Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ
Στις Βρυξέλλες ακόμα το συζητάνε...

Διχασμός...  επικράτησε χτες στο περιβόητο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.  

Απογοητευτικά για τους καταναλωτές και ωφέλιμα για τις πολυεθνικές, αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα του περιβόητου ...Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που χτες το μεσημέρι ξεκίνησε να συζητά το θέμα των «τρελών αγελάδων». Μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και οι όποιες αποφάσεις, αν τελικά υπάρξουν, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Πάντως, σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ήταν διχασμένο ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών και την προστασία των καταναλωτών. Την ίδια ώρα, αγροτικές οργανώσεις των βόρειων χωρών της ΕΕ «απέκλεισαν» το χώρο όπου πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση, ζητώντας επέκταση των μέτρων ελέγχου. «Από μέσα», πάντως, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, οι 15 υπουργοί Γεωργίας αναρωτιόνταν αν η διαδικασία ελέγχου, που πρόκειται να αρχίσει από το Γενάρη του 2001 στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, θα πρέπει να αφορά:

  • Μόνον ένα δείγμα 170.000 «επικίνδυνων ζώων» (όπως ισχύει σήμερα)
  • Ενα μεγαλύτερο δείγμα 400.000 ζώων που ανήκουν «στην ομάδα υψηλού κινδύνου» (όπως πρότεινε πρόσφατα η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ)
  • `Η να αφορά όλα τα ζώα από μία ηλικία και πάνω (2 χρόνων), σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ομως, απ' ό,τι φάνηκε, το πρόβλημα για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ δεν ήταν η προστασία των καταναλωτών, αλλά, κυρίως, η αποφυγή του όποιου κόστους συνεπάγεται για ελέγχους και αντιμετώπιση του προβλήματος των «τρελών αγελάδων» σε όφελος φυσικά των ευρω-βιομηχανιών κρέατος. Σύμφωνα πάντα με όσα έγιναν γνωστά - μέσω πληροφοριών - μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ έτειναν να καταλήξουν να συνεχίσουν τους ίδιους μίνιμουμ δειγματοληπτικούς ελέγχους από 1/1/2001 και από 1/7/2001 να εξεταστούν όλα τα ζώα άνω των τριών ετών. Επίσης, για το θέμα της κατάργησης των κρεαταλεύρων στις ζωοτροφές των μηρυκαστικών δεν υπήρχε καμία προοπτική συμφωνίας για την κατάργησή τους.

Οσο για την ελληνική πλευρά, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης πρότεινε να ισχύσουν οι έλεγχοι για τα ζώα άνω των τριών ετών. Από κει και πέρα όμως, τίποτα. Πιθανολογείται ότι ο υπουργός Γεωργίας θα έθεσε όπως προαποφασίστηκε στην Ελλάδα και το θέμα του κόστους των ελέγχων για των εντοπισμό της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, ζητώντας επιδότηση από την ΕΕ, για να μην επιβαρυνθούν οι βιομηχανίες. Η προστασία των Ελλήνων καταναλωτών, προφανώς, ξαναπέρασε σε δεύτερη μοίρα. Το τελευταίο φαίνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου έκανε ξανά λόγο για ...εντατικοποίηση των ελέγχων, που, όμως, παραμένουν ανύπαρκτοι. Ακόμα, ο Δ. Ρέππας, όπως και τα αστικά ΜΜΕ, ανέφερε χτες για λόγους εντυπώσεων ότι αναμένονται αποφάσεις από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Μόνο, όμως, που μέχρι χτες βράδυ δεν προέκυπτε κάτι τέτοιο.

Εκτός αυτών, πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι χτες λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, Γαλλία και Ολλανδία έσπευσαν να δώσουν ένα δείγμα της πολιτικής ευρωκοροϊδίας σε βάρος των καταναλωτών. Οπως έγινε γνωστό, η Γαλλία θα ζητούσε, εκτός των άλλων, στο Συμβούλιο να προωθηθεί κοινοτικό διαφημιστικό πρόγραμμα καθησυχασμού των καταναλωτών. Επίσης, η Ολλανδία ανακοίνωσε χτες ότι δε θα σφάζονται αυτήν την περίοδο τα ζώντα ζώα που εισάγονται από τη Γαλλία. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες Ισπανία και Ιταλία. Η Ελλάδα, πάντως, ούτε τους τύπους δεν κρατάει πλέον και η κυβερνητική κοροϊδία, στην προκειμένη περίπτωση, περνάει από το υπουργείο Γεωργίας, που δηλώνει ότι «αν δεν παρθούν αποφάσεις στις Βρυξέλλες θα ληφθούν μονομερή μέτρα», στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, που δηλώνει ότι «δε θα ληφθούν μονομερή μέτρα» και τούμπαλιν. Πάντως, όπως ακόμα έγινε γνωστό χτες, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν απαγόρευσαν τις εισαγωγές βοδινού κρέατος από χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ