Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΓΓΩΔΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΕΣ
«Κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των πολυεθνικών

Παρέμβαση Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την αντίθεση του ΚΚΕ με την πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση υποτιθέμενων μέτρων κατά των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών, δήλωσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ΣτρατήςΚόρακας.

Εξηγώντας τους λόγους που το ΚΚΕ τάσσεται κατά αυτής της πρότασης, ο ευρωβουλευτής τόνισε:

«Η συζητούμενη πρόταση κανονισμού δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η Επιτροπή, αλλά στο να συγκαλύψει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ορισμένες χώρες, γενικεύοντάς το και καθιστώντας το πρόβλημα όλων. Γι' αυτό χρειάζεται να αναθεωρηθεί, ιδίως στα σημεία που προσδιορίζουν την κατάταξη των χωρών σε κατηγορίες.

Αν πραγματικά ήθελε η Επιτροπή να προστατέψει τη δημόσια υγεία από τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, θα είχε προτείνει προ πολλού τους κανόνες αποτροπής τέτοιων κινδύνων. Θα είχε προβλέψει τις απαραίτητες διαδικασίες και ποινές. Ομως τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων τροφίμων, που έχουν υποτάξει τα πάντα στη λογική του υπερκέρδους, δεν επέτρεψαν κάτι ανάλογο. Ετσι, η πρωτοβουλία αυτή της Επιτροπής εκδηλώθηκε όταν η κατάσταση έγινε, πλέον, ανεξέλεγκτη (π. χ. διοξίνες), ώστε σήμερα να επιχειρείται να δοθεί η εικόνα κάποιου ελέγχου».

«Το συμπέρασμα που βγαίνει απ' το σχέδιο κανονισμού - συνέχισε ο Στρ. Κόρακας - είναι ότι μάλλον πρόκειται για συσκότιση της κατάστασης. Εκεί οδηγεί τα πράγματα η διαδικασία ταξινόμησης των χωρών, σύμφωνα με την οποία, αντί να παίρνεται υπόψη το βασικότερο κριτήριο, που είναι η ύπαρξη ή όχι περιστατικού εγκεφαλοπάθειας στα εκτρεφόμενα βοοειδή τους, λαμβάνονται υπόψη άλλες πλευρές για την κατάταξή τους σε μια κατηγορία. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι θεωρητικά εάν μια χώρα - μέλος καταφέρει να αποδείξει ότι έχει θεσπίσει συστήματα ελέγχου της παραγωγής της, ακόμα κι αν σημειώθηκαν σ' αυτήν κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, είναι δυνατό να καταλάβει θέση ισότιμη με μια άλλη στην οποία δεν υπήρξαν ποτέ τέτοια κρούσματα.

Στο ίδιο πνεύμα, εξίσου ισοπεδωτικά είναι και τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνονται, όπως η υποχρεωτική αφαίρεση διαφόρων οργάνων ζώων (σπλήνα, εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός κλπ.). Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε δυσφήμηση της παραγωγής κρέατος χωρών στις οποίες δε σημειώθηκε κρούσμα εγκεφαλοπάθειας και σε δυσφήμηση του αιγοπρόβειου κρέατος, αφού δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η ευαισθησία του στο μολυσματικό παράγοντα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Ταυτόχρονα, για τα αιγοπρόβατα οι προτεινόμενες αφαιρέσεις των παραπάνω οργάνων και ιστών, με τον τρόπο που θα γίνονται θα οδηγήσουν σε καταστροφή και αδυναμία διάθεσης του κρέατός τους στο εμπόριο. Εμμεσα δηλαδή, με τον τρόπο αυτό θα εκτοπιστεί από την αγορά το αιγοπρόβειο κρέας, με κάλυψη των αναγκών από άλλα είδη κρέατος, προερχόμενα από μεγαλύτερα ζώα και θα απαγορευτούν στην ουσία παραδοσιακά φαγητά, όπως το κοκορέτσι και το σπληνάντερο.

Είμαστε λοιπόν αντίθετοι με την πρόταση της Επιτροπής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους (2002-03-21 00:00:00.0)
Να ενισχυθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία (2001-06-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνα ...«μουγκρίσματα» (2000-12-07 00:00:00.0)
Στις Βρυξέλλες ακόμα το συζητάνε... (2000-11-21 00:00:00.0)
Ελευθέρας... στις «τρελές αγελάδες»! (2000-11-18 00:00:00.0)
"Ακίνδυνα γάλα και κρέατα" (1996-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ