών

Παρέμβαση Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την αντίθεση του ΚΚΕ με την πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση υποτιθέμενων μέτρων κατά των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών, δήλωσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ΣτρατήςΚόρακας.

Εξηγώντας τους λόγους που το ΚΚΕ τάσσεται κατά αυτής της πρότασης, ο ευρωβουλευτής τόνισε:

«Η συζητούμενη πρόταση κανονισμού δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η Επιτροπή, αλλά στο να συγκαλύψει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ορισμένες χώρες, γενικεύοντάς το και καθιστώντας το πρόβλημα όλων. Γι' αυτό χρειάζεται να αναθεωρηθεί, ιδίως στα σημεία που προσδιορίζουν την κατάταξη των χωρών σε κατηγορίες.

Αν πραγματικά ήθελε η Επιτροπή να προστατέψει τη δημόσια υγεία από τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, θα είχε προτείνει προ πολλού τους κανόνες αποτροπής τέτοιων κινδύνων. Θα είχε προβλέψει τις απαραίτητες διαδικασίες και ποινές. Ομως τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων τροφίμων, που έχουν υποτάξει τα πάντα στη λογική του υπερκέρδους, δεν επέτρεψαν κάτι ανάλογο. Ετσι, η πρωτοβουλία αυτή της Επιτροπής εκδηλώθηκε όταν η κατάσταση έγινε, πλέον, ανεξέλεγκτη (π. χ. διοξίνες), ώστε σήμερα να επιχειρείται να δοθεί η εικόνα κάποιου ελέγχου».

«Το συμπέρασμα που βγαίνει απ' το σχέδιο κανονισμού - συνέχισε ο Στρ. Κόρακας - είναι ότι μάλλον πρόκειται για συσκότιση της κατάστασης. Εκεί οδηγεί τα πράγματα η διαδικασία ταξινόμησης των χωρών, σύμφωνα με την οποία, αντί να παίρνεται υπόψη το βασικότερο κριτήριο, που είναι η ύπαρξη ή όχι περιστατικού εγκεφαλοπάθειας στα εκτρεφόμενα βοοειδή τους, λαμβάνονται υπόψη άλλες πλευρές για την κατάταξή τους σε μια κατηγορία. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι θεωρητικά εάν μια χώρα - μέλος καταφέρει να αποδείξει ότι έχει θεσπίσει συστήματα ελέγχου της παραγωγής της, ακόμα κι αν σημειώθηκαν σ' αυτήν κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, είναι δυνατό να καταλάβει θέση ισότιμη με μια άλλη στην οποία δεν υπήρξαν ποτέ τέτοια κρούσματα.

Στο ίδιο πνεύμα, εξίσου ισοπεδωτικά είναι και τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνονται, όπως η υποχρεωτική αφαίρεση διαφόρων οργάνων ζώων (σπλήνα, εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός κλπ.). Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε δυσφήμηση της παραγωγής κρέατος χωρών στις οποίες δε σημειώθηκε κρούσμα εγκεφαλοπάθειας και σε δυσφήμηση του αιγοπρόβειου κρέατος, αφού δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η ευαισθησία του στο μολυσματικό παράγοντα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Ταυτόχρονα, για τα αιγοπρόβατα οι προτεινόμενες αφαιρέσεις των παραπάνω οργάνων και ιστών, με τον τρόπο που θα γίνονται θα οδηγήσουν σε καταστροφή και αδυναμία διάθεσης του κρέατός τους στο εμπόριο. Εμμεσα δηλαδή, με τον τρόπο αυτό θα εκτοπιστεί από την αγορά το αιγοπρόβειο κρέας, με κάλυψη των αναγκών από άλλα είδη κρέατος, προερχόμενα από μεγαλύτερα ζώα και θα απαγορευτούν στην ουσία παραδοσιακά φαγητά, όπως το κοκορέτσι και το σπληνάντερο.

Είμαστε λοιπόν αντίθετοι με την πρόταση της Επιτροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ